Köszi Zoli! A vezetés miatt még izgulok, nem volt még dieselem. Pl.: mikor váltsak, meddig pörgessem, mennyit kell járatni egy hosszabb autópálya menet után, stb...
"Ezt a téli gumi nyáron 'felrobban' esetet hallva öt percig a hasmat fogtam a "röhögéstől"...."
És akkor a nyári gumi biztosan télen robban fel, a 4 évszakos gumi, pedig minden évszakban!! (mivel nálunk, 4 évszak van--de lehet, hogy a felmelegedés ,miatt csak 2 évszak lesz, akkor pedig évente csak 2-szer robban).
Ezt a téli gumi nyáron 'felrobban' esetet hallva öt percig a hasmat fogtam a "röhögéstől".... A gumisok ezt reklámozzák...de nehogy valaki komolyan vegye!!! Ekkora baromságot rég hallottam!!! jobban kopik,de jobban tapad is egy ideig! Gondolom ha valaki felfújja -15 fokba 2,5barra a hideg gumit és utána gyorsan itt a nyár és +40 fok lesz,az aszfalt + 60 akkor lehet megnő a gumiban a nyomás és kidurranhat,de a gumi is tágul a hőtöl,ugyhogy szerintem kb kiegyenlitik egymást! URBAN LEGEND
és mi a helyzet a sportal? :) elöl hátul hütött tárcsa :) Swiftek kegyetlen jók kanyarodásra, dinamikus közlekedésre, és az tuti hogy nem egyenesre találták ki, tegnap az m7esen is volt egykét szél löket ami azért megmozgatott. De egyenesen menni a hülye is tud, kanyarodni kell tudni(ott pedig a swift -legyen mondjuk a sport-, jóval erősebb autókat ver meg) :)
Ok, ezt elhiszem... de akkor, ahol a Cee'dnek megjön az ereje, annak már elfogy. De nem is ez volt az alapkérdés. Elég, ha megnézed a féküket.
Suzuki és kisautók - elől kis tárcsa, hátul dob... jó egy városi forgalomhoz, esetleg egy 100as tempóhoz. Cee'd és alsóközép - közepes tárcsa elől, kis tárcsa hátul... jó egy városi forgalomhoz, esetleg 130-140es tempóhoz. Nagy autók, sportautók - Hatalmas tárcsa elől, közepes tárcsa hátul... no igen, ezzel még 200ról is meg tudsz állni.
na azok voltak a szép idők! zsigulival randalíroztunk a mecseken, hátul két zsák cementtel! na de nem is tudtunk még ilyen gyorsan haladni azokkal a verdákkal, mint manapság ezekkel...
"....talán félreértettük egymást, én csak arra szerettem volna utalni, hogy nem szerencsés szélsőséges időjárási körülmények között tartósan a nem megfelelő gumival járni........."
Így van! Voltidő, amikor vagy 10 évet télen nyáron, legtöbbször nyári "tükör radiál, teljesen kopott gumival közlekedtem, Erdélyben, még a cocializmusban!
Oka: semmilyen gumit, ritkán nyárit lehetett kapni!
Így, hegyvidéki körülmények között, megtanult az ember motorfékkel közlekedni, hegyen lefele, ami pl. Trabantos koromban imádkozással is társult a gyenge motorfék mellet, meg DADOGVA fékezni (ki-be gyorsan), ez volt az ABS!!
hát több ilyen sofőr kellene, kevesebb lenne a baj is. a gumi témát lezárandó, utolsó megjegyzésem a témával kapcsolatban, talán félreértettük egymást, én csak arra szerettem volna utalni, hogy nem szerencsés szélsőséges időjárási körülmények között tartósan a nem megfelelő gumival járni. a tiéd nem volt az. csak találkozom olyannal is, aki azért nem cserél télen sem gumit, mert 10 éve vezet és még nem történt baja.
ez nem egészen van így. a két összetevőn kívül maga az anyag talán a legfontosabb tényező. a gumik viselkedéséről nyilván nem fogok külön írni, mert az nyilvánvaló. télen is más a keverék meg nyáron is. ha nyáron nem "keményedik" az anyag, a keletkezett hő jóval nagyobb tágulást eredményezhet, mivel az anyag ezt engedi. szerintem logikus és nem véletlenül találták ki a téli-nyári gumikeveréket. a koton egész jó hasonlat...
"Gondolom Te mindig betartod a sebesség korlátozást! ........"
Városban, az óra szerint ált. 60-al járok (de kb. 4 km-t csal felfele az óra), vasúti átjárónál azért leveszem a sebességet kb. 35-re (lakott területen).
160-al talán 2-3-szor mentem a Lanossal (kiváncsiságból), az 1,4-es Ceed-el szintén, rövid, de gyors előzések miatt, no meg, hogy lássam, mit tud az autó szükség esetén! (sztrádán).
És MÁJUSTÓL naná, hogy még jobban betartom a sebesség korlátozásokat, mint ahogy Te is befogod tartani - mivel kénytelen leszel - hacsak nem akarod, a gyorsan begyűjtött büntetőpontok miatt a kocsid látványát kívülről, vagy az anyósülésből élvezni (nem beszélve a pénzbüntetésekről).
Ha mindenki csak annyira betartaná a KRESZT mint ahogy én teszem, és defenzíven, de ugyanakkor a forgalmat nem fenntartva, megbízhatóan vezetne,akkor az országnak sokkal több lakosa lenne, mint most.
nem általánosítottam, mindössze egy 100 éve gumizó haverom hívta fel rá a figyelmem. másfelől a fizikát nem lehet csak úgy kirúgni... én sem azt állítottam, hogy sorban állnak nyáron az út szélén a téligumival járó szétrobbant kerekű autósok. pusztán jóindulatból, figyelmeztetésként írtam ide, ne legyen baja az illetőnek ebből. sajnos egy hibátlan, teljesen új gumival is előfordulhat a jelenség, abban igazad van, hogy jóval kisebb az esély. de ez is olyan, mint a biztosítás. addig senki sem akarja megkötni, míg nem történik meg a baj...
Hát nekem az 1.6os sportom elég haladósnak mondható, kanyarokban nagyon durva hogy ahol más autók már csúsznának, ennél még akár gyorsítani is lehet :) (bár még bejáratós, de sokkal érezhetőbb benne az erő mint a 2 literes cee'dben - kipróbáltam. Persze nem azt mondom hogy rossz a cee'd, más kategória a két autó szerintem. )
Gondolom Te mindig betartod a sebesség korlátozást! városba soha nem mész 50 felett, vasúti átjáró előtt (időben !) lelassítasz 30ra , 20as táblánál se mész gyorsabban stb.
Ha véletlen "nem" lenne a válasz, akkor nincs miről beszélni....
Én csak azt mondom, hogy az kritizáljon, aki maga is MINDIG betartja a szabályokat.