Remélem lesz a találkozóig hajód, és jössz:)) A belmotorok javítására egyébként több jelentkezőt is találsz mint egy külmotorra. Azt egy átlagos autószerelő is megoldja, amíg nem kell a hajtáshoz nyúlnia. Jobb ha kiszerleve viszel egy motort javítani, mert ha meglátják a hajód , szorzódnak a számok.
Irigyellek érte. Több mint egy éve hogy arra jártam. Athén nagyon renben, csak messzi a kikötő a várostól. Átjártam Katakolonba is, de az nekem unalmas volt.
Szerintem az általam használt relével semmi gáz nincsen töltésnél sem... egy 12 amperes inteligens töltőt használok a hajóban.. IU1U2U3 töltési üzemóddal..
Soha semmi baj nem volt vele.. különben az elején amikor a fix árammal tölt a töltő, csak az egyik akksi van rajta, amig el nem éri a 13,4 feszt.. akkor kapcsolja rá a másikat.. egy éve használom így.. eddig sem az akksi, sem a töltő nem reklamált emiatt.. :)
Kis szakmai tanácsra lenne szükségem: egy 11le kínai dizelmotort tervezek beépíteni a vitorlásomba egyenes kihajtással. Nincs hozzá irányváltó. Van ötletetek, miből lehetne csinálni, átalakítani egy irányváltót ekkorka teljesítményhez?
A másik kérdésem, nincs-e elfekvőben egy összecsukódó csigátok vitorlásra? Vagy tudtok-e valakit akinek lenne eladó, vagy legyártana egyet.
Najó...ti akartátok - de én minden felelőséget rátok hárítok :-))))
Szóval az van, hogy lakókocsi-szakboltban lehet kapni leválasztó kütyüt - amelyik a töltést ugyan átengedi mindkét akkura - de az elvételt azt már nem.
Vagyis minden akku csak oda szerválja az áramot - ahova rá van kötve...mászóval: fogyasztáskor nincs "áthallás" az akkuk között.
Különben is, akkukat "csak úgy" párhuzamba kötni nem ajánlott - mert mindig akad egy kis fesz-különbség közöttük - pláne ha nem egyforma "szakmai gyakorlatuk" van...években - ezért mindig folyik egy kis felesleges áram "odalent".
Egy ilyen szétválasztó kütyü ára 4 - 6.000 Ft körül jár, nem több.
Ennél már "szőrösebb nokkedli" a két akku egyszerre való töltése - egy töltővel.
Mert egy komoly töltő a felvett áramot is figyeli - sőt, a töltés kezdetekor kizárólag !!! csak azt figyeli. (Konstans áramú töltés-szakasz).
Ha viszont két akku párhuzamba van kötve - akkor már nincs honnan tudja a szerencsétlen, hogy melyik akkuhoz mennyi áram jut - és ezért összevissza szabályoz (na).
a forex árul elfogadható áron reléket, ( 7680 Ft) ami tudja figyelni az akku feszültséget, és a beállított fesz alá csökkenéskor szétválasztja a 2 akksit.. általában 12,8 nál kapcsolnak szét, és 13,4 nél kapcsolják újra össze őket. Létezik 24V os rendszerekhez is. 180A-t tudnak kapcsolni.
Pedig jó lenne egy szakszerű megoldást megismerni.Nekem is két 154 Ah-ás akkum van a hajóban.Az egyik akku csak inditásra szolgál, a másik a fogyasztókat táplálja és egy napelem tölti.Indítás után kapcsolom a gerjesztést és egy relé a napelemes akkut is a generátor töltésre kapcsolja.De a napelemet nem választja le.Ezért egy olyan relé kellene ami leválasztja a napelemet.
hali ede ! meg mások! nekem egy sorozat kapcsolóval van megoldva, lehet kapni erre a célra a hajósboltban ... egyik aksi pihen, várja az indítást addig a másik eteti a fogyasztókat, lámpa, hűtő rádió műszerek stb indítás után párhuzamosra kapcsolok és tölti mind a kettőt, lehet váltani is a funkciókat--üdv haka
EZ AZ!!!! Ez engem is nagyon érdekel!! Kereslek majd a mailon!! DE Szerintem itt sem zavar senkit,, sőőőőt. Az akku bizony fontos dolog a drótokkal együtt!!! üdv,,,ede
Én tudom erre a szakszerű megoldást - de már meg sem merek itt mukkanni elektromos ügyben - mert a kartácsak csalánkiütést kapnak már a drót szó hallatán is...az akkumulátor itt meg egyenesen szitokszónak számít :-))))
Komolyan, keress privátban - nyilvános a mailem - oszt megdumáljuk.
Jól gondolkodol egyébként - használatos a módszer, lehet kütyüt is kapni pont erre a célra.
