"A Havanese egy kicsi, erőteljes, rövidlábú kutya. A szőre hosszú, dús, puha és hullámos. Magassága mindössze 23-27 cm között mozog. Színe nagyon változatos, lehet krém, pezsgő, csokoládé, fekete vagy ezüst."
forrás:http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=5205
A bichon havanese fajtájú (+rokon fajták) kutyák topicja.
Kéretik a talált, örökbefogadható kutyusok linkjét, fotóját a "bichon mentés" topicba linkelni.
A fajtával kapcsolatos vidámságok, fotók, történetek megosztására jött létre a topic.
Ezek a kutyák vidám HOSSZÚSZŐRŰ társasági kutyák, nagyon igénylik az ember társaságát, és csak bent tarthatóak. Ettől függetlenül igényli a sétákat, mozgást, kirándulást.
Amennyiben valaki súlyosan, a fórumozókat zavaróan offtopic-tehát, személyeskedő, nem megfelelő stílust, hangnemet használó a fórumozókkal szemben-a hobbi moderátornál jelenthető, ahol kérésre a moderátor döntésétől függően kizárásra is sor kerülhet.
Itt információ kapható:
oltásokról
oltásiprogram:http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/kiskutya-vedooltas-147/1434/
szőrápolásról
kozmetikus, otthoni ápolás
betegségekkel kapcsolatos tapasztalatokról és sok minden másról is!
Igen ,de mégis.Nálunk embereknél is van fagyos,meg aki nem fagyos.Hát Maggie nem fagyos.Behasal a hóba,hideg kőre,kimegy a a hidegbe az erkélyre és még sorolhatnám. Nyáron meg csak liheg. Egy példa még erre.Sétáltatnak errefele egy yorkit szép hosszú szőrrel,mnidig rendezetten.Így láttam egy évig,aztán legközelebb látom és nincs szőr.Először a gazdit kellett megnéznem az-e és megkérdezni,hogy ez a kutya az a kutya és miért.Mondták(szintén negyedik)nagyon meleg ven és kipróbálták.De hihetetlen mennyivel jobban érzi magát a kutya azóta és nem a szőr okozott nekik nehézséget,mert előtte is gyönyörű volt.Ha ezt tudják,már rég levágatták volna....
Szia, Gusztigazdi! A filcesedést úgy képzed el, mint a rasztahajat, vagy mint a puli zsinóros szőrét. Olyan, mintha a kihulló babaszőr keresztben bele lenne fonva a függőlegesen lógó többi szőrbe. Egy lapos, tömör tapintású rasztadarab lesz a szőrben, általában a legjobban a fültőnél és a végtagok tövénél kell figyelni, ott nagyon be tud gubósodni. Túl fogjátok élni :-)
Ez a csápolás ez nagyon jó lehet! Pösz ugyanezt széttartott mancsokkal csinálja, miközben két lábon áll (mint egy cirkuszi ló, pont úgy csinál).
Van még a macskatartás, akkor is két lábon áll, de szinte hátrafelé hajlik, a két mancsa szanaszét, a szája fülig ér, és ugrál. Ilyenkor nagyon boldog. (Valami ilyesmit csinálnak a cicák is.)
Végül pedig a haskelep. Képes állásból a két hátsó lábát majdnem függőlegesig kitolni, szabályosan kézenáll, teljesen ellentmond a gravitációnak. Nem is értem.
Ilyen volt kicsinek és ilyen szine lett.Csak hogy nagyképű legyek ezzel a kölökkori képpel a házziállat.hu-n első helyezést ért el kutya kategóriában március szépe.
Ahogy én emlékszem, olyan 8-9 hónapos kora körül van a szőrváltás, a babaszőrét elhullajtja, ahogy nő a felnőttszőr. Állandóan fésülni kell, mert a kihulló vékony kis babaszőr belefilcesedik a többibe. Rémes. Állagában talán egy kicsit erősebb lesz a szőr, és világosodik is (bár lehet, hogy ez nem a szőrváltás, hanem a "felnövés" eredménye).
