Keresés

Részletes keresés

kambekk Creative Commons License 2008.03.18 0 0 11162

újjáéleszti a teret és közvetlen környezetét, ezzel új célállomást teremtve a gyalogosoknak. Véleményünk szerint az esztétikum és a hangulat megújulása szerves részét képezi az értékmegőrzésnek - az életteli történelmi városközpont megőrzésének.

 

Mindjárt lefolyok a székről vazeg... Ami meg  képeket illeti, mint tugggggyuk, nem érdemes készpénznek venni őket - ráadásul még az sem lehetetlen, hogy ezek ugyanazok, mint korábban.

Előzmény: Wannax (11161)
Wannax Creative Commons License 2008.03.18 0 0 11161
http://www.epulettar.hu/cikk/30399.aspx

Éljen!
Bár kicsit mintha a korábbi terveken lévő magasabb épületnek jobbak lettek volna az arányai.
firmin Creative Commons License 2008.03.18 0 0 11160
Előzmény: courage the dog (11159)
courage the dog Creative Commons License 2008.03.18 0 0 11159
Koszi. Na, ahogy mondtam, a 4-es kovetkezik, utana valoszinuleg a mittomenhanyasszamu paratlan oldalon allo haz, tehat ami a Jozsef Nador ter sarkan all a PM-mel szemben-asszem az a Szende utca, de lehet, hogy Morgo vagy Kuka-ez utobbi ugyanis van ott:)

A Dorottya 8-rol nem szol a fama. Kesz csoda, hogy nem dol le a homlokzat attol a koszretegtol-ellenallo anyagokbol epithettek....

Mas. Parizsban is vannak kispeterek, vagy nevezzuk Pierre petit-knek?:)

http://www.epiteszforum.hu/node/8327

Oda is beengednek barkit?
Előzmény: Solaris 22 (11158)
Solaris 22 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11158
Kedves Courage,

Szeretnek segiteni tisztazni melyik epulet jovoben esedekes felujitasarol van szo a Dorottya utcaban:

Az elso kep a Dorottya utca 4.-es (a kep jobb oldalan a Plaazzo Dorottya lathato);

a masodik kep a Dorttya utca 6.-os (Palazzo Dorottya) (a kep bal oldalan a 4-es sarka lathato);

es a harmadik kep Dorottya utca 8.-rol keszult (A kep bal oldalan a Palazzo Dorottya reszlete lathato).

Remelem, ez segit betajolni.











Előzmény: courage the dog (11156)
BA123 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11157
A Csalogány utca kiszélesítése nem azonos a sávok szélesítésével. Azt szerintem itt a fórumon senki nem kívánja hogy itt négy sávon dübörögjön a forgalom. Ellenben egy kétsávos útpálya, széles sétányokkal, fasorokkal, teraszokkal, éttermekkel kávéházakkal nagyon kellemes hellyé tenné az amúgy nem túl szép Csalogány utcát. A sűrű fasoroknak ebben az esetben az is a feladata lenne hogy egységesítse az eléggé sokszínű, vagy inkább seszínű utcát.
Szóval szerintem a Csalogány utca igazi központja lehetne a Viziváros északi részének, ha lebontanák ezt a két házat, befasoronák, és természetesen elbontanák a benzinkutat is a Széna téri torkolatnál.
Előzmény: airdace (11155)
courage the dog Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11156
Szerintem en a 4-es szamra gondoltam. Nagy eges, tudom, de nem tudom betajolni azt az epuletet, amit mutattal. Arrafele sok hasonlo epulet van, szoval egy kicsit tobb segitseg kellene. A 4-es szam pont mellette van, a Casino-val egy tomben van, de valoban tervezik a vele szemben levo haz, tehat a PM-melletti haz rekonstrukciojat is.

Belgrad rkp. 27- Hidd el, a reklamozok is fognak uzletet latni benne. Az egyik legjobb hely az egesz varosban ilyen szempontbol. De majd csak jovore.....ha minden igaz....

A Belvarosi templom szakaszos felujitasaval nem ertek egyet. Csinaljak mar meg egyszerre, vagy jegeltek volna, amig az egeszre jut penz. De ez igy fortelmes.

