Úgy látszik, ma kissé álmatlanságban szenvedek, hogy ilyen sokáig fenn vagyok. :))))
Azért ezt még csak betallózom, témától, és mindenféle célzástól mentesen:
"(...) Leggyakrabban az ékszerteknősök tapasztalatlan tulajdonosai keresik meg a szakembert kedvencük étvágytalansága miatt. Ez azonban csak a leglátványosabb tünete az ásványianyag- és vitaminhiánynak. A nem megfelelő arányú-minőségű táplálék, a nem elegendő mennyiségű élő,- vagy fagyasztott hal adagolása, vagy az egyoldalú grammikus rák és marhaszív kocka, szárított hal etetés alkalmával fellépő anyagcsere zavar során az állat páncélja és csontjai megpuhulnak, a szemhéjak megduzzadnak, így nem is látja a táplálékot, illetve a harapás fájdalmassá válása miatt nem veszi fel azt. (...) Vízi teknősökben gyakori jelenség az A-vitamin hiány esetén fellépő szemhéjduzzanat, ami részben a vestubulusok hámjának a károsodása miatt kialakuló ödéma, részben a szemzughoz térő mirigyek, pl. a Harder-mirigy kivezetőcső hámjának az elfajulása és metapláziája miatt lép fel. Ezt még bonyolíthatja a már látványos csont, és-vagy páncél puhulás (...) Az A-vitamin hiány kezelésére injektábilis olajos A-vitamin készítmény adása javasolható. Teknősöknek 500-1000 NE/ttkg A-vitamin adása ajánlott hetente 2 alkalommal bőr alá. Felhívjuk a figyelmet, hogy az A-vitaminzsíroldékony vitamin lévén könnyen túladagolható, így a kisebb méretű teknősöknek inkább a terápiás adag alsó sávját válasszuk. ..... (....)"
Hüllő-szakorvosi véleményezésből való idézet. (forrás nincs)
A legelső kérdés, hogy volt-e már teknősöd, és tudod-é azt, hogy kell egy teknőst tartani.
Ugyanis teljesen mindegy, hogy a teknőst a lakásban tartod, vagy a kerti tóban, a különbség csak annyi, hogy a kerti tavat nem kell takarítani 2-3 havonta.
De ami a teknőssel kapcsolatos, az mind ugyanaz a kerti tóban is (főleg az etetés).
Másrészt a teknős nem vizi állat, hanem vízhez szokott, vízben étkező, de szárazföldön is sokat mászkáló állat.
Ennek következtében lehet, hogy más az első nap meglép, ha nincs rendesen körbe kerítve a kerti tó. De szó szerint rendesen körbe kerítve, mert a nem jól lerakott kerítésen is egyszerűen át tud mászni, vagy a legkisebb résen is átpaszírozza magát.
Én maximálisan teleltetés ellenes vagyok, ugyanis ma Magyarországon nem lehet kapni (asszem) olyan édesvizi teknőst, amelyiket teleltetni kéne. Egyetlen ilyen fajnak sincs semmi köze eredeti élőhelyén a téli teleléshez.
Kivéve a mocsári teknőst, de azt meg nem lehet otthon tartani, szigorúan védett állat .... ja.
Néhány tenyésztő megfigyelte, hogy egy-két strapabíróbb fajnál (példul a vörös-, és sárgafülű teknősnél), ha télen teleltetve vannak a teknősök, akkor májusban aktívabb lesz a párzási szándékuk, és valamivel jobb arányban kelnek ki a tojásból a kisteknősök. De ennyi az egész teleltetési ceremónia lényege.
Ebből aztán "nagyon hozzáértő, agyatlan műkedvelő" akvaristák, hogy valami nagyon okosat mondjanak, elterjesztették ezt a teleltetési baromságot.
Valóban van pár olyan teknős faj, amelyik képes annyira alkalmazkodni, hogy adott esetben lehessen teleltetni, de nagyon sok olyan faj van, amelyiknek szükséges példul a legalább 25°C hőmérsélkletű víz állandóan. Vajon ezek meddig bírnák az 5°C - 10°C hőmérsékletben, ami szükséges a teleltetéshez.
Ugyanis ha hidegebb a víz, akkor a vízzel együtt megfagy a teknős. Ha melegebb, akkor nem tud téli álomba szenderülni, felébred, vagy aktív marad, viszont eleséget meg nem fog találni hónapokig.
Ennek ellenére egyes fajok képesek kibírni a telet megfelelő környezetben, de nagyon necces a dolog.
És ez a legtöbb esetben nem a gazdin múlik, hanem a szerencsés környezeti körülményektől.
Szal' lehetne nagyon sokat vitatkozni ezen, de én akkor is értelmetlennek tartom.
Azért ne tartson senki teknőst, hogy leblicceljen pár téli hónapot, mikor is valójában sorsára hagyja az állatot.
Ha szerencséje van, akkor áttelel, ha elpusztul, akkor meg nagyon könnyű kimenteni magunkat, hogy biztos beteg volt, és azért nem bírta ki.
Ugyan is nem egészen értem (sőt egyáltalán nem), hogy a 30°C víznek, és a legalább 70%-os páratartalomnak mi köze van a páncélpuhuláshoz, pontosabban annak gyógyításához (???????????).
