Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12973
"Helyesen kilo mega giga illetve kibi mebi gibi, így kisbetűvel."

Még helyesebben: "helyesen: kilo, mega, giga, illetve: kibi, mebi, gibi - így, kisbetűvel". Vagy valami ilyesmi. Az a legény a talpán, akit a punktuáció sem gyűri maga alá. :-) Meg a központozás. Én mindig morgok, mikor utólag látom, hogy kimaradt néhány vessző. Egyébként a "harmincezer" egy szó, a vessző után meg illik szóközt hagyni stb. stb. :-)

A kibi meg a többi nem látom, hogy terjedne - bevallom, nem is tetszenek -; úgy tűnik, az élő nyelv másfelé nézeget.
Előzmény: gg630504 (12972)
gg630504 Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12972

Beszéljünk róla:

Helyesen kilo mega giga illetve kibi mebi gibi, így kisbetűvel.

http://wiki.ham.hu/index.php/M%C3%A9rt%C3%A9kegys%C3%A9g_prefixek

1001001 de Gábor.

Előzmény: C20NE (12970)
gg630504 Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12971

Kiemelt: benne maradt az általános olvasónak szóló tegezésem.

> Pedig szeretnének áttérni metrikusra,de nem megy.

Persze, hiszen ( általában ) nem rádióamatőrök, akiknek sajátjuk kell kegyen az önképzés.

1001001 de Gábor.

Előzmény: ha6pc (12969)
C20NE Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12970
Hogy az informatikában használatos "Kilo", "Mega", "Giga" értelmezéséről már ne is beszéljünk :-)
Előzmény: RADIOMANIAC (12968)
ha6pc Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12969

Az utolsó-kiemelt-szövegrészre válaszolva:nincsenek ilyen céljaim.

Ha valami egyszer elterjedt,akkor nehéz megszabadulni tőle.

Nem probléma ez,csak mikor egy adott dimenzióról beszélünk,akkor egyértelmű legyen a mértékegység.

Például a filmesek,a világítástechnikusok sem Candelában gondolkoznak,de tudják mi az.

"Szegény" amerikaiak is jól megvannak az inch-ükkel,de tényleg. Pedig szeretnének áttérni metrikusra,de nem megy.

Előzmény: gg630504 (12967)
RADIOMANIAC Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12968

Vagy

"colos cső"

ill.  "...tisztelt hölgyeim és uraim, itt a kapitány beszél. A repülési magasságunk harminc ezer láb..."

Előzmény: gg630504 (12967)
gg630504 Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12967
Valószínű 99 évre titkosított nemzetbiztonsági érdek fűződik ahhoz, hogy egy országos hatóság ne a törvényes baud-ot, hanem más, rendesen nem definiált mértékegységet használjon.
Magyarország 1960-ban csatlakozott az SI-hez, 1976-ban jött ki a rendelet, 1980-tól kell alkalmazni. Csoda, hogy a kapacitást és induktivitást nem centiméterben kéri ez a hatóság a vizsgán.

A távírózás sebességének megadására több ( tradicionális, egzotikus ) mértékegységet is használtak.
Kiindulás a percenként (?!) átvitt ( vett, adott ) szavak (?!) száma, azaz szó per perc ( Word Per Minute, WPM ). Nyilvánvaló, hogy adott modulációs sebességgel adott táviratban egy perc alatt átvitt szavak száma erősen függ az üzenet tartalmától ( a szavak hosszán kívül a szót alkotó karakterektől is ). Amilyen "gyakorlatias", olyannyira pontatlan módszer.
Ennek a feloldására azt a módszert használták, hogy adott nyelven ( közérthető angol szövegben, plain english text ) megmérték a szavak átlagos hosszát ( karakterben, betűben ). Ez kerek 5-nek adódott, amihez még hozzá kell számolnod a 7 elemi idejű szóközt is. Ugyancsak megmérték az egyes karakterek előfordulási gyakoriságát, távírókódjuk hosszát elemi időben. Végül is kreáltak néhány etalonszót ( pl. PARIS, CODEX, CWBAU ), amely ( ICC távíró kódtábla szerinti elemi időben mért ) hosszát átlagosnak tekintették és ezek alapján számolták vissza az elemi idő értékét. Hasonló elv alapján Te is meghatározhatod a szó per perc mértékegységet; például reformkori magyar nyelvű szöveget és ékezetes távírókódokat alapul véve.

