"Helyesen kilo mega giga illetve kibi mebi gibi, így kisbetűvel."
Még helyesebben: "helyesen: kilo, mega, giga, illetve: kibi, mebi, gibi - így, kisbetűvel". Vagy valami ilyesmi. Az a legény a talpán, akit a punktuáció sem gyűri maga alá. :-) Meg a központozás. Én mindig morgok, mikor utólag látom, hogy kimaradt néhány vessző. Egyébként a "harmincezer" egy szó, a vessző után meg illik szóközt hagyni stb. stb. :-)
A kibi meg a többi nem látom, hogy terjedne - bevallom, nem is tetszenek -; úgy tűnik, az élő nyelv másfelé nézeget.
Valószínű 99 évre titkosított nemzetbiztonsági érdek fűződik ahhoz, hogy egy országos hatóság ne a törvényes baud-ot, hanem más, rendesen nem definiált mértékegységet használjon. Magyarország 1960-ban csatlakozott az SI-hez, 1976-ban jött ki a rendelet, 1980-tól kell alkalmazni. Csoda, hogy a kapacitást és induktivitást nem centiméterben kéri ez a hatóság a vizsgán.
A távírózás sebességének megadására több ( tradicionális, egzotikus ) mértékegységet is használtak. Kiindulás a percenként (?!) átvitt ( vett, adott ) szavak (?!) száma, azaz szó per perc ( Word Per Minute, WPM ). Nyilvánvaló, hogy adott modulációs sebességgel adott táviratban egy perc alatt átvitt szavak száma erősen függ az üzenet tartalmától ( a szavak hosszán kívül a szót alkotó karakterektől is ). Amilyen "gyakorlatias", olyannyira pontatlan módszer. Ennek a feloldására azt a módszert használták, hogy adott nyelven ( közérthető angol szövegben, plain english text ) megmérték a szavak átlagos hosszát ( karakterben, betűben ). Ez kerek 5-nek adódott, amihez még hozzá kell számolnod a 7 elemi idejű szóközt is. Ugyancsak megmérték az egyes karakterek előfordulási gyakoriságát, távírókódjuk hosszát elemi időben. Végül is kreáltak néhány etalonszót ( pl. PARIS, CODEX, CWBAU ), amely ( ICC távíró kódtábla szerinti elemi időben mért ) hosszát átlagosnak tekintették és ezek alapján számolták vissza az elemi idő értékét. Hasonló elv alapján Te is meghatározhatod a szó per perc mértékegységet; például reformkori magyar nyelvű szöveget és ékezetes távírókódokat alapul véve.
Nézd meg, már csak a látókör bővítése okán is, ez a másik lehetőség, ami sokkal kevesebb kompromisszummal jár (egy rúd, tövében a hangoló, aminek nem kell feltétlenül drágának és távvezéreltnek lenni, viszont földelővezetékből rengeteg) - ha ez megáll kikötés nélkül, akkor egy rövidebb feltétlenül...: http://arraysolutions.com/Products/zero_five.htm#top%20of%20page :-) Persze saját tapasztalatom nincs vele, de néha én is álmodozom... először a kertes házról...
Ha oszlopra rakod, akár egy alacsonyra is pl. egy kerítés közelében, akkor már két frekire két irányban tudsz ellensúlyt kihúzni úgy, hogy semmit sem zavar, de a tipikus a házfal melletti magas oszlop, ahonnan le sem érnek a földre az ellensúlyok, a tetőhöz vannak kikötve. Szintén megoldható úgy, hogy sarokra, és akkor szinte nem is látszanak. Ha kert van, minden van - a gyerek zavarása nélkül is. Esetleg másfajta megoldású vertikál is létezik, amihez földbe kell ásni vezetékeket. Vezeték nélkül nem lehet rendesen rádiózni, abba bele kell törődni... vagy közben csalódsz majd, és a kész megoldást már nem lehet könnyen megváltoztatni, ill. persze csak pénz kérdése...
Köszönöm A Dunax ára barátságos, és lehet bízni a magyar készítőkben, sok helyen üzemel. Nagyszerűsége - egyszerűségéban rejlik.
Ami gond.. Hogy az új helyen nem lesz túl nagy kertem, (200m2), így ha ki akarom húzni hozzá a radiálokat, akkor a kislányom szaladgálása az udvaron ugrott.
Márpedig abban a feleségemnek is igaza van, hogy nem akkora a kert, hogy "bepókhálózzam".
Ja, és a vizsgasebesség, legalábbis RH-A-n 6 WPM, vagyis PARIS 30 volt. Egyébként még azonos sebességek is lehetnek eltérő nehézségűek a gyakorlatban. Alul még könnyen emelhetők, de legalábbis nem tűnik az összességében lassú adás sem kínosan vontatottnak, mert legtöbben úgy adnak, ha lassan kell, hogy a jelek azért gyorsabbak az adott WPM-hez tartozónál, csak a betűk, szavak közt hosszabbak a szünetek, így több idő van kitalálni őket és leírni... Ez általában könnyítés, és nem az ellenkezője.