Sajnos mar honapok ota nem tudok bejutni a Petofi teri ortodox templomba, hogy a felujitas es a torony-visszaepites ugyeben erdeklodjek. Mindig zarva van. Regebben nem volt ez igy. Talan a turistaszezon beindulasa es a jobb ido hatasara tobbet lesznek nyitva...mondom talan....
Előzmény: kkelecsnyi (11154)
airdace Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11155
A Széna tér rendezéséhez szvsz nem kell a Csalogány utcát végig kiszélesíteni - csak azért, hogy még több autó jöjjön oda. De a Széna téri beépítés jó ötlet. Volt is egy jó kis diplomaterv az építészfórumon.

http://epiteszforum.hu/node/6793
Előzmény: kkelecsnyi (11151)
kkelecsnyi Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11154
1. Palazzo Dorottya - viszont már a tetőszerkezetet építik, ahogy a Klotild Palota esetében is. A Palazzo Dorottya csodás épület, alig várom, hogy eredeti fényében pompázzon - legalábbis kívülről.

2. "Mellette levő ház" E Dorottya utca 6-ról van szó? Az a környéken egyedüli üresen álló ekkora ingatlan, de az inkább szembe van vele. Már ha kötekedhetek egy picit. Na, de a lenti kép alapján majd eldöntöd erről van é szó. Amúgy nemtudom mennyire beleznek, mert Műemléki védettséget élvez az épület. Amúgy erről honnan van infod?

3. A Belgrád 27-el az a baj, hogy nem nekik kell üzletet látniuk a reklámozásban, hanem a reklámozó cégeknek. És ahogy leírtad, nyilván nem éri meg az egész, mert a hatályos szabályok szerint ugye a háló csak a munkavégzés ideje alatt lehet kinn. Namost 2 éven át nem fogja egyetlen egy hivatal sem elnézni ezt... Ami elég baj, de mindegy. A felújítás költségét én úgy, a földszinti rész rendberakásával együtt olyan 100-120 millióra becsülöm. A tető szerencsére pár éve fel lett újítva. [Amúgy tudtátok, hogy régebben díszes bádogteteje volt?]

4. A Belvárosi Plébániatemplom tetőszerkezetének felújítása szakaszosan zajlik. Az 1. ütemben tették rendben az oldalsó nyeregtetőket, most a 2. ütemben a szentély feletti részt. Hogy mikor lesz a 3. ütem azt nem tudom, de várható hogy lesz.

1
Előzmény: courage the dog (11149)
kkelecsnyi Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11153
Természetesen az 1.képen a jobb oldalon látható épületről van szó.
Előzmény: kkelecsnyi (11151)
kambekk Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11152

Belóg még a festett tűzfalú ház is - bár azt épp felénél el lehetne fűrészelni, ablaknyitásokkal a Csalogány utcára. De a II. kerület ezügyben nem kíván lépni.

 

Link: http://masodikkerulet.hu/forum/topik/index.php?forum2_topic_id=504&Mzoom=forum2101112101012

Előzmény: Boszorka (11150)
kkelecsnyi Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11151
Tévedsz, mégegy belóg. Egy társasház, aminek a homlokzatát éppen most újítják fel.123

