Keresés

Részletes keresés

gg630504 Creative Commons License 2007.12.10 0 0 11818
Konkrét típust nem mondok, mert nincs tapasztalatom összehasonlító rádióelemzésben.
Nos, szerintem kezdetnek és később is jól használható valamilyen kézi hordozható 144 MHz-es FM készülék.
Indokaim:
Könnyen találsz qso partnert.
Magaddal viheted kitelepülésre ( gyalográdió, unlis-keresés ).
Alkalmas csomagrádiós ( és SSTV ) kísérletekre.
Szempontok a kiválasztáshoz:
Szintézeres legyen ( ne csatornakristályos ).
Akkumulátor könnyen, gazdaságosan pótolható legyen.
Tápegységről is működjön ( esetleg csekély átalakítással ).
Jó pont az 1750 Hz-es hívóhang és a CTCSS.
Ilyen készülékkel már sok kísérletet elvégezhetsz - és rájössz, mennyi mindent nem.

1001001 de Gábor.
Előzmény: becko8 (11815)
becko8 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11817
Alkatrészek vannak bőven, mivel az édesapám elektroműszerész, szóval ő is gyűjt mindent ami elektromos.... de sajnos nem rádióamatőr, ezt fel is róttam a neki...:) Szóval van valami közöm az elektronikához, bár én nem azt tanulom...szóval nem olyan lesz a végzettségem...de érdekel.
Tápegységhez is van bőven alapanyag, tehát amilyen kell meglesz...
GDO val kapcsolatban, már nem vagyok olyan jól informált, tudom mi az... de nem tudom mi van itthon...vagy milyen kellene....
Szóval a rádiózásról alapvető infóim vannak...csak részletek nincsenek...
Előzmény: gg630504 (11816)
gg630504 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11816

Szia!

Néhány rádió:

http://wiki.ham.hu/index.php/R%C3%A1di%C3%B3amat%C5%91r_k%C3%A9sz%C3%BCl%C3%A9kek

Ha már itt tartunk, kb. mennyi szabad, beépíthető ellenállásod és tranziszorod van?

Tápegységnek mit használsz?

Milyen GDO-d van?

1001001 de Gábor.

Előzmény: becko8 (11815)
becko8 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11815
Üdv!
Köszi minden infot, és valóban életforma is lehet ez a műfaj, és tényleg egy egész élet sem elég rá, hogy teljesen kiélje magát benne az "érintett".
Ha engedélyes leszek, akkor milyen rádiót, készüléket ajánlotok RH/URH?
Valami megfelelő, jól működő, alkalmas tipusokra lennék kíváncsi... Típusokban nem nagyon vagyok otthon...
Kössz!
Amphenol Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11814
Sziasztok !

www.ham.hu .. oldalsó menü : sávkiosztás
de a többit is ajánlom

http://hg5crv.uw.hu/ ... itt meg a frekvenciák , FM , PMR , CB
menüpont

http://petyamuvek.atw.hu/download.htm .... vagy pl. itt is

Jelentem tisztelettel ezek közül egyik sem az én munkámat
dicséri :-))

AMp

Előzmény: V63 106 (11809)
gg630504 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11813

> El tudja küldeni nekem valaki a pontos és teljes 2m és 70 cm amatőrsáv listát? Szimplexek és átjátszók.

http://wiki.ham.hu/index.php/2_m%C3%A9ter

http://wiki.ham.hu/index.php/70_cm

1001001 de Gábor.

Előzmény: V63 106 (11809)
SZEGECS Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11812
Pech.. A lakás veszít az értékéből (vagyis az eladhatóságából) kb. 60%-ot...
Persze ha nem akarjátok eladni, akkor nem gond :)
Előzmény: Törölt nick (11811)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11811
Oszt mi van ha az költözik melléd?
Előzmény: SZEGECS (11808)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11810

A nagy doboztól nem lesz semmi bajod, ha csak bele nem mászol...

Viszont valóban a szigetelők a fő zavar okozók. Bár volt már, hogy a hálószobából néztük, amikor először csak kis vékony ív, majd egyre vastagabb áthúzás lángbaborított egy kisebb garázs méretű trafót, vagy kapcsolószekrényt. Majd jöttek a tűzoltók és pikk.pakk eloltották. De volt már, hogy nagyfesz oszlopon valami megszakító féle húzott jó félméteres ívet. Aztán felizzott és sötét lett a környéken. Ez olyan 25-30 kVos cucc volt.

