Nem nagyon akartam sziámit venni, de úgy néz ki megoldható a "tárolása". Ma kaptam a kolléganőmtől 3 db betta nőstényt, szóval kell :-), csinálnom egy új akváriumot a munkahelyemre is. :-))))))))))))))))))))))))))))))) Na ebben már el lesz a sziámi is, néha haza viszem jól lakatni. Na ezen a projekten azért még gondolkozom. De ha bejön!!! Beindul az algaevő bérlés.
Új vagyok itt, csak olvasgattam és gondolom beszámolok, remélem nem untatok senkit! Most kezdtem el újra akváriumozni "8 év kihagyás után" és gondoltam bele bele nézek egy pár fórumba. És ezt találtam a legszimpibbnek. :-) Gyors beszámoló az akváriumomról:
60 l, levegőztetős szűrő, 75W melegítő, kis neonos lámpion, 2 bújkáló (repcsi, farönk) 2 műnövényke, vegyes kavicsok (piros,fehér,fekete) tengeri korallos kép.
Halak:
2 Molly (Lány: fekete, Fiú: fehér)
2 Szifó
2 Üvegharcsa
2 Platti
2 Vitorlás
4 Guppi (1 fiú, 3 lány) - (fiúnak kedveztem) :-)
1 algaevő harcsa (kb 8 cm.)
Remélem jól válogattam össze??? És nem fogják bántani 1 mást, eddig 6 napja bírják egymás társaságát. :-).
Az elején volt 2 elhulásom (Szifó kiugrott mert nem tettem rá a tetőt, a vitorlásom régi párja meg meghalt szegény.) Ennyi.
Én is most veszek sziámit és kaptam valamai piros löttyöt (Femanga Algen Stop! general) is ecsetalga ellen. Mivel nálam nagyon elszaporodott ki kell próbálnom. A csigák ellen meg bevetek Botiát, hátha.
Hát én is fagyasztottal etetek és mégis van ecsetalga. Nem sok, nem nagy, de van. Még egy két dolgot kipróbálok, ha nincs eredmény, akkor sziámi. Csak nekem annyira nem tetszik és az összes többi hal mind dél-amerikai.
Én pár oldallal odébb ugyanezzel szenvedtem. Sajnos sziámi algaevőt nem sikerült (még) beszereznem, de azzal, hogy a szárazeledel etetésről nagyrészben áttértem a fagyasztott eleséggel való etetésre, részben sikerült visszaszorítanom ezt a ..... ecsetalgát..
Poénnak szántam,de ha már ennyire belementünk, elmondhatom, hogy ha lett volna időm rá,akkor kiraktam volna őket ikrázni, pár fokkal melegebb és lágyabb vízbe, ennek hatására már másnapra meglett volna az ikra. De nem volt időm. És ennek a kényszerített ikrázásnak is megvan az oka: mivel hirtelen megváltozik a környezet, a vesztüket érzik, és a reprodukció lép előtérbe, ezért nem is esznek nagyon az ily módon kihelyezett állatok. És stresszornak elég pár celsius fok és pár német keménységi fok különbség.
Kopw: Hát, elgondolkodtató ;) Azért én a szülőktől néha megkérdezem: ők is rendelésre lesznek szomjasak, álmosak v. kell éppen pisilni/kakálni menniük? :)) (ovi/isi példa ez, nem halas, de néha túl nagyok az elvárásaink, nem? :))))
Amúgy utálaom,amikor a halak nem akkor ikráznak,amikor én akarom xD Most is, reggel jöttem az egyetemre vissza, de előtte kapkodva ki kellett raknom a meggyhasú ikráit,mert neki pont hétfő reggel kell ikráznia...de már nem az első alkalom,hogy ilyenkorra időzíti...Nem lehet hamarabb tojni??? Mire hazamegyek,tuti h leikrázik egy másik pár is,és azt meg nem tudom már elvenni,mert kikelnek...ááááááá
Na most vegyünk egy ideális esetet: Sziámi algaevő eltakarítja az összes ecsetalgát. Utána mivel lehet etetni, mert ugye egy ecsetalga farmot azért nem kéne létrehozni. Lehet-e bérelni algaevőt? :-)))) Amúgy mitől lehet ez a k...a alga? Egy kereskedésben azt mondták a növényekkel lehet behurcolni.