1.kép - A társasház
2;3.kép - Az iskolaépület

Amúgy az iskolaépület hajdan szép lehetett, de gondolom 45 és 56 meg az elmúlt rendszer igényei teljesen lecsupaszították a homlokzatot.
Előzmény: Boszorka (11150)
Boszorka Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11150
Szoktam járni a Csalogány utcában és az az iskola úgy néz ki mint amit több éve nem használnak. Üres és pókhálós, már amennyire kivülről meg lehet állapítani. Miután az az egyetlen épület ami kilóg, jó lenne ha elbontanák. Nem hinném, hogy valami védett épület lenne.
Előzmény: BA123 (11148)
courage the dog Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11149
Nehany uj hir.
A Palazzo Dorottya atadasa tavaszrol oszre csuszott at. Utana rogvest nekifognak a mellette levo haz felujitasahoz, persze elobb modszeres kibelezesehez.
Sajnos a Belgrad-rakpart 27 idensem fog megujulni, az ember, akivel beszeltem azt remeli, hogy jovore tudnak szerezni palyazati penzt es akkor vegre elindulhat a varva vart rekonstrukcio. Persze a reklamozasban ok is latnak uzletet, valoszinuleg a ny-i es az eszaki homlokzatra is tesznek majd, de az meg igyse lenne eleg a 4 hatalmas homlokzat renovalasara. Probaltam erdeklodni a 25-os szamu haz felol is, de eluntam a varakozast-senki nem jott se ki se be....
Sajnos a Belvarosi templom tetofelujitasa is szunetel. A jelenlegi felig megcsinalt tetoszerkezetnel szanalmasabb latvanyt nehez is lenne elkepzelni......nem is tudtam, hogy sirjak vagy nevessek. Ez egy tragikomedia.....
mit mondtal, t. KKelecsnyi, mikor folytatjak?
BA123 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11148
Ok, ez már egy egyész más válasz, ezzel már lehet vitázni!
Igazad van, valóban hiányzik sok szolgáltatás a tér környékéről és egy ilyen jelentős közlekedési csomópontban célszerű lenne sűríteni. Lakásokat én nem építenék, irodákat viszont mindenképp.

A téren kívül még a Millenáris előtti részen is van hely, a minisztériumi épület bontása után. Azt hiszem a minisztérium mögötti csarnok végettséget kapott. Én a Millenáris ezerrel védett játszóterét is feláldoznám a tömbbelső és a tűzfalak eltüntetésére, azzal a megkötéssel, hogy ezt csak akkor lehet felépíteni, ha a Millenáris körút felé történő bővítése során ezt a játszóteret visszpótolják, vagyis a zöldterületek mennyisége semmiképp sem csökken sőt a körút felé jelentősen nő!
Itt talán el lehetne helyezni 10 000 m2 irodát.

Szóba jöhetne még a iroda, vagy szolgáltatás bővítésként a Széna tér is, a jelenlegi buszpályaudvar területe, ahol a háború előtt még a János kórház őse állt. Ide egyébkét egy kisebb toronyházat is el tudnék képzelni. Hasonló a telek mint Berlinben a Potsdamer platz magasházainál, de ide azért természetesen egy léptékkel kisebbet kellene építeni, ahogy a hatvanas években már egyszer terveztek is ide egy tornyot. Ez is lehetne kb 5 000 m2

Szóba jöhet még a Csalogány utca torkolata is, amit máig nem sikerült rendezni. Elkezdték az utat Viziváros felől bővíteni, aztán a dolog elakadt. Ha jól tudom egy iskola az ami ott áll félig romosan. Valószínű át lehetne ezt az iskolát költöztetni egy csendesebb mellékutcába, pl. a tűzoltók helyére. Ide is el lehetne helyezni kb 10 000 m2 irodát.

A Retek utcai tömbbel kapcsolatban, egyrészt nem ezt tartom a kulcskérdésnek, ennél sokkal fontosabb lenne a Városmajor felé eső tömb elbontása, hogy a Városmajor a Moszkva térről indulhasson. Hogy mégis a Retek utcai tömb elbontása mellett érvelek, az azért van, mert a Retek utca északi oldala kifejezetten nagyvárosias, innen nyílik a piac és részben a Mamut is. Szerintem nagyon fura hogy ezek egy mellékutcából nyílnak, noha a tér legfontosabb középületei (a funkciót tekintve, az építészeti minőség kérdésébe most nem menjünk bele).
Viszont azt javasolnám, hogy a Várfok utca déli oldalára vissza lehetne pótolni ezt a tömböt, nagyvárosi léptékű beépítéssel, akár a telkek összes alapterülete is nagyobb lehetne (nem is beszélve a szintterületről), mint a Retek tömbben. Ez valószínű kb ingyen kihozható lenne, mert a befektetőktől be lehetne kaszírozni a kisajátítási költségeket, ha sokkal nagyobb szintterületet biztosítanánk a Várfok utca északi oldalán, mint a Retek tömbben. Itt el lehetne helyezni talán 30 000 m2-t is, de 20-at biztos. Ez eddig 45 000. Azt nem tudom hogy ez sok, vagy kevés, de érdekelne a véleményed

