Hát az hogy hol mérik csak a gyártó tudja, de a brossurákat reklámszakemberek irják és arról azt hiszem mindenkinek megvan a véleménye. egyébbként a csigatengelyen illene. De az sem véletlen hogy azonos LE-jü motorokat téve ugyanarra a testre nem egyforma sebességek illetve fogyasztások adódnak. Tehát mindenki azt vesz amit akar vagy amit tud.Én Johnson Evinrudge párti vagyok . nem egy versenymotorok , de egy életet kiszolgálnak, egy kicsit tőbbet esznek mint a Yamahák amit viszont használtan is drágának tartok. Egyébbként az átlagember igy választ: nincs jogsi 5-6LE, van jogsi de csak pecázom :15LE , kicsi a hajóm de szeretek gyorsan menni : 25 LE,Nagyobb hajó de nem akarok rohanni 33LE, Vizisizek: 40++ és innét kezdve ki mit bir megfizetni szőrmók ( most megyek aludni Jóéjszakát mindenkinek)
Hát ez furcsa. Valóban - én sem láttam a motorok lapjára odabiggyesztve, hogy mennyi is a tolóerejuk? Pedig szerintem - ez hajós szempontból - fontosabb lenne, mint a LE maga.
Elvégre a villanymotoroknál is csak másodlagos, hogy 150, vagy 450 W-os a motor...az a fontos, hogy mennyit lát ebből tolóerőben a hajó (és a hajós).
Az se magyarázat, hogy ez csigánként változik - mert meg lehetne adni egy egységes emelkedésű csigával - a könyebb összehasonlításra.
No meg hát a villanymociknál is megadják...ami korrekt eljárás is szerintem.
Vagy lehet, hogy pont ezt nem akarják? Lehet hogy érdekes tolóerő-különbségeket mérnének két egyforma lóerejű motornál?
Apropó: hol mérik a motorok lóerejét? Főtengelyen, vagy csigatengelyen?
Alapvetően a korrózió a kissebbik baj .Ahoz oxigén kell és az csak az olajszint felett van. Hanem ha az olaj helyett egy vizes emulzió van az irányváltóban és megfagy 1/10 térfogat %-t tágul /ezt tudjuk a kémia órákról/ . És az a vicc hogy ezt a viz akkor is megteszi ha el van keveredve az olajjal, szétnyomhatja acsizmát , szerencsésebb esetben kinyomja a szimeringet ,olajos viz kifoly , jöhet a rozsda ,.Kb 10 perc munkát pár deci olajat nem szabad sajnáli.! szőrmók
Hali GPS ! sajnos nem tudom.Pedig valamikor jóban voltam a Népszigeten a vonóerő mérö uszály személyzetével.Személyesen láttam vonóerö mérést. A vontató kötél egy dinamóméteren keresztül huzta a parthoz kötött uszályt.Igy mérték motorjavitás után a vonóerőt. Az értékek nem maradtak meg de arra még emlékszem ,hogy nixi csőves müszerük volt,( és hogy mijen olcsón vettük a gázolajat) ez már jó ideje volt vagy 20 éve.Akkor ott dolgoztam egy hajóépitő cégnél aNépszigeten.!
Szevasz Márklár! Tavaly kimaradt az olajcsere, de az idén okvetlenül megteszem. Kérdésem hogy házi eszközök segítségével hogyan tudom a csizmába alulról-felfelé belé „tölteni” az olajat? A „nagykönyv” szerint úgy kell csinálni….. Ha butaságot kérdeztem bocsi, de ez idáig szervizes csinálta az olajcserét, és nem láttam a ketyeréjét amivel felpréseli az anyagot a helyére. Üdv:ef
Remélem más is kihasználta e gyönyörű tavaszt egy kis hajókázásra! Bár nem mifelénk volt a legmelegebb a mai nap, azért gyorsan kerültem egyet a Dunán. Ellátogattam Bóni-fokra - kismiki kolléga nyári szenvedéseinek helyszínére (3703) - hát túl sok csónakossal nem találkoztam a 43km alatt :-) Jól esett a friss levegőn kicsit kiszellőzködni!
