Keresés

Részletes keresés

naox Creative Commons License 2008.01.03 0 0 693
"Mérőműszerrel rámértem és adna le feszültséget... "
hol merted? az izzo csatlakozojanal? Ha igen, akkor a csatlakozo lett mocskos, es nem zar rendesen. picit csiszold meg, tisztitsd ki, esetleg kontaktspray. Ha nem a csatlakozonal merted, akkor kapcsold fel a vilagitast, es merd meg a feszt a csatlakozoban.
Előzmény: tomshowyer (687)
locsemege Creative Commons License 2008.01.03 0 0 692
Mi az, hogy egy LED 3V-os? Ezt elmagyaráznád? Mert szerintem igen kicsi a belső ellenállása, ő maga gyakorlatilag feszültséggenerátor, így áramgenerátoros meghajtást igényel szegény. Te meg - ha jól értem - feszültséggenerátorosan hajtottad, és most csodálkozol, hogy elpusztult.
Előzmény: ezustgolyo (688)
Sanzistift Creative Commons License 2008.01.02 0 0 691
Elképzelhető, hogy megsültek picinyég.... :)
Előzmény: ezustgolyo (690)
ezustgolyo Creative Commons License 2008.01.02 0 0 690
Bocsi az ismétlésért.
ezustgolyo Creative Commons License 2008.01.02 0 0 689

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni!

Vettem ma a Conrad-ban 4db 3v-os led-et, sorba kötöttem és pótféklámpát csináltam belőle egy motornak a dobozába, mivel otthon nem volt 12v-os energiaforrásom ezért az akkus csavarbehajtóm aksijával próbáltam le(16,8v-os de nem volt teljesen feltöltve), az elején gyönyörüen világított de egy pár perc múlva  4 led különböző erőséggel világított az egyik szinte alig.

A kérdésem az, hogy én rontottam el valamit, mondjuk nagy áramot kapott vagy gagyi a 400ft-os led?

A válaszokat előre is köszönöm!

Balázs

ezustgolyo Creative Commons License 2008.01.02 0 0 688

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni!

Vettem ma a Conrad-ban 4db 3v-os led-et, sorba kötöttem és pótféklámpát csináltam belőle egy motornak a dobozába, mivel otthon nem volt 12v-os energiaforrásom ezért az akkus csavarbehajtóm aksijával próbáltam le(16,8v-os de nem volt teljesen feltöltve), az elején gyönyörüen világított de egy pár perc múlva  4 led különböző erőséggel világított az egyik szinte alig.

A kérdésem az, hogy én rontottam el valamit, mondjuk nagy áramot kapott vagy gagyi a 400ft-os led?

A válaszokat előre is köszönöm!

Balázs

tomshowyer Creative Commons License 2008.01.02 0 0 687
BÚÉK!

Jó helyen járok-e?
Lenne egy régi autó aminak az egyik fényszórója egyszer csak elkezdett nem világítani
Kivettem az izzót és nincs kiégve, ha akkura teszem világít, de a saját vezetékéről nem.
Mérőműszerrel rámértem és adna le feszültséget kb. 11,8V ugyanakkor ha más helyről tesztelem, ill. az akkunál ez 12,2 V (közben egy fényszóró működik, és nincs beindítva)

Elzárlatosodott vagy mi lehet a problem???
Kösz
mmormota Creative Commons License 2007.12.24 0 0 686
Pedig így megy ez. Ne felejtsd el, hogy ezek a processzorok nagyon olcsók. Pl. a PIC12F sorozat sok tagja még 1 darabos vásárlás esetén is 150Ft alatt van.
Előzmény: tere (685)
tere Creative Commons License 2007.12.24 0 0 685
Prockóval egy szaros fényerőszabályozót? :))) Ágyúval verébre...
Előzmény: mmormota (678)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.21 0 0 684

Villamosmérnököt vagy elektroműszerészt keresek fémkereső megépítéséhez Debrecenből vagy közeléből.

slingbow@freemail.hu

westpoint Creative Commons License 2007.12.21 0 0 683
Elektronikában jártas, gyakorlott személyt keresek. Elsősorban előregyártott nyáklapok felszerelésére, kisebb elektronikai eszközök elkészítésére. Feltétel: Sopron környéki lakhely, referenciák; gyors, megbízható munka. Előny: PIC programozási ismeret, angol nyelvtudás.