És ezzel meg lehetne valósítani a Szilágyi Erzsébet fasor méltó lezárását, a Városmajor magnyitását, és egy új Budai főteret.
Előzmény: felucca (11146)
geof Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11147
...ahhh, a konklúzió, nem kell lebontani a Retek utca házait. Elég, ha rendbehozzák őket.
Előzmény: BA123 (11145)
felucca Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11146
A példák azért nem iagazak teljesen, mert ezeken a helyeken nem csak bontottak, hanem építettek is. Bontás helyett a városszövet került átszabásra. Véleményem szerint a Moszkva tér szűkebb térségében funkcionális vákum van, többtízezer négyzetméter funkció, iroda, lakás, szolgáltatás, intézmény hiányzik a tér körül. Ezért ellenzem a Retek-tömb bontását, sőt, magam részéről magát a teret is utcásítanám, beépíteném. A retek-tömb természetesen bontható akkor, hogyha a bontás után ugyanott 5-6-7 emelet magasságban, egységes minőségben új beépítés jön létre a mai méltatlan helyzet helyett. Utcásítás esetén nem bánnám, ha a mai Dékán utca helyén egy keresztbeállított nagyobb tér jönne létre a piactól a Postapalotáig, igen, innen már mind a Parlament, mint a Magdolna-torony egybelátható lenne, anélkül, hogy egy sivatagot csinálnánk a térségből. Sivatag alatt értem a parkosított felületeket is.
Előzmény: BA123 (11145)
BA123 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11145
Nem akarod érteni Felucca és ha nem akarod nem is fogod, úgyhogy feleslegesen nem koptatom a billentyűket, de ezzel a gondolkodással sem Andrássy út, sem Hősök tere, sem Nagykörút, sem a Városliget, és még egy csomóminden nem jöhetett volna létre...
Előzmény: felucca (11144)
felucca Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11144
A Parlament kupoláját bontás nélkül is megpillantom a Retek utca végéből, a Mária Magdolna-torony megpillantásához pedig még egyebet is kellene bontani nagy arányban. A hely, a tér, ami ezzel a bontással létrejönne, pedig egy kezelhetetlenül nagy sivatag lenne, amit persze - kapcsolódva a városmajorhoz - lehet erőteljesen parkosítani, de eléggé öncélú a dolog. Gazdaságilag pedig semmi alapja nincs, ilyen összelátási alapon még 101 helyen lehetne bontani a városban, egészen addig, amíg végre megszűnne város lenni.
Előzmény: BA123 (11143)
BA123 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11143
Ha beállsz a Retek utca nyugati végére, és megpillantod a Parlament kupoláját, és a Mária Magdolna templom tornyát, akkor meg fogod érteni hogy miért kellene lebontani ezt a házsort. Természetesen a helyre amúgy nincsen szükség, de ez egy akkora ziccer a városban amit nem kellene kihagyni. Legalább akkora mint az Andráxxy út végén a Hősök tere, a Rákóczi út végén a Keleti, vagy az Üllői út tengelyében a Várpalota kupolája. Az ilyen összelátásoktól lesznek igazán szépek és izgalmasak a városok.
Előzmény: felucca (11142)
felucca Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11142
Ez a retek utca déli oldalának bontása...ez valahogy szilárdan beleszervült a köztudatba, nem lehetne végre szabadulni tőle? Elég nagy a Moszkva tér ahhoz, hogy azokat a problémákat, amiket ott kell megoldani, meg lehessen oldani, a tér problémáinak java részét viszont nem a téren lehet és kell megoldani. A Retek utcai ingatlanok területére semmi szükség nincsen.
Előzmény: BA123 (11138)
BA123 Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11141
...jól látod...:)))
Előzmény: kambekk (11140)
kambekk Creative Commons License 2008.03.17 0 0 11140
Látom Urál-kodsz magadon :)))))
Előzmény: BA123 (11138)
Wannax Creative Commons License 2008.03.16 0 0 11139
http://www.epiteszforum.hu/node/8753

