Keresés

Részletes keresés

Mungo Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1864

Felfogtad, amit mondtam a Fubini-tételről?

Szerintem ne reménykedj... :o))))

Ilyen gyors fejlődés azért nincs.

Előzmény: Gergo73 (1851)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1863

Egyébként már kb 1 hónapja a skalárpotenciál a fő téma itt. Holott bérmely térfogati erőrendszert fel szoktunk bontani egy skalár és vektorpotenciállal kifejezett összegként. Mivel elgondolásunk szerint egy V zárt térfogatot A zárt felület határolja, annak pedig tetszőleges darabját felületi megoszló erőrendszer terheli,

a térfogatban pedig adott térfogati megoszló erőrendszer van.

Ha arról vitatkoznátok, hogy még a felületen megoszló erőpárok is vannak, akkor már érdekres lenne a téma:) Kb az a mai kutatások témája. (Na de ezek felett már rég elmúlt az idő.)

Törölt nick Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1862

Persze hogy vonzani fogja Fij. Ugyananyival fogja a másik is Fji .

A kettő vektori összege nulla. A belső erőrendszer egyensúlyi. (Newton III). f12/m1=f22/m2 =állandó.

De ez kevés a mechanikai egyensúlyhoz. Az is kell, hogy a nyomatékok vektori összege nulla legyen. Sohasem az erőegyensúly a probléma. A gond az, ha ezek az erők nem egy hatásvonalba esnek. (Ez még ugyan nem sérti Newton III törvényét, de a nyomatékokkal gond van.)

Meg nem is két pontszerű modell között lép fel.(F=ma nem nulla a Nap középpontjára számolva. De a Naprendszer tömegközéppontja már jó koo. rendszer kezdőpont lenne)

De egy gömbben, gömbszimmetria miatt, tetszőleges p(r)= állandó ha r= állandó felületi vagy térfogati megoszló erőrendszert egyszerűen ki se számoljuk a gyakorlatban mert annak eredője 0.
Ezekről a számitásokról mérnökök ugy gondolkodunk, amit a jelenlevők közül kevesen ismernek. Kötött vektorrendszerek redukciója.(Egymáshoz képest mozgó koo rendszerekben is. Relativ mozgások.)

Előzmény: cíprian (1853)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1861
otthon megkeresem neked. tán a zöldségboltba is betettem.
Előzmény: astronom (1859)
mmormota Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1860
Nem fogja vonzani. Belinkeltünk két bizonyítást, a Principia-val együtt 3-at. Sima egyszerú matematikai bizonyítás. Mit lehet ezen nem érteni vagy vitatni?
Te meg itt nyomatod a téves elképzelésedet, mit sem törődve a fél oldalas egyszerú és világos levezetésekkel.
astronom Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1859
gézunak weblapja van?
Előzmény: pint (1856)
astronom Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1858
Sunyítasz, cyprian, megint csak sunyítasz és mellébeszélsz.

Megismétlem, hogy mi "a vita alapja", ha te már szégyelled, akkor is:

Most tegyünk a hidrogénatomunk köré még több hidrogénatomot, szimmetrikusan, gömbalakban. Mindegyik új hidrogénatom gravitáló ereje hozzáadódik a tér egy-egy pontjának gravitációjához. Az első hidrogénatomunk a középen van, ahol kijelöltük a nulla potenciálú helyet, ott a legnagyobb az összeg, a középponttól kifelé csökken. Tehát csökken a gravitációs potenciál. A gömb legszélén a legkisebb, mert a gömbön kívül nincsenek hidrogénatomok.

Ott tartunk, hogy minden erőfeszítés ellenére sem tudod azóta sem, hogy vektorokat hogyan kell összeadni, és azt sem, hogy egyenlő számok különbsége nulla.

De azért nagy a szád, és te nevezel engem engem hülyegyereknek.
mmormota Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1857
Hogy vagy képes nem megérteni, hogy a gömbhéj üregében (gömbből koncentrikusan kivágott kis gömb) nincs erőhatás? Tökmindegy hová és mekkora próbatestet teszel az üregen belül, a gömbhéj nulla erővel hat rá.

