Keresés

Részletes keresés

kalika000 Creative Commons License 2007.12.27 0 0 10644

Sziasztok, lenne egy kérdésem:

A kismacsunk 7-8 hónapos nőstény, de már majdnem 3 kg-os. Szerintetek nem túl sok ez egy ekkora macskának?

Wet RinR Creative Commons License 2007.12.27 0 0 10643

manojoe!

Ha tényleg csak 1 kg-os, akkor várj még 1 hónapot, valószinűleg akkor se lesz késő (persze a biológiában biztosat senki nem tud igérni). Mivel félig sziámi, ezért az átlagosnál (6-8 hónapos kor) inkább később fog tüzelni. Az én sziámim már elmúlt 1 éves, amikor nekikezdett, viszont akkor abba se akarta hagyni.

Zsolt

Előzmény: manojoe (10640)
szuszmok Creative Commons License 2007.12.23 0 0 10642
kingA Creative Commons License 2007.12.22 0 0 10641

Hát, köszi a választ!

Előzmény: Wet RinR (10635)
manojoe Creative Commons License 2007.12.22 0 0 10640
Köszi a választ! Elképesztő amúgy, kb 1 kiló a macska, vagy talán egy kicsit több, de teljesen felnőtt arányokkal rendelkezik és egy energiabomba. Mikorra várható az első tüzelés? 5 hósan előfordulhat?
Előzmény: Wet RinR (10639)
Wet RinR Creative Commons License 2007.12.22 0 0 10639

manojoe!

Az ivartalanitásnak semmilyen következménye sincs az állat testméretéra nézve. Igazság szerint a nemi hormonok megjelenése pont a növekedés lezárásához vezet, igy csak akkor marad kicsi az ivartalanitott cicád, ha genetikailag ezt örökölte a szüleitől. Viszont az fontos, hogy elég fejlett legyen az állat a műtéthez, ezért nem árt, ha az állatorvos alaposan megvizsgálja, mielőtt a konkrét időpontról megállapodnátok.

Zs

Előzmény: manojoe (10637)
Wet RinR Creative Commons License 2007.12.22 0 0 10638

ziko3!

Mivel egy 1 éves kandúrról van szó, ezért a szülők negativ teszteredményei már semmit sem jelentenek. Kivéve persze azt az esetet, ha az 1 év alatt garantáltan nem találkozott másik macskával.  Mivel az egészséges cicák immunrendszere nagyon erős, igy ilyen mértékű sterilitás hiány már az egész rendelőn látszódik (komoly kosz van).

A műtét előtt még egészséges állatok nagy részénél pedig egyszerűen arról van szó, hogy egy lappangó fertőzés bújkált bennük, ami a műtét hatására aktivizálódik, ugyanúgy, ahogy oltás után is gyakran betegszenek meg az állatok (és az emberek is).

Zs

Előzmény: ziko3 (10636)
manojoe Creative Commons License 2007.12.22 0 0 10637
Volna egy minden bizonnyal bagatell kérdésem a doktor urakhoz. Van egy félig sziámi macsekom, aki most 5 hónapos. Tök arányos kiscica, tömött bundával, egyáltalán nem sovány, ellenben akkora, mint egy kölyökmacska. (nagyon kicsiként került hozzánk, én még vártam volna az elhozatalával, de az előző gazdája majdhogynem utánunk vágta, amikor még nem volt hat hetes se. Rengeteget eszik amúgy.)

Oké, a másik macskám meg egy drabális hatkilós állat, szóval hozzá képest tényleg apró. A kérdésem az lenne, hogy a még nem ivartalanított nőstény félsziámit mikor lehet ivartalanítani, nem marad-e ilyen picike, ha idő előtt végeztetjük el a műtétet?

Elég hiperaktív, vehemens jószág, mindenki retteg az első tüzelésétől. Ha nem muszáj, nem várnánk be...
ziko3 Creative Commons License 2007.12.21 0 0 10636

Bocs a belenyávogásért..)))

A macska  olyan helyről származik,ahol a szülők teszteltek.Onnan nálam 3 leányzó származik,mindháromnak negativ tesztjei vannak.

Jelen esetben Lufi lakásmacska volt,gondolom kevés eséllyel fertőződött.

Itt szerintem nagymértékü a sterilitás hiánya a műtét során. Sajnos láttam egészséges macskát az ivartalanitás után betegen,pedig tényleg rutinműtét..(((

Előzmény: Wet RinR (10635)
Wet RinR Creative Commons License 2007.12.21 0 0 10635

KingA!

Nem szoktam a kollégáimat védeni, mert a legtöbbjük nem szorul rá, a kevés kivétel pedig nem érdemli meg, de az idézett történet számomra nehezen hihető.

