Egyébként jócskán nő arra Epipactis, meg se próbáltam meghatározni, hogy milyenek (talán helleborine nem volt köztük), de addigra már mind régesrégen elvirágzott. Ez meg kezdte.
Az bizony, gratulálok. Ugyanazon a termőhelyen néhány tavaszi hérics is bontotta már szirmait, megelőzve a még csak szárba szökkenni készülő, bozontos fejű leánykökörcsint.
Gérbics klorofillhiányos növényénél én nem vettem észre a fénykép készítésének dátumát, nem tudtam, hogy augusztusban fotózta. Amiért én elsőre Cephalanthera damasonium-nak gondoltam:
1. Ránézésre is szemet szúrtak az igen hosszú murvalevelek, ami erre a fajra jellemző, két rokonára (C. rubra, C. longifolia) nem , illetve kevésbé;
2. A hazai fajok közül a madársisakoknál a Cephalanthera damasonium-ról, a nőszőfüveknél az Epipactis atrorubens-ről, az E. helleborine-ről és az E. purpurata-ról tudom, hogy létezik klorofillhiányos változata. Persze ettől függetlenül még több fajnak is lehet.
Na tehát most utólag, tudva a kép készítésének idejét, szinte biztosnak gondolom, hogy valamilyen Epipactis-ról van szó. Az augusztusi fotózás, és az, hogy a virágok még ki sincsenek nyílva, az E. helleborine-t vagy az E. purpurata-t valószínűsíti (az E. atrorubens inkább korábban virágzik, és egyébként is kissé eltérő karakterű).
Az általad feltett E. purpurata képek elég meggyőzőnek tűnnek, lehet, hogy valóban erről a fajról van szó, bár az E. helleborine-nek, amennyire emlékszem, hosszabbak a murvalevelei, tehát ez a bélyeg meg inkább ezt a fajt erősítené meg. Biztosat ennyiből szerintem nem lehet mondani, legalábbis én nem tudok.
Perecke majdnem jól mondta, Sarracenia, de nem a flava, hanem S. alata, és ha a másik is kinyílik, megmutatom, ha már a trükkös egyedeknél tartunk... Utálásról meg szó nincsen. ;-)
Háát... csak azért nincs 13+1 találatod, mert ahhoz még kellett volna egy kép. Remélem azért nem fosztottalak meg a sikerélménytől. Különben a két hunyort éppen azért tettem fel, mert az utóbbi időben ugye többen is érdeklődtek a különbségek után. Te és Cherruq egyébként szépen le is írtátok, főként az illatos jellemző jegyeit. Ha valaki látja együtt a két növényt akkor a habitusukban is nagy különbséget vehet észre. A kisvirágú, a kétségtelenül apróbb virág mellett, igen dús lombozatú, valóságos kis "bokor" benyomását kelti, és ez talán a képeken is látszik.
Mellesleg én is sajnálom, hogy a topikba ritkábban betérők nem merítenek nagyobb bátorságot a tippelésben.
Lehet, de lehetőleg babérmeggyből magyar nemesítést vegyél, Piri-t, Mari-t vagy Klári-t, a többiek - főleg az import áru- kevésbé bírják, itt-ott fagyzugos helyen visszafagynak, és az csúnya tud lenni.... Nyírott sövénynek egyébként veszettül szép, nagyvonalú, és kicsit az olasz kastélykerteket idézi. Kérdezz rá a magasságára, két méter a maximum, fajtája válogatja.
Lehet, persze... szinte minden sarkon árulják. És télálló is, csak nagyon tűző napra ne rakd, mert akkor lehet, hogy télen elviszi az ú.n. élettani szárazság...
(Bocsánat, pontosítok... :( Mert most megint a régi neve az érvényes: Prunus laurocerasus és ahogy ezeket a marhanagy leveleket elnézem valszeg a 'Magnoliifolia' fajta lehet.)
Segítséget kérek. Ez a növény örökzöld egész télen így nézett ki, mint ma amikor fényképeztem. Tetszik amiatt, hogy örökzöld, már csak az a kérdés mi a becsületes neve? Ebben kérek segítséget.
Ha már itt vannak a kosborosok, hadd tegyek fel két érdekes képet, amit a netről szedtem le és esetleg érdekes lehet Gérbics Cephalantherája vagy Epipactisa kapcsán. Kár, hogy az ő növénye nem virágzó példány. Őszintén szólva én úgy gondolom, hogy aug. közepe táján a madársisakok talán már elvirágoztak. Esetleg a piros jöhet még szóba, de ráadásul Gérbics növénye még bimbós állapotban van. Persze tudom a kivétel mindig erősíti a szabályt. Szóval azért mondjatok véleményt ezekről!