Nehogy már ne szóljak hozzá.. Sziasztok.A powertrimmes motorokhoz ugye nem kell trimmelő, állíthatjuk kézzel. A másik amikor egy kis pálcát dugdosunk különböző körcikkelyen elhelyezett lyukakba, ezzel állítjuk be a motor dőlésszögét a hajóhoz képest. Ezen már menet közben csak Búvár Kund tud állítani, ha elég gyorsan úszik. Tehát ez egy szerkezet, a másik meg ami egy kallanytyú ami vagy rögzíti a prücköt, vagy oldja. Na ez a visszacsapódás gátló. Ha zárva van jöhet a rönk, uszadék, homokos part, még véletlenül sem hajlandó felemelkedni , és jönnek a bajok, csigacserék,stb. Ha meg menetközben nyitva akkor tud a szerencsétlen menekülni a bajtól. Na. Van a tolatás . Mivel úgysem full gázon zurückolunk, a motor súlya bőven elég a nyomaték átviteléhez a testre, nem távolodik el. Igaz láttam olyan külmotort ahol ez ótómata No hogy most egy trimmelő szerkezetnek mi a könnyebb arról már volt itt szó. A motort emelgetni a vízben, vagy a hajót eltolni a motortól.....menet közben. Merthogy mennél inkább igyekszik a motor hogy kilökje a testet a partra, az annál inkább igyekszik kiemelni a hátsó kollegát, meg ugye az ellenállása is egyre kisebb. Persze jönnek az apró beállítási gondok, hát ezért agyalunk GPS-el hogy nekünk is legyen motoros trimmünk- ha már pénzünk nem volt olyan motorra-, ráadásul ótómatikus beállású, hogy ne kelljen odafigyelni rá csajozás közben. Beer-ci
erre mondanám, hogy elméletileg a titanic is elsüllyeszthetetlen volt- a gyakorlat meg rácáfolt.
lehet, hogy elméletileg az én barkácsolt trimmem nem jól működne-gyakorltaban viszont teljesen tökéletesen működik a 110 lovas 800 kilós hajómon:-)))))
sőt-a szerelő elmondta, hogy elméletileg ezt a trimmet külmotorról koppintotta le-arra tervezték-de a gyakorlatban nálam is működik.
nameg valami archimedes nevű pofa már kitalálta, hogy egy 800 kilós testhez a vizben ugyi nem kell annyi erő, mint a szárazon (mármint az emeléséhez)
ráadásul a trimmnek nem az a dolga, hogy a hajót emelgesse anyósostul,haverostul.
nem vagyok hidrodinamikai szakértő-de szerintem csak annyi a dolga, hogy a hajtóművet (motort) mozgassa minusz felhajtóerő.
de beszéltem a műgyantással-szent igéretet tett, hogy a trimm összes részéről csinál rendes, nagyméretű fotót.
másrészt holnap megkérdezem a hajószerelőt, hogy mi akadályozza meg a visszacsapódást az én szerkezetemben.
mint mondtam láma vagyok hozzá, csak azt tudom, hogy jól műxik, és a hajó gyönyörűen siklik,az orrát szépen lenyomva tartva már olyan 2400-as fordulat körül.
sajna a gyári sebességmérőm elromlott-még nem sikerült életet lehelni bele, igy sebességhatárt nem tudok hozzárendelni.....
amúgy zárójelben-a mai eszemmel nem cserélném le a progress testemet semmire.....
Szerintetek egy Bravo III-as kihajtásban ha leengedik a hajtóműolajat télre és nem pótolják vissza, akkor milyen kár keletkezhet? Ha jól tudom azért kell leengedni, mert a hajtóműolaj "vizet vesz magához". Jól tudom?
