Ja és még valami: vagy kényelmes sícipőd van, vagy jó.
Tudom, ez hülyén hangzik, de sajnos igaz. Ha azt érzed, hogy egy sícipő milyen jó kényelmes, akkor az mindenre jó lesz, csak komoly sízésre nem.
Egy cipőnél nem is nagyon fontos a ki-belépés egyszerűsége, hiszen reggel felveszed, este leveszed, nem? Ez azért nem olyan nagy probléma, mégha nem is egyszerű művelet némelyik cipőnél.
Amit a HERVIS, vagy más cég kikiállt "az év cipőjének/lécének" az csak annyit jelent, hogy felvásárolt belőle egy hatalmas készletet, amin nem tud máshogy túladni. És mindig fog ehhez találni egy kamu újságot, amit idézni tud majd, hogy ez volt a tesztgyőztes cucc.
rarobika: Sziasztok kicsit idétlen a kérdés de hátha találok itt szakértőt aki érdek nélkül beszél, jó pár éve járok síelni de évente egyszer kétszer néztem egy salamon verse 5 sílécet, aminek a rádiusa 18. Ez nem kevés tudom, h hülye ez a rádius dolog de mindenki össze vissza beszél csak róla. És a sílécrő,l mint léc mi a véleményetek? Előre is köszi a segítségetek.
hoppaaa: Szia :) Kellemes puha léc, könnyen irányitható, ilyen volt az előző lécem. Ratrakolt pályán nagyon jól lehetett sielni vele. Nem igazán sikerült buckamenővé tennem :))) Mennyire tudsz sielni egyébként? Gyere a Síőrültek és kezdők ide topikba, ott lehet más lécleirásokat is találni.
rarobika: Köszönöm. Hát elég jól megállom egy fekete pályán a helyem (remélhetőleg) esés nélkül, mert nekem másodlagos lécnek kell mert én a hókorit imádom és azokkal a trükköket, csak egyszer, kétszer használom a rendes nagy lécet, tesómnak van egy nagyon profi léce, azt szoktam használni csak most együtt megyünk, úgyhogy nagyobb befektetés nélkül szeretnék most vmi értelmeset vásárolni.
Habosított mag: ahogy írod, lájtosan síelő kezdő nőnek akár jó is lehet. Egy középhaladó pasinak már tuti nem.
Gyerekléc: az Intersport hírdet most gyerekléceket, évenkénti cserelehetőséggel, nézz utána.
Bakancs: 5 perc nem elég szerintem megítélni egy cipőt. Mivel ez fogy el leglassabban, ebből inkább a tudásszintedhez képest jobbat ajánlanék, azaz ne legyen séta funciós, elvégre síelni akarsz, nem sétálgatni. Menj be, és 20 percig mászkálj a boltban a teljesen becsatolt cipőben, sízokniban. Ha koppig be tudod csatolni a cipőt, akkor keress kisebbet, vagy más fazonút. A fémcsat alapkövetelmény, a micro nem feltétlenül. A ThermoFit jó dolog, ha rendesen megcsinálják.
Egy nagyon lightosan síelő női (kb. kezdő) és egy középhaladó férfi síelőnek (ez lennék én, kb 10 éve síelek, évi 1 hetet) tudjátok-e ajánlani a Hervisben kapható Blizzard XC 6.8 (azt mondták habosított, nem famagos) sílécet Marker M900-as kötéssel 27eFt-ért? Semmilyen infót nem találok róla (a lécről), a kötés úgy hiszem azt olvastam pár éve itt, hogy a Marker nagyon jó választás. Sajnos nincs nagyobb beruházásra lehetőségünk, ezt is épphogy ki tudjuk fizetni, de a feleségemnek mindenképpen szeretnék egy új (akár használt) lécet, mert a régi párhuzamos már nagyon ócska (szerintem van legalább 15 éves). Magamnak nem feltétlenül vennék, mert nekem van egy carving lécem (az is elég régi, Fischer nem tudom milyen, használtan vettem 20eFt-ért), csak ha nagyon ajánljátok. A habosítottról azt mondta az eladó, hogy 70 kg felett nem ajánlja, de ez nem gond, mert ezt a súlyt nem érjük el (egyenlőre:-)).