Maggie, örülök, hogy azt írod, hogy felszabadultabb a kutyi rövid szőrrel, én is ezt tapasztaltam, de nem akartam írni, mert nem logikus :-)) Ők mediterrán kutyák (se Kuba, se Málta, se Olaszország nem éppen hideg éghajlat), valószínűleg bírniuk kéne a meleget a saját szőrükben :-)
Szőrváltás:majd a többiek pontosítanak,nem tudom mikor kezdődik talán 8 hónapos korban vagy változó nem emlékszem,de észre fogod venni és tapasztalod.Elkezd hullani a szőre,de rendesen.Többségébe sötét ruháink vannak,de úgy nézett ki,mint egy világos angora pulcsi.Tehát hullik mindenhova,hol kevésbé,hol csomókban kutyaszőr.Megfésülöd,de nem látszik.A szőr töve csomókban filcesedik ahogy hullik a szőr és összáll egy darabba.Maggie többet is vakaródzott,na attól mégjobban filcesedett.Talán két hónapig tartott,ha nem tovább.A lényeg,hogy naponta kell fésülni,ha van időd 2x is és akkor nem csomósodik annyira,plussz legalább kiszeded a kihulló szőröket. A szőr puha marad,de szerintem más a szőr rminősége.Nekünk utánna még világosabb lett és göndörebb,meg szerintem dúsabb is. Mindenkinek más szerintem.Én nagyon kínlódtam,de volt akinek hamarabb vége volt. Majd Kata is válaszol,mert ő Pamo hosszú szőrével,ha jól emlékszem fele ennyit nem kínlódott.
Köszi a sok jótanácsot, akkor fel a fejjel és küzdök tovább. :)
Tényleg nem használ a szidás sem, még neki áll feljebb, visszamorog. Aranyosan kikezdte a szőnyeget sőt már az ágyamat is, de nem lehet rá haragudni. :)
Válaszolva a kérdésre, mi pelusra "szoktatjuk" (Ill. csak szoktatnánk). Addig a bizonyos szombati állatorvos incidens óta ahol van épp oda piszkít. Előtte 90%ban megtalálta. De most az az érzésem, hogy nem is keresi.
Én 1 éves korig szinte nem is találtam a fésüben szőrt, mikor kifésültem, mikor 1 múlt, nagyon hirtelen megindult a szőrváltás... reggel kifésültem , délre már hatalmas gambik voltak mindenhol benne, de olyanok hogy ő is sírt, meg én is sírtam, mikor fésültem:((( ez kb. 1 hónapig tartott, most kezd vége lenni...
Jobb, ha MEOE tag vagy, mert akkor a felébe kerül a nevezési díj. Ha az MKSZ-nél szeretnél kiállítani, akkor ott is van éves tagdíj.
Fontos: a kutya át legyen iratva, oltási könyvet ne hagyd otthon, legyen meg minden oltása( veszettség is) nálunk minden esetben ezt ellenőrizték... . Lehet venni a kiállításokon teljesítményfüzetet- legutóbb amikor vettem, kemény 300 píz volt :))) én abban vezetem az eredményeket. FONTOS: a bírálati lapot minden esetben őrizd meg, mert az alapján ismerik csak el az eredményeket!!!
Nekem van még egy kinyitható- ősszecsukható kutyushordozóm, -azt érdemes venni- illetve 3 horgászszékem :)))
A tagságit hamar kiállítják, csak be kell menni a MEOE-ba. Budapesti kiállításra is nevezhetsz itt, a vidéki kiállitásokra a helyi szervezetnél lehet ( de én mindenhová faxot dobok, a nev. dijat meg átutalom ) ... azt hiszem ennyi, vagyis hirtelen ennyi jutott eszembe :))) ....ha valaki még hozzá tud fűzni vmit, szívesen várom :)
GARASONE: ha csak kicsit váladékozik a szeme, akkor bórvíz, ha jobban, akkor a gyógyszer.
