Persze, hogy nincs köze. Azért írtam a telejes gondolatmenetet, hogy látható legyen, miből állhat össze a kedvezmény. KIA esetén nagyságrendileg sem tudom a kereskedői árrést, ehhez kéne segítség.
Az autó beszámítás az öngyilkosság ! Az eurotax köti a kereskedőt, de köszönő viszonyban sincs az autó piaci értékével. Saját esetemet tekintve, privátban 500 e Ft-al többért értékesítettem a volt autómat, 1 nap alatt a neten.
Nincs köze az árrésnek, a finanszírozáshoz. A kereskedő szabadon "játszhat" a kettővel, mivel az árrés, valamint a finanszírozótól kapott jutalék egyaránt bevételi forrás. Lehet egy csábító kedvezmény, de mögöte egy kevésbé kedvező jutalék, de akár fordítva is. A kereskedő a hitel kalkulálásakor állíthatja be hogy mennyire ad kedvezményes hitelt, nyilván a maga jutaléka rovására.
Egy harmadik tényező is szerepet játszik az ajánlatban, az autó beszámítás. Jobb az alkupozíciód, ha ezzel nem élsz és KP-t viszel önrésznek.
Előfordul, hogy bizonyos modellek árrése magasabb (vagyis további kedvezményt kap a kereskedés), pl. oktató, stb., vagy épp szalonautó.
Azért, hogy ne alakuljanak ki ellentétek és ne ugorjunk a kereskedőnek, fontos tisztázni, hogy miből áll össze az adott kedvezmény.
Az %-nál nagy a szórás attól függően, hogy finanszírozott, vagy sem az autó, illetve, hogy milyen összegben finanszírozott.
Korábbi francia autómnál sikerült kiszednem a kereskedőből, hogy a hiedelmekkel ellentétben "csak" 6,5 % az árrésük egy 3,6M autón.
Tegnap este volt a TV-ben, hogy az autófinanszírozó cégek, autónként a felvett hitelösszeg min. 7,5 %-át adják jutalékként a kereskedőnek. Plussz hozzájön még a közvetített darabszám utáni jutalék.
Ha megtudjuk, hogy a KIA hálózat mekorra árrést kap akkor mindenki számolhat, hogy jól járt , vagy sem.
Kb. 6 ezer km után éreztem,hogy hirtelen fürgébb lett a kocsi, jobban gyorsul, érzékenyebben reagál a gáz adásra. A fogyasztás is kb. ugyanakkor csökkent, nem számot tevően. Azt tudomásul kell venni, hogy ahhoz, hogy jól menyjen a kocsi, kell neki az innivaló!
Én meg most járattam be autópályán doki50, nekem 7,5 írt,de még bejáratos,még változni fog.Változott a fogyasztás és a menet teljesitmény 1000 km után Doki50? Én soknak tartoma 4-500e Ft is hasznot,szerintem annyi nincs egy auton,persze attol függ milyen felszereltségü autot nézünk és milyen árkategoriájut.
1,4 EX fogyasztási tapasztalataim, 8 ezer km megtétele után: 400 km-es távolságon, Szolnok-Marosvásárhely útvonalon, hegyen-völgyön át, néha araszolgatva, néha 100-120-al haladva, 2 személlyel, sok csomaggal 7 liter/100 km.
Ugyanezen úton, visszafele, 3 személlyel, még több csomaggal, hasonló vezetési stílussal, 6,2 liter/100 km volt a fogyasztás.
2. A kereskedőnek elég komoly költségekbe kerül minőségi szolgáltatás, azt meg ki kell termelni. Vetkőzzön le az árból, de elvárod, hogy legyen tiszta, igényes szalon, profi elkötelezett, felkészült munkatársak, jó szerelők, eszközök... Ez nem mond ellent?
Speciel nekem nem fizetett a kereskedő, hogy vigyem el az új autót, de bementem elmondtam mit szeretnék, milyen feltételekkel és megkérdeztem leüljünk beszélgetni vagy menjek és keressek másik kereskedőt. Volt ahol azt mondták ez nekik ezek a feltételek nem férnek bele, de több helyen is leültettek, hogy beszélgessünk. Igaz a fél országot körbejártam, de megérte. Csak nagyon határozottnak kell lenni. Egy ceed-en a kereskedőnek min. kb.4-500 e. ft "haszna" van, abból tud engedni ha akar, ha nem, akkor keresni kell másik kereskedőt, sok van az országban...
