Nekem 2002-es, facelift előtti kétliteres benzines Ghia van. 2004-ben vettem, akkor 47e km-rel. Azóta csak egy nagyobb érvágás volt, tavaly nyáron megdöglött a klímakompresszor. Jobb híján márkaszervizben csináltattam meg, 250e Ft volt. Nem mondom, hogy jól esett, de az autó beszerzési ára elég kedvező volt, ha ezt hozzáadom, még akkor sem esek kétségbe. Azóta olvastam valahol, hogy ez típushiba, átkorrodál a klímakompresszor háza és elrohad az egész, vagy mi.
Most 110e km van benne, kedvelem. A benzines nem divat ezért szerintem jó árat lehet elérni, és lesz egy kényelmes autód. Mint itt már sokan leírták: a lényeg persze a beszerzési forrás megbízhatósága.
A motor szerintem inkább nyomatékos mintsem fürge, annak ellenére, hogy benzines. Előtte 1,6-os Toyotám volt, szokni kellett a Mondeót, hogy ne bőgessem. Fogyasztás nálam városban 12 körül, autópályán 9 körül, országúton, szolid vezetés mellett 8 alá is lemegy.
Nekem a tempomat hiányzik belőle, ma már nem vennék olyan autót, amiben nincs.
Az enyém persze csak egy eset és a véleményem szubjektív.
kozben nem hagyott nyugodni a dolog. elovettem a kezikonyv kozponti zar- riaszto fejezetet. ott egyertelmuen leirja, hogy a kozponti zar zarja a tankfedelet is. kozben feltunt, hogy ketfele keppen lehet bezarni az autot. 1. egyszer megnyomva a riaszto zaro gombjat. ekkor csak zarodnak az ajtok, de nem riaszt. 2. ketszer egymas utan megnyomva a gombot. ekkor be is riaszt az auto.
gondolom a 2. allasban kellene ogy bezarodjon a tankfedel is. az 1-es allast pedig lehet hasznalni benzinkuton tankolas kozbeni ajtok zarva tartasara, ahogy itt egy kollega emlitette.
akkor most mit lehet tenni? visszamehetek a kereskedesbe, hogy nem megfeleloen gyartottak le az autot, mert a kezikonyv emliti a tankfedel zarhatosagat, mikozben a valosagban nem zarhato? vagy ford hungaria? vagy magat henry fordot vegyem elo? :)
Lehet, hogy csövet nem lehet ledugni a torkán, de akkor sem egészséges a szabadon hozzáférhető betöltőnyílás.
Én elgondolkodnék egy elektromos mozgatású zárnyelv beszerelésén.
Meg kéne nézni, hogy van-e gyári hozzá. Jó esetben elő is van készítve a helye.
(Anno még az F-Astrákhoz árultak ilyet. Ott pont ugyanez volt a helyzet: megvolt a zárnylev helye, de csak a helye. Egy sima központizár motor kell, aminek a végére egy fémrúd van szerelve. A motor ki-be mozgatja a rudat azaz a zárnyelvet. A motort párhuzamosan kell kötni a gyári központizár motorokkal.)
Nekem a mondeo-n (2003 - facelift) belülről lehet nyitni egy karral, oszt annyi, központi zárnak köze hozzá semmi. Az Smaxon nincs kar, ott ha nyitod a kp-i zárat, akkor szabad az út, ha bezárod, akkor csókolom:-)
Btw: kúton kocsit otthagyni kutassal nem bölcs dolog.
na szoval itt vannak a fenykepek a tankfedelrol. lathato az ujszeru kialakitas. probaltam megkeresni azt a cikket, ahol leirjak, hogy ez hogyan is mukodik. az elso es utolso kepen jol latszodik, hogy zarva van alapbol a rendszer, de eleg nagy melyedes van ott ahhoz, hogy menet kozben, vagy akar szandekosan oda szennyezodes keruljon, amit aztan a pisztollyal jol bejuttatunk a tankba. sot, lehet hogy folyadek automatice befolyik. nem tudom. a masodik es az utolso kepen jol latni, hogy a fedelen kialakitottak azt a nyulvanyt, amin ott van a zarnyelz helye, hova akadjon be ha be van zarva. csukott allapotban a harmadik kepen a _pocok_ ala kerul be, ahol viszont nincs kialakitva a zarnyelv. na ezt hianyolom en.
Ja, bocs, aszittem, hogy ha kimegy a biztositek, az egesz bal oldal kiegy. De koszi, majd megnezetem, januarban viszem a gepsarkanyt ezugyben a szerelohoz (meg kormanykozepallast allitani).
kozbenlecsekkolta egy munkatarsa, az o mondeojan sem zarodik. tehat ez nem bug, hanem feature. mar csak az a kerdes, hogy ez jo vagy rossz? ugyanis ha megnezed, ha szennyezodes vagy viz kerul a nyilasra, akkor azt a pisztolycsovel konnyeden bejuttatod a rendszerbe. mondjuk akar direkt is tehet oda valaki valamit. vagy pedig "jeee, ez nyitva van, lopjuk ki" jelszoval akar tonkre is tehetik a nyilast valami feszegetessel.
amugy pedig az ajton megvan az a kis ful, ahova beakadna egy kis pocok ami lezarhatna, csak az autoban ezt mar nem implementaltak. akar egy mechanikus szerkezet az utasterben.
Persze,h nem záródik be, miért záródjon? Amúgy is csak a töltőpisztollyal lehet benyúlni a lyukon, tudod ott van a nyílás előtt az a kis fehér cucc..Meg ezekből az újabb autókból már nem is lehet csak úgy leszívni benyát.. Ha meg bezáródna, nem tudnád kútnál bezárni az autót míg tankolsz..én pl mindig bezárom a kúton is, mert hallottam érdekes dolgokat,kútnál is lopkodnak sajna.
igen, dizel. tudom, hogy nem szabad. idestova kb 7 eve vezetek dizeleket. azt hittem, meg vagy 10km-t birok vele menni. a pozsommal mentem mar 80-at is, a puntoval is 65 folott es birtak. itt ha kigyullad a lampa, elkezdi kijelezni a hatralevo km-t is, de azt elkapcsoltam a hofokra. amugy tankolas utan amikor beszalltam a kocsiba, eros tokeletlen egeskor keletkezo budos szagot ereztem, ki is kellett szelloztetni.
na, tegnap csekkoltam az ures tankot ;) regel munkaba menet gyulladt ki a lampa. kb 50km a melohely. gondoltam hazafele majd tankolok. ugy is lett. a benzinkut elotti lampanal varakozva kezdett el rangatozni a motor. amikor elindultam, alig akart menni, rangatott. a kutfejhez mar uresben gurultam be. 850km-t mentem vele, es 65l-t tankoltam. nagy mazlim volt ;) kb 55-60km-t mentem vele ures tank jelzessel.