Keresés

Részletes keresés

Tigano Creative Commons License 2007.10.23 0 0 1714

Ez engem is érdekelne. Nálam még csak most fognak bélelni, szintén 130-as csővel, de nem szeretnék így járni. T. Pkolja, segítenél, mire kell figyelni a kivitelezéskor?

Egyébként, mintha kondenzvíz probléma lenne, de nem értek hozzá, csak a megfolyásból gondolom.

Lehet tudni kik csinálták a bélelést, milyen anyaggal, és ellenőrizte-e valaki a megfelelőségét, pl. méretezés készült-e? Meg még az is érdekelne, hogy  milyen anyaggal bélelték, és van-e alul kondezvíz gyűjtője?

Esetleg reklamáltál-e a kivitelezőnél a hiba miatt?

Előzmény: bossery (1713)
bossery Creative Commons License 2007.10.23 0 0 1713
Sziasztok!

Előzményként anyit, hogy egy régi kéményt bontottunk vissza és bélelttettük ki 130-as saválló csövekkel, majd visszafalazták. Egy 8kw-os vegyestüzelésű kályha van rákötve, füstcsöve 120-as...fával fűtök, hatásfokával nincs baj, rendesen befűti a házat, ami nem nagy, csak kb 120m3...
Viszont ezt tapasztalom majd minden begyújtásnál, ráadásul a kályha üvege rendszeresen bekormolódik...érezhető kátrányszag van, füst vissza nem jön, a kémény a kályha kimenetétől kb 4.5-5 m hosszú...mitől lehet ez?
kép
akisbandi Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1712
Egyre jobb a helyzet. Építsünk új kéményt? Egyébként a kandalló füstcsöve 150-es, így minimális a szűkítés a kémény felé. Kaptam olyan ötletet a kéményestől, hogy vegyem le a hődobot, de ennyi erővel akár vehettem volna egy egyszerű tűzteret.
Azért gondoltam rá, hogy valamilyen úton mesterségesen kellene a huzatot növelni a kéményben. Ahogy írjátok is, pont az a gond, hogy amikor már nem olyan heves az égés, akkor visszahűl a kémény és inkább lent gomolyog a füst és lerakódik. Az égéshez levegőt amúgy kap bőven. A lakásba viszont nem jön vissza a füstből semmi - abszolút laikusan gondolom, hogy nem olyan nagy a gáz. (persze, ha sarkig tárom mindkét ajtót, akkor azon a kb. 50x40 cm-es nyíláson jön befelé a füst egy része - na de nem nyitom ki mindkét ajtót)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.10.20 0 0 1711
T Devon!

Igazad van! A kéménykürtők szabályos belméretének arány 1:1,5, vagyis a 14cm oldalhossz esetén a kürtő másik oldala max 20-21cm lehet. Vegyes tüzelés esetén szűkíteni tilos.
Erre azért van szükség mert az égéstermék bolond módon spirál alakban száll fel a kürtőben, ebből következően, nem tölti ki a túl nagy oldalarányú kürtőt és a füstgáz visszahűlése felgyorsul. Az áramlás lelassul, extrém esetben akár légdugót is kialakíthat, visszaáramlást okozva, netán kiegészülve szurkosodással.
Egy DN200 füstcsövű berendezésnek javasolt egy minimum 20x20 de inkább 25x25-ös kürtő, + elég égési levegő hozzávezetés (esetleg padlóban, aljzatban légcsatornával).
esetleg váltás pelletkandallóra (ezek némelyike ventillátorral nyomja ki az égésterméket, és azzal is szív be égési levegőt) + nem olcsó, meg a pellet sem.

kolja
Előzmény: Törölt nick (1710)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1710

A kivezető csonkja egyébként 20-as

Az lehet gond szvsz. Milyen a kéménybekötő idom mérete? Ha 120-140-es, akkor az elég nagy szűkítés. Szűkítésre ha jól tudom külön engedély kell, de majd a szakértők kijavítanak, ha tévedek. Szintén úgy emlékszem, hogy a szabvány szerint a kéménykürtőnél nem lehet nagyobb a tüzelőberendezés füstcsöve, tehát pl. egy 200-as füstcsövet elvileg nem lehet rákötni egy 150-es (pl. 14x14-es) kéményre. Fordítva igen, de méretezni kell. 

