Vételi célból is lehet antennát használni, és rádiót üzemben tartani ... akár műsorvételi célra is, vagy SWL-ként. Leszerelni azért nem érdemes, mert ha a bizonyos "négyméteres" jogszabály előtt került építésre, akkor nincs is kötve engedélyhez a fenntartása. De ha újra létesíteni akarja, akkor - mivel az antenna mérete meghaladja a 4 métert - engedélyre lesz szükség, amibe már sokmindenki beleszólhat és fellebbezhető a szomszéd által is.
Ha megvan egy korábbi vizsga, tudtom szerint sosem évül el. Szabálytalanság miatt az engedélyt vonhatják be, és akkor esetleg 2 évig nem kaphat valaki rádióengedélyt, de utána kérelmezhető. Szerintem ha a kérelem mellé egy magánjellegű telefont is elenged hogy miért sürgős, az illetékes hatóság néhány napon (vagy órán?:-) belül is ki képes adni a rádióengedélyt, ugyanis az ügyintézési határidőnek nincs alsó limitje. Én még az után is érdeklődnék - magyar módra -, hogy az önkormányzatnál ki kicsodának a rokona vagy haverja, és milyen söröket szeret.
Ha muszáj lesz bontani, akkor nekem nagyon tetszik a "végső megoldás" is a zászlórúd antenna, tetején a magyar lobogóval, ugyanis zászlórúd állításához nem szükséges semmilyen engedély (ez tételesen említve van a jogszabályban), viszont kiváló 5-15 méteres körsugárzókat gyártanak ilyenre álcázva.
Ha ilyen jó szomszédod van, felkészülhetsz, hogy nem csak az önkorminál jelentgetnek fel. Ha nincs érvényes engedélyed jelenleg, esetleg más hatóságnál is felnyomnak. Csak óvatosan.
Ezt az "újból visszakapnám" dolgot nem értem. Ha volt érvényes engedélyed és hívójeled, akkor nem kell újravizsgázni. Kivéve, ha valamilyen durva szabálytalanság miatt bevonták. De akkor sokkal nehezebb a dolog. Mert amíg nincs engedélyed, amatőr berendezést sem üzemeltethetsz, kicsit nehezebb védeni az antennát.
De mire végigmegy a fellebbezés, a bíróság legalább első fokon ítéletet hoz, addig 5-ször újra tudsz vizsgázni.
Azért ez nem ilyen egyszerű. Mindenképp meg kell fellebezni ha az önkormi hozta a végzést ellened. Ha nem eredményes, akkor bíróság. Annak tagjai nem az önkormi alkalmazottjai. Ha a helyi építési rendeletek nem tiltják kategorikusan minden antenna létesítését, akkor is a szerzett jog alapján lehet esélyed. (Ha tényleg régen és engedéllyel épült és jogod van használni). De valamilyen szintű antennát tűrni kötelesek szerintem. Legfeljebb a magasságot korlátozhatják, de ezt is a bíróság kell hogy kimondja pro és kontra érvek alapján. Esetleg szakértőt is lehet behívni.
Az önkormik sokszor még alkotmányellenes helyi rendeletekkel is bepróbálkoznak, mondván úgysem mer senki fellépni ellenük.
De mindennek előfeltétele, hogy a jogi háttér nálad is rendben legyen.
Nem tud valaki valamit HA6W nevével kitáblázott bükki Kőrös-Bércen lévő rádiós objektumról?
Ma jártunk arra bicajjal, és elég komoly antennarendszerek vannak kiépítve a hegytetőn, irányított yagik csoportjai, ahogy elnéztem tuti, hogy amatőr céllal. Van egy ház is ott, annak az ablakába volt kiírva a hívójel, meg, hogy valami Feketesár HAM Klub.
Örömmel tudatom, hogy (az uj szomszédom jóvoltából) örökre le kell(!!!) szerelnem az RH antennát.Mire ujbol visszakapnám (ujboli vizsga után) az engedélyem, addigra szét kell szednem.Remélem a HIF legalább a befizetett öszeget visszafizeti.Hihetelen, hogy egy több mint husz éve(engedéllyel) álló antenna-csoprtra fél év alatt bontási engedélyt rendelnek el.Szerintük egy kertvárosban ez összeférhetetlen a "látvánnyal" (ennyi volt az indoklás)! Na nesze neked DX(és a HAM).
A WPM kiváló eszköz a modulációs- és az adatátviteli sebesség összemaszatolására... Sajnos csak erre :(
Egyébként is a szó nem öt betű, mint a PARIS, hanem két byte.
1 WPM ( word/min ) == 2 BPM ( byte/min ).
A duplaszó 2 szó.
1 DWPM ( double word/min ) == 2 WPM.
Így a 1 DWPM == 4 BPM.
És a bitekek még bele se' integráltam!
A duplaszó/perc mértékegységet akkor kell használni, ha a távírász a bal- és jobb fülével két, független táviratot vesz; illetve két kézzel ad. Vagy egyszerre vesz és ad egy-egy táviratot ( full duplex üzemmód ).
Ének-zenei. A reppelés ( ez valami zenei irányzat, ahol a felolvasást zenének nevezett zajjal súlyosbítják ) jellemzője. A WPM az a szószám, amit egy átagos általános-iskolai énektanár súlyos elmekárosodás nélkül kibír.
Melyik yardban? Az 1959 óta használt 0.9144 m-esben, vagy az imperial yardban, ami 0.91439921 m, vagy az US yardban ami 3600/3937 m ( kb. 0.914401828803657607315214630429261 m )?
Aúúúú .. röstellem is, hogy megemlítettem, .. mondom csak a zugügyvéd tört fel:-) Magam is az S21-et használom, és fogalmam sincs az újabb V jelzésekről (illetve tudom, hogy van olyan .. de ennyi) Magam még tanultam a cgi rendszert és az un MKSA-rendszert, és ezzel párhuzamosan az SI-t, most pedig az ánglus-amerikánust gyűröm. Különben is - Megacilklus "oszt jónapot!"