Az a helyzet, hogy tavaly elszidtam a régi cuccainkat, mert a feleségem sícipője az 1. nap eltörött, a kisfiam síléce 3-4. nap törött el, én állandóan a sícipő fel-lehúzásával szenvedtem (Tecnica valamilyen racing volt, beadtam bizományba), a ruháink is állandóan csurom vizesek lettek belülről, vacak volt szinte minden cuccunk, és azt mondtam, hogy elég. Ugye, olcsón vettünk használt (lestrapált) cuccokat szépen lassan, ahogyan megengedhettük magunknak, magyar módra magyar átlagfizetésből, de most elegem lett ebből. Lélegzős ruhákat már vettünk, magunknak úgyis egyszer veszünk, mert ki nem nőjük és egy új azért nem olyan gyorsan megy tönkre, a gyerekeknek meg valami nem olyan drága használt lécet meg sícipőt akarok venni (az egyiknek léce, amásiknak cipője már van).
Felnőtt sícipőből mit ajánlotok? A Decathlonban néztem, van 2-3 típus 25-30 eFt közötti, a Hervisben láttam kb. 15 félét ebben az árban. Utánaolvastam kicsit, de úgy vagyok vele, hogy majd felveszem, és ami kényelmes lesz 5 perc után is és könnyű fel-levenni, azt fogom megvenni. A Hervis oldalán találtam egy olyat, hogy szerintük az év cipője a Nordica Easy Move RC, amiben HP Slide-in belépést segítő System van. Ez mennyire teszi kényelmessé a cipők fel-levételét? Van erről valami tapasztalata valakinek? Meg hirdetnek Nordica B7 és Head Ezon II-t is. Ugye a műanyag csatok nem törnek el, nem kell feltétlenül a fém csatokhoz ragaszkodni? A mikoállítás jó ha van, de ha nem mind a 4 csat mikrós, azzal már elég jól be lehet állítani, ugye? A Ski-walk állítás mennyire szüksége? Én először nagyon erre voltam beizgulva, de miután megnéztünk 1-2-t, már nem vagyok benne biztos, hogy nagyon sokat számít. A Head cipőknél láttam a cipő hátulján egészen alul a talp fölött egy automatic ski-walk állítót (bár ez nem állítható, hanem gondolom automatikusan mozog, ha ki van kapcsolva a 2 felső csat), ami szimpatikus volt. A flex index gondolom a súlyunk meg a tudásunk alapján nem kell túl magas legyen (magamnak 60, feleségemnek 50 körül gondolom). Ma már mindegyik sícipő Thermo-fit (azaz a márka szeinti elnevezésű)? Tehár mindegyik új a hő hatására ráformálódik a lábra?
Bocsánat, ha túl sok kérdést tettem fel, de azt hiszem, hogy nem mostanában fogok újra új léceket- cipőket venni (kivéve a gyerekeknek) és ha már ennyit (saját pénztárcához képest sokat) adok ki érte, nem szeretnék rossz döntést hozni.
Viszonylag egyszerű: itt, bal oldalt a "Keresés"-nél beírod, hogy "Mühlbach", és erre kiad többek között 2 hosszabb terjedelmű beszámolót is 2004-ből az adatbázis.
Egy ORIGO összefoglaló, érdemes átfutni mindenkinek!
Minden síelő életében előfordult már kisebb-nagyobb baleset, jobb esetben húzódás, ficam, rosszabb esetben törés, vagy még komolyabb baleset. Az ilyen esetek többsége nem a gyenge sí-tudás, hanem a hiányos felkészülés miatt fordul elő. Ha nem szeretnénk az első siklás után a rendelőben kikötni és a hét hátralévő részében egy pohár forralt bor társaságában a hüttéből figyelni barátaink ügyetlenkedését, célszerű kicsit felkészíteni testünket és felszerelésünket a túrára. Ha már többé kevésbé pontosan tudjuk a sítúra időpontját, könnyen megtervezhetjük és elvégezhetjük a szükséges edzésmunkát az indulásig. Megijedni azért nem kell, nem napi többórás megerőltető gyakorlatokat ajánlunk olvasóinknak, hanem kizárólag otthon, vagy szabadban végezhető mozgásokat, amelyek ráadásul naponta legfeljebb egy órát vesznek igénybe.