Gondolom ez a kandalló/kémény kivitelezés teljesen svarcba ment, engedélyek és méretezések nélkül, mert ezekkel a paraméterekkel amiket itt leírtál, tuti nem vették volna át.

Sztem a szűkítés és a hődob együttesen rontja le a huzatodat, talán attól lehetnek  problémáid. Érdemes lenne megnézetni egy kéményessel.

Előzmény: akisbandi (1709)
akisbandi Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1709
10-15 kw környéki teljesítményú lehet. Egyébként biztos a hőcsövek akadályozzák a normális kiáramlást. A kivezető csonkja egyébként 20-as. Ehhez képest a kémény ugye szűkebb.
De most is ég rendesen. Pattog a tűz benne, annyira nem veszélyes egyébként, csak ne kormolná be az üveget. Ez bosszant a legjobban.
Kb. 150 légm3-t befűtök egy kosár fával egész estére 21 fokról 24 fokra emlve a hőmérsékletet. A hatásfokával semmi gondom sincs.
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1708

Aztán rá három évre bekerült a kandalló és akkor vettem észre a 20x20 helyett 28x14 es kéményt. Most már mindegy.

Annyira azért nem mindegy, mert ezt a kürtőt ma már semmilyen hatóság nem veszi át. Nekem egy régi kéményem volt ilyen, de bélelni kellett, mert mint kiderült, kb. a 70-es évek óta tiltott ez a szelvény. Bár azt hozzá kell tennem, hogy akárki, akármit mond, a tiltott szelvény úgy szelelt mint egy szélgép, a bélelés óta meg csak szenved a kandalló.

Abban viszont biztos lehetsz, hogy ott valami méretezési zűr lesz, mert egy ilyen szelvénynek annak ellenére, hogy szabálytalan, bőven kéne hogy szeleljen.

Mekkora teljesítményű kandalló van rajta? Vagy nem lehet,hogy a hődob ontja le a huzatot?

Előzmény: akisbandi (1707)
akisbandi Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1707
A kémény nem lett kifizetve, mivel nem fejezte be teljesen - nem volt rá ideje, mert elzavartam más okok miatt. A következő kőmíves grátisz befejezte (csak a padlástéri vakolás és fedlap maradt el) Aztán rá három évre bekerült a kandalló és akkor vettem észre a 20x20 helyett 28x14 es kéményt. Most már mindegy.
Egyébként a mérete 4,5-5 méter között van a füstcső bekötési pontjától számítva. A ház északi oldalán van, melletünk a "puszta", fent egy domb tetején. A tetőgerinc fölé ér max. fél méterrel és annak vonalától van kb. 1 méterre. 45 fokos a tetőszög és max 2 méternyi lehet kint belőle a tetőn kívül.
A huzat égés közben egész jó, amikor már nincs olyan heves égés, akkor kezd kormolódni a belseje. Szerintem egy minimálisat kellene növelni a huzaton - de hozzáértők szerint ezek a mechanikusak csodára nem képesek, az elektromos aereco pedig vagy 110 ezer forint. Szerintem amúgy egy cserépkályha kis ajtóval tökéletesen menne vele, arra biztosan jó lenne.
Van valakinek tapasztalatból egy jó ötlete?
b.80 Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1706
Nehogy már a kőműves mondja meg, hogy neked mekkora kémény kell. Inkább egy szakember aki ért is hozzá.
szvsz el kellett volna küldeni, biztos lett volna más vállalkozó szellemű mester. Saját tapasztalat alapján mondom ezt, Én elzavartam a "mestert" a jó munkája után pénz is csak arányosan, amennyi jár. Ezután egy másikat találtunk, aki gyönyörűen befejezte egy kis anyázás után, igaz egy kicsivel többet kért érte mint az első.
Ismét bizonyítást nyert az olcsóbb később a drága!
Előzmény: akisbandi (1704)
Dunit Creative Commons License 2007.10.19 0 0 1705

A kémény szelvénye eleve nem szabályos, de ettől még lehet jó is !

És mennyi az a kémény magasság ami  + egy métert magasodott ??

Előzmény: akisbandi (1704)
akisbandi Creative Commons License 2007.10.18 0 0 1704
Sziasztok!