Vélemények?
BA123 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 11138
A Retek utca természetesen csak úgy képzelhető el hogy az egész déli oldal bontásra kerül, ezt mondjuk hozzá lehet csapni a költségekhez.
Ami a költségeket illeti, lehet hogy találtál ilyen házat, talán alá is becsültem a kisajátítást, de vannak itt olyan épületek is amik összesen nincsenek 78 m2-sek.
Én nem tartom nagy tragédiának ha egy parkot főút határol. Ezt egyrészt növényekkel jól lehet árnyékolni a zajtól, másrészt pedig így sokkal elegénsabb. Képzeljük csak el mennyivel kevesebb lenne a liget, ha a Dózsa György út helyett a fák egyből a házakig érnének. Nem az úttal van a probléma, legfeljebb a forgalommal, azon meg lehet segíteni.

Ha te a jelenlegi helyzetet látod a jónak, hát legyen ez a te véleményed. Én továbbra is a Váromajor és a Moszkva tér egybenyitásának a híve vagyok. Ez egy nagyszerű városépítészeti léptékű dolog lenne, pontosan olyan amit az elődeink is tettek szép számmal. Szerintem ehez képest kis érték három fővárosi védettségű ház, amiből van a városban még vagy ezer...
Előzmény: airdace (11137)
airdace Creative Commons License 2008.03.16 0 0 11137
A házak értékéhez csak annyi, hogy próbaképpen rákerestem, az egyikben egy 78 nm-es lakást árulnak 44 millióért. Nem csoda, kevés ház van Pesten, ami közvetlenül egy parkra néz. Szóval nem 50 millió házanként, inkább 500. Mellesleg van közöttük 3 fővárosi védettségű is, amit nyilván nem véletlenül védtek le.

Szerintem a Városligetnek is rosszat tesz, hogy forgalmas utak határolják. De az sokkal nagyobb, és "el lehet bújni" a forgalom elől. A Városmajor ehhez nem elég nagy.

A forgalom Retek utcai elvezetése szerintem igen nagy hiba lenne. Eleve egy szűk utca, és azért is utaltam a sétálóutcásításra, mert a Mammut és a piac miatt elég nagy a gyalogosforgalom, túl keskeny a járda (meg ugye még odaszerencsétlenkedték a bicikliutat is).
Előzmény: BA123 (11136)
BA123 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 11136
Azzal mindenképp vitáznék, hogy a Városmajornak betenne ha megynyitnánk a Moszkva felé. A Városligetnek is nagy forgalmú határoló útjai vannak, és a Városmajor mellett jelenleg is ott halad a Szilágyi Erzsébet fasor. Tehát a helyzet ebből a szempontból nem sokat változna. Viszont létrejöhetne egy olyan tér Moszkva helyén, ami a Hősök teréhez hasonló kapuja lehetne a Városmajornak. Ez önmagában jó "reklám" lenne a Városmajornak, az emberek szívesen sétálnának.
A zaj csökkentésére két javaslatom is lenne. Az egyik lehetőség, hogy a forgalom a Retek utca helyén folyna a Széna térig, a budai nagykörút pedig egyenesen haladna tovább a villamossinek mellett. Tehát a Krisztina körútnak ez a szakasza egy erősen forgalomcsillaított utcává válna. A másik lehetőség a közúti aluljáró, de ez csak elméleti, mert én nem szeretném ha a közúti forgalom itt nagyobb teret kapna. Aluljáró csak akkor jöhetne szóba, ha az Duna alatti alagút megvalósulna.

