Egyszer van a (tológombkészlet, egyszer pedig a vágányúti kallantyú) - SH, (egyszer zöld színű vágányúti kapcsológomb) - FM, VES, (egyszer pedig a zöld gyűrűvel ellátott vágányúti nyomógombok) klf. Dominók. Elektronikusnál nem tudom, hogy mi a neve. :-)
És nem nekem gomb (azaz nem csak nekem), hanem Gróftól kezdve Hőgyén át sok-sok embernek, pl. Losonczynak, az id. Forgónak. :-)
Az állítóemeltyű — minden részével együtt, azaz a szögemeltyűtől kezdve a korongtárcsa kivágásáig — biztosítja, hogy az állítóerő az állítószárról teljes egészében áttevődjön a kalibrált blokkláncra akkor és csak akkor, ha ezt a függőségi elemek engedik. Ebben szerepet játszik a feszítőrugótól kezdve minden az utolsó csapszegig.
A vonat hatására a jelző önműködően visszaesik Megállj!-ra, majd amikor a vonat lehaladt a váltókörzetről, vissza lehet fordítani a vágábnyút- és jelzőállító kapcsolót (jobb szakszót nem tudok rá) középállásba.
Kétféle szovjet bizt. ber. van, az ECM és az MRC. Mindig keverem a kettőt, de azt hiszem, a 2-esen MRC van, ha mégsem, akkor javítsatok ki. A másik fajta a 100-ason van, (Apafa?). Egy rövid leírást találhatsz a www.integradomino.gportal.hu oldalon. A berendezésnek két oldala van, az esztergominak csak egy, mert fejállomás.
Vágányútbeállítás: a megfelelő oldalon a kallantyút a kívánt vágányszámra állítjuk, majd a "váltóállítás" nyomógomb kezelésével beállítjuk a váltókat (váltóállítás közben a gomb feletti vörös fény világít). (A "visszajelentés lehívás" gombbal tudjuk ellenőrizni, hogy melyik váltó hogy áll: a gomb nyomvatartása közben a vágányúti táblán az egyenes állású váltók szimbóluma folyamatosan világít, a ktérő állásúaké villog.) Ezt követően, ha a megfelelő kapcsolónem tolatóra, hanem vonatra van állítva, el lehet fordítani a "jelzőkapcsolót" be, vagy ki irányba. Ez még csak a vágányút lezárását végzi el, a jelző szabadra állításához ezt a kapcsolót be is kell nyomni.
Pár évvel ezelőtt kerestük mi is lapátnyéllel a hajtóműveket. Akkor még nem volt zsebben a kamerás mobil. Kb ilyen látvány volt a vágányhálózat helyett mint a képen.