Felkészülés itthon Egy átlagos, évi egy-két hetet síelő hobbisízőnek már hat hét elegendő ahhoz, hogy megfelelő állóképességet szerezzen - mondta az [origo]-nak Szurovcev Zsuzsanna síoktató. Ennyi idő alatt kényelmesen fellehet készülni a síelésre, de ha kicsit sűrítünk a napi edzésprogramon 2-3 hét alatt is a megfelelő szintre hozhatjuk magunkat. Már azzal is sokat tehetünk, ha lift helyett lépcsőt használunk, ha pedig komolyabban gondoljuk, kezdetben heti négy alkalommal fél órát fussunk! A szakértő szerint fontos, hogy ezt a mennyiséget fokozatosan növeljük, előbb 45 percre, majd egy órára akár a hét minden napján. Otthon a lakásban is készülhetünk a síelésre, mégpedig guggolásokkal, ami az egyik leginkább igénybe vett testrészünk, a térd felkészítéséhez előnyös. Itt is kis adagokkal kezdjünk, előbb napi 3x10 guggolással, amit aztán növelhetünk 3x20-ra esetleg még többre. Bár a síelés leginkább a lábunkat (térd, combizmok) veszi igénybe, szinte mindenki tapasztalta már, hogy az első napi siklás után izomláza van a hasában, fáj a válla, karja, vagy a feneke. Kevesen tudják, hogy sikláskor ezeket az izmainkat is aktívan használjuk, ezért célszerű a felkészülési programba például hasizomgyakorlatokat iktatni. Minden gyakorlatnál a legfontosabb, hogy ne akarjunk hirtelen nagy mennyiségű felülést, guggolást csinálni és ne fussunk 3 órát egyhuzamban már az első napon, hanem fokozatosan növeljük a terhelést!
A legfontosabb a bemelegítés A sítúra első napján nagy lelkesedésünkben hajlamosak vagyunk néhány laza lábkörzés után nekivágni a jeges fekete pályának, aminek sok esetben csúnya baleset a vége. Közhely, de a síelés egyik legfontosabb része a bemelegítés. E nélkül soha ne induljunk el a lejtőkön, hiszen a néhány perces bemelegítésen akár az életünk is múlhat. A bemelegítés lehetőleg ne 3 perc laza ugrándozásból álljon, ez semmire sem elég, hiába is ámítjuk magunkat. Szurovcev Zsuzsanna szerint 10-15 perces bemelegítés mindenképpen szükséges és érdemes ennyit áldozni a gyakorlatokra. Elsőként 5-6 percig a vérkeringés élénkítését célzó gyakorlatokat végezzünk, ez lehet helyben futás előbb léc nélkül, majd léccel, vagy a lécek előre-hátra csúsztatása. Ezután következhet a gimnasztika, ahol fontos, hogy ne csak a lábat mozgassuk meg, hanem a nyakat, a karokat, a könyököt a vállat is. Utóbbi kettőt a síbot használatakor használjuk és észre sem vesszük a kialakuló fájdalmat. Ezt követheti a törzskörzés, majd a térdek hajlítása. A legfontosabb, hogy hideg izmokkal ne végezzünk rugózós nyújtógyakorlatokat! Gyakran látni sípályákon, hogy sokan a lécüket a sarkára állítva ruganyos nyújtógyakorlatokkal kezdik a bemelegítést, ami helytelen, ezek ugyanis sérüléshez vezethetnek. A mozdulatot végrehathatjuk, de ne rugózzunk, hanem lassan hajoljunk rá a térdünkre, kezünkkel megérintve a sícipőt és ezt ismételjük 4-5 alkalommal. Fontos, hogy az év első síelésekor ne húzzuk meg nagyon a bakancsot, mert elszorítja a vérkeringést és így néhány lecsúszás után a pihenőben találjuk magunkat sajgó lábszárral. A sícipő ne legyen túlságosan laza sem, mert ez balesetveszélyes.
Lécek Indulás előtt a lécet, bakancsot és a ruházatunkat is érdemes alkalmassá tenni a sportolásra. Legfontosabb a léc megfelelő karbantartása, mert életlen, vagy túlságosan öreg, elhasználódott lécekkel növeljük a balesetek kockázatát is. Lehetőleg ne próbálkozzunk az élezéssel házilag, vigyük inkább a léceket szakszervizbe, ahol az élek kijavítása mellett a viaszolást is elvégzik helyettünk. Ezt a javítást célszerű minden évben egyszer elvégeztetni. Az új élek ugyanakkor nem tartanak ki néhány napnál tovább, de annyira azért még élesek maradnak, hogy ne legyen balesetveszélyes a síelés. Az éleket a köves, jeges pályaszakaszok jobban tönkreteszik, ezért ezeket a területeket lehetőleg kerüljük! A helyszínen a hőmérséklet és a hó minősége is befolyásolja, hogy mennyire csúszik a lécünk. Ezen a különböző viaszoló kenőcsökkel javíthatunk, legtöbb cipőpasztára hasonlít. A viaszok között is többféle létezik, van univerzális, vizes, vagy hideg porhóra való is, érdemes érdeklődni egy helyi síszervizben, hogy melyiket ajánlják.