Az átjáró amit javasoltál, szerintem olyan félmegoldás, amin nem nagyon érdemes gondolkodni. Milyen lenne a liget, ha kis utcákon keresztül kellene megközelíteni?
Ki kell nyitni teljesen a teret a Városmajor felé. Ez nem pénzügyi kérdés. Itt kb 12 házról lehet szó. Ezeknek az értéke szerintem átalagosan kb 50 millió lehet, így összesen legyen 600 millió. Ha hatvan milliárdos átépítésben gondolkodunk akkor ez mindössze 1%, és egy teljesen más minőséget hoz. És én mindig azt mondom, ha valami drága, akkor inkább ütemezzük, de ne válasszunk félmegoldásokat, és betonozzuk be a hülyeséget sok-sok évre. Senki nem gondolkodik azon hogy mennyibe került a Hősök tere, a Parlament és a Várpalota. Őseink megcsinálták, mi pedig nagyon büszkék vagyunk rá. De számomra ma is nagy keserűség hogy a Rókus kórház Rákóczi útba belógó szárnyát annak idején nem bontották le mert spórolta, Nyugatit rátolták a körútra mert spóroltak, a Keletit nem hozták be a körútig mert spóroltak, és a körút sem lett csatorna, mert szintén spóroltak. Milyen más lenne belváros ha a nagykörút mentén mindenhol egy hídon kellene behajtani. Milyen könnyű lenne kitíltani a forgalmat a belvárosból. SZóval ne spóroljunk, keressük meg a legjobb megoldásokat és ütemezzük hogy reálisan meg lehessen építeni.
Előzmény: airdace (11135)
airdace Creative Commons License 2008.03.16 0 0 11135
Ja és ugyanezt gondolom a Városmajor felőli házakról is. Egy ilyen frekventált köztérnek nem lehet csak úgy megszüntetni a térfalait. Másrészt, ha a felszínen maradna autóforgalom, az be is tenne a Városmajornak zajszennyezés terén (bár tény, hogy mostani formájában nem vonzó a park).
Nem ismerem közelebbről azokat a házakat, de valamelyikben lehetne egy átjárót létesíteni a Városmajor és a Moszkva tér között. Így a nyugalom is megmaradna és a kapcsolat is megvan.
Előzmény: airdace (11134)
airdace Creative Commons License 2008.03.16 0 0 11134
A Retek utcai házsorért kár lenne. Nagy részük nem maradt meg eredeti formájában, és van köztük igénytelen, de főleg a Retek utcai oldalon nagyon szépen megmaradt itt ez az alacsony beépítés, szinte egyedüliként a Nagykörút-budai körút vonalán, ráadásul zöld tömbbelsőkkel.

Az biztos, hogy ebben a formában, sok sávnyi forgalommal a házak előtt nem túl vonzó. Mint ahogy a Retek utca sétálóutcásítása is erősen javasolt. A Moszkva tér felújítása után ez egy jó kis színfolt lehet itt.

A másik alternatíva ugye, ha lebontják, hogy a Mammut nézzen a Moszkva térre, ami persze jóval nagyvárosiasabbá tenné, és akkor lenne elég hely egy nagy köztérnek, de nem biztos, hogy jobban járnánk (és akkor a kisajátítás költségeiről még nem beszéltem).

Várbusz:
A Várba vezet kötöttpálya, úgy hívják, hogy Sikló, amit ha integrálnak a tarifarendszerbe, nincs gond. Bár tény, hogy nem vagyok tisztában a kapacitásával.
Továbbá ha lesz Kelenföld-Nyugati alagút (AliGut), a Várhegy alatti megállóból mehet egy lift a Szent György térre (ha engedi a barlangrendszer).
Előzmény: BA123 (11133)
BA123 Creative Commons License 2008.03.16 0 0 11133
Ezen a téren rengeteg olyan terület van, ami aszfaltozott (vagy csak kockaköves), és a forgalomtól elzárt terület. Majd nézd meg a tér nyugati részét, ahol a villamos befordul a térre. Legalább kétszer akkor terület van leaszfaltozva, mint ahol a közlekedés zajlik. Nincsenek normális szegélyek, csak fel vannak festve a sávok az aszfaltra.
A villamos és buszvégállomások ügyesebb szervezésével is sok területet lehetne felszabadítani. A bódék és a metróbejárat is sok helyet foglal, és én lebontanám azt az igénytelen házsort is, ami a Retek utca és a tér közt van. A Retek utca, pontosan a Csalogány utca folytatása, a tengelyben épp a Parlament kupolája látszik. A Retek utca Szilágyi Erzsébet fasori torkolata amúgy is nagyon artisztikus lehetne ha elbontanák ezt a házsort, a Parlament kupolájával és a Mária Magdolna templom innen jól látható tornyával.
Előzmény: kkelecsnyi (11117)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!