1001001 de Gábor.

Előzmény: ha6pc (12965)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12966
Nézd meg, már csak a látókör bővítése okán is, ez a másik lehetőség, ami sokkal kevesebb kompromisszummal jár (egy rúd, tövében a hangoló, aminek nem kell feltétlenül drágának és távvezéreltnek lenni, viszont földelővezetékből rengeteg) - ha ez megáll kikötés nélkül, akkor egy rövidebb feltétlenül...: http://arraysolutions.com/Products/zero_five.htm#top%20of%20page
:-) Persze saját tapasztalatom nincs vele, de néha én is álmodozom... először a kertes házról...
Előzmény: Törölt nick (12964)
ha6pc Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12965
Megadhatnák pl.: kiloBIT/szökőévben is;a lényeg,hogy mindenki egyre gondoljon.
Előzmény: gg630504 (12963)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12964
Ha oszlopra rakod, akár egy alacsonyra is pl. egy kerítés közelében, akkor már két frekire két irányban tudsz ellensúlyt kihúzni úgy, hogy semmit sem zavar, de a tipikus a házfal melletti magas oszlop, ahonnan le sem érnek a földre az ellensúlyok, a tetőhöz vannak kikötve. Szintén megoldható úgy, hogy sarokra, és akkor szinte nem is látszanak. Ha kert van, minden van - a gyerek zavarása nélkül is. Esetleg másfajta megoldású vertikál is létezik, amihez földbe kell ásni vezetékeket. Vezeték nélkül nem lehet rendesen rádiózni, abba bele kell törődni... vagy közben csalódsz majd, és a kész megoldást már nem lehet könnyen megváltoztatni, ill. persze csak pénz kérdése...
Előzmény: Törölt nick (12962)
gg630504 Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12963

Én pedig azt nem értem, miért PARIS és WPM.

1980. január 1-től SI-t kell használni Magyarországon.

Rejtély, miért nem alkalmazza a hatóság.

Így is tiszteleghetne Baudot Jean Maurice Émile emlékének.

Tehát a vizsgakövetelmény 5.0 baud.

- http://wiki.ham.hu/index.php/T%C3%A1v%C3%ADr%C3%B3#T.C3.A1v.C3.ADr.C3.B3sebess.C3.A9g

- http://hg9ieg.fw.hu/cw_seb.htm

1001001 de Gábor.

Előzmény: Törölt nick (12960)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12962

Köszönöm A Dunax ára barátságos, és lehet bízni a magyar készítőkben, sok helyen üzemel. Nagyszerűsége - egyszerűségéban rejlik.

Ami gond.. Hogy az új helyen nem lesz túl nagy kertem, (200m2), így ha ki akarom húzni hozzá a radiálokat, akkor a kislányom szaladgálása az udvaron ugrott.

Márpedig abban a feleségemnek is igaza van, hogy nem akkora a kert, hogy "bepókhálózzam".

Hát ezért a kopromisszum.

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12961
Ja, és a vizsgasebesség, legalábbis RH-A-n 6 WPM, vagyis PARIS 30 volt. Egyébként még azonos sebességek is lehetnek eltérő nehézségűek a gyakorlatban. Alul még könnyen emelhetők, de legalábbis nem tűnik az összességében lassú adás sem kínosan vontatottnak, mert legtöbben úgy adnak, ha lassan kell, hogy a jelek azért gyorsabbak az adott WPM-hez tartozónál, csak a betűk, szavak közt hosszabbak a szünetek, így több idő van kitalálni őket és leírni... Ez általában könnyítés, és nem az ellenkezője.
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12960
Nem akartam szólni először, de össze van keverve a PARIS és a WPM. A 30-as WPM már komoly sebesség, nagyjából 150-es PARIS-nak felel meg, mivel az egyik jel per perc, a másik csoport per perc (egy bizonyos módon, mert az össz. jelhossznak mindig a PARIS csoport hosszával kell megegyeznie). Régen a PARIS-t sokkal gyakrabban használták, versenyeken is, emlékszem rá - kicsit kötöttebb, és egy csoportban egy-egy elszúrt karaktert utólag akár ki is lehetett számolni, abból meg esetleg kitalálni. :-)

Más: a CP-6-ról én letettem sok review-t elolvasása után, egyrészt mert szerintem nem érdemes ellensúly nélül próbálkozni, néhány huzal csak elfér, már egy garnitúra is sokat számít (leghosszabb: 7MHz; 10 méter), másrészt konkrétan annak a típusnak a mechanikai kivitelével mintha valóban gond lett volna (valami gyenge pont? újra át kellene olvasni). Semmit se vegyél úgy, hogy nem ismersz róla egy csomó véleményt - csak legyél képest utána dönteni. :-) Egyébként a DND-nél én láttam árat is fél éven belül, max. 60e volt, ha jól emlékszem.