Az 1749-ben felhozott példád nem gömbszimmetrikus. Vonzza, de teljesen érdektelen a vitatott kérdésben.
Előzmény: cíprian (1855)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1856
vagy pl csinálhatnál weblapot, mint gézoo
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1855

Bocs, az utolsó mondatot elírtam, helyesen:

"Tehát tömegvonzás van a kis és a nagytest között, ha aszimmetrikusan tesszük be az üregbe a kis testet. Ez az állításom."

A szimmetrikus elhelyezésről csak akkor beszélek, ha a 1749.-ben egyetértettünk.

pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1854
hogy vagy, ciprián? az összeadást nem akarod cáfolni? azzal lenne teljes a nap!
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1853

Érdekelne a véleményed a 1749.-ről. Mert ez a vita alapja, és én azt állítom, amit a 1749.-ben. Biztos vagyok, hogy egyetértesz ebben velem, ezért továbbmegyek.

Képzeljünk el most egy gömbalakú üreget, amelyben egy tömör félgömb van. A félgömböt vonzani fogja a nagy gömb, és csupán a geometriai elrendezés gátol minket ennek fizikai bizonyításában. Azért írtam 1749.-ben négyszögletes üreget, mert itt nyilvánvaló, hogy a belső darabot csak erőkifejtés árán tudjuk áthúzni a másik oldalra. A számolás is könnyű itt. De az is nyilvánvaló, hogy félgömb esetében is vonzás van.

Tehát tömegvonzás van a kis és a nagytest között, ha szimmetrikusan tesszük be az üregbe a kis testet. Ez az állításom.

Előzmény: Törölt nick (1849)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1852

Sosem válaszolsz egyenesen a kérdésemre.

A 1749.-re mi a válaszod?

Vonzza vagy nem vonzza?

Előzmény: Gergo73 (1851)
Gergo73 Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1851
Ezt helytelenül extrapoláltad véges vastagságúra.

Felfogtad, amit mondtam a Fubini-tételről? Nem extrapoláltam, hanem kombináltam két klasszikus tételt. Bevezető valós függvénytan. Egyébként Newton maga részletesen tárgyalja a tömör gömbök és gömbhéjak esetét. Tehát őt hülyézed folyamatosan.
Előzmény: cíprian (1846)
Gergo73 Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1850

Gergo73 még ott tart, hogy egy égitest belsejében nulla a gravitáló erőhatás :-)

Sohasem mondtam ilyet. Üreges homogén gömbhéjről beszéltem végig (amit úgy kapunk, hogy egy homogén gömbből elhagyunk egy azonos középpontú kisebb gömböt).

Előzmény: cíprian (1793)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1849

Másképp is lehet számolni. Nagy gömbben sok kis golyó. Elegendő egy átmérő mentén vizsgálni.

Hanyagoljuk el a gravitációs erőteret egyelőre és csak a távolhatásként értelmezett vonzóerővel számoljunk egy r sugarú gömbben.Ekkor a gömb minden átmérője mentén igaz a következő modell:

F(x)=m2(B+ln(eps)-ln(r-x)+c)

F(+eps)=B

F(-eps)=-B

F(r)=-F(-r)=2B

B=ln(r-eps)

C=-ln(eps)
eps<=x<=r

B pedig m2/r

Ezért az r sugarú gömbben (tömör, golyó) minden x sugáron levő pontjában F(r)
intenzitású térfogati erők közé számitott erőrendszer van.
Ennek eredője nagysága IntV(r)F(r)dv=0
Itt V(r) r sugarú gömb.

Minden egyéb távolhatást elhanyagolva két d sugarú egymást éritő golyó azonos m tömegű golyó között a tömegvonzás állandója 1.

Törölt nick Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1848
Gauss - Ostrogradszkij.
Előzmény: NYer (1830)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1847
kutató, mi? :)
Előzmény: cíprian (1846)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1846

Nem jó a vélekedésed.

Gondolj bele, ha az elvedet kiterjesztjük befelé a tömör anyagban, akkor mindenütt súlytalanság lenne az anyagon belül, egészen a középpontig.

Newton a Principiában egy nulla vastagságú gömbhéj üregét írta le. Ezt helytelenül extrapoláltad véges vastagságúra.

A 1749. hozzászólásom támadhatatlan logikájú, arra válaszolj, szerinted  vonzza vagy nem vonzza a féldarabot a gömb az ottani elhelyezésben?

Igen, vagy nem? 