Valami hasonlókat éreztem már én is a CRDI-men de nekem annyira kicsi-gyenge-szinte észrevehetettlen hogy ritkán veszem észre! Csak akkor ha nagyon rákoncentrálok és direkt nem is nagyon birom előidézni ezt a problémát! De valóban éreztem már ilyet! Szerintem ez nem meghibásodás! Ugy gondolom hogy a turbóval függ össze, de van egy turbós ismerősöm akit meg fogok kérdezni, hogy a turbó okozhatja-e!
Helyesbítek akad olyan ember aki kia-t akar venni. Az ismerőseim közül már 3-an vettek és az utcán is egyre többet látok.
Sajnálom, hogy nem tudtam ilyen kiváló kedvezményeket kiharcolni (és itt nem a tiéd a mérvadó). Örülök, hogy vannak olyanok is akiknek sikerült.
A kiharcolt kedvezmény azonban annak is függvénye, hogy volt-e használtautó beszámítás(milyen áron!), mennyi időre veszed fel a mennyi hitelt, milyen részletekkel............
(Ha kereskedő lennék!) Én is tudnék 12% kedvezményt adni, de hidd el, hogy variálok a többivel olyat, hogy ne bukjak rajata. Vagy van egy olyan eset is, hogy nagyon rá vagyok szorulva az eladásra, ezért lemondok a "busásabb" hasznomról. De ez nem megy sokáig. A keleti autókra nem jellemző a listaártól való nagymértékű eltérés kedvezményben. Itt a forumon pedig lassan tendencia, hogy egymásnál nagyobb kedvezményt írjunk.
Nem is beszélek arról, hogy a nagy kedvezmények mellé a rengeteg ajándék!!
Innentől kezdve elhiszek mindent( és nem csak a felét ahogyan kéne)!!
Beszéljünk inkább arról, hogy milyenek a tapasztalatok a kocsival. Mire kell figyelni. És próbáljunk segíteni a kérdezőknek. Az anyagi dolgok még így ismeretlenül is csak ellentéteket szítanak. Mindenkinek a pénztárcája fáj a legjobban. Ne bántsuk egymást azzal, hogy te szerencsételn én mennyivel jobb boltot csináltam.
Elnézést, hogy megbántottalak. Nem te voltál a célpont, csak magadra vetted.
Lehet, ha vártam volna még pár hónapot, ingyen elvihettem volna egy 2,0 CRDI TX-et :)).
Az új Fiat Bravo-ra egy időben pl. 5-600 ezres kedvezményeket is adtak (nem tudom, él-e még), mert nem túl nagy a kereslet a kocsikra. Nyilvánvaló, hogy ilyenkor minél kedvezőbb ajánlatokkal próbálják magukhoz csalogatni a vevőket.
Azért is kérdeztem, hogy mikor rendeltétek a kocsikat, mert ha az autó megjelenését követő időszakban, akkor érthető a nagy kedvezmény. Ha mostanában, akkor az csak a megrendelő érdeme :)).
- "Irgalamatalan a kereslet a kocsira" Azért ez még magunk közt is nevetséges.. - Naivitás azt gondolni, hogy ez a jéghegy csúcsa, csak szólók, hogy van élet a fórumon kívül is.. Nekem is van ismerősöm, aki nem fórumozik, és ugyanilyen autót vett, ugyanilyen feltételekkel.
Irgalamatalan a kereslet a kocsira. Itt a fórumon ezren várunk a szemünk fényére, és a kereskedők csak azzal vannak elfoglalva, hogy minnél több százezer kedvezményt adjanak, na meg rengeteg extrát.
Én irgy vagyok a félelmetes kedvezményeitekre. (ha igazak?)
Én be sem mentem, de küldtek egy levelet, hogy adnának egy kocsit 30% kedvezménnyel, sport csomaggal, meg amit akarok. Amikor odamentem a kereskedésbe azt mondták, mivel későn jöttem így csak 50% kedvezményt tudnak adni. Örökös ingyenes szervízzel. A thm 1,5%.