Én DunaX-ot vennék (GPN4B - 28eFt), ill. fogok is, csak lehet, hogy közben sikerül elköltöznöm, és akkor csak olyan helyre, ahol... :-)

http://www.eham.net/reviews/products/13
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12959

Köszönöm, ez kimerítő!

Próbálom belkerben tartani a beszerzést, rádióknál mindenképpen, gar, meg legyen kihez fordulni ha support kell, az nekem nagyon fontos.

Antennánál már lehet hajlok kifelé, abban "olyan sok" dolog nem romolhat el, kivéve ha aznap fakezű vagyok mikor összerakom. :-D

Köszönöm mégegyszer! (remélem hamarosan 40-80m-en meg tudom hívni a hazai amatőröket).

Előzmény: ha5cti (12954)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12958

Ok, eddig minden komolyabb cuccom tőlük (is) van/volt. :-)

Előzmény: TamiBT (12953)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12957
A csatira nem emlékszem, csak a koaxra. Az biztos RK50 volt. Ott azt használta az R860, meg az RV-UM-hez is. A 842-ben az a gömbvariométer volt csodás mechanikai remek, az nagyon megragadott. A hozzá rendszeresített javítókészletében a huzalantenna kis porcelán szigetelőit meg nagyon szerették elkunyizni amatőrök.
Előzmény: RADIOMANIAC (12948)
hegymenet Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12956

Szia!

Köszönöm a bíztatást, figyelem a sávokat és ilyen tipusú morze jelekkel már én is találkoztam, sajnos.

Üdv,hegymenet.

Előzmény: ha6pc (12950)
HG8LSR Creative Commons License 2008.03.11 0 0 12955
Üdv!

Köszönöm az infót! Küldtem egy e-mailt.
Minden jót!
Pista
Előzmény: C20NE (12946)
ha5cti Creative Commons License 2008.03.10 0 0 12954

A Difonanál 219 €, a Mega-komnál 209€ + 30€ szállitási ktsg futárral, kb 7-10nap alatt (brutto árak). Mindkettő jó cég, én az előbbitől rendeltem, de pl. a 70cm-es keresztyagimat az angoloktól, mert máshol nem volt. Szóval lehet bátran a kinti cégektől rendelni.

Az árakat mindenhol meg kell nézni, mert folyton változnak, hol egyiknél, hol másiknál olcsóbb. Meg nem kell kihagyni a magyar cégeket sem.

A Wimo nagyon drága, onnan csak végszükségben rendelek.

A szelet birja, már több mint egy éve van fennt és több vihar volt.

73!

Előzmény: Törölt nick (12952)
TamiBT Creative Commons License 2008.03.10 0 0 12953
- erdemes Anico-ekat felhivni.. ha mar venni szeretnel ;)
Előzmény: Törölt nick (12952)
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.10 0 0 12952

Köszönöm István!

Ha bírja a szelet, okés. Nekem is /remélem/ hasonló elhelyezésre lesz lehetőségem.

Ha majd nem vagyok kibékülve a 80 és a 40m-el, titokban éjszakánként kihúzok egy longwire-t.

A DND-nél láttam listában, de az árát nem írták ki, holnap telefonálok.

Wimo-n 220-240 euro, ettől függetlenül van aki 60 rugóért tolja használtan idehaza ;-)

Hogy sikerült rá szert tenned?

Üdv!

Előzmény: ha5cti (12951)
ha5cti Creative Commons License 2008.03.10 0 0 12951
Nekem van ilyen, helyszűke miatt használom. tapasztalatokat leirni mindet nem lehet, a lényeget talán: 3,5 megán csak a sáv elején az igazi, nagyon keskeny a sávja, 7 megán már vesz valamit, 14-től egész jó.  A gyári specifikáciiót szó nélkül tudja, behangolás egyszerű. 28 megán én 28.500-ra állitottam, minden további nélkül hagyta magát. Kompromisszumos antenna természetesen.
Előzmény: Törölt nick (12940)
ha6pc Creative Commons License 2008.03.10 0 0 12950

Sziasztok!