Előzmény: Gergo73 (1841)
Gergo73 Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1845
> Szoval egy vastagsaggal rendelkezo gombhejban is bizony konstans 0 az eredo gravitacios ero.

Ugy ertem az uregben, tehat a gombhej belso sugaran belul.
Előzmény: Gergo73 (1841)
XRive Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1844
Nincs semmi haladás. Bohóc vagy, és mivel nem érted, amit neked mondanak, más szájába akarsz olyat adni, amit érteni vélsz.
Előzmény: cíprian (1842)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1843
aha, máris megkezdted az algebra tagadását.

ugyanis az állítás az volt, hogy az erő nagysága F = C * r, és lefele mutat. C meg egy konstans, ami nem nulla.

ám te azt állítod, hogy miszerintünk r≠0 esetén F=0. tehát falszifikáltad a szorzást is. mi marad az öregtudományból?
Előzmény: cíprian (1839)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1842

Aha! Ez már haladás. Tehát te azt állítod, hogy súlytalanság csak a középpontban van. Bár a súlytalanság különbözik attól, amikor az erőhatások egyensúlyban vannak, de ez már haladás.

Tehát véleményed szerint egy tömör tömegben a középponttól kifelé haladva már gravitáció van?

Előzmény: XRive (1840)
Gergo73 Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1841
Minden gombszimmetrikus ponthalmaz gombfeluletek unioja (azoke, amelyek a ponthalmaz reszei). Ez nem szamelmelet, hanem halmazelmeleti trivialitas. Egyebkent Fubini-tetelnek hivjak azt a preciz allitast, miszerint egy sokdimenzios integral alacsonyabb dimenzios integralok integraljaval egyenlo. Ez minden olyan esetben ervenyes, amikor az integralok abszolut konvergensek, lasd pl. http://en.wikipedia.org/wiki/Fubini's_theorem. Jelen esetben a 3-dimenzios euklideszi teren vett integralt bontjuk fel 2-dimenzios gombfeluleteken vett integralok 1-dimenzios integraljara (az utobbinak parametere a gombfelulet sugara). Magyaran egy (x,y,z)-integralt atirsz egy (r,fi,psi) integralra, ahol fi es psi gombi szogkoordinatak, a dxdydz terfogatelem kifejezheto a dr vonalelem es a dfi.dpsi feluletelem segitsegevel. Ha minden 2-dimenzios gombfeluleten 0 az integral, akkor azok integralja is nulla, magyaran az eredeti 3-dimenzios integral is nulla. Szoval egy vastagsaggal rendelkezo gombhejban is bizony konstans 0 az eredo gravitacios ero. De ez a vilag minden egyetemen tananyag es mint mondtam, mar Newton leirta a Principiaban. Szoval kar ezzel vitatkozni, mert tenyleg csak bohocot csinalsz magadbol.
Előzmény: cíprian (1791)
XRive Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1840
Ez meg már vastagon alulmúlta Iszugyi maestro szintjét is.

Hamár súlytalanságot akarsz: igen, a középontban - csak ott - az van. Kintebb meg a gravitációs gyorsulás folytonos függvényt jáccik nulla és a felszínen mért érték között, a középponttól mért pillanatnyi távolság szerint.
Előzmény: cíprian (1839)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1839
Csak nem azt állítod, hogy a Földkéreg alatt súlytalanságban lebegnek a Ni-Fe és a szilikát buborékok?
Előzmény: XRive (1834)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1838
azért, b+, ciprián, de nagy utat tettél meg a lorentz elméleten való fizofálgatástól az integrál tagadásáig :) holnapra már nem is maradt semmi más, csak az algebra tagadása.
Előzmény: cíprian (1835)
pint Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1837
ha a föld üreges, akkor igen. szerinted a föld üreges gömbhéj? ennél nagyobb hülyeséget már nem tudsz mondani, fogadjunk
Előzmény: cíprian (1835)
XRive Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1836
Ja, elképesztően dühös vagyok. Kiábrándító, hogy ezt a bohócot valaha még képes voltam komolyan venni.
Előzmény: NYer (1829)
cíprian Creative Commons License 2007.11.19 0 0 1835

Ha lemész a tárnába, te lebegni fogsz mint bányalidérc?

Ehhez a mutatványodhoz csak gratulálni tudok.

Előzmény: pint (1833)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!