Hát a legegyszerűbb az lenne ,hogy akinálótól kérdezd! szerintem a honi rendőrség határórség használt ilyet. A 85-ös mercury motorral az a baj hogy ha régi, a fogyi 10-20 liter között mozog. A párositás egyébbként jó.Emlékeim szerint az orra lejtős és magas a szálvédője, kirándulni jó pecázni kicsit kényelmetlen. Én egyébbként beépitett motorra emlékszem de lehet ,hogy tévedek. szőrmók
Tiszteletem minden sporttársnak! Beleolvastam a korábbi hozzászólásokba, és megállapítottm, hogy igazán profi hajósok is járnak ide, ezért is merem elővezetni a kérdéseimet. Én még nagyon kezdő vagyok a szakmában, a kishajóvezetői papíromon jóformán meg sem száradt a tinta, emiatt is laikus kérdésekben szeretnék útmutatást kérni. Használt hajó (motorcsónak) vásárlásán töröm a fejem, mit tanácsoltok, milyet (méret, tipus stb.) keressek, mire figyeljek oda különösen? Mi az előnye-hátránya a V-hajónak ill. a siklóhajónak (katamarán, trimarán…)? Családi (4 személy) dunai hajókázásokra kellene, persze szóló pecázásokra is, olyan, amivel azért lehet hajtani, de nem túl drága az üzemeltetése. Ja a pénzem persze nagyon behatárolt
Jó-jó, Márklár...de egy trim-motor azért nem kell felemelje a hajót - cuccostúl, skipperestől, barátnőstül :-)))
Valójában csak a tolóerőnek és a motor annak a súly-részének kell ellenáljon, ami mint forgató-nyomaték megjelenik a felfüggesztési tengelye körül. Mondjuk a motor súlyának a fele.
Ezt meg kell szorozni valamennyivel - a dinamikus igénybevétel miatt...de kb ennyi.
Egyébként ti mindig LE-ről beszéltek...soha szó nem esik a tolóerőről (mint a villanymociknál, librában).
Persze tudom, hogy az erősen csigafüggő is. De azért engem mégis nagyon érdekelne, hogy hozzávetőlegesen mennyit is tol egy mondjuk 25 LE-s motor?
Ti biztos tudjátok, hogy mennyi lehet az - hozzávetőlegesen persze.
Én ha alkotok egy ilyet - akkor tuti nem a motor súlyára biznám az egyik támasz-irányt. A fene megette azt az aktuátort, amelyik csak tolni tud (vagy csak húzni).
Amit én kinéztem az 450 kiló terhelést bír statikusan (vagyis egy adott helyzetet rögzítve). Mozgatásban 150-et. Szerintem ez bőven elég erre a célra.
Jaaa - és 4.500 Ft-ba kerül - motorral, mechanikával, jeladókkal, végálláskapcsolókkal, cakk-pakk, csak be kell szerelni.
Kutya legyek, ha ki nem próbálom - én bízok benne, látatlanba is.
urak, sajna elég vacak fotók készültek a trimmről, de ezeket felteszem,
a hét végére már én magam csinálok fényképeket.
szóval:
egy 12 voltos villanmotor, egy áttétel, amit kukázott a méh telepen, egy tengely, amin egy csiga van, és egy bovden, ami egy házban fut és egy irányváltó.
felfelé húzza a bovdent, lefelé a saját súlya húzza a motort-ill. nálam a hajtóművet.
de azt mondja a szerelő, hogy lácosan is csinált már, akkor egy lánckerék kell hozzá a csiga helyett, és a bovden helyett lánc.
azt is mondta, hogy ez a fajta trimm igazából a külmotorokhoz jó, de nálam is bevált-igaz, én még csak egy szezont használtam.
nagyon láma vagyok a műszaki kérdésekhez, de ha valakit érdekel, mailben meg tudom adni a szerelő számát-megbeszéltem vele, hogy elképzelhető, valaki (k ) keresni fogja (fogják) szaktanács ügyben.
ő biztos értelmesebben elmeséli.
csinálok még fotót a motortérben a csigáról, az áttételről, a bovdenház felfogatásáról, mert ezeket a fotókat a műgyantázós gyerek készitette-sajna nem igazán értette, mit kell fotóznia.
p.s. a rudazat ne tévesszen meg senkit-a régi trimmem hidraulikus volt, annak a maradványa.megtartottam, hogy ha mégse válna be az elektromos, akkor aranyáron ugyan, de veszek hidraulikaszivattyút hozzá.
eddig nem kellett, hál istennek:-)))
képek készülnek, ha kérdése van bárkinek, annak utánajárok, vagy megadom a szerelő számát.