Nem akartam szólni először, de össze van keverve a PARIS és a WPM. A 30-as WPM már komoly sebesség, nagyjából 150-es PARIS-nak felel meg, mivel az egyik jel per perc, a másik csoport per perc (egy bizonyos módon, mert az össz. jelhossznak mindig a PARIS csoport hosszával kell megegyeznie). Régen a PARIS-t sokkal gyakrabban használták, versenyeken is, emlékszem rá - kicsit kötöttebb, és egy csoportban egy-egy elszúrt karaktert utólag akár ki is lehetett számolni, abból meg esetleg kitalálni. :-)
Más: a CP-6-ról én letettem sok review-t elolvasása után, egyrészt mert szerintem nem érdemes ellensúly nélül próbálkozni, néhány huzal csak elfér, már egy garnitúra is sokat számít (leghosszabb: 7MHz; 10 méter), másrészt konkrétan annak a típusnak a mechanikai kivitelével mintha valóban gond lett volna (valami gyenge pont? újra át kellene olvasni). Semmit se vegyél úgy, hogy nem ismersz róla egy csomó véleményt - csak legyél képest utána dönteni. :-) Egyébként a DND-nél én láttam árat is fél éven belül, max. 60e volt, ha jól emlékszem.
Én DunaX-ot vennék (GPN4B - 28eFt), ill. fogok is, csak lehet, hogy közben sikerül elköltöznöm, és akkor csak olyan helyre, ahol... :-)
A csatira nem emlékszem, csak a koaxra. Az biztos RK50 volt. Ott azt használta az R860, meg az RV-UM-hez is. A 842-ben az a gömbvariométer volt csodás mechanikai remek, az nagyon megragadott. A hozzá rendszeresített javítókészletében a huzalantenna kis porcelán szigetelőit meg nagyon szerették elkunyizni amatőrök.
A Difonanál 219 €, a Mega-komnál 209€ + 30€ szállitási ktsg futárral, kb 7-10nap alatt (brutto árak). Mindkettő jó cég, én az előbbitől rendeltem, de pl. a 70cm-es keresztyagimat az angoloktól, mert máshol nem volt. Szóval lehet bátran a kinti cégektől rendelni.
Az árakat mindenhol meg kell nézni, mert folyton változnak, hol egyiknél, hol másiknál olcsóbb. Meg nem kell kihagyni a magyar cégeket sem.
A Wimo nagyon drága, onnan csak végszükségben rendelek.
A szelet birja, már több mint egy éve van fennt és több vihar volt.
Nekem van ilyen, helyszűke miatt használom. tapasztalatokat leirni mindet nem lehet, a lényeget talán: 3,5 megán csak a sáv elején az igazi, nagyon keskeny a sávja, 7 megán már vesz valamit, 14-től egész jó. A gyári specifikáciiót szó nélkül tudja, behangolás egyszerű. 28 megán én 28.500-ra állitottam, minden további nélkül hagyta magát. Kompromisszumos antenna természetesen.
Nincsen azzal a 30-as ütemmel semmi gond,ha elkezd vele dolgozni pár QSO alatt úgyis fokozódik-mint a kézírás,vagy a bicikli.
Én,ha meghívnak ilyen "sebességgel",minden további nélkül válaszolok.
Hogyan is mondhatnám el annak -az akkor 9 éves-Wales-i lánykának az örömét,hogy őt egyáltalán valaki meghallotta Magyarországról? Kb az említett ütemmel hívott.
Ma már többszörös családanya,de még mindig emlékszik a hívójelemre és nagyon szokott örülni a viszonthallásnak és ki tudja morzézni a szememet.
Sokkal rosszabb,ha valaki nem tanul meg adni.
Ezekből két fő tipus van:
-Az egyik az ún. "börtönmorze" ,akinél a pont és a vonás jóformán azonos hosszú.
(tehát tkp. csak ritmust döngöl,a tátitáti az nála tattatatta.)
-A másik aki nem hajlandó két betű közt egy hosszú szünetet hagyni,mondván majd a vételkor szétválogatják.
-Van egy harmadik,aki a kettőt képes kombinálni,de ez már szörnyeteg. : D
A triostar antennánál valóba rövidre van zárva a hideg és a meleg, vagy csak én látom rosszul. Ha igen, akkor ez nem veszélyes a rádióra nézve?
A másik kérdésem az X200 -as antennánával kapcsolatos. Úgy látom, hogy a talpontban lényegében egy soros rezgőkör van, amit nyílván be is kell hangolni. Gondolom nem mindegy hogy milyen a kondi ugye? (Nem a kapacitására gondolok)
Ettől, picit bonyolultabb. Az átvivendő spektrumot digitalizálja , de abban a tartományban ahol a füled érzékenyebb finomabban máshol kevésbé . Az így kapott digitális jelet egy coder tömöríti, titkosítja és ekkor a hálózati kapcsolatért felelős rétegek átküldik az IP protokolt használva ( ezért Voice Over IP ) a beszélgetőtársunknak.
Tudnátok-e segíteni a VOIP-telefon működésével kapcsolatban. Én úgy gondolom, hogy nagyvonalakban úgy müködik mint az amatör packet. Az emberi hangot bitekké alakítja, az 1-hez tartozik egy frekvencia, a 0-hoz egy másik. A vevő oldalon visszaállítja a modemmel. Mi a véleményetek? Köszönettel: Pista