Tudom, hogy Te voltál, csak lusta vagyok külön leírni ;)
Mivel mániás vagyok és egyes madarakba más-más tulajdonságukért szerettem bele, így nem tudok egyszerű választ adni.
Amúgy a kérdésed "örökzöld", a megoldás abban rejlik, hogy Neked milyen elvárásaid vannak a madárral szemben.
A papagájtulajok többsége csak a pozitív tulajdonságokat fogja közkinccsé tenni, így meglehetősen idealista képet fogsz kapni az egyes fajtákról.
Elsőként tessék tudomásul venni, hogy állatból vannak, a gazditól eltérő kommunikációs eszközökkel, igényekkel.
Legtöbb esetben, ha a gazdi és háziállat viszonyát boncolgatjuk, azt látjuk, hogy az állatka sokkal többet tanult meg emberül, mint fordítva. És persze az is sűrűn előfordul, hogy a "házikedvenc", látva hiábavaló erőfeszítéseit, feladja a gazdi tanítását. Ilyenkor marad számára a zabálás, a ketrenc berendezésének átalakítása, legrosszabb esetben olyan kényszercselekvés, mint a tollaszkodásból kialakuló tolltépés, vagy akár egy rendes elmebaj:(
Ha előreláthatóan napi több órád van a madaraddal foglalkozni, toleráns vagy a zajok iránt, türelmes a tanításhoz, úgy bármely nagypapagáj megfelel számodra. Ha kicsit kevesebb az időd, de azért rendszeresen vágysz személyes kontaktusra, úgy jó választás a fórumozók körében is népszerű fajok és azok népes családja(Poichephalus,Pionus), nagysándor (meglehetősen hangos, de nagyon jó a hangutánzója, illetve nagy voliert igényel), ha rendszeresen látogatod a sarki zöldségest és hobbid a takarítás, úgy egy játékosságban felülmúlhatatlan lórigyerek a Te madarad. Viszont, ha vannak elfoglaltságaid, melyek miatt akár napokig nem tudsz papagáj dögönyözni, úgy egy kevésbé stresszérzékeny jószágot válassz, mint pl. egy szakállaspapagáj, vagy az ausztráliai fajok többsége.
És mindenek előtt személyesen ismerkedj meg a madarakkal;)
Szia! Van bent mindenféle dolog, tegnap már pakoltam is ki. Van bent tükör tegnap óta; ma már csipkedi, mögé néz, hol lehet a másik.... Aztán van hinta, létra, lógó labda, amiben csörgő van. Hát most ennyi van a kalitban.
Észrevettem, hogy néha ilyesféle hangot hallat:"tcc" ez véletlenül nem tüsszögés? Nem hiszem, hogy megfázhatott, hiszen a tenyésztőnél kinti voilerben volt, itt nálunk kb. 22 fok van.
Most elméjülten "rágcsálja" a cseresznyefa ágat, amit betettem neki, mint ülőrúd.
Az is érdekes számomra, hogy este 6 óra felé már bóbiskol. Nem korai ez? De erre meg azt az elméletet találtam ki, hogy mivel kint lakott eddig, ott is egyre hamarabb sötétedett, így lassan nyugóvóra tért. Nálunk pedig még nem állt át a mi ritmusunkra. Vélemény?
Eddigi ismereteim szerint természetesen a jákó, de amióta egy nyilvánvalóan profibb eszközhasználattal és kombinációs készséggel rendelkező madárral élek együtt, aki szükségét érezve elrohan a toaletnek kinevezett széktámlára, hogy onnan szabaduljon meg, a bezabált 10 dekás alma nyomasztó terhétől, ez a vélemény némileg felülbírálható;)
Vagyis sok múlik a madár egyéni képességein is, így nem lehet egy-egy fajra általánosítani a kérdést, hiszen az összes nagypapagáj-félénél találkozhatunk az eszközhasználatra rákapott példányokkal, de példának okáért a varjúfélék közt is vannak igazi egyéniségek, hatalmas memóriával. És még nem is firtattuk a madárvilág más tagjainak képességeit.
A kaktusszal én tévesztettem össze, bocsi a tudatlanságomért, de tényleg csak netes képek állnak rendelkezésemre! Annyit még elárulnál akkor melyik a családi kedvencnek kedvezőbb tulajdonságú papesz? Nem gondoltam, h a szikla illen nagy!! :)
A sziklapapagájnak 3 alfaja(vagyis ebből egy alapfaj és két alfaj;) )van. Az "alapfaj" (Cyalosiseus patagonus) 46-48 cm testhosszú, első látásra a szerény mennyiségű fehér mellfodor(fióka korban alig észrevehető) különbözteti meg a másik két alfajtól. )
A C.p.andinus alfaj előbbinél kisebb (43-45 cm), színárnyalatai sötétebbek, melle egységesen barna, mellfodor nélkül.
