Keresés

Részletes keresés

kerub Creative Commons License 2007.12.02 0 0 28177

Öregnéném (1897) mesélte, hogy amikor az Erzsébetkirályné úton a vizvezeték árkot ásták, a munkások a kapubejáratukkal egyvonalban, az Árpássyék későbbi tulajdonosa nevén Forgóék házánál, a mai Hűség utcai kereszteződésnél egy csonvázat és deszka dararabokat találtak.

Pont ott ahol a kereszt is állt.

Erről a kovácsoltvas keresztről nem kérdezgettem a nénémet, most pedig kíváncsi lennék, hogy milyen alkalomból állíthatták oda.

(Tinn) Annuska néni ott született két házzal feljebb és egy ideig ott is lakott, na  majd megpróbálom őt faggatni.

Előzmény: Kistétény (28156)
ppapa Creative Commons License 2007.12.02 0 0 28176
Megoldás szintén este.:)
Előzmény: M. a deák (28173)
ppapa Creative Commons License 2007.12.02 0 0 28175

Előzetes kép a kastélyból, beszámoló a megnyitóról este.

Előzmény: villa (28161)
villa Creative Commons License 2007.12.02 0 0 28174
nekem csak Biller karnagy rémlik,  akinek azóta sem nőtt ki a haja - ellentétben egyes politikusokkal -  a hölgyek meg nyilván tovább fiatalodtak, igy senkit nem vettem ki,
Előzmény: M. a deák (28173)
M. a deák Creative Commons License 2007.12.02 0 0 28173
A segítségeteket szeretném kérni! Mutatok egy képet a Budafoki Kamarakórusról. Ismerős arcokat is láttok rajta. Mikor készült a kép, milyen célból nyomtatták ezt a 9x9 cm-es cimkét (borcimke, gyufacimke, egyéb)? Aki tud, kérem segítsen!!!

M. a deák Creative Commons License 2007.12.02 0 0 28172
Akit érdekel! December 4-én, Szent Borbála napján (Barbaratag) egy ősi promontori szokást eleveníthettek fel:

Őseink ezen a napon gyümölcsfavesszőket (cseresznye, mandula, barack, stb.) tettek egy pohár vízbe, hogy Karácsonyig kihajtsanak. A "Barbarazweig"-ért (Borbála-ág) régen napfelkelte előtt mentek, a vesszőket nem vágták, hanem törték és a Szentháromságra utalva, három különböző ágat tettek egy pohárba. Ha az éjféli mise eéőtt a vesszők kihajtottak, bő gyümölcstermést vártak, ha csak utána, akkor rossz termés volt kilátásba.

Sokan fohászkodtak őseink közül Szent Borbálához, a hirtelen halál ellen való védőszenthez, közbenjárását kérve, hogy legyen elegendő idejük haláluk előtt a szentségek felvételére. Egy, Promontoron is általánosan ismert Borbála-imádság:

"Heilige Barbara, du edle Braut, / Mein Leib und Seel' sei dir vertraut, /.../ Szent Borbála, nemes menyasszony, / Testem és lelkem reád bízom, / Életemben-halálomban / gyere szükségemben segítségemre; / Segíts, hogy mielőtt végem, / a szent kenetet megkapjam. /..." (az imádság hosszabb, türelmetekkel nem élek vissza!)

Szent Borbála egyébként a haldoklók és a keresztényi "jó halál", valamint a bányászok, a tüzérek, a kőművesek, az építőmesterek, a várak és a kőfejtők védőszentje, továbbá a hajadon leányok pártfogója, de vihar és tűzvész ellen is segítségül hívható szent.

Attributumai (mely legendáriumára való közvetlen utalás): háromablakos torony, kehely ostyával, korona, kard, lábainál legyőzött apja, toll, pálmaág, ágyú(cső).

Budafokon, a Szent Lipót plébániatemplom szentélyében, a főoltárképtől balra (szemből jobbra), a távolabbi szobor Szt. Borbála alakját ábrázolja. Promontori elhelyezése a helybéli kőbányászattal is szorosan összefügg.