Huzat növelésével kapcsolatban kérnék tanácsot. Van egy hőcsöves kandallóm, ezáltal még kisebb a huzat a rendszerben. A legnagyobb gond az, hogy ha kinyitom az ajtót, a füst a szobába áramlik, illetve nagyon kormolódik az üvegfelület és a belső fal is. A hamuzófiókot résnyire nyitva hagyva amúgy ég rendesen.
A kandallóval közös helyiségben van egy légbeejtő, de ez sem javított sajnos a helyzeten.
A kémény falazott, viszont a belső átmérőjét a drága kőművesnek 14x28 centis keresztmetszetűre sikerült építeni. (20x20 -ast kértem, de nem volt kedve téglát vágni) Próbálkoztam a kémény jó 1 méteres növelésével, de az sem jelentett megoldást. Vannak jobb napok, amikor a kedvező időjárás valamelyest javít a helyzeten, de így is messze van a tökéletestől. Ahogy lassul az égés, a füst lassan elkezd gomolyogni belül és lerakódik az üvegre.
Néztem huzatfokozókat, létezik ez az Astato illetve említettetek egy lengyel típust is, viszont annyira nem olcsók, hogy kísérletezzek velük. Gondolkodtam még valamilyen ventillátoros megoldásban, illetve említettetek egy típust, amit a hatóság is elfogadott, de nem írtátok a nevét.
Kérdésem, hogy mit javasoltok?
Dunit Creative Commons License 2007.10.18 0 0 1703

Nem a huzatot vizsgálják, hanem a 'pillanatnyi' égéstermék visszaáramlást.

A tartalék kéményeket eleve nem vizsgálják  - viszont kaszírozznak !

D.

Előzmény: Axióma (1702)
Axióma Creative Commons License 2007.10.17 0 0 1702
Na elkiabaltam, ma ranktalaltak... nem voltam itthon, de csak a gazos belelt kemenybe lesett be (csak a pinceben levo ajton) + huzatvizsgalat (ha jol ertem csak siman gyufaval), a dupla kemeny masik felet azt mondja inkabb nem nezi meg mert akkor arra is kene tartalek vagy mi cimen fizetni. Igy csak 1400Ft-ra huzott le minket.
Előzmény: Axióma (1628)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.10.15 0 0 1701
T süketkoma!

A jelenlegi szabályozás értelmében a maximális füstcsőelhúzás 2 m (bár ebben csak 90% ig vagyok biztos) lehet, vagyis a füstcsőcsonk és a bekötés vízszintesre eső max vetülete. A teljes vezetési hossza persze lehet több, pl hordozható cserépkályhák csonkja a padlótól 40 cm plussz két könyök meg az elhúzás ... esetleg max 4.5m ... nagy belmagasságnál akár több is.
Ha az elhúzás ennél nagyobb akkor azt már csak füstcsatornában oldható meg (külön tisztítási lehetőség, szigetelt szerelt rendszer, legalább 10°os eséssel a kürtőre kötve... stb.) de ez is max 3 m. az MSZ-04-82/2 szerint.
A vegyes tüzelő berendezések esetén a plafon síkjától legalább egy dupla bekötés távolságot ildomos hagyni, vagyis a bekötés felső síkjától 25cm-t.

kolja
Előzmény: süketkoma (1693)
vasihod Creative Commons License 2007.10.14 0 0 1698
Köszönöm.
kentaura Creative Commons License 2007.10.14 0 0 1697
Ha nem szerelt kéményed lesz, akkor a kémény alatt igen.
Előzmény: vasihod (1696)
vasihod Creative Commons License 2007.10.14 0 0 1696

Sziasztok!

A héten alapoznánk a házunkat, és felmerült egy kérdés:  a kémény és a kandalló helye alatt is ki kell szedni teljes mélységben az alapot? 

kentaura Creative Commons License 2007.10.14 0 0 1695
De mivel mindkettőt be kell tartani, tehát nem lehet!
Előzmény: kentaura (1694)
kentaura Creative Commons License 2007.10.14 0 0 1694
Max 2m-t lehet elhúzni az MSZ szerint a füstcsövet. Azt sajnos nem tudom, hogy az MSZEN mit mond erről
Előzmény: süketkoma (1693)
süketkoma Creative Commons License 2007.10.14 0 0 1693
Sziasztok!

