Nem sok mindent lehet a Lux-ról fellelni, de amit találtam róla, abból az derül ki számomra, hogy semmi különösebb dolog nincs benne, ami vonzóvá tenné. Sima egyszerű mechanikus szűrők, semmi pluszt nem nyújt, mint a Daikin, vagy a Sharp. Árban viszont brutális.
...hát nem tudom.... az UV fénnyel történő "tisztítás"-t egyes gyártók már nélkülözik, mert ugye az ózont termel....az meg nem kimondottan egészséges.....
A szigetelt falfelületre történő kültéri egység szerelése mindig is több odafigyelést igényel. A konzol megfelelően legyen rögzítve, a rezgéscsillapítóknak is nagyobb szerep jut. A készülék totál vízszintben legyen, stb.... Ha szereléskor nem gondoltak a késöbbi áthelyezésre, akkor ne is fáradozz vele. A csöveket told meg, de ezt még a belső térben tedd. A készülékre ne egyből állj rá, legyen egy kis íve a csöveknek (rezgéselnyelés)....
Csak szakemberrel végeztesd.... A klímaszerelések képei topikban szerintem van 1-2 fénykép a hasonló szerelésekről
A homlokzatra légkondi van felszerelve de valószínü ,hogy szigetelik az épületet kívülről 7cm szigetelővel. Maga a tartót még megtudom oldani,hogy messzebb kerüljön a faltol az egység de akkor meg valószínő rövid lenne a bekötő csövek hossza. Most 9cm a távolság a faltól de ha megkapja a szigetelést akkor csak talán 1cm maradna. Az meg tuti hogy kevés .Még 5cm-vel megtoldanám a távolságot. A kb 6cm véleményetek szerint elég?
Valamint a bekötőcsövek toldóbetét behelyezésével van-e lehetőség?
Azért arra még a Daikin-nál se számíts, hogy hazamész betegen, lázasan , teleköpködve bacikkal a levegőt és a gyerek tuti nem fog megbetegedni ! Azért ezek a készülékek elsősorban a lebegő porra, szilárd szennyeződések kiszűrésére vannak kifejlesztve.
A plazmaszűrő a Sharpban is megtalálható már, de a Daikin ezen már túllépett, és integrálta készülékébe a "flash streamer" nevű cuccot, ami, ha igaz, el is pusztítja a kórokozók nagy részét.
A Sharp készülék kedvezőnek mondható. Akkoriban igen jó eredményeket produkált(2003-2004).... pár nap múlva 2008-at írunk... Véleményem szerint messze elmarad még az új Daikin légtisztítótól a szobai, lakossági felhasználás területén.
Kissé aggaszt a leírásában megtalálható következő mondat: " cselély karbantartási igény (szűrőcsere csak kb. 5 évente szükséges)"
No pont a légtisztító az a berendezés, ahol fokozottan oda kell figyelni a karbantartására, ha valóban ki akarjuk a legjobbat hozni a készülékből.....ráadásul érdekes az a szűrő is, amit 5 évente kell cserélni...
Az tény, hogy esztétikus a kivitele és a japánoktól megszokott pontossággal van szerelve
Ez igaz is lehetne, de nem lélegzek szájon át éjjel. Egyrészt, mert ha nagy ritkán (testhelyzet, vagy betegség miatt) mégis sikerül, akkor a szájnyálkahártyáim is szárazak, másrészt legtöbbször olyan testhelyzetekben alszom, amikben képtelenség szájon át levegőt venni (a párna miatt). Az orrnyálkahártya kiszáradásának okát a páratartalommal pedig fül-orr-gégész magyarázta nekem.
Szvsz. kár az áramot fogyasztani. Az igazán káros összetevőket nem fogja kiszűrni, jobban teszed, ha a téli szokásoknak megfelelelően rövid és intenzív szellőztetést csinálsz, lehetőleg nem a nappali csúcsforgalom idején. Megjegyezném, hogy azok az értékek amiket mérnek, forgalmas helyeken és nem a szobában érvényesek. Nem érdemes rettegni, ennyitől még nem leszünk betegek. (remélhetőleg)
Bocs ha már volt kérdés... A mostani szmog kapcsán kérdezem, hogy érdemes ilyenkor a klimát levegőszürésre használni? Mennyit port és egyebet tud kiszürni a szoba levegőjéből az a szürő ami benne van?