Fürdés: TRIXIE- t használunk ( nercolajost ill. hosszúszőrű kuttynak valót - mixelve) balzsamnak meg DOVE-t ( emberit :))) - ezt afgános "kollégáktól" hallottam... idáig nagyon jól bevált:D
Sajnos a Bodza még a mai napig nem szobatiszta, pedig már 7 hónapos lesz holnap. Lehet ez az én nevelésem csődje, vagy nem fordítottunk rá kellő figyelmet, de a pelenkára egyszerűen nem hajlandó rámenni. Ráfekszik, vagy szétcincálja, de rendeltetésszerűen az Istennek sem hajlandó használni. Fejrázás megszűnt, de holnap megyünk kozmiba megnézik a bűzmirigyét, és a fülecskéjét is!
Végül, de nem utolsó sorban üdv. az újaknak, élmény ennyi csodálatos kutyust látni!
Gusztu meg olyat csinál, amit eddig még soha semelyik kutyánál nem láttam: két lábra áll, összeteszi a két "tenyerét", mintha imátkozna, és szigorúan két kézzel integet, jó gyorsan. Már többször próbáltam videózni, igazából hihetetlen, de a felvételeken meg nem láccik, olyan gyorsan csápol...
Ez az: Anya vegyél fel, vagy adjál, kérek még, én is, én is, szia, Guszti vagyok, meg ilyenek:-DD
Én sajnos még azzal sem igazán vagyok tisztában, hogy mi az a filcesedés, mert eddig szerintem nem találkoztam vele, de ezek szerint fogok. Gondolom, majd rájövök, ha látom.
Hát majd meglátjuk, hogy fogom bírni. Elmegyek főállású kutyafésülőnek:-)))
Ez jó! Lábdöngetés nekünk is van, fokozatokon megy át. Először csak nyeldekel, aztán eszébe jut, hogy leül, mert ugye, akkor ő jó kutya és ülve várja a kaját, ha ez sem használ, akkor rányújtózik a lábszárra combig, egy darabig áll így, aztán kaparász, majd jön az ütögetés :-)) Ilyenkor már szinte káromkodik, legalábbis olyan a képe :-)) Ez a kajakunyerálás általános menetrendje. Ja, amikor leül, azt úgy teszi, hogy a kivert, kiéhezett, otthontalan és nagyon szerencsétlen kiskutya szobrát meg lehetne róla mintázni, hogy ő milyen éhes, és nem adnak neki, nahát!
Az ajtódöngetés nálunk úgy megy, hogy elkezd ugrálni függőlegesen két lábon (majdnem a kilincsig felugrik) és ahogy földetér, már pattan is vissza :-) Elég érdekes látvány :-))
Szóval, imádnivalók és hatalmas fazonok valamennyien, a kis átokfajzatok :-)))
Hát én a szőrváltástól nagyon kivoltam.Én azt nem tudtam volna átvészelni.Nagyon sokáig hullott és filcesedett.Azt hittem sose lesz vége. Hozzájött még a négyemeletes negyedik emelete,déltől estig tűzi a nap.Légkondi nélkül elolvadsz,pedig én bírom a meleget.Maggie meg nem szereti.Szibériai fajta a lelkem. Ráadásul játszik a kutyákkal ezerrel,fut,ás stb.Jobban illik neki a kölyökfazon és felszbadultabb rövid szőrrel.Azért csak szigorúan ollóval szépen :-)
Na, lesz egy teljesen buta kérdésem, de első kutyásként nekem minden új:
Hogy is van ez a szőrváltás? Amiket itt írtok, hát én már nagyon félek tőle... Mennyi ideig tart? És ami utána lesz neki, az minőségben másmilyen szőr? Ilyen pihe puha marad, vagy azért ennyire nem? Nehezebben kezelhető lesz utána?
És a hosszán nem fog ez a váltás meglátszani?
Kell valamit máshogy csinálni?
Hát bocsánat, de most olyan közeli lett a kérdés, és inkább tudakozódom:-))