E-mail: iroda@outdoorzona.hu
naox Creative Commons License 2007.12.20 0 0 682
a nyugalmi aramfelvetel valoszinuleg csak nehany tized watt. A nevleges aramfelvetel alighanem arra vonatkozik, amikor nyit. Szoval szerintem ne szarakodj a kapcsolooraval, de alighanem semmi gondot nem okoz, ha ki-be kapcsolgatod a cuccot....
Előzmény: nabala2 (681)
nabala2 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 681
Bocsánat, word-ből emeltem át a szöveget, valószínűleg ezért vannak a nagy betűk.
Előzmény: nabala2 (680)
nabala2 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 680
Sziasztok,

remélem itt tud valaki segíteni.

Az lenne a kérdésem, hogy egy garázsajtó és egy tolókapu nyitó motor vezérlése vajon tolerálja-e, ha programozható hálózati aljzatba dugom a villásdugókat.

A leírásukban megadott fogyasztási adatok alapján kiszámoltam kb-ra a havi áram fogyasztásukat, és kicsit soknak találtam (maximummal számolva). Arra gondoltam, hogy egy programozható aljzattal csak a valószínűsíthető működtetési időpontokban adok nekik 230 V-ot. Ez hétközben napi két 230 V ki és bekapcsolás lenne, hétvégén egy.

Vajon hogy viselnék ezt hosszú távon? Növekedne a meghibásodás valószínűsége?

cityba Creative Commons License 2007.12.19 0 0 679
Esetleg Valaki szeretne építeni hozzá egy olyan modult ami programozható számitógéppel, és csak a ledsor felhasználatával?Valaki?Vállalja?
mmormota Creative Commons License 2007.12.17 0 0 678
Ha már barkácsolás, akkor természetesen mikrokontrollerrel érdemes megoldani. A triac-ot közvetlenül tudja vezérelni, nem kellenek kondenzátoros potméteres vackok.

Egy bemenete, célszerűen egy komparátor fogadja az 50Hz-et, és hozzá szinkronozza a belső alapciklusát. Ettől kezdve már ki tudja adni a gyújtó impulzust a kívánt fényerő beállításához. Mivel kvarcról megy, egy timerrel megvan az óra, és a programból akármilyen időzített fényerő beállítást meg lehet csinálni.

Ha nem izót, hanem fénycsövet kell szabályozni, akkor érdemes a fénycsövet nagyobb frekvenciával meghajtani. Ez esetben egyáltalán nem kell gyújtás, magától indul a fénycső. Egy ferritmagos trafó primer oldalát kell pwm jellel vezérelni, mikor a kapcsoló elenged, az autógyújtáshoz hasonlóan a szekunder oldalon felfut a feszültség, és a meginduló ionizációval a tárolt energia belesül a gázba. A pwm kitöltési tényezőjétől függ a tekercsbe jutó energia és így a fényerő.
Ami kényes, az a rádiózavarok termelése. A kompakt fénycsövek ezt csinálják, de azok legalább kicsik, és egy oldalon van a két végük, így jó esély van a zavarszűrésre. Célszerűen kompakt féyncsövet érdemes választani, csak az elektronikát lecserélni.
naox Creative Commons License 2007.12.17 0 0 677
konyorgom. Ezzel a moccerrel nem tudod helyettesiteni a 668-as hszban levo potmetert. Ha talasz is olyan optot, ami birja a magasfeszt, plane forditva, akkor is a kondit az optohoz kell meretezni (ezt azert ki koll szamolni). MIvel az optok Ic-je tipikusan 1-10-100mA nagysagrendu szokott lenni valszeg nem art nemi butykoles, mert ha 50Hz mellett ilyen arammal toltod a kondit, akkor nagyon nagy (es draga) kondi kell, vagy nagyon beszukul a szabalyozasi tartomany (pl 1,5-1,6V koze)
a 675-os aramkor ok, de az egy kicsit mas dolog.
676-ban meg azokat a tipikus megoldasokat mutatod, ahogy mostanaban dimmereket szokas epiteni, de ezeknek az elve egeszen mas teszta. (es csak zarojelben jegyzem meg, hogy mindket kapcs-i rajz csak egy fel aramkort tartalmaz.)
Előzmény: tere (675)
tere Creative Commons License 2007.12.17 0 0 676
http://sound.westhost.com/p62-f11.gif

http://www.epraktikum.co.yu/projekti/dimmer/moc3023.gif

tere Creative Commons License 2007.12.17 0 0 675
Előzmény: naox (673)
cityba Creative Commons License 2007.12.15 0 0 674

Sajna se progit nem találtam hozzá, se semmit.Ki szeretné megbütykölni?Én nem értek hozzá.Van benne vagy 30 beprogramozott angol szöveg és azt szeretném lecserélni magyarra. Budapesten.