Szeretném a segítségeteket kérni! A hajómban most egy 100 Ah akksi van. Erről megy a világítástól kezdve minden és az indításhoz is ezt használom. Azt terveztem, hogy az indításhoz teszek be egy kisebb akksit és beépítek egy automata töltőt. Úgy akarom bekötni, hogy a két akksit töltse, de a használat során a kicsi csak az indításért feleljen, a nagy pedig az összes többiért. Hogy csináljam? Valaki korábban írt erről, csak nem találom! Üdv!
Üdv Barbabianka! Továbbra is minden tiszteletem a tiéd! Remélem, hamura nem lesz szükség, de ha mégis... így jártam! Közben számolgattam én is, hogy a nyáron mennyi benzint füstöltem el, mennyi órát hajóztam, az átlag valahol ott van, amennyit mértem. de tévedhetek... egyszerű halandó vagyok!
Én motorcsónak-motor szerkezetéről keresek információkat. Pontosabban a dugattyú/d.kar kialakításáról. Milyen megoldásúak vannak jelenleg? Valaha készült kereszkulisszás is. Jelenleg is gyártanak ilyet?
belmotoros lesz, egy kicsit korai még szervízt keresni, de vannak akik eleve rossz motorral árulják (valaki bevalja, meglepő mi:) és ha ezeket le lehet alkudni akkor egy ilyenben is benne lennék. Meg aztán itt van az ebay ahol új blokkokat lehet venni pár 1000 USD-ért egy kb 10-12 éves hajón töröm a fejem amiben egy új (v. erősen felújított) motor lenne.
Szerintem itt mindenki szivesen segit a hajós témákban-persze csak ha tud-ez nem lehet probléma. Válasszuk ketté, belmotoros vagy külmotoros hajó. Belmotoros az egyszerübb, gyakorlatilag az elmult évtizedek Ford autómotorja van a hajók nagyrészében, egy jó autószerelő-s nem ám a "szagszerviz" - szinte mindent meg tud oldani. Külmotoroknál a régebbiekhez vannak öreg szakik-én is tudok egyet Tiszafüreden- akik fogalommá váltak a szakmában, és tényleg javitanak, s nem csak cserélnek!! Az ujakat meg szervizelni karbantartani kell jóformén, azt meg kis ügyességgel el lehet sajátitani. Pl.: téliesités, csiga csere, olajcsere motorban , csizmában, légszürő és gyetya csere nem egy megoldhatatlan müvelet. Mást meg sok 100 vagy 1000 óráig nem igazán kell csinálni egy karbantartott motoron.(szerintem!) Egyébként tény, az un. hajosboltokban minden , a kis vicik-vacaktól a komolyabb alkatrészig duplába vagy többszörösébe kerül mint mondjuk a egy átlag háztartási vegyesboltban vagy Praktikerben. Picikét persze csicsásabb, de a használati értéke nagyjából uaüdv,,,,,,,,,,,ede
Sziasztok! Biztos már az agyatokra megyek, hogy mindig csak kérdezek, de ameddig a megfelelő hajót keresem addig ez már csak így lesz. De ígérem ha a találkozóig összejön a vásárlás akkor valahogy meghálálom. Szervízekkel kapcsolatban kérdezném mi a hazai helyzet (mercruiser/volvo)? Erről nem sokat találok a neten csak annyit, hogy vannak. Főleg az érdekelne, ha beviszek egy X milliós hajót, hogy gondom van a motorral mennyire várhatom, hogy X százezer lesz a számla csak azért mert van hajóm.... (ez olyan rádnézek és megmondom az összeget effektus) Esetleg ha tudtok konkrét szervízt ajánlani azt előre köszönöm.
Igazad van én is allergiás vagyok, ha valaki csak beugrik és játszik a nevekkel. Az esetek nagy többségében kölönösen vigyázok a nickekre, de néha elirom. Akkor bocsika van;o) . Az öreg haveroknál a Narrenfreiheit természetes. Valószinüleg te is ismered milyen neveken szerepelek az öregharcosok között.
Hali matel! Csak a halál az biztos . Csendesen megjegyezném ,hogy a Crysler jogutód a Force. Estleg ebben az irányban tapogatózz : Szerintem is az ebay -en biztosabb a dolog. Egy kis segitség fényképpel : marineengine.com/parts/sierra_marine/ catalog. és itt találsz cikkszámot is szőrmók
Emberek tud valaki egy helyet kis hazanban ahol biztosan kapok kb 15 eves Chryslerhez impellert (tudomason szerint csak egy meret volt annakj idejen)? telefonalgatashoz meg hitegeteshez nincs hangulatom akkor inkabb rendelek ebay-en... matel