1. Túlaltatta-tönkre vágta az idegrendszerét: elvileg a komoly túlaltatás miatt fellépő átmeneti oxigén-hiány okozhat idegrendszeri zavarokat, de ezek általában (különösen fiatal állatoknál) pár hét alatt megszűnnek. Mivel itt -ha jól értettem- a cica néhány napon belül elpusztult, ez inkább csak utólagos belemagyarázásnak tűnik, mivel egy ilyen műtét után a sebgyógyulás alatt gyakran másképp viselkednek, mint előtte.

2. fertőzést vitt be a kukijába: ez volt a kedvencem. Úgy hangzik, mintha minden állatorvos a hűtőjében jó kis clostridium vagy leptospira-tenyészeteket őrizne, amikkel őrült elméje kénye-kedve szerint fertőzné a szerencsétlen kisállatokat. Egyrészt egy herélés során a péniszhez ("kuki") hozzá sem érúnk, vagyis itt fertőzést bevinni meglehetősen nehéz lenne. Természetesen szélsőséges esetben előfordulhat, hogy valaki előbb egy 10 napos bomló tetemet boncol, majd ugyanazzal a szikével elvégzi a castratiot és a fertőző csirák a véráramba jutnak, de ez még az átlagosnál sokkal igénytelenebb kollégák esetében is nehezen elképzelhető. Ráadásul a macskák immunrendszere nagyon ellenálló a fertőzésekkel szemben. Ami inkább el tudok képzelni, hogy a cica FeLV vagy FIV hordozó volt és a műtét után az addig lappangó fertőzés fellobbant.

3. 6-kor altatta el, 11-kor még aludt: ilyen bizony előfordul, nem is ritkán. Személyes tapasztalatom szerint 10 cica közül átlag 1 esetben. Nálunk már olyan is volt, hogy a macska 24 órát aludt a műtét után, majd felébredt és még mindig jó egészségnek örvend, pedig ez már több, mint 10 éve volt. Tudomásul kell venni, hogy az állat egy biológiai rendszer, ahol bizony vannak egyedi sajátságok.

Hogyan lehet minimalizálni a kockázatot? Egyrészt nem a legolcsóbb állatorvost kell megkeresni, hanem egy jót. ilyen rutinműtéthez nem szükséges a legjobb orvos, elég egy jó is. Fontos, hogy a műtét előtt megfelelően vizsgálják meg (fonendoszkóp, stb) az állatot. Altatás előtt végezzenek testsúly-mérést, ne szemmel itéljék meg az állat súlyát (bár 10-20 év gyakorlat után mér a becslés is elég pontos).  Bizonyos altatószerek használata esetén a műtét után  fel lehet függeszteni az altató hatását, igy az állat felébred. Fontos tudni azonban, hogy ilyenkor fájdalomcsillapitásra még szüksége van az állatnak, ezt nem árt megbeszélni az állatorvossal.

zsolt

Előzmény: kingA (10634)
kingA Creative Commons License 2007.12.19 0 0 10634

Sziasztok!

A tisztelt doktor urakhoz lenne kérdésem. Másik fórumon olvastam az alábbi szörnyűséget egy egyéves kandúr ivartalanításával kapcsolatban:

...A doki, akihez jártam az állataimmal  ivartalanította. Mint kiderült később, elrontotta az egészet. Pedig ez egy rutin műtét, és azt hittem jó dokihoz járok.

Először is túlaltatta, ami tönkrevágta az idegrendszerét. Másrészről egy fertőzést vitt be neki a kukijába, ami feljutott a gerincébe. Elkezdett elhalni a gerincvelő.

5 nap alatt olyan szintű volt a leépülés, hogy nem tudtak rajta segíteni. 1. nap csak egyensúly vesztés volt. Utánna napról napra nehezebben járt. A 4. nap már menni is alig bírt. Egy másik dokihoz jártam vele kezelésre, de nem tudta megmenteni...

...Úgy volt, hogy délután 6-kor altatta el, akkor meg is csinálta az ivartalanítást. Pár perc alatt végzett is. Azt mondta fél óra múlva felébred. Hazamentünk. Lufikát a macskahordozóban hagytam és úgy bevittem a szobámba, vártam, hogy ébredjen. Már este 11 volt és még mindíg aludt. Úgy aludtam el, hogy ott volt mellettem a macskahordozóban. Éjjel fél 3-kor felébredtem, hogy mocorog. Akkor kezdett el ébredezni, de akkor még nagyon kómás volt.

Ezek után a viselkedésében vettem észre először változást. Állandóan csak üldögélt, nem játszott, mint előtte...

végül:

...Nem tudott semmit mondani a doki, csak sajnálkozott és bocsánatot kért...