Nincsen azzal a 30-as ütemmel semmi gond,ha elkezd vele dolgozni pár QSO alatt úgyis fokozódik-mint a kézírás,vagy a bicikli.

Én,ha meghívnak ilyen "sebességgel",minden további nélkül válaszolok.

Hogyan is mondhatnám el annak -az akkor 9 éves-Wales-i lánykának az örömét,hogy őt egyáltalán valaki meghallotta Magyarországról? Kb az említett ütemmel hívott.

Ma már többszörös családanya,de még mindig emlékszik a hívójelemre és nagyon szokott örülni a viszonthallásnak és ki tudja morzézni a szememet.

Sokkal rosszabb,ha valaki nem tanul meg adni.

Ezekből két fő tipus van:

-Az egyik az ún. "börtönmorze" ,akinél a pont és a vonás jóformán azonos hosszú.

(tehát tkp. csak ritmust döngöl,a tátitáti az nála tattatatta.)

-A másik aki nem hajlandó két betű közt egy hosszú szünetet hagyni,mondván majd a vételkor szétválogatják.

-Van egy harmadik,aki a kettőt képes kombinálni,de ez már szörnyeteg. : D

Előzmény: hegymenet (12920)
gg630504 Creative Commons License 2008.03.10 0 0 12949

>A triostar antennánál valóba rövidre van zárva a hideg és a meleg, vagy csak én látom rosszul.

Tekintsd úgy, mint egy transzformátor tekercsét. Ide ez a fél menet pont elég.

Egyenárammal az antennák általában vagy szakadást vagy rövidzárat mutatnak. De nem egyenárammal használod.

>Ha igen, akkor ez nem veszélyes a rádióra nézve?

Az üzemi frekvencián önmagában nem.

1001001 de Gábor.

Előzmény: Terjedés (12947)
RADIOMANIAC Creative Commons License 2008.03.10 0 0 12948

A csaklakozó típusa nem SzR 75 F?

Az adója GU 19-es végfokú, gömbvariométerrel hangolt.

AN-2-nek RH huzalantennája van, a készülék 2-8 MHz tartományban működik AM-ben.

Ezért a kimenetét néhány száz Ohm tartományban kell hangolni.

Előzmény: Törölt nick (12944)
Terjedés Creative Commons License 2008.03.10 0 0 12947

Sziasztok!

Teknikai tanácsot szeretnék kérni.

A triostar antennánál valóba rövidre van zárva a hideg és a meleg, vagy csak én látom rosszul. Ha igen, akkor ez nem veszélyes a rádióra nézve?

A másik kérdésem az X200 -as antennánával kapcsolatos. Úgy látom, hogy a talpontban lényegében egy soros rezgőkör van, amit nyílván be is kell hangolni.  Gondolom nem mindegy hogy milyen a kondi ugye? (Nem a kapacitására gondolok)

Kellemes napot mindenkinek!

C20NE Creative Commons License 2008.03.10 0 0 12946
Ettől, picit bonyolultabb. Az átvivendő spektrumot digitalizálja , de abban a tartományban ahol a füled érzékenyebb finomabban máshol kevésbé . Az így kapott digitális jelet egy coder tömöríti, titkosítja és ekkor a hálózati kapcsolatért felelős rétegek átküldik az IP protokolt használva ( ezért Voice Over IP ) a beszélgetőtársunknak.

- erről órákat lehetne beszélgetni-

-szerintem-
Előzmény: HG8LSR (12945)
HG8LSR Creative Commons License 2008.03.10 0 0 12945
Sziasztok!

Tudnátok-e segíteni a VOIP-telefon működésével kapcsolatban.
Én úgy gondolom, hogy nagyvonalakban úgy müködik mint az amatör packet.
Az emberi hangot bitekké alakítja, az 1-hez tartozik egy frekvencia, a 0-hoz egy másik. A vevő oldalon visszaállítja a modemmel.
Mi a véleményetek?
Köszönettel:
Pista
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.10 0 0 12944
Az R842 rep rövidhullámú cucc szintén 50 Ohmos volt. Az RK50-el vitték. Volt szerencsém hozzá az AN2-kben.
Előzmény: RADIOMANIAC (12943)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!