Végezetül egy szép, XVIII. szd. eleji barokk metszetet mutatok alakjáról:

M. a deák Creative Commons License 2007.12.02 0 0 28171
A Knoll József utca elején lévő bolt, ahol korábban is a kiadványaitok megtalálhatóak voltak! (Nyitva vasárnap is, friss pékárúval!)
Előzmény: zygota (28168)
villa Creative Commons License 2007.12.01 0 0 28170
Lezártuk ezt a vitát akkor, ez egy helyi törzsasztal, és még csak az LMCS kommunistázása altopic sem.
Előzmény: Alfred (28162)
zygota Creative Commons License 2007.12.01 0 0 28169
E-mail címed sajnos nem publikus igy további részletekről nem tudtalak tájékoztatni. Mondatod második felét pedig nem értem.
Előzmény: bóz (28165)
zygota Creative Commons License 2007.12.01 0 0 28168
Gondoló felvetését nem értem, mi az a Kiskapu?
Előzmény: M. a deák (28166)
mustármaggombolyító Creative Commons License 2007.12.01 0 0 28167
24 perccel beírásod előtt már válaszoltam.
Előzmény: bóz (28165)
M. a deák Creative Commons License 2007.12.01 0 0 28166
Mailt küldtem kéréssel, Gondoló felvetése engem is érdekelne!
Előzmény: zygota (28164)
bóz Creative Commons License 2007.12.01 0 0 28165
mustármaggombolyító:
"Ha valakinek az érdeklődését ez a kis ismertető annyira felkeltette, hogy szeretne egy példányt, az nekem szóljon!"

Bocsánat, feltételeztem, hogy én is valaki vagyok, ezek szerint vannak valakibbak.
Előzmény: zygota (28164)
zygota Creative Commons License 2007.12.01 0 0 28164
Mivel kereskedelmi forgalomba nem kerül, ezért a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör támogatói juthatnak hozzá (min. 1.500.-Ft-ért).
Előzmény: bóz (28157)
zygota Creative Commons License 2007.12.01 0 0 28163
E-mailben válaszoltam.
Előzmény: Gondoló (28159)
Alfred Creative Commons License 2007.12.01 0 0 28162
slr:
"Villa és a Levegőék például alábecsülik az elektronika, távközlés, távérzékelés és távvezérlés fejlődésének jelentőségét. Legfőbb félelmük, a gátak nélkül megnövekvő forgalom más módszerekkel is szabályozható, mint a mechanikai akadályozás, de ők erről még nincsenek meggyőzve, ezért állnak ki a forgalomkorlátozás akadályelvű módja mellett. Ami egyébként jó is sok esetben, milyen szépek a forgalomkorlátozott, gyalogosövezetes belvárosok. Csakhogy egy teljes fővárost, ami ráadásul az ország egyetlen, központi csomópontja, nem lehet egy merő forgalomkorlátozott övezetté tenni."
A levegőmunkacsoport sok szempontból olyan mint a kommunisták voltak a negyvenes években: egyedüli letéteményesei a szebb jövő felé vezető egyetlen útnak, aki nincs velük az ellenük van, és ráadásul a kötelező eszmével úgy akarják boldogítani az embert, hogy már az elmélet kidolgozásánál sem vették figyelembe annak esendő testi-lelki működését, de erre az úgynevezett "átneveléssel" kívántak-kívánnak válaszolni.
Előzmény: Törölt nick (28035)
villa Creative Commons License 2007.12.01 0 0 28161

A kastélyba délután mentünk el, elkerülendő a tumultust, - a jellemző arány: a Camponánál 50-en szálltak le a buszról, a kastélynál heten -. Hangulatos a karácsonyfa disz kiállítás mint mindig, talán a sokadik alkalom teszi, hogy a művészek egy része elszakad a karácsonyfa alaptól és amolyan installációk készülnek, ahol a  fenyőfa már másodlagos tényező, mint a divatbemutató, amelynek ruhái a való életben nem vehetők fel jobbára. De van néhány jó kompozíció, valódi karácsonyfa díszekkel, a nyerő nálam még mindig a Káintz Regina Filotás Viktória kettős.

A tavalyi díszek a börzén nyom nélkül elkeltek, nagy volt az érdeklődés, és szépen felmentek az árak is, már nem az infláció, hanem a licitek hatására.

Kistétény Creative Commons License 2007.12.01 0 0 28160

Reggelre a vén vízvezeték ismét megadta magát. A Virágék előtt új gödör nehezíti a közlekedést.