Anélkül, hogy az ismeretlen kollégát bárhogyan is minősítenénk, lehet tudni valamit, hogy a jövőben hogyan kerülhető el az ilyen eset????????

Mit tehetünk, azon kívül, hogy még a legegyszerűbb rutinműtéttől is rettegünk???

Előre is köszönöm a választ!

k.

Fülöpmami Creative Commons License 2007.12.19 0 0 10633
szia!

en ugyan a sebeszetet ismerem az istvan uton, de minden remhireszteles ellenere azt kell mondanom, 110 %-ig meg voltam veluk elegedve. a kesoi idopont miatt mentunk oda, es nagyon kellemesen csalodtam. szerintem nagyon jol felszerelt, es az orvosok is felkeszultek! en odavinnem megint a kutyamat.

a mutet nagysaga gondolom fugg a daganat helyetol, nagysagatol, topik dokik biztosan el fogjak tudni mondani reszletesebben. meg azt is hogy az ivartalanitast erdemes-e osszekotni vele. (en nem kardoskodom most, mert gondolom egy ilyen idos allatnal mar az altatas hossza sem mindegy) bar alaposak, irod meg szivultrahangra is kell mennetek.

a kutyus gyogyulasa meg rajta fugg, hoyg mennyire akar gyogyulni, es persze rajtad, hogy mennyire szereted, apolod a mutet utan.

nagyon remelem meg lesz par szep evetek egyutt! drukkolok hogy minden a legnagyobb rendben tortenjen!
Előzmény: Callie (10632)
Callie Creative Commons License 2007.12.18 0 0 10632

Kedves hozzáértők!

Hirtelen operáció előtt áll a kutyusom, a hüvelyéről kell levenni egy valószínűleg jóindulatú daganatot, megelőzés céljából.

Szeretnék kérdezni néhány dolgot:

1. Hasonló típusú műtétre melyik orvost, kórházat ajánlanátok? A kutyus 14 éves, különben jól van, aggasztó tünetei nincsenek. A kivizsgálás az Állatorvosin volt, Budapesten, és ha nincs más indok, az operáció is ott lenne, a szülészeten.
  2. A legkíméletesebb és biztonságosabb altatási módot beszéltem meg - de annak is van valamiféle kockázata? Mit lehet tenni, hogy elkerüljük a gubancokat? Szívultrahangra még elmegyünk a műtét előtti napon.
  3. Ha rendben lezajlik a műtét, azt mondták, aznap este hazavihetem. De azért ez elég nagy beavatkozás, mire kell számítani, milyen állapotban lesz utána? A vizsgáló orvos szerint egyszerre ivartalanítást is kéne csinálni, hogy a kiújulást és a többi szövődményt megelőzzük. Igy tudjátok ti is?
  4. Lábra tud áll, enni tud majd rögtön? Vagy néhány napig infúzókkal kell megsegíteni? Mennyire fájhat neki utána?
ziko3 Creative Commons License 2007.11.30 0 0 10631

Kerekfejű .... tradicionális sziámi= thai

Előzmény: Nyafkamacska (10630)
Nyafkamacska Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10630
Thai? Nekem azt mondták sziámi.
Előzmény: ziko3 (10629)
ziko3 Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10629

Igen,értem. Ők mások..))

Pedig a thai cicák nem is olyan extrém formájuak.

Előzmény: Nyafkamacska (10628)
Nyafkamacska Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10628
Elvben tudom, de előtte jó kis husi házimacskáim voltak. Ahhoz a vonalvezetéshez szoktam. Ha ők ilyen vékonyak voltak, már nagy gáz volt.
Idén nyáron már megálltam és nem vittem dokihoz :-)
Előzmény: ziko3 (10626)
Nyafkamacska Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10627
Tényleg alig tudta átbökni a bőrét a doki.

Most képzeld, mikor feltettem a lábam a puffra, a 2 (kettő!) ekkora macsek elfeküdt rajta. Film végén nem tudtam kiegyenesíteni a lábam, hátrafelé horpadt a térdem :-)
Előzmény: kingA (10625)
ziko3 Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10626

Ne parázz nagyon,fajtajelleg...)))

Ugye hozzám nem küldöd az állatvédőket,ugyanis  páran már vagyunk...)))

Előzmény: Nyafkamacska (10624)
kingA Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10625

"Olyan vastag bőre volt, hogy oltást szinte nekifutásból adta a doki"

:-D

A nyolckilóson is beájultam... Én szeretem a macskámat felkapkodni, de tőle sérvet kapnék.