Előzmény: naox (669)
naox Creative Commons License 2007.12.15 0 0 673
visszavonva, bar igenyeladolog nemi szamolast
Előzmény: naox (672)
naox Creative Commons License 2007.12.15 0 0 672
hogyan akarsz egy potmetert optocsatoloval kivaltani?
Előzmény: tere (671)
tere Creative Commons License 2007.12.15 0 0 671
optocsatoló...
Előzmény: naox (670)
naox Creative Commons License 2007.12.15 0 0 670
"15ezer a dimmelhető előtét, 16 ezer hozzá a vezérlő. "
kerdezz ra, hogy a vezerlo tudja-e azt, amire neked szukseged van. A vezerlok altalaban teremvilagitasi dolgokra alkalmasak, es idobeli vezerlest nem szoktak tudni, plane nem olyat, amire neked szukseged van. Ha veszel egy dimmert, ahhoz olyan 5 kHUF korul ossze tudsz rakni egy olyan ecceru kapcsolast, ami megcsinalja a felfuto-lefuto 10V-os jelet. Ezt az aramkort tudod egy programkapcsolorol mukodtetni.
A tere altal belinkelt aramkorok ugyan valoban mukodo dimmerek izzokra, de nem vezerelhetok kivulrol 0-10 V-os jellel, es nem is igazan alakithatok ugy at, hogy vezerelhetoek legyenek. Persze vannak tavvezerelheto dimmerek izzokra, sokkal eccerubbek, mint a neon-dimmerek, de ha nem igazan vagy elektroguru, talan nem erdemes nagytreljesitmenyu, nagyfesz aramkoroket buheralni, amik hiba eseten agyoncsaphatnak, kigyulladhatnak, etc. Egy 10V-os vezerlo aramkort megepiteni egeszen mas dolog.
Előzmény: egoman (661)
naox Creative Commons License 2007.12.15 0 0 669
a dolog elegge maceras, bar semmi akadalya:
-eloszor is ki kell deritened, hogy milyen tipusu pic-et hasznalnak, ez vagy sikerul, vagy nem.
-meg kell venni egy programozot, ami ehhez a pic-hez keszult, esetleg lehet saatot is epiteni. Kerdes, hogy a pic programozhato-e az aramkorbol valo kivetel nelkul, vagy ki is kell forrasztani, ami szinten nem trivi dolog.
-le kell tolteni a programot, es vissza kell fejteni. Ezpont annyira konnyu, mint egy gepi kodu prg. hekkelese. Eppen nem lehetetlen, de nagyon nagy munka.
ezzel szemben aki ilyesmit gyart, annak az szokott a celja lenni, hogy univerzalis eszkozt adjon el, tehat arul hozza occson programozot/kabelt, szoftvert is. Ha nempont ehhez, akkor egy kicsit dragabb cucchoz biztosan. szerintem az a munka, ami a kutyu hekkelesehez kell, nem all aranyban a keszen megveheto cucc araval.
Előzmény: cityba (659)
tere Creative Commons License 2007.12.15 0 0 668
Előzmény: tere (667)
tere Creative Commons License 2007.12.15 0 0 667
Ez meg diakos. Én ezt építeném meg.
Előzmény: tere (666)
tere Creative Commons License 2007.12.15 0 0 666
Parancsolj, kérlek!
Meg arra is, hogy agyon ne baxassad magad vele!!! :))
Előzmény: egoman (665)
egoman Creative Commons License 2007.12.14 0 0 665
Ha már megint eszembe jutott az izzólámpa. Annak a „dimmelésére” – ha így hívják izzóknál - már van kidolgozva valami viszonylag olcsó megoldás?

Tud valaki ilyent?

egoman Creative Commons License 2007.12.14 0 0 664

Ja. Meg akár egy sima izzó, és egy poti. Kávékevergetés közben szépen tekerem fel, és lőn villágosság.

Esetleg dinamó. Ahogy ébredezem a szobabiciklin, egyre jobban tekerek, szép napfelkeltét szimulálva az akvárium lakóinak, és még kítünő kondícióm is lesz...

Előzmény: Who111 (663)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!