Előzmény: Kistétény (28156)
Gondoló Creative Commons License 2007.12.01 0 0 28159
Megvásárolható a Kiskapuban?
Előzmény: zygota (28158)
zygota Creative Commons License 2007.12.01 0 0 28158
Szóval, ezt ajánlom szíves figyelmetekbe!
bóz Creative Commons License 2007.11.30 0 0 28157
Hol és mennyiért lehetne hozzájutni?
Előzmény: zygota (28155)
Kistétény Creative Commons License 2007.11.30 0 0 28156
A családom idősebb tagjai szerint 1929 végén lett vezetéses ivóvíz az Erzsébet királyné utcában. (Volt is egy kis irigykedés azok felé, akiknek sikerült bevezetettni a vizet.) Azóta itt foltozáson kívül nem volt vetetékcsere. Ha ügyes lesz a vizes cég megéli a 100. szülinapját a vén vezeték.
Előzmény: zöld küllő (28148)
zygota Creative Commons License 2007.11.30 0 0 28155
De jobb, ha zygotának szóltok! :-))))
Előzmény: mustármaggombolyító (28154)
mustármaggombolyító Creative Commons License 2007.11.30 0 0 28154

Örömmel teszem közhírré, hogy megjelent dr. Joó Ernő és dr. Terts András: A budafoki pincék világa című kötete a Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör kiadásában, az önkormányzat és a helyi borászcégek túlnyomó többségének (de nem mindegyikének) anyagi támogatásával. A kis kötet (127 oldal) foglalkozik a pincerendszer kialakulásához vezető kőbányászattal, majd a borpincészetek kialakulásával, a nevezetesebb pincék történetével, a magyar szőlészet és borászat budafoki kiválóságaival, a borgazdaság különleges ágazataival, a pincék veszélyeivel, majd második részében bemutatja a mai vendégváró pincék kínálatát.

A könyvben színes és fekete-fehér képek teszik szemléletesebbé a gazdag szöveges tartalmat.

A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. Ha valakinek az érdeklődését ez a kis ismertető annyira felkeltette, hogy szeretne egy példányt, az nekem szóljon!

ppapa Creative Commons License 2007.11.30 0 0 28153

Elnézést kérek mindenkitől, nem csak az előző hozzászólás végének akaratomon kívüli formázódásáért, de azért is mert a zenekar nevében felcseréltem Mozartot és az ifjúságot.

Tehát a nagyszerű zenekar neve: Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar.

Előzmény: ppapa (28152)
ppapa Creative Commons License 2007.11.30 0 0 28152
Ja, és ha már megemlítettem, a Budafoki Ifjúsági Mozart Zenekar évek óta szép ünnepi koncerteket ad Kastélyban, és nem csak decemberben.  

És nem csak a kastélyban.:)

- Most vasárnap, december 2-án 18 órakor a budatétényi uszodában (Klauzálház) adnak koncertet "Zene és sport" címmel.

- Utána december 22-én, szombaton, 18 órakor a Városháza dísztermében "Karácsonyi Jótékonysági Hangverseny a dévai gyermekotthon javára"

Előzmény: ppapa (28151)
ppapa Creative Commons License 2007.11.30 0 0 28151

És kedvkerekítőnek álljon itt alább néhány fotó tavalyról: néhány karácsonyfa, egy kép a dísztermi kiállításról és egy kép a Budafoki Ifjúsági Mozart Zenekar koncertjéről.

Megszívlelendő: minél korábban menjetek, mert vízben állnak ugyan a gyönyörű fák, de Karácsony utánra már sajnos nem olyan délcegek, mint annak előtte.

(Az én képeim is már csak december végén készültek.)

A részletes program a Kastélymúzeum honlapján tanulmányozható!

Előzmény: ppapa (28150)
ppapa Creative Commons License 2007.11.30 0 0 28150

Villa már pedzegette, most fogadjátok jó szívvel a Kastélymúzeum meghívóját Ádventre, Karácsonyra, egész decemberre!!!

zöld küllő Creative Commons License 2007.11.30 0 0 28149

Pár kerületi kép a hóról, a Kiserdő és a kajszis környékén.

zöld küllő Creative Commons License 2007.11.30 0 0 28148
Nem tudom, milyen állapotú a vezeték az Erzsébet kirné utcában, de rövid időn belül ez már a második komoly vízcsőtörés. A Hűség utcától kicsit feljebb megjavított szakasz munkagödrét még szinte be sem temették... :(
Előzmény: villa (28143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!