Előzmény: Nyafkamacska (10622)
Nyafkamacska Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10624
Nevezzem girhesnek? Minden nyáron addig paráztatom magam, míg elviszem orvoshoz, ahol jól körberöhögnek, hogy mit akarok egy sziámitól.
Teljesen be van horpadva. Ha másnál ilyet látnék állatvédőkért sikoltanék :-)
Előzmény: ziko3 (10623)
ziko3 Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10623

Na,de Nyafkamacska!..)))

Gizda sziámi??  A 3 éves kandúromat irtad le,pedig 6,5 kg...)))

Előzmény: Nyafkamacska (10622)
Nyafkamacska Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10622
Az ideális súly teljesen az adott macsek alkatától függ. Volt olyan hatalmas kijárós ivartalanított kandúrom, aki a 8 kilót közelítette 3 évesen. Olyan vastag bőre volt, hogy oltást szinte nekifutásból adta a doki. És nagydarab volt ugyan, de egyáltalán nem kövér. Most egy olyan gizda sziámim van, hogy állandóan aggódok miatta, hogy túl sovány. Be van esve az oldala, aztán mégis 4,70 kiló.
Szerintem hasredő esete forog fenn, de nézesd meg a cicát orvossal, ha aggódsz. Addig úgyse nyugszol meg.
Előzmény: Cherri0412 (10616)
vacmarek Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10621
Szerintem is a haslebernyeg esete forog fent ennél a gyönyörű kandúrkánál :-)) Az ideális vagy átlagos súly meg nagyon széles határok között mozog, nagyon sok függ a fajtától, az öröklött tulajdonságoktól. A lakásban tartott, ivartalanított cicák egyébként tapasztalataim szerint nagyobbak, főleg a kevesebb mozgás miatt.
Nekem a 8 éves, ivartalanított házimacska lányaim 4,5 és 5,5 kilósak, de a másfél éves Maine Coon leányzóm közel van a 7-hez :-)))))

De vidd el a dokihoz, mert a nyugodt gazdi a legjobb gazdi :-)
Előzmény: Cherri0412 (10620)
Cherri0412 Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10620

Szia! 

Nagyon szépen köszönöm:) Pontosan ettől félek hogy ez a cica jócskán több mit 4,5 kg.

Előzmény: kingA (10619)
kingA Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10619
Az ideális súly szerintem elég tág határok közt változhat. Viszonyítás képpen: az én 3 éves ivartalanított kandúrom 4,5 kg. Most álltam rá vele a mérlegre, a kedvedért... :-)
Cherri0412 Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10618

Köszönöm szépen a biztatást, tudod mi csak úgy viselkedünk mint az aggódó szülők :) Nem bántani akartam szegény cicókámat csak megnyugodni.

Előzmény: pszeudocsííz (10617)
pszeudocsííz Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10617

Drága barátom, ez a cica nem aránytalan, hanem tündéri.

Ha ő ivartalanított kandúr, akkor az ott a pociján az ún. haslebernyeg, ami az ivartalanítás után szinte törvényszerűen kialakul és nem betegség. Hogy a fejecskéje nem akkora, mint pl.a lentebb látható Morcos Kosztának, az is az ivartalanítástól van. Minél fiatalabb korban történik, annál gyerekesebb marad a cica formája. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ne vidd el orvoshoz. De nagyon szép cica.

Cherri0412 Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10616

Sziasztok!

Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek. A vemhesség tényét kizárhatjuk, ugyanis őfelsége fiú volt valaha :) Igazából nem az a baj hogy nagy a hasa hanem az hogy picit aránytalan cica és ráadásul eléggé sokat is eszik. Csak valahogy a fejecskéje olyan kicsi a testéhez képest meg eléggé hosszú cica,amúgy meg rengeteget játszik, eszik, alszik tehát éli a mindennapi kis macskaéletét. Betegségnek nincs rajta semmi jele, megtapogattam tegnap a hasát, nem fájlalta. Sajnos egy régi cicánk FIP-es volt, ezzel a betegséggel sajnos már szembesültünk. Még lenne egy kérdésem hozzátok. Mennyi az ideális súlya egy 1 éves ivartalanított fiú macskának? Mert ha őkelmét felemelem kb. olyan mintha egy szikladarabot emelnék olyan nehéz. Mikor ivartalanítottuk a doki is meglepődött a súlyán mert akkor volt 7 hónapos és 4 kiló 20 deka. A doki kb. 2-nek tippelte. Nem látszik rajta de nagyon súlyos cica. Szoval mi csak reménykedünk hogy egészséges.

Antisystem Creative Commons License 2007.11.29 0 0 10615

Igazán nincs mit:)))

Próbáld kideríteni, hogy mi lehetett az a "széles spektrumu"...

ÜdV

Előzmény: kuglimanó (10614)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!