Szabadjon megjegyeznem, hogy alvás közben a nyálkahártya kiszáradása nem a levegő alacsony páratartalma, hanem a helytelen légzés miatt (szájon át) következik be. Akinek télen kiszárad a szája alvás közben, annak kiszárad nyáron is, amikor 60-80 % a levegő relatív páratartalma.
A te példá is ezt igazolja, hiszen az orrodba a "nemhasználat" miatt keletkezhetnek ezek a kellemetlen tünetek. (nekem is)
Annyiban nincs igaza Viricsinek, hogy a téli 25-30%-os páratartalom nem jelent problémát a szervezetnek. Dehogynem. Részben embere válogatja, ki, mire, hogyan reagál, de pl. ssarosi is leírta, hogy száraz torokkal ébred. Én dettó, sőt, reggelente ha kifújom az orrom, száraz, alvadt véres váladékot sikerül produkálni, ennek szintén a száraz levegő az oka, a kiszáradt nyálkahártya bevérzik.
Teljes mértékben egyet értek Viricsivel, amiket leír, tények. Már többször elhangzott itt a fórumon, hogy amikor split klímaberendezést vásárol az ember, akkor annak az alapfunkciója az adott helyiség hűtése, illetve fűtése. E mellett, mivel levegőmozgatás történik, még néhány funkciót be lehet préselni a dobozba. Ilyenek a levegő szűrése, tisztítása, illatosítása, párásítása, szellőztetés. A párátlanítás törvényszerűen benne van a hűtés folyamatban. Azt viszont mindenkinek meg kell értenie, hogy a másodlagos szolgáltatások soha nem fogják elérni azt a szintet, amit egy célzatosan arra a funkcióra kifejlesztett, beállított készülék képes nyújtani. Egy légtisztító készülék nagyságrendekkel hatékonyabban szűri a levegőt, mint bármelyik splitklíma, egy nedves párásítóval, illetve párátlanítóvan is tökéletesebben lehet beállítani a helyiség páratartalmát, mint teszem azt egy UruruSararával. Még extrémebb példa: Egy valódi Klimt festmény azért inkább dísze egy nappalinak, mint az ArtCool Gallery.
Egyszóval, szerintem érdemes vele hűteni, bizonyos körülmények között fűteni, használni kell a kényelmi funkcióit, de nem szabad elvárni a készüléktől, olyat, amit, ha logikusan gondolkodunk, nem lehet képes teljesíteni.
A klima fűtési üzemmódban úgy "párátlanít", hogy felmelegíti a helyiség levegőjét. A melegebb levegőnek nagyobb a nedvesség elnyelő képessége ezért nem csapódik ki a pára - csak a hideg felületeken, azaz a pl. sarkokban, ahol majd a penész is megjelenik. Ha szárítani is szeretnél, akkor egy beltérben elhelyezett ablakklíma olyan szempontból jó megoldás, hogy a hideg oldalon kicsap némi vizet (amit el kellene vezetned) a meleg oldalán pedig fűt. Igy a szobád hőnyeresége ~ befektetett elektromos munka.
Fűtés szempontjából olyasmi mint ha elektromos fűtésed lenne, de legalább szárítod is a levegőt.
Ennél lehet, hogy az a ceresit nevű vegyi trutyi olcsóbb és hatékonyabb megoldás :-)
szia! ezek után kíváncsi lennék, h a szellőztetés funkció h műxik. mert én Hitachi Air Exchangert vettem végül, annak se kisebb sztem a csöve. elvileg a Daikin 10x akkora légcserét tud, bár annak egy komplett külön külső ventije van, az enyémnek meg a beltériben egy kicsi...
Idézet az Alfa-Klíma honlapjának a leírásából: "...amin keresztül a friss levegő ellátás, illetve a téli légnedvesítés történik (a nedvesítés a külső levegő nedvesség tartalmának bejuttatásával történik, nem külön víz hozzávezetéssel)..."
