Keresés

Részletes keresés

trasgo Creative Commons License 2007.12.26 0 0 912
Szia zsandár
Milyen recept alapján csináltad a téliszalámit??
Légyszi tedd fel ide v. küld el Emilben.

Üdv tarasgo
Előzmény: zsandár (886)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.26 0 0 911
szerintem kamu. lehet h a sertes tarto gazdaknal torteno nagymennyisegu vagasra igaz, nade arra, hogy hazaknal egy-egy Dezso meghal...nemhiszem.

Mi holnap vagunk, ma utazunk le videkre, 29-en jovok kepekkel, beszamoloval.

H.
Előzmény: zsandár (910)
zsandár Creative Commons License 2007.12.25 0 0 910

Hoppá!

Ma reggel láttam a Hírtévében a Soroló című mg.műsort.Egy sertéstartó azt nyilatkozta/a karácsonyi disznóvágása kapcsán/,hogy hivatalosan háznál is csak ÁLLATORVOSI jelenléttel ill.engedéllyel lehetne disznót,birkát ,kecskét vágni.Továbbá kóstolót sem szabad küldeni, mert az már KÖZÉTKEZTETÉSNEK minősül.A gazda forrásként valami gyűlést emlegetett ahol az állatorvosa is ott volt és tőle hallotta eme hírt.Igaz lehet?

Visszatérnek az ötvenes évek?Feketevágások,Dezsőnek meg kell halnia,Mert igenis itt,eme pincében bújtattam Dániel Zoltánt...:-)))

 

Nem hagyjuk magunkat,mert nehogymár...:-)))

halkergető Creative Commons License 2007.12.25 0 0 909
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
kisszati Creative Commons License 2007.12.24 0 0 908
Minden idelátogatónak KELLEMES KARÁCSONYT ÉS BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT!!!!
Boarhunter Creative Commons License 2007.12.24 0 0 907
Azért célszerű, mert pláne egy manga vagy hasonló bundás jószág perzselése rémálom, első nekifutásra szinte rásül a sárral vegyes szőr. Ettől függetlenül mi itthon nem forrázunk, ezt a módszert tolnai sváb vidéken láttam.
A forrázás meg szépen lekapja a szőrzetet, utána lehet perzselni. Az orr túrókarimáját mi nem szoktuk levágni, a füleket behasítjuk, a körmöket meg a gyerekek ujjára húzzuk, hogy melegítse az elfagyott kis mancsukat :-)
Előzmény: zsandár (898)
tuutuu Creative Commons License 2007.12.24 0 0 906
Boldog Karácsonyt!
tuutuu Creative Commons License 2007.12.24 0 0 905

Pedig ez utóbbi módokon történő perzselés + ízt adott a szalonnának, de lehet, hogy az egész disznónak is.

 

Apám azt mondta, maguknak mindig zabszalmával pörzsöltek, mert finomabb volt a szalonna.

Hmm... hol vagyunk már ettől?...:}}

Előzmény: szysssz (892)
zsandár Creative Commons License 2007.12.23 0 0 904

KE.K.Ü.K. ÉS B.U.ÉK.!! MINDEN TOPICOLÓNAK !!!!!

szemöldökös Creative Commons License 2007.12.23 0 0 903
  Boldog békés karácsonyi ünnepeket kivánok, minden kedves olvasó társnak.
szemöldökös Creative Commons License 2007.12.23 0 0 902
  Január 12 én vágok ithol egy 260 kg-os hízót sajátnevelés nem sok zsirlebeg rajta a másik 3 hízokon sesok zsirvolt. Föttbörkés szajmokát akarok csinálni minden nagy dísznóbol csinálok annak jó éret a húsa kacsa bögyébe gyomorba saját vastag belébe töltve isteni vinom.Nyáron szoktuk meg kezdeni 3 nap alat elfogy.
halkergető Creative Commons License 2007.12.22 0 0 901

A nagyobbik hányadát hurka, szalámi, szalonna formájában elvitték a barátok, ismerősök. Nekünk alig maradt belőle valami! :)))

 

 

 

 

Előzmény: zsandár (899)
kreamama Creative Commons License 2007.12.22 0 0 900
Erdélyben fenyőgyantával szőrtelítik a disznót, miután levágták
zsandár Creative Commons License 2007.12.22 0 0 899
Mit csináltok ennyi disznóhússal??Megeszitek/nagy család esetén ez nem sok/ vagy eladod?
Előzmény: halkergető (896)
zsandár Creative Commons License 2007.12.22 0 0 898

Miért célszerű???A perzselőnél nem fertőtlenít jobban a forróvíz:-))

Nálunk az a szokás,hogy 3 sorral perzselünk és a második feketítés után jól beáztatjuk a megperzselt bőrt és hagyjuk puhulni,addig átfordítjuk a disznót és a másik oldalát perzseljük.Mikor az egész disznó 3 sorral kész, beáztatva és puhul,akkora szokott kész lenni a hagymásvér.Míg azt megesszük pihen a jószág.Aztán jó éles késekkel átkaparjuk ,jól levéknyítva a bőrt.

Az így készült tepertő héjját simán meg lehet rágni.

Továbbá szokás még felénk perzseléskor a 16 szaruburkot a körmökről lekapni,az ujjak közt behasítani és ott is megperzselni,valamint az orról a túrókarimát levágni.