Előzmény: Törölt nick (11806)
V63 106 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11809
Sziasztok!

Végre nem dolgozom így van egy pici időm leülni ide is. Lenne egy nagy nagy kérdésem :) El tudja küldeni nekem valaki a pontos és teljes 2m és 70 cm amatőrsáv listát? Szimplexek és átjátszók. Sajnos sehol nem találok egy épkézláb és teljes listát.

SZEGECS Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11808
Szolnokon már egy 10kV-s földkábeltől is elkezdtek óbégatni a helyi lakók, az nem zavarta őket, hogy a ház előtt menő kábelaknában volt már kb. 3-4 ilyen vezeték. Az nem káros.
Alállomás közelébe viszont én sem költöznék...
Qqberci Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11807
Nem a "dobozzal" van a baj, hanem a szigetelõkkel. Ha egy kis pára kicsapódik rá, akkor már elkezd "sercegni", ha közel mész, hallod is, és ez viszont azt jelenti, hogy sok kis apró kisülés történik. A sérült, repedt szigetelõket is hosszúhullámú vevõkkel keresték (nem tudom, még most is használják-e, én a vasútnál dolgoztam ilyennel vagy negyven éve, majd Sch - ha erre jár - megmondja a tutit...)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11806

Basszák meg nekik nem feltétel annak az irdatlan nagy doboznak az árnyékolása? Vagy akármi? Nos egy ilyen térerejű elektromos "vagonról" már elképzelhető hogy -idióta leszek szándékosan - rákot okoz.

Ez ellen nem tüntet senki?

Dugjak egy magnetront a seggükbe...

Előzmény: Törölt nick (11805)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11805

Bizony ingatlanvásárlásnál egy igazi amatőrnél ez is szempont.

Mikor ide Érdre költöztünk, ez a rész a falu szélső utcája volt. Velünk szemben több hektár kukoricás, barackos. Enyhe dombtető, ideális rádiózni.

Aztán felépült tőlünk kb. 300 méterre egy ELMŰ teherelosztó, ami a battai 400 kV-ot teszi le sok kisebbre és teríti a négy égtáj irányába.

No onnan vége az RH reményeknek. 2 méteren is csak helyi rádiózás, de még 433-on is komoly zaj van.

Előzmény: Törölt nick (11804)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11804

Köszönöm Anti!

Egy két hirdetést kapásból át is húztam. Észnél kell lenni! :-))

Előzmény: Törölt nick (11803)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11803

Nem lehetelen teljesen.

Itt Érden egy ismerősnek a háza a vasúti töltés oldalában van. Amíg az antennája a padláson pont a felsővezeték síkjában volt, hát nagyon nagy volt a zaj.

Aztán feltoltunk egy Penetrátort egy komoly árbóccal a vezeték fölé jó 10 méterrel, nagyságrenddel csökkent.

Amatőr sávon rosszabb a helyzet. Ott nem tudod az ellensúlyokat magasra tenni, legfeljebb 28 megán.

Nyilván DX munka szinte reménytelen.

De a vasúti sztrájknak lenne jó oldala is ezek szerint. Csak sajna nem kapcsolják le a felsővezetéket akkor se.

Előzmény: Törölt nick (11801)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11802

1-et tippelhetsz!

Szerintem még az FM-es rádiót is vissza lehet tenni a polcra...

Petyaművek
Előzmény: Törölt nick (11801)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11801

Sziasztok!

Sos!

Mi a tapasztalat a vasúttól 50m-re való rádiózással?!?!?!

Abszolút lehetetlen?

hegymenet Creative Commons License 2007.12.09 0 0 11800

Szia Pművek!

Hál'Istennek megoldódott  a djvu fájlok letöltésének prolémája. Megint kiderült, hogy a számítógép sokkal okosabb mint én! Köszönöm a múltkori visszaigazolást (IS..IS..).

Üdv,hegymenet.

Előzmény: Törölt nick (11769)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.08 0 0 11799
Nem rossz!:-) Majd választhatsz rádiót, van egy nagy faládával - természetesen söröket adok ha viszed. CW-keyer ... biztos tudok ha akarok.
Előzmény: Törölt nick (11798)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.08 0 0 11798

Szkájpon -ha becsületesen kitöltöm a nevet, mert máshogy nincs értelme - sajnos mindenki megtalált. Olyan felhívott, aki napközben nem tette volna, és csak azért telefonált, mert neki is van "szkájpja".

