Szabó Magda kortárs írónk Abigél című műve felkerült A Nagy Könyv dobogójára, valamint azon filmsorozatok közé tartozik, melyben a film, a leghűbben követi a regényt. Hangoskönyvben Piros Ildikó előadásában hallgathatjuk.
Még egy info: Zsurzs Kati és Rátonyi Hajni egy osztályba jártak a Fősulin, többek között még Mikó Istvánnal, Barbinek Péterrel, Dimulász Miklóssal és Gelecsényi Sárával, Kazimir Károly osztályában.
Nekem nagyon tetszett, jó alakítása volt a filmben, mint ahogy a könyvben is írva volt róla, néha volt kérlelhetetlen, utálatos, vakmerő, szemtelen, beszédes, önzetlen, lelkes, mindenre vállalkozó és persze „örökre nevetésre állt a szája”
Hellóka, nekem is egyik kedvenc filmem az Abigél, olyannyira h nemrégiben én is megvásároltam dvd-n az egyik netes oldalról. Kicsivel kevesebb, mint 2500 ft-ért.
Persze nem lenne annyi csak benne van még a postaköltség is, ami kb mínusz egy ezres… (de már láttam olcsóbban is)
Ezt a regényt nyugodtan a lányok kezébe lehet adni az anyukáknak. Csak talán már kevesebben olvasnak. :( De majdcsak visszajön az az idő, amior újra olvasni fognak.
Lányregénynek a lányok miatt tartom, mégis csak lányokról szól. De a háborús történet, történelem miatt a fiúknak is izgalmas lehet. Én is benéztem már Hozzátok, tetszik a fórumotok.
Részemről az öröm, főleg, hogy ha jól látom _lányként_ szereted. :o) Odaát a topicban, amennyire én érzékelem a fiúk vannak túlsúlyban, érdekes módon. Tényleg! Szerinted "lányregény" a műfaja Abigélnek?
Nekem is az egyik kedvenc filmem az Abigél. Én is megvettem DVD-n. Akkor még Szerencsi Éva köztünk volt. Láttam a DVD Extra újságban, hogy a MOKÉP mintjaboltjában (?) lehet kapni, másnap elmentem és megvettem 5100 pénzért; de azért hazafelé az érdekesség kedvéért beugrottam az Árkádba és megkérdeztem, hogy ott árulják-e. Azt mondták, hogy ha lesz, akkor 5600 Ft lesz. :) Aztán szeptember 6.-án Szerencsi Éva átszerződött a "Mennyország Szinház"-ba, és 2-3 hét múlva amikor a Tescoban jártam, már 6300 Ft volt az akciós ára a DVD-nek.
Ez a regény is, a film is nagyon tetszett nekem...
Az a híres jelenet, a regény egyik fordulópontja így történt a regény szövege szerint:
"– Gondolja meg – mondta a hang, amely olyan behízelgő, olyan puha volt az éjjel a kertkapunál, s amely most érdes lett, majdnem tiszteletlenül indulatos –, nem szeretnék erősebb eszközökhöz folyamodni. Nekem Vitay tábornok lányát magammal kell vinnem mindenáron.
– Nem fogja, hadnagy úr – felelte Torma Gedeon, és Gina hallotta a neszekből, hogy felállt –, nem fogja, mert intézetem az én személyemben garantálta az édesapjának, hogy nem adja ki őt idegennek, és ezt annál kevésbé teszi, mert a gyermek iránt újabban szokatlanul nagy az érdeklődés, napok óta ostromolják miatta a kapus telefonját. De nekem dolgom van, sajnos, éppen egy fegyelmi tárgyalást folytatok. Engedje meg, hogy arra kérjem, fejezzük be ezt a meddő beszélgetést.
– Igazgató úr, jegyezze meg, amit mondok: ki fogja adni a Vitay lányt. És azt is, hogy nem ígérhetem, hogy az intézete majd nem érzi meg, hogy a vezetője hátráltatta a honvédelem munkáját.
– Mindeddig azt hittem, hogy csak egy beteg embert fosztok meg attól, hogy a lányát lássa – mondta Torma Gedeon. – Ha a honvédelem munkáját is hátráltatom ezzel, ez új és sajnálatos körülmény. De akkor sem adom ki a gyermeket, mert nem adhatom, s ha arra célzott, hogy személyemben vagyok felelős mindenért, ez is igaz, és akkor vállalnom kell, amit a fejemre idézek. Ám velem csak az történhetik a jövőben is, amit az Isten elrendel. Örültem a szerencsének, hadnagy úr (...) „Értelek – gondolta a kislány –, ha tudnád, mennyire értelek. Ameddig nem lépek ki a házból, nincs veszedelem. Bár a karcerba csuknál, akármilyen mély és sötét. A gombák jobb társak, mint Kuncz Feri.” (...) A terem, amibe belépett, békés volt, mint a Paradicsom. Gigus tanárnő szemrehányóan nézett rá, amiért megzavarta az órát, és meg is kérdezte, miért jön ilyen későn. „Igazgató úrnál voltam és megbüntetett – közölte Gina –, eltiltott minden sétától, még a templomtól is.” „Ez hülye – súgta Kis Mari Bánkinak –, ennek agyára ment a sok fenyítés. Magánkívül van örömében, hogy az a vén fekete kandúr megint kibabrált vele.”
Eddig a részlet. A regény digitalizált változata a ezen a címen olvasható.
Tényleg jó és időtálló a film. Visszaadja egy korszak hangulatát. Egy olyan korszakét, melyben voltak értékek is, de előfordultak olyasmik is amit nem érdemes visszasírni.
Idősebb rokonaim, akik annakidején a debreceni Dóczi Intézet növendékei voltak azt mondták, a film tökéletesen visszadta az intézmény hangulatát, légkörét. Igaz, hogy Szabó Magda azt nyilatkozta később, hogy ő a hódmezővásárhelyi Református Leánygimnáziumban szerzett élményeit dolgozta fel.
Arra is emlékszem, hogy Bartha Tibor püspök nyílt levélben mondott köszönetet az írónőnek azért, mert hiteles képet tárt a nézők elé a református iskolákról, az ott dolgozók erkölcsi szilárdságáról.