Síbakancs Az a kezdő síelő, aki komolyan szeretne elsajátítani a sport alapjait érdemes nagyobb összeget fordítania a megfelelő felszerelés beszerzésére, akik viszont csak próbálgatják szárnyaikat inkább a kölcsönzést válasszák! Szakértőnk szerint ez utóbbi esetben a léceket itthon érdemes bérelni, - így olcsóbban jövünk ki, mintha külföldön kölcsönöznénk - a bakancsot viszont mindenképpen helyben béreljük, mert ha később bármi gond adódik vele, könnyedén kérhetünk másikat. Kevesen tudják, hogy a napi síelés után a bakancsokat becsatolt állapotban kel tárolni, mert különben kitágulnak és így dermednek meg, ami másnap komoly fájdalmakat és kényelmetlenséget eredményezhet. A bakancsot és a bélést sem szabad közvetlenül a fűtőtestre helyezni és így szárítani, mert könnyen elfordulhat, hogy a műanyag megolvad. Új sícipő vásárlásánál akkor választunk jó méretet, ha a használni kívánt sízoknival együtt felpróbálva a nagylábujjunk éppen hozzáér a bakancs elejéhez. Mikor síelés közben hajlítjuk a lábat, a lábfejünk automatikusan hátrébb csúszik egy kicsit, ezért jó, ha picivel nagyobb a bakancs a lábméretünknél. Ma már ugyan szinte alig kapható a boltokban egycsatos sícipő, aki mégis ilyet szeretne vásárolni, azt lebeszéljük róla! A több csattal ugyanis többféleképpen állítható a bakancs, így jobban igazodik a lábfejünk egyedi alakjához, méretéhez. Ma már árulnak olyan bakancsokat is, amelyek bélését ráolvasztják a lábfejre így az tökéletesen illeszkedik, a sízés mindig kényelmes lesz. Ezek a bakancsok némileg drágábbak ugyan, de talán érdemes néhány ezer forinttal többet áldozni rájuk. Szurovcev Zsuzsanna elmondta, hogy hobbisíelőknek nem érdemes méregdrága versenylécet és hozzá tartozó bakancsot vásárolniuk, mert ezek úgynevezett "kemény" lécek, azaz s jó használatuk nagyobb erőkifejtést igényel. E nélkül a sízés kényelmetlen lehet.
Ruházat A síruhák és az aláöltözetek legfontosabb tulajdonsága, hogy lehetőleg ne magába zárja az izzadtságot, hanem elvezesse azt. Ma már léteznek olyan speciális, fémszálakkal szőtt aláöltözetek, amelyek nemcsak, hogy elvezetik a verejtéket, de szinte tökéletesen ki is párologtatják, így nincs hidegérzetünk, a síelés alatt végig kellemes melegben mozoghatunk. A síruhákat az egy-két hetes használat után nem kell feltétlenül kimosni, már csak azért sem, mert ilyenkor elveszítik a vízhatlanságot biztosító impregnáló rétegüket. Ennyi igénybevétel után elegendő, ha alaposan kiszárítjuk és legfeljebb a szennyeződéseket letörölgetjük róla. Ha mégis szeretnénk kimosni, vigyük el valamelyik tisztítóba, ahol az impregnálást is meg tudják oldani. A kesztyűknél hasonló a helyzet, mint a bakancsok esetében: ha egy fél számmal nagyobb a kesztyű mérete a kezünkénél, kevésbé fog fázni a síeléskor.