Mikor egy este már ötödjére csörgött az egész számítógépes asztalom, hogy "incoming call", és bejött sokadjára a kérdés, hogy "mi újság, mi újság, mi újság", akkor fogtam, és töröltem a francba.

Akivel nem beszéltem fél éve, annak mit mondok hogy mi újság? Lófütty, kelet magyarország errefelé nálunk az újság. A messengeren legalább válogatom kit veszek fel, kit engedek be a gépembe.

Az AM-cb-t köszönöm előre is, de valamit kérned kell cserébe. Egy jófajta üveg pálesz, finomabb bor, legutóbb (jópár éve) söröztünk a qth-n azt hiszem.

CW memory keyert tudsz csinálni? Vagy hol lehet ilyet szerezni? Nem értek a pic-ekhez, pedik sok egyszerű kapcsolás van.

Az AM-es CB-vel meg is van a konkrét tervem, kellene hozzá a keyer, lehetőleg önhangos, úgy tudom a CW is AM, csak van benne "tone".

Szeretném megcsinálni az első 11m-es beacon-t! 10m van sok (onnan figyelem mikor jön fel a terjedés), de 11m-en nincs!

Mondjuk ezt csipogná 2W-al: 109HA/BEACON. Namost ezt már most meg tudnám csinálni notebookal, csak kicsit sok a hardware. Túl sok így.

Egyszerűen lenne egy rádió, benne egy keyer, később egy kis napcella, aksi, és már nem is függünk semmitől!

Valami ilyesmi, csak 11m-en:

http://marten.beels.info/projects/beacon/beacon.html

Lenne neki egy weboldal, oda jöhetnek a jelentések.

27.500 a digi rész 11m-en, mehetne mondjuk 27.502-n, hogy ne zavarjam a géptávírót, meg a psk-t, cw-t (mert van!!!).

2khz-el arrébb "még megtalálják".

Imádom a beacon-öket! Mit szólsz? 

Előzmény: Törölt nick (11795)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.08 0 0 11797

Szia DuPi!

Hát akkor.... Marad a pmr, egy jobb fajta 456, mindjárt egy pár. Egy a gépre, egy az eqso kapuhoz, minden bütyköléssel max 30 rugó, és mehet a fertőzés!

Ahogy a galyát hallom mostanság 2m-en, van sok káromkodás, nyomorodás, pufajkázás...Tisztelet a kivétel.  Sajnálnám ha ott fertőződne.

Jól le kellene ültetni egy RH rádió mellé akár hozzám, és végighallgatni egy spanyol-koreai beszélgetést 40m-en, éjszaka! Na akkor megőrülne, mint én! Micsoda érzés az első 100W-al (bocsi) küldött sstv képet visszakapni a franciáktól (alapértelmezett sstv-sek)!!!

Majd számomra a pofáraesés, hogy ugyanúgy megkapta a fickó 5W-al is! Namost mikor ráírtam hogy qrp (-se, mert a kábelen az 5W-ból 2-3 marad a tetőre), mindjárt kapósabb voltam!

Ezek a szép dolgok, de a fentiek miatt sem hiszem hogy egyetlen frekin teljes lehet a fertőzés. Jól meg kell betegedni.

Mindazonáltal nem szabad elallgatni, hogy nem csak azért érdemes drága és minőségi rádiót venni, mert ezzel kitágulnak a lehetőségek, és elhárul a technikai akadályok legtöbbsége, hanem a sávok tisztasága miatt is.

Nagyon kevesen tudnak ma úgy készüléket építeni, hogy a végén precízen kimérik az aluláteresztőt, és ezt sávonkén variálják is.

Ezekre a költségekre fel kell készülni, egy rendes kézi 5W-os FT60 is 50e Ft.

Jó lenne ha klubhoz közeledne a srác, mert az "ez itt 14X.XXX, itt nem zavarsz úgyse senkit, nyomjad" - nem a legfrankóbb kezdetek egyike.

Előzmény: ha5cti (11796)
ha5cti Creative Commons License 2007.12.08 0 0 11796

Én értem a dolog humoros oldalát, de nem értem miért kell a kezdőt elsőre teljesen lelombozni, olyan dolgokról irni, ami nem feltétlenül helytálló.