A következő kérdésem lenne:

A házunk közepén levő hallban megy fel a kémény. Egymás melett kettő kürtő: egy bélelt a gázkazánnak, egy béleletlen, amibe most a cserépkályha van bekötve.
A nappali a hall után következik. Ide szeretnék egy vízteres kályhát telepíteni. Az lenne a kérdésem, hogy a hall mennyezetén el lehet-e vezetni a füstcsövet, vagy feltétlenül új kéményt kell építsek. Természetesen van nehezítő tényező: a hall és a nappali is fafödémes.

Köszi előre is!

ps. a füstcső hossza a lakásban kb 4,5 m lenne.
Tigano Creative Commons License 2007.10.12 0 0 1691

Máshova is elkelne az a pénz ami erre megy, de nem akarok felelőtlenségből egy esetleges háztüzet. Mert mi van akkor, ha pont ott "szelel" a fuga, ahol a hajópadló találkozik a kéménnyel? Az a kb. 300-400C fokos füstgáz elég hamar felgyújtaná  szerintem. Inkább nem kockáztatok. Ha ez egy téglaépítésű ház lenne, betonfödémmel ahol nincs mi kigyulladjon akkor tojnék rá én is, főleg mert irreálisan drága művelet a rendbehozása, de itt minden fából van, az azért nem ugyanaz a rizikófaktor.

Előzmény: Törölt nick (1690)
Tigano Creative Commons License 2007.10.11 0 0 1689

Bajt nem akarok, pont azért akarom rendbetenni. Ez a kémény évek óta nincs használva, és bár nincs lezárva, ellenőrizni sem szokták (vagy lehet, hogy akarnák, de eddig csak nyáron voltunk itt mivel nyaraló, akkor meg nem jött kéményseprő).

naszóval, nem szeretnék tüzet. A kéménybe beleépítve semmi nincs, de a gerenda csak 8cm-re van a kéményfaltól, és közben az is kiderült, hogy a hajópadló meg egyenesen hozzáér a kéményhez. Ez se megy bele a kürtőbe természetesen, de nyilván annak idején amikor ez a ház épült, még nem szórakoztak résekkel a kémény körül. Még szép díszléc is van rajta. :-)

Mondjuk már nézegettem, de szerintem lehetetlen normális rést hagyni. Ha kivágom a hajópadlót körbe (ami nem akarok, mert nem értek hozzá, meg kedvem sincs ezzel foglalkozni), akkor a levegőben fog lógni a padló. Ha az emeleten arra a pontra lépek, szerintem le is szakadok. Nem sok ötletem van.

Minek béleltetnél ??

Ez a kémény  3 x ekkora teljesítményre is  megfelelő, a szelvényéből adódóan nem lehet olyan lerakódás - vagy csak sok sok év után ami begyulladna. Viszont a tetőtérben a vakolatot nem árt ellenőrízni.

Azért kell béleltetni, mert a kéményt újra üzembe kell helyezni hivatalosan, viszont béleletlen kéményt már alapból nem vesznek át. A másik indok, hogy nem tudom mennyire lehet füsttömör a fugázat, a bélelés ezt is megoldja.

Vakolat ép. A kürtő tiszta, amennyire meg tudom ítélni. Csatolok egy képet róla.

Mondjuk elég nagy szopás az egész munka, mert még valami tetőkibúvó is kell, ugyanis az sincs.

Előzmény: Törölt nick (1684)
pacseryk Creative Commons License 2007.10.10 0 0 1687

Köszönöm a választ,

A kérdés az, hogy hogyan tudom kitépni belőle az alu bélést?! A kémény olyan 6m lehet.

Elektromos helyett akkor már inkább beteszem a fireplace DVD-t és nézem, hallgatom a 70-centis TV-n. :)

Előzmény: pjotrkolja (1686)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.10.10 0 0 1686
T pacseryk!