Legnagyobb a C.p.byroni alfaj(50cm), ami nem csak a testhosszban nyilvánul meg, de robosztusabb, arányaiban nagyobb fejű, mint az előző kettő. Mellfodra ennek a legnagyobb kiterjedésű.
A kaktuszpapagájjal összetéveszteni csak akkor lehet, ha valakinek nincs más lehetősége a fajok megismerésére, mint az internet képei:(
Ez az aratinga leginkább a barnatorkúra hasonlít színezetében és méreteiben egyaránt.
A szikla tollazata irrizál, így a fény egészen sárgának tüntetheti fel. A fiatal madarak alapszíne sötétebb, csőrükön, a kor előrehaladtával csökkenő méretű fehér folt található.
Vagyis, hogy válaszoljak a kérdésre: sziklád van;)
Amennyire én értek hozzá (láttam már képen egyet az enyémen kivül), ő fiatal még, nincs teljesen szinénél, és vakus felvétel, ami sokat világosít. Nézd meg a 31485-ben felrakott Csupi-képeket, a vaku nélkülin (1.) egész sötét, a vakusokon (többi) meg világos.
papagajkert.hu :) Pont Tőled kaptam segítséget, mikor nemrég itt a fórumon megbízható tenyésztő után érdeklődtem.:) Még egyszer nagyon köszi!! Márciusban kell érdeklődnünk a tollas után, ami pont jó, úgyis tavasszal akartuk megvenni a drágát. Csak addig ki is kell bírni valahogy.:)
Hát Csibi egy tünemény.:) Láttam róla a videókat, szétröhögtem magam, főleg amikor harcol, naggggyon aranyos.:)) A blogot is olvastam, úgyhogy mindez csak még jobban megerősített, hogy feketesapkás kell és kész.:)
Ez mi ez? Tudja valaki? Ilyen sziklát még nem láttam (képen sem). Amúgy kissé hasonlít. Nem mondták, hogy az, vagy mi? Majd az okosok megmondják.
Magkeveréket én a Lehel piacon veszek, nagypapesz eleséget kimérve. Meg amit Mezőőr mond, a Vitakraft nimfa-rozellás, meg Vitakraft Amazóniai gyümölcsös, vagy a kiscsomagos Vitakraft Frutta, meg van valami kékesszürke lengyel dobozos, de nem tudom a nevét. Szotyi natúr, mogyoró.
De jó, hogy ezt írtad.:) A szívem szakadna meg érte, ha nem vihetném magammal. Na nem mintha rossz sora lenne, mert szüleim is szeretik, de igazából mégiscsak hozzám tartozik. Köszi a segítséget.
A környezetéhez te tartozol hozzá leginkább és két másik papeszod, akiknek a jövés-menését, játékát naphosszat elnézegeti. És a megszokot, biztonságos kalitja.
Persze szoknia kell az új szobát. Ha lassú, óvatos mozdulatokkal költözteted, halkan, megnyugtatóan beszélsz hozzá, rá fog jönni, hogy nem fenyegeti nagy veszély.
Mihez is kezdene nélküled/nélkületek egy "kiürült" szobában?
Tanácsot szeretnék kérni. Hamarosan költözöm a szüleimtől, papagájaimmal együtt, viszont a nimfámmal nem tudom mi legyen. Elmúlt 11 éves, amióta megvan ugyanazon a helyen áll a kalitkája. Nagyon nagy stressz lenne neki, ha átkerülne egy idegen környezetbe? Nagyon szeretném magammal vinni, de rosszat sem szeretnék neki. Azt tudni kell róla, hogy az utóbbi időben kicsit félős lett, az új dolgokkal nehezen barátkozik meg, ezért is vagyok gondban, hogy hogy fogadná az új környezetet. Szerintetek mit tegyek?
Amúgy nagyon jó a topik, folyamatosan olvasom, hatalmas papagájimádó vagyok én is.:) Ha már itt tartok, 3 madaram van: a nimfa, ő Gyuri, egy rózsásfejű törpe, Dönci (aki épp most terítette be a szobát a gondosan szétcincált újságpapírral), ő kb 1,5 éves, és egy fischer törpe, Lulu, ő 1 éves. Ja és reményeim szerint tavasszal bővül a sor egy feketesapkással.:)
A nimfával kapcsolatban előre is köszi a segítséget.
Igaz,a bolti sali kerülendő,mentségem hogy én ritkán veszem,mert vidékről mindig kapok.
A nevem egyszerűen Orsholya az Orsolyából. Nekem semmi növényem nincs a nappaliban ahol Csőri a ganéskodási idejét tölti, úgyhogy ebben majd a többiek segítenek.
Hát nem tudom,Csőri csak akkor kapar ha figyelemre vágyik. Milyen játékai vannak? Pl csengő?