Lehet venni rádiót, lehet csak egy sávban rádiózni egy egyszerű antennával is, a későbbiekben majd kiderül, teljesen megfertőződik, vagy sem. Utána már minden igaz lesz, amit irtatok. :-) 

Törölt nick Creative Commons License 2007.12.08 0 0 11795
Az ekusó sokkal jobb mint a szkájp, mert lehet hozzá tenni linket, ami azonnal 2 plusz 2 rádiót jelent (plusz buhera), és további előnye, hogy az ország 10-20 helyén teljes lakótelepek hallják a mondandónkat, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal.
Előzmény: gg630504 (11794)
gg630504 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 11794

>A feleségek nem tudják megtanulni a legegyszerűbb rádió kezelését sem, viszont a kikapcsolóját minden útmutató nélkül megtalálják.

Viszont ha a feleség is eleve amatőr, 8 köbméter...

De lehet vele gyakorolni az eQSO-t a szoba két sarkából :)

1001001 de Gábor.

Előzmény: Törölt nick (11790)
gg630504 Creative Commons License 2007.12.08 0 0 11793

>Említettem már annó, hogy milyen jó programnak tartom az   >>eQSO<<   program adta gyakorlási lehetőséget.

Köszi! A Skype-ot írtam, az eQSO-t mindjárt beillesztem a leírásomba.

1001001 de Gábor.

Előzmény: Princ of Carpatia (11789)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.08 0 0 11792
Na ezért azonnal kapsz tőlem agy AM-es cébé rádiót, egy null kilométeres AM-01-27-et, 2 kanálissal. Pikantériája, hogy ha a kvarcokat megcseréled benne, akkor rádiózhatsz a felső negyven nullás csatornáin ... AM-ben :-)
Előzmény: Törölt nick (11791)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.08 0 0 11791

Vaze, ez tényleg így van! :-DD

Egy dologban azonban nagyon tévedsz:

"Temetése után két db 4 köbméteres szemetes konténer viszi a cuccot újrahasznosításra. "

Nem nem. Nem jut, természeténél fogva nem juthat ki az "űrszemét" a kukáig, mert a hozzám hasonló és a jövendőbeli ferőzöttek, ott állnak, szedik a kincseket, hogy aztán az ő lakhelyük minden zuga legyen tele rádióval, rádiónak látszó tárggyal, rádiókezdeménnyel, valaha volt rádióval, és annak alkatrészeivel, továbbá több azonos rádióval, amik "háromból csak összerakok egyet" alapon szintén a helyet foglalják.

Rádiózni, qso-zni, kirakni a diamond cp-6-ot, meg a 2m/70cm kollineárt a 897 mögé túl egyszerű lenne. :)) Ez szimplán két háromszázezerből meg is van.

A tévedés ott van, hogy ez nem horgászat. Nem a rádiózást választja az ember, hanem az alattomosan választja őt. Engem vagy öt éve válaszott ki egy "Béke MGTSZ" AM-cb rádió.

Itt a hal választja a pecást!

Előzmény: Törölt nick (11790)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.08 0 0 11790
Jajj, már kezdtem félni, hogy valaki elkezdi mondani minő csekélység és nemes és hasznos szenvedély az egész, de látom te reálisan látod:-)

A zamatőr mindent hazavisz ami legalábbis elméletileg valaha jó lehet valamire, rozsdás vasak közt is meglátja a gyémántot és minden dugi pénzét arra költi. Idővel egy teljes családi ház pincéje, padlása, polcai .. és egyáltalán minden tele lesz a nélkülözhetetlen és pótolhatatlan rádiókkal, múzeális értékekkel, amit ha ő nem őriz meg, akkor az emberiség kultúrája felmérhetetlen veszteséget szenved.
Viszont azon 1-2 rádió mellett amit használ (a többi 47 mellett), eltölti az összes rendelkezésre álló szabadidejét. Néha még többet. Lehetőleg a munkahelyére is beszerel egyet, hogy bármikor elérhető legyen.