SOS help. az egyik ékfoltos razbóra homlokán van valami izé. és feltűnően nem aktív. egyhelyben áll. egész nap. mi legyen vele? megfertőzheti a többit?
Igen, igazi sziámi algaevő! 250-300HUF a boltokban, ami nagyon barátságos ár ahhoz képest, hogy akváriumban még nem szaporították. A képen látható egyed kb. 12 cm, és sztem egy év alatt nőtt ekkorára. De nagyon aranyos, aktív halacsok, és tényleg pusztítják az ecsetalgát. Én mindenkinek ajánlani tudom, akár kisebb, 60l-es aksiba is, mert ha mozgáshiányuk van, akkor nálam néha beállnak a szűrő áramlatába,és ott úszkálnak xD De inkább a 80l a minimum.
Én már nem bosszankodom az ecsetalga miatt, mert ezek eltüntetik. De mindenképp érdemes legalább kettőt tartani belőlük, akkor aranyosak:)
Hát minden képen ted külön őket gyenge levegőztetéssel és kell még a fütő is..
Etetés ez könnyű én Fix diszhaltápot ajánlom de elöször ha jól emlélkszem van Sera termégszaládból sóféreg száraztápot ami a lekisebb szemszéjű ezt rögtön adhatod is nekik..
az az egy problémám van a halaccsal, hogy 15 centisre megnő. (olvastam, még nem láttam. ha nem igaz akkor javíts ki) ez nekem baromi nagynak tűnik a razbórák és a kolibrihalak mellett.
E az igazi sziámi algaevő? Lehet, hogy nekem is kell majd belőlük, a növények szélén nekem is megjelenetek a kis fekete pamacsok. Hát nem örülök nekik és ami bosszant, hogy nem tudom én sem az okát.
Köszi a dicséretet. Sajnos az érdem nem az enyém, hanem a halaké és a tenyésztőé. Én csak formában tartom őket. Persze ha úgy alakul megpróbálom őket család alapításra bírni. Mármint a ramikat.
Sziasztok! Egy kérdésem lenne.kis mollyk lettek.Mit csináljak.Tegyem öket egy külön medencébe,fűtővel levegőztetővel?Vagy vegyek egy sera IKRÁZTATÓ HÁLÓT?Mivel kell őket etetni?A többiek megeszik ,ha bent hagyom? Köszi
Ehyik kedvenc halam, 2 felbontásban...kíváncsi vagyok,melyik a jobb...Bocsi az offért. Amúgy ma vettem belőlük megint kettőt, persze csak aprókat. Ezt a nagyot meg áthelyeztem délután egy olyan akváriumba,ahol vmiért elkezdett nőni az ecsetalga...Már most látható a tevékenysége! Holnapra sztem nem lesz egy szál sem ecsetalgából!
én a kicsiknek is SAK greent adok, meg egy olyan akváriumban vannak,amit egy mezei villanykörtével világítok meg,meg kap napfényt is, így a fala zöldalgás...szeretik xD Amúgy a spirulina lenne a legjobb....Elterveztem már nyáron is, hogy egy csomó tóban van ez a zöld,fonalas, békanyál szerű alga. Kiszedek 4-5 kilót, kiszárítom,ledarálom, és meg is van a zöld kaja az algázóknak....Sztetek hülyeség???Mondjuk a darálás után picit összesajtolnám nedvesen....és újra kiszárítanám:)
Na és a kicsiket mivel lehet etetni? A nagyok élelmezésével nics gondom, ezek esznek mindent: fenékre lehullott vörös szúnyoglárvát, salátát, sütőtököt, uborkát, SAK greent, harcsatablettát. De a kicsiket (ha lesznek) mivel kell kajáltatni?
A képeken is éppen egy sütőtök lakoma látható. Nem zukkini, sütőtök az csak zsenge érettlen. Azért zöld a héja. Ezt jobban szeretik mint az érettet. Hmmm, nem egyforma az ízlésünk.