 

Most "zabáltam be "az ebédről megmaradt hurka-kolbászból.Hidegen is isteni:-)))

Előzmény: Boarhunter (894)
daCar Creative Commons License 2007.12.22 0 0 897

Édesanyám a Bakonyból való, nagyapám sváb volt, úgyhogy stimmel minden!:)

Előzmény: Boarhunter (894)
halkergető Creative Commons License 2007.12.21 0 0 896

Itt egy kép a tavaly vágott anyadisznóról. "Egy kicsit" túltáplált saját állat, volt is négyujjnyi vastag szalonnája. Nem mértük, de egyöntetű volt a vágásban közreműködő férfinépség véleménye, hogy  a 350-et biztosan elérte. A képen forrázás után, pörzsölés kezdetekor.

(Talán látszik, hogy kénytelenek voltunk betonblokkot tenni a réNfa lábai alá, mert különben leért volna a földre a feje.)

 

 

 

Előzmény: daCar (888)
szemöldökös Creative Commons License 2007.12.21 0 0 895
   Fejér megyében is perzselik csak a vágohidakon forrázák gumikanalas kopasztogépbe,75-80 c ° vizbe és átfuttatják perzselövel asztánmehet bontásra.
Boarhunter Creative Commons License 2007.12.21 0 0 894
Általában a sváb vidékeken, például tolnában forrázzák teknőben a disznót, utána perzselik. Időigényes, de célszerű megoldás.
Előzmény: daCar (887)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.21 0 0 893
nyirsegben szinten perzseles divik, gazzal.
Előzmény: szysssz (892)
szysssz Creative Commons License 2007.12.21 0 0 892

Itt Északon csaknem kizárólagos a gázzal perzselés. Ritkán találkozhatunk fatüzelésű, tekerős ventillátoros perzselővel. A szalmás megoldás úgy tűnik teljesen megszünt. Pedig ez utóbbi módokon történő perzselés + ízt adott a szalonnának, de lehet, hogy az egész disznónak is.

Arról,  is emlékezzünk meg, hogy az ilyen perzselés után már lehetett "mintavételezni": fül- és farok darabkák.

Előzmény: kisszati (891)
kisszati Creative Commons License 2007.12.20 0 0 891
Nálunk -Budapest és környéke- is perzselnek. Így a szalonna is ízletesebb. És nincs akkora macera vele. A vágóhidakon tudtommal hol gőzzel hol forróvízzel pucolják a gépek, amit utánna ellenőiznek. De ezt csak hallottam, látni még nem láttam.
zsandár Creative Commons License 2007.12.20 0 0 890
Nálunk-Nagyalföld közepe-nem használják,még nem is hallottam,kizárólag perzselés van háznál, vágóhídon forráznak, ha jól tudom, de ott sem teknőben:-))) 
Előzmény: daCar (887)
szemöldökös Creative Commons License 2007.12.20 0 0 889
   Hello. Nem készitetem mert bérvágás volt és csak a saját otthoni vágásaimat fényképezem.Régeben lefénykepeztem más cocáját kizárolag fényképgyütés a disznóvágásról,és a házigazda zokonvette.De szép joszágok voltak. 116.kg kolbászt töltötem be.
daCar Creative Commons License 2007.12.20 0 0 888
Nem készítettél fényképet véletlenül arról a 313 kg-rol? Még nem láttam ekkora állatot talán 270 lehetett a legnagyobb.
Előzmény: szemöldökös (876)
daCar Creative Commons License 2007.12.20 0 0 887

A képek láttán megannyi emlék tör elő belőlem. :)

Nálunk van fémből és fából készült rendfa is. Tényleg, ha már itt tartunk, akkor egyes vidékeken kíváncsi lennék, hogy mennyire használják a fürösztő teknőt!?

 

Űdv,

Előzmény: zsandár (886)
zsandár Creative Commons License 2007.12.19 0 0 886

 

Jelentem, én vasárnap-ahogyan korábban beharangoztam -vágtam.

Esett a hó ,így kevés kép készült.

A sógoraim "műtenek".Ezt a praktikus vasból készült perzseló-boncoló asztalt kölcsönkértem,le kéne koppantani.

 Egy kis anatómia.

 

Már benn a borházban a sertés.Figyeljük meg a falat védő ideiglenesen felragasztott  takarópapírt.. 

 

Összegzésképp a már megszokott szállóigét tudom elmondani, hogy asszongya "szépen elment,sok finom minden lett":-)))

 

Kísérletképp csináltam téliszalámit,remélem jó lesz/nyersen finom volt/,a többi a szokásos:hurka-kolbász,pácolt sonka,disznósajt,kenőmájas,húsok,tepertő,zsír.

Előzmény: halkergető (885)
halkergető Creative Commons License 2007.12.19 0 0 885

Mi történt?

Napok óta mindenki más dologgal van elfoglalva? Senki nem vág disznót, csak én?  :)

zsandár Creative Commons License 2007.12.15 0 0 884

Érdekes, hogy mifelénk az Alföld közepén egyáltalán nincs hagyománya a rendfának,a birkát én is hasonló alkalmatasságon  a gyerekek hintáján szoktam nyúzni ,bontani.

A disznót deszkán ill.raklapon szoktuk perzselni,bontani,ami eléggé kényelmetlen.Úgyhogy holnapra szereztem egy spéci, házi gyártmányú perzselő-bontó asztalt.Vasból van, lejtős,lyukas,medresített egyszóval célszerszám.:-)))

Előzmény: Boarhunter (873)
vértes Creative Commons License 2007.12.15 0 0 883
Igazán szép jószágnak néz ki.
Előzmény: halkergető (872)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!