Ma reggel láttam a Hírtévében a Soroló című mg.műsort.Egy sertéstartó azt nyilatkozta/a karácsonyi disznóvágása kapcsán/,hogy hivatalosan háznál is csak ÁLLATORVOSI jelenléttel ill.engedéllyel lehetne disznót,birkát ,kecskét vágni.Továbbá kóstolót sem szabad küldeni, mert az már KÖZÉTKEZTETÉSNEK minősül.A gazda forrásként valami gyűlést emlegetett ahol az állatorvosa is ott volt és tőle hallotta eme hírt.Igaz lehet?
Visszatérnek az ötvenes évek?Feketevágások,Dezsőnek meg kell halnia,Mert igenis itt,eme pincében bújtattam Dániel Zoltánt...:-)))
Azért célszerű, mert pláne egy manga vagy hasonló bundás jószág perzselése rémálom, első nekifutásra szinte rásül a sárral vegyes szőr. Ettől függetlenül mi itthon nem forrázunk, ezt a módszert tolnai sváb vidéken láttam. A forrázás meg szépen lekapja a szőrzetet, utána lehet perzselni. Az orr túrókarimáját mi nem szoktuk levágni, a füleket behasítjuk, a körmöket meg a gyerekek ujjára húzzuk, hogy melegítse az elfagyott kis mancsukat :-)
Január 12 én vágok ithol egy 260 kg-os hízót sajátnevelés nem sok zsirlebeg rajta a másik 3 hízokon sesok zsirvolt. Föttbörkés szajmokát akarok csinálni minden nagy dísznóbol csinálok annak jó éret a húsa kacsa bögyébe gyomorba saját vastag belébe töltve isteni vinom.Nyáron szoktuk meg kezdeni 3 nap alat elfogy.
Miért célszerű???A perzselőnél nem fertőtlenít jobban a forróvíz:-))
Nálunk az a szokás,hogy 3 sorral perzselünk és a második feketítés után jól beáztatjuk a megperzselt bőrt és hagyjuk puhulni,addig átfordítjuk a disznót és a másik oldalát perzseljük.Mikor az egész disznó 3 sorral kész, beáztatva és puhul,akkora szokott kész lenni a hagymásvér.Míg azt megesszük pihen a jószág.Aztán jó éles késekkel átkaparjuk ,jól levéknyítva a bőrt.
Az így készült tepertő héjját simán meg lehet rágni.
Továbbá szokás még felénk perzseléskor a 16 szaruburkot a körmökről lekapni,az ujjak közt behasítani és ott is megperzselni,valamint az orról a túrókarimát levágni.
Most "zabáltam be "az ebédről megmaradt hurka-kolbászból.Hidegen is isteni:-)))
Itt egy kép a tavaly vágott anyadisznóról. "Egy kicsit" túltáplált saját állat, volt is négyujjnyi vastag szalonnája. Nem mértük, de egyöntetű volt a vágásban közreműködő férfinépség véleménye, hogy a 350-et biztosan elérte. A képen forrázás után, pörzsölés kezdetekor.
(Talán látszik, hogy kénytelenek voltunk betonblokkot tenni a réNfa lábai alá, mert különben leért volna a földre a feje.)
Itt Északon csaknem kizárólagos a gázzal perzselés. Ritkán találkozhatunk fatüzelésű, tekerős ventillátoros perzselővel. A szalmás megoldás úgy tűnik teljesen megszünt. Pedig ez utóbbi módokon történő perzselés + ízt adott a szalonnának, de lehet, hogy az egész disznónak is.
Arról, is emlékezzünk meg, hogy az ilyen perzselés után már lehetett "mintavételezni": fül- és farok darabkák.
Nálunk -Budapest és környéke- is perzselnek. Így a szalonna is ízletesebb. És nincs akkora macera vele. A vágóhidakon tudtommal hol gőzzel hol forróvízzel pucolják a gépek, amit utánna ellenőiznek. De ezt csak hallottam, látni még nem láttam.
Nálunk-Nagyalföld közepe-nem használják,még nem is hallottam,kizárólag perzselés van háznál, vágóhídon forráznak, ha jól tudom, de ott sem teknőben:-)))
Hello. Nem készitetem mert bérvágás volt és csak a saját otthoni vágásaimat fényképezem.Régeben lefénykepeztem más cocáját kizárolag fényképgyütés a disznóvágásról,és a házigazda zokonvette.De szép joszágok voltak. 116.kg kolbászt töltötem be.
Nálunk van fémből és fából készült rendfa is. Tényleg, ha már itt tartunk, akkor egyes vidékeken kíváncsi lennék, hogy mennyire használják a fürösztő teknőt!?
Jelentem, én vasárnap-ahogyan korábban beharangoztam -vágtam.
Esett a hó ,így kevés kép készült.
A sógoraim "műtenek".Ezt a praktikus vasból készült perzseló-boncoló asztalt kölcsönkértem,le kéne koppantani.
Egy kis anatómia.
Már benn a borházban a sertés.Figyeljük meg a falat védő ideiglenesen felragasztott takarópapírt..
Összegzésképp a már megszokott szállóigét tudom elmondani, hogy asszongya "szépen elment,sok finom minden lett":-)))
Kísérletképp csináltam téliszalámit,remélem jó lesz/nyersen finom volt/,a többi a szokásos:hurka-kolbász,pácolt sonka,disznósajt,kenőmájas,húsok,tepertő,zsír.
Érdekes, hogy mifelénk az Alföld közepén egyáltalán nincs hagyománya a rendfának,a birkát én is hasonló alkalmatasságon a gyerekek hintáján szoktam nyúzni ,bontani.
A disznót deszkán ill.raklapon szoktuk perzselni,bontani,ami eléggé kényelmetlen.Úgyhogy holnapra szereztem egy spéci, házi gyártmányú perzselő-bontó asztalt.Vasból van, lejtős,lyukas,medresített egyszóval célszerszám.:-)))