Fényvédelem A síeléskor egyik legfontosabb teendőnk a megfelelő fényvédelem biztosítása, hiszen a pályákon a hó miatt közel kétszer annyi UV sugárzás ér minket, mint normál helyzetben. Fontos, hogy felhős időben, sőt hóesésben is mindig kenjük be az arcunkat, szánkat fényvédő krémmel. Ehhez lehetőleg ne a nyáron, napozáshoz használatos krémeket használjuk, mert ezek hidratáló anyagokat tartalmaznak és nagy hidegben könnyen megfagyhatnak, ami meglehetősen kellemetlen érzés. A boltokban kaphatók hegyi viszonyokra, vagy kifejezetten téli sportokra kifejlesztett fényvédő krémek, amelyek ráadásul a hideg ellen is óvják az arcot, használjuk ezeket! Fontos a megfelelő síszemüveg, vagy napszemüveg használata is, még rossz felhős időjárás esetén is!
Ha már szezonbérletről van szó akkor említsük meg a topskit (amely Karintiára és kelet Tirolra érvényes) illetve a Salzburg super ski cardot . Az előbbit még nem használtam de utóbbiről tudom, hogy Salzburg tartományra érvényes és néhány környékbeli terepre Stájerország, Karintia, Tirol és Felső ausztria tartományokból. Ilyen síterepek vannak a kínálatban: Ski Amadé, Obertauern, Saalbach, Obertauern, Schmittenhöhe, Zillertal Arena, Mölltal, Kaprun, stb. Aki többet síel egy szezonban mint 15 nap annak érdemes ilyet vásárolni. Van 3-14 napos változatban is. December 3-ig lehet elővételben megvenni, ezután csak a a megfelelő síterep pénztárainál kapható.
Ezt pont most nézegettem, csak németül és meglepett, hogy magyaroknak 10€-val olcsóbb, mint az osztrákoknak. :-)) Bár inkább az a gyanum, hogy a magyar nyelvű oldalon nem frissítették még a számokat, sem ennek az áránál (azaz 380€ ez a szezonbérlet), sem az Ostalpen Vorteils-Cardnál a síterepek pontszámait.
Mondjuk a teljes szezonbérletet csak akkor tudnám kihasználni, ha minimum kb. 13 napot síelnék ezen a tájon - azt is naponként és pl. a drágább Stuhlecken , ez pedig nem valószínű - még akkor sem, ha már most hétvégén el akarom kezdeni én is a szezont. (Na jó, ez egy kis csúsztatás, végülis nem olyan rég jártam Kaprunban...). A Vorteils-Cardra viszont biztos benevezek, sítereptől függően még 2-3 napos bérleteknél is kedvezőbb.
Aki sokat jár sielni, most érdemes még, egész éves szezonbérletet venni! Több lehetőség van, attól függ ki- melyik régiót részesíti előnybe. Pl.:
Mura-völgye bérletet, előjegyzésbe.(december 15-ig) !!!!! 8 síterepre egész szezonos, fényképes-chipkártya. Turrach-Kreischberg-Frauenalpe- Grebencen-Lachtal_Hochentauern_ Prablich. Gyakorlatilag ha valaki 12 napnál többet siel, már megéri. Családoknak, csapatoknak további kedvezmények.
Jelenleg úgy néz ki, hogy fél Ausztia kinyit:) Tauplizon 2,5 méter hó, Aflenzen 180 cm, Semmeringen 130 cm, Lammeralmon 90 cm (tegnapi adatok): Bővebb infók a nyitásokról (folyamatosan frissül): Hétvégi nyitások
Itt az új téli szezon, több mint 50 cm friss hó esett és folyamatosan havazik most is Donovalyn.
Az idei szezon november 17-én szombaton kezdődik Donovalyn Ahogy a PARK SNOW Magas Tátrában, úgy Donovalyban is kihasználjuk a megfelelő körülményeket a síelésre. Most jelenleg Donovalyban 40 cm-s a természetes hótakaró, a lesikló pályákon a műhóval együtt eléri az 50cm-t is. Így tökéletes a síelésre.
A Záhradište oldalon üzemelnek a sífelvonók, a 4 üléses Bully Expres , Lomená poma és a P2. Rendelkezésükre áll, 2 lesiklópálya, melyeknek hossza összesen 1, 8 km. További részletek
Tegnap még a havazás előtt szánkoztunk Kékesen. Síelni még nem lehetett de szánkózásra tökéletes volt a pálya. 8-10 cm vastagságú volt a hóréteg. A mai webcam alapján akár síelni is lehet. http://www.matracentrum.hu/webcam.html
Még csak éppen elkezdett esni a hó, gyerekeim megkérdezték, mikor veszünk már karácsonyfát? Náluk frankón elő kell venni, a tavaly elötti hólapátot, tiszta por. :)))