Milyen magas a kéményed, utólag bélelt -e, mennyit szánsz rá?
Egyébként javaskok egy elektromos látványkandallót ... múltkor láttam valahol egész cuki ... lehet veszek a panelba. :)

Félre a tréfát (Tankcsapda) Ha elég magas a kéményed és tudsz biztosítani légutánpótlást (kéményhuzat kialakítás), ki tudod tépni belőle az alu bélést, akkor talán felrakhatsz egy SVT IF7 Öntöttvas"kandallót (nem kandallóbetét) 5-7 kW ...
Max ennyi ...

kolja

Szerintem ,,,, érdemes másokat is meghallgatni
Előzmény: pacseryk (1682)
pjotrkolja Creative Commons License 2007.10.10 0 0 1685
T SolnesM!

A nem jelentősen dolgot azért ne firtassuk mert egy nem túl magas kémény esetében (lakórész, kis padlás, kis hajlásszögű tető (könnyű szerkezeti házak jellemzője)) páne vegyesnél igen is egy 50cm hatásos magasság csökkenés nem kevés ... , főleg ha bele vesszünk egy kis torló hatást is. No azért nem mondom hogy ez lenne az elsődleges oka a kazán visszafüstölésének.

kolja

Ui.: A kéményfej pedig a kémény tetőhéjalás feletti része, a beton "biszbasz" a tetején a fedkő-lap amit ildomos vizorral ellátni.
Előzmény: Törölt nick (1683)
pacseryk Creative Commons License 2007.10.10 0 0 1682

Szia pjotrkolja!

Arra van valmi ötleted, hogy egy 14*14-es sosem hasznlált 13-as spirál aluval bélelt kéményből hogyan lehetne kis látvány kandallóval/kályhával használható kéményt csinálni? Alu kihúzása valahogy?

pjotrkolja Creative Commons License 2007.10.10 0 0 1681
T tibcow79!

Ahogy Axioma is mondta, ezt okozhatja nagyban a légutánpótlás hiánya, nem megfelelősége, de az erősen fugahiányos kéményfej is lehet a ludas, Bár ehhez igen csak fugahiányosnak kell lenni. A nem telibefugázott részeken ugyanis "falsot" szívhat a kéményed, ezáltal csökentve a kéményhuzatot, (mint egy oldalán kilugatott szívószál, mennyivel több erő kell hogy üccsihez jutthass!). Úgyhogy fugázd telibe a kémnyed és gondoskodj egy szép méretes légbeeresztőről, ajtó vagy fali rács (átlagos 20-30 kW vegyes kazánhoz, ha amúgy van huzat egy 100*400, általában elég).
Esetleg a kazánban kátrányos lerakódás lehet még a "füstölés oka bár ez utóbbi még igen büdös is.

kolja
Előzmény: tibcow79 (1677)
Axióma Creative Commons License 2007.10.09 0 0 1680
Ablakcsere ott nem volt-ot ertsem ugy, hogy az egesz hazon lecsereltetek fokozott legzarasura, de a pinyon levo mini ablakot nem? Mert akkor boven lehet hogy levegohianya van... (teszt peldaul: fullra nyitott ablak mellett is problemas?)
Mielott atepitened a kemenyt probald ki, hogy egy egyszeru legbeejto nem oldja-e meg a gondodat!
Előzmény: tibcow79 (1677)
porker Creative Commons License 2007.10.09 0 0 1679
Most jártam hasonlóképpen egy új kéménnyel a gerenda távolság tekintetében. Nekem azt mondta a Kéményseprő, hogy min. 7.5 cm-re megadják az engedélyt ha legalább 1.5 cm-es ÉMI engedéllyel igazolt "nem éghető" anyaggal burkolom a legközelebbi gerendát. Ez független a béleléstől - a nélkül viszont mrá állítólag nem adnak ki engedélyt! - és szigorúan ide Kelet-Pestre vonatkozik. Kérdezd a local "szolgáltatót"!
Előzmény: Tigano (1673)
porker Creative Commons License 2007.10.09 0 0 1678
Nnnnnna! Elbontattam a kéményt!

Holnap felrakják ismételten. Csak mostmár nem üveggyapotot tetetek a béléscső köré, hanem kőzetgyapotot és meglesz a 12 cm-es távolság a gerendától.... fene a hülye fejemet! ... Meg a műszaki ellenőrét, mert ő sem vette észre :(
Előzmény: porker (1672)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!