A feleségek nem tudják megtanulni a legegyszerűbb rádió kezelését sem, viszont a kikapcsolóját minden útmutató nélkül megtalálják. Olyan tévképzeteik vannak, hogy család és gyerek ..., stb .. az élet nemesebb céljai, amiből nemegyszer válás lesz. A gyerekek apa nélkül nőnek fel - egy ismerős hölgy emléke apjáról annyi, hogy a fater mindig valami sistergést hallgatott a sarokban. Az új rádiókkal sokan (HI) együtt alszanak, magukkal viszik az ágyba, a nagyobb darabok az éjjeli szekrényen, de a kéziek bizony a hitvesi ágyban alszanak.
A karácsonyi ajándékra szánt pénzt olyan rádiókra költi ami majdnem öregebb mint ő maga (a héten vettem egy Yaesu FL-200B adót:-), és van ki a Varsói Szerződés csapatainál rendszeresített összes típusú katonai rádióját telepíti egy külön harcállásponton - természetesen a hozzá való teljes ZIP és TASZT készlettel, ami a következő 300 évre biztosítja a zavarmentes üzemet. (ezek a military gyüjtők)

Ettől az a rosszabb, ha konstruálni és építeni kezd. Néhány év alatt ládaszámra gyülnek a félkész vagy a sikerületlen alkotások mint "belező panel", de sajnálja kidobni, mert (egyedül ő) látja a beleölt időt és munkát, és még bármelyikből lehet valami ... ha lesz rá ideje.

.. stb ... stb ... antennaszerelés, veszekedés a szomszédokkal, pereskedés, számítógépes györtelmek, többmázsányi dokumentáció gyüjtése ... stb ... miközben készül a világvégére, amikoris minden hivatásos hírközlési rendszer összeomlik (mert azok olyanok!), csak és kizárólag az amatőrök fognak kapcsolatot teremteni Kistarcsa és Budapest között, beteg gyermekeknek fognak gyógyszert rendelni - és ő jó ember lesz, a társadalom hasznos tagja, akit az atyaisten is a keblére ölel..
Ha ezek nem elégítik ki az ambícióit, akkor műholdazik - ismerkedig a technika legújabb vívmányaival, és mint kulturális tényező kísérletező húzóereje a technikai
fejlődésnek (... valaki adjon egy zsebkendőt!).
És ez még csak a jéghegy csúcsa, van aki expedíciókat szervez idegen országokba, hogy onnan beszéljen azokkal, akikkel amúgy otthon is beszélhetne.

Minden olyan híresztelés alaptalan, hogy valaki vesz egy rádiót, kiteszi az antennát, rádiózik és élvezi. Lehet ilyet tenni, de nemigazán amatőr vagy igencsak kezdő. A normális eljárási sorrend legalább 200 kg elektronika beszerzése, saját konstrukciójú adóberendezés építése és próbája ... aztán amatőrvizsga letétele, majd további gyüjtés és forrasztás. A komolyabb technikai jártassághoz néhány áramütés túlélése is hozzátartozik - ezt a mai félvezetős technikával szinte már lehetetlen elérni.

Temetése után két db 4 köbméteres szemetes konténer viszi a cuccot újrahasznosításra.

Előzmény: gg630504 (11786)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.12.08 0 0 11789

Üdv Topiklakók!

Azt hiszem volna még járható út más is. Ez elsősorban a direkt segítség lehet, arra pedig adott szinte minden technikai feltétel. Említettem már annó, hogy milyen jó programnak tartom az   >>eQSO<<   program adta gyakorlási lehetőséget. A gyakorlás a progi segítségével, és néhány támogató, az oktatást szívén viselő gyakorlott rádióamatőr segítségével, egy gyakorló szobában akár többek résztvételével meg lehetne oldani. Való igaz, ez mégsem az igazi, de mire oda jutsz, hogy készülék beszerzésben gondolkodsz,  már lészen némi gyakorlat a vizsgára is forgalmazásból.  Azt csak halkan említeném meg, hogy a vizsgára való felkészülés tematikájit is ki lehetne tárgyalni.  (Vizsgakérdéseket megbeszélni.)  És teheted ezt a lakásodból, vagy onnan, ahonnan nyomulsz a neten. Mivel ebben a progiban külön lehet "szobát" üzemeltetni, megtehető ez a többi eQSO progit használó zavarása nélkűl is. És nem kell hozzá adóengedély, ill. vizsga. Mert ugyi ez a gyakorlás fog majdan odáig vezetni, hogy megszerezhesd azt.

Sajna ma már a rádió-klubokat szinte lámpással kell keresni, ha az ember fia vidéki. A régmúlt időkben szinte minden városban létezett rk. és ott um. intézményesen foglalkoztak az utánpótlással, mert megvolt minden egy helyen, alkalmas oktató, technika, eszköz, stb....

Talán valami iljesmi némi jószándékkal ki tudna alakúlni, és tán hasznára volna sok a rádióamatörködés iránt érdeklődő "Dávid"-oknak.

Öreg Csóka

Előzmény: gg630504 (11788)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!