A szolnoki veteránautóklubban 2 db CSEPEL D 344-es autó van. Egy dobozos és az enyém a platós. A dobozos május végén már ki lesz állítva, az enyém még igazoltan távol lesz.
Hát, lebeszéltetek az 566-osról. Pedig a CS 130-300-800 után ez volt ami igazán tetszett! Akkor marad a lista!
Tehát akkor 175.000,- forintért Csepel 344 Törzsbusz járóképes állapotban kell az alábbi elmeháborodottaknak: 1.208D 2.bobekTLF 3.M61021 4.Dutrancs 5.pléhúsz 6.D705 7.Alfred
'Télen nagyon jó aksi kellett bel, hogy megtudja forgatni rendesen a motort"
Miért, nem használtátok benne az előmelegítőt? Volt benne egy buzi nagy kazán.. (nekem a D566.01 változat katalógusa van meg, abban szvsz benne van minden, amit egyáltalán beletettek anno..)
Annak idején a seregben lementem jópár kilómétert az 566-os darus-mentő változatával. A fékről teljesen igaz amit írtatok, a leggyengébb pontja, a javítás szinte lehetetlen, pláne a darusnál. Nekem volt olyan telephelyen belül, hogy elment, alig bírtam megállni bubuval. A motorja nagyon jó, ezek még az első Rába álló motorok voltak, de nem az ami a buszokban volt. 344-t húztam vele, észre se vette. Télen nagyon jó aksi kellett bel, hogy megtudja forgatni rendesen a motort, de könnyen indult. Kanyarodni elég nagy ívben kanyarodott, és a váltót szokni kellett. Nekem volt olyan is, hogy a váltókar a kezemben maradt, alul eltört a felfogatásnál. Szerintem az alapvető baja az volt, hogy kicsit megbonyolították, sok mindent egyszerűbben is lehetett volna. Volt mellette egy műhely Dac is amivel jártam, az országútra sokkal jobb volt, kényelmesebb, komfortosabb. Igaz arra meg a Rába adagolót volt érdemes átrakni, mert úgy jobban ment.
Hobby célra szerintem sokkal jobb a 344-es, egyszerűbb, alkatrész sokkal több van hozzá, és jóval strapabíróbb.
Igazából kétkörös főfékhengert kellene -mivel a fékezést hidraulika végzi a pneumatika csak a főfékhengert nyomja- feltenni, ha létezik ilyen. De ez átalakítás és gondolom kpm-s engedélyhez kötött.
Mért ne? Egy 120 kilós négykapás biztosan megfogna, főleg, ha nem kötélen, hanem láncon húzod:-DDD Viccet félretéve, az egykörös fékrendszerrel semmit sem tudsz kezdeni, ahhoz át kellene vezetékelni, szelepelni az egészet, nem beszélve a külön légtartályokról, főfékszelepről, stb.
Amit a fékrendszeréről írtál, az a 420-as tűzoltóautóra is igaz ugyebár. Engem is aggaszt , ez az egykörös kérdés. Lehet ezt valahogy biztonságosabbá tenni? Bár átalakítani a veterán vizsga miatt nem lehet, ha jól sejtem.
Jó pár tíz évvel ezelött elment a féke egy ilyen járgánynak káresetről bevonulás közben. Ha jól emlékszem, akkor borulás lett a vége, de nem lett a kollegáknak komolyabb baja. Szóval ez egy kicsit aggaszt engem is. Mégse horhatok majd benne egy horgonyt :D
Amit malvin kolléga ír az teljesen helytálló. Kiegészíteném azzal hogy azok a féltengelyek nem is annyira jók mivel berohad rendszeresen a ricnis része és akkot törik , bár tényleg két embernek kb 1 óra cserélni nem is kell megemelni elég egy nayg gödörre ráállni:).Mivel a rugóútja seregbeli kezelési könyv szerint 15 cm!!!!. Terepen bizony néha emelgeti a kerekeit. a difi öntvények borzasztó vékonyak szét szoktak robbanni. Fékpogácsákat szerelni rémálom csak csápos kézzel lehet. Viszont kényelmes vezetni ha nincs hosszú lábad. Bár a váltó találati pontossága nem igazán megfelelő. Hidropneumatikus kuplung, fék. A motorja bivajerős nyomatékos azt szem ezek voltak az ikarusz csuklós buszokban csak fekve. Nem egyszer húztak be vele harckocsit(T55-öst). A motoron kívül ha bármit szerelni kell az szívás.
Nekem csak olyan tapasztalatom van vele, ami nem valóban személyes (nem jártam benne, rajta, stb) de kereskedőként -és mert van hozzá alkatrészkatalógusom- az a tapasztalatom, hogy nagyon bonyolult, de arra, amire tervezték, kiváló jármű. Közútra nem alkalmas, mert egykörös fékrendszere van. Általánosságban elmondható, hogy a kocsi Achilles-sarka a fékrendszer, mert azon túl, hogy egykörös, a tárcsafékek (figyelem! 1968!!) nem eléggé hatásosak, és hiába vannak az alváz közelében, a felcsapódó sár megeszi a tárcsákat. A féknyergek -tapasztalt kollégám, mellesleg 25 évig HC-s, előtte a seregben D566 szerelő -szerint egy kalap szart nem érnek. Ami a felépítményt illeti: könnyen szerelhető, kardántengely (!) oldallehajtások, torziós rugók, független kerékfelfüggesztés -mind-mind nagyon jól szolgál. A váltó bonyolult, nehéz szerelni is. Ugyanez igaz a terepváltóra. A kilencvenes évek elején 120000 Ft-ért (nag ypénz volt ez akkor) lehetett venni, sok került belőlük akkoriban erdészetekbe. Ma már felnőttek, Scania a nevük...de sokfelé még megvannak. Erdőben nem érdekes az egykörös fék.
Nem. Erről kér képet: D 566 "Pille" törzsbuszfelépítménnyel. Az oldalfalak kihajtogathatók így kb háromszoros alapterületű helyiség keletkezik a menethelyzethez képest.
Nagyon tetszik az árukapcsolás ötleted, de lehet, hogy az ötlet mellé valami zsetont is kellene csatolnod. Már látom magam előtt ahogy 171 CSEPEL D 344 gurul ki egymás után a telepről és mindegyik sofőrnek fülig ér a szája a boldogságtól. Ott leszek videózni, de mint már bátorkodtam megjegyezni, én sajnos nem tudok venni egyet még testvérnek sem, mert már van egy.
De beszéltetek annó Reinz meg Götze gyűrűket, azok nem voltak beszerezhetőek, vagy nem volt jó???
Én felvettem a céggel a kapcsolatot, Mondtam hogy Steyr, meg Csepel, de csak kummogtak, hogy cikkszám kell.......vagy pontos méret......az meg mailon keresztül nehéz...