Ha a fentieket figyelembe veszed és utánnanézel a fizikának, akkor láthatod, hogy a téli párásítás lehetősége, külön hozzáadott víz nélkül, igencsak korlátozott. A -3°C-hoz tartozó telített páratartalom kb. 0,0025 kg, 1 kg levegőben. Ha ezt a levegőt 21 °C-ra melegítjük, ott már csak 18-20 %-os lesz a relatív páratartalma.
Ha megnézed azt, hogy 1 kg levegő átmozgatásával mintegy 2,5 g nyerhetnél ki, ha a gép 100 %-os hatásfokkal tudná kinyerni a párát és ezt a mennyiséget behelyezed a szobád levegőjébe, könnyen belátható, hogy ez nem fogja tudni a helységed páratartalmát 25-30 %-al megemelni. Zárójelben jegyzem meg, hogy csak néhány különleges helyzetben van szükség a viszonylag magas páratartalomra. (folyamatos, sok beszéddel, szemhasználattal járó munkavégzés) Egy fűtött helység relatív páratartalma 25-30 % körül van téli időszakban és ez semmiféle problémát nem jelent az emberi szervezetnek.
Olyan dolgot szeretnél elvárni a gépedtől, ami egy ilyen konfigurációjú géptől semmiképpen nem elvárható.
Te magad leírod, hogy semmit nem kérdeztél a szakitól, mégis elvárnád, hogy olyan fel nem tett kérdésekre adjon magától választ, ami a hétköznapi gyakorlatban nem merül föl. Hidd el, nagyon jó gépet választottál, mindössze az a baj, hogy nem jól egyeztetted az elvárásaidat a berendezéshez. Nem érdemes bosszankodnod, használd a párásítót és élvezd a gépek nyújtotta komfortot.
Ha valami eget rengető hiányosság nem merül fel a klíma használatát illetően (részemről), esetleg a klímával nincs valami gond akkor parasztvakításnak tartom.
Megmértem, a levegőztető cső belső átmérője 25mm. Nem vagyok gépész, ez elég a párásításhoz? Bocsánat, megfelelő (45-60%) páratartalom eléréséhez?
Arról nem is beszélve hogy ezt a klíma jóval nagyobb szobában is használható lenne, az enyém 16, de 22-27 négyzetméterre ajánlják.
Valóban az eredeti felállás az volt, hogy legyen jó hatásfokú és csendes hűtés + fűtés. Na ez kb. 200e környékén megvalósítható pl. Hitachi.
Használok párásítót is mert télen kb. 25-30% a páratartalom a hálószobában és reggelre kiszárad a torkom, ha éjjel felébredek akkor meg innom kell.
Erre gondoltam hogy megoldom egy készülékkel, hiszen mindenki azt írja hogy ez a csúcs (Daikin ururu-sarara).
A klímástól nem kérdeztem szinte semmit, mert úgy gondoltam hogy minden fellelhető anyagot megtaláltam a neten. Szerintem a Daikin katalógusokban sincs több, hiszen ezek is letölthetők.
Ki a fene gondolta és ki mondta volna meg nekem előre hogy egy 16 !!!négyzetméteres szobában a 25-30% páratartalmat 12 órás párásítás után is csak 35% -ra tudja felemelni?
A sima hideg párásítóm 2 óra alatt 55%-ot produkál, s nekem ez a normális.
Azt is írja a katalógus hogy óránként 1,33 liter vizet tud párologtatani.
Ha ezt megteszi akkor nem ennyi lenne a páratartalom.
A görbe a kézikönyvben olyan kicsi hogy ki kellett nagyítanom és csak itt volt megtalálható. Ilyen kézikönyved meg akkor lesz ha megveszed.
Lemértem az értelmezéséhez a külső páratartalmat és a hőmérsékletet,
ez 75% és -3Cfok volt.
Akkor most én vagyok (voltam) béna vagy a klímával nem stimmel valami,
vagy túl nagyok az igényeim egy közel 400e Ft-os klímával szemben?