Ha egy teknős meg van fázva, akkor megértem, hogy melegebb (25 - 28°C), esetleg enyhén kamillás vízbe kell tartani. De izzasztó kúráról még nem hallottam, pedig én sem ma kezdtem a teknőstartást. Az állatorvos a teknős betegségével kapcsolatban vagy nem mondott el mindent, vagy .... jobb ötlete nem volt!
Nem vagyok állatorvos, de abban sem vagyok biztos, hogy ez a doki ért a hüllőkhöz.
(persze lehet, hogy tévedek, ki tudja. Mindig tanul az ember valami újat)
A páncél puhulás egyrészt nem egyik napról a másikra alakul ki, másrészt nem is gyógyul meg a teknős egyik napról a másikra. Ezt injekció-kúrával szokták gyógyítani, viszont minden beteg állat szokása, hogy nem eszik rendesen, vagy egyáltalán. Legalább is addig, amíg nem kezd gyógyulni.
Tehát, amíg az injekció-kúrának nincs valami hatása, addig nem is fog rendesen enni.
sok-sok évvel ezelőtt volt ékszerteknőcöm és helytelenül etettem, megpuhult a páncélja és jártam hetente kétszer az Állatorvosi Egyetemre, meggyógyult, csak azt nem értem, hogy Te nem vagy kezdő gazdi, mi történhetett éppen most a teknőccel? mostanáig nem volt gond a páncéllal és most van?
Biztosan válaszolni fognak a szakértő teknős-gazdik, de úgy tudom, ha puha a páncélja, az komoly vitamin-hiányt jelent és talán hűllő-szakértő orvosnak kellene megmutatni, hátha injekciót kellene adni, de majd ad tanácsot biztosan más is.
Az a baj hogy a tó amúgy sincs 1m de csak félig lessz töltve mert a közepén van egy kimászó,így nem kell hogy kimennyenek a tóból,amúgy a tó műanyag és homok van az aljánmost mit csináljak????????????
Sziasztok! Itt új vagyok, pedig 10 éve vannak pirosfülű ékszerteknőseink. (Törpenyuszis vagyok, az indexen és az nlcn is tag vagyok évek óta a nyulasoknál.) A tekijeinknek 10 éve semmi bajuk nem volt, de a hét közepén vettem észre, hogy a lányka, (ő a nagyobb, Josephine) páncélja megpuhult, és a szemét sem bírja kinyitni. Az orvos tanácsára "izzasztókúrán" van már két napja, ami annyit jelent, hogy kivettem a vízből egy kisebb terráriumba, a gázkonvektorra tettem ( ne féljetek. csak az őrláng ég alatta, nem akarom megfőzni szegényt), a Zepter edényem hőmérője van benne, mert folyamtosan 30 fokon kell tartani a 70 %-os páratartalom mellett. Azt tudom hogy A (és D) vitamin hiánya van. Ma voltunk is szurin a dokinál. Még reggel kii is nyitotta a szemét, de nagyon fénytelen a tekintete. Sad Persze tudom, beteg. Sajnos nem tudom rávenni semmivel sem, hogy egyen. A vizük most már 28 fokra van felfűtve, a dokival azt beszélttem meg, hogy etetés idejére visszateszem, "férjurával" hátha jobban eszik. De sajnos nem.Van valami ötletetek, mivel lehetne evésre inspirálni? (Szerdán du. viszem az újabb vitamin injekciójára,. A doki viszont ma azt mondta, ha nem fog enni, hiába a vitaminkúra. :( :( ) A másik: létezik, hogy most nem érzi jól magát a vízben? Mintha kapkodná a levegőt, mikor beletettem... Kb 1/4 óráig próbálkoztam, hátha eszi a halat, de hozzá sem nyúlt. Így visszatettem az "izzasztókamrájába", várom a hatását a szurinak, holnap újra megpróbálom az etetést.. Van valamelyikőtöknek valami épkézláb ötlete, mivel tudnám evésre bírni őnagyságát?? Válaszotokat előre is köszönöm!!!
Ha visszaolvasol a következőket találod összefoglalva: ha elég mély a tó (min, 1,5 m) természetes aljzatú (tehát nem betonozott), és így az iszapba be tudja magát ásni a teknős, akkor csak arra kell figyelni, hogy legyen lék mindig a tavon, hogy az oxigénhez jusson, a többit - azaz azt, hogy mikor és milyen mélyre/módon ássák el magukat télire a teknősök - rájuk lehet bízni. És készülj fel a következő évi gyermekáldásra is, már persze ha hím/nőstény párról van szó.
Helló!Tavasszal fogok kapni az eggyik ismerősünktől 2 nagy Ékszerteknőst,kerti tóban lessznek!Hogy tudnám őket a tóban majd átteleltetni?És mire kell vigyáznom ha a szabadban tartom őket?
Nem volt semmi gond, nem élesek és ez a régi helyén volt. A férjem arra ment haza, hogy szökik a teknős.Ezután lett az új hely, ahol a kövek nagy része átkerült a kaktuszaimra.:-))
Úgy szeretnék egy barátot, -gondolta a sünike és felkereste Mukit a teknöcöt..-:))),
--
Recht ungewöhnlichen spätnächtlichen Besuch erhielt Mucki, die Schildkröte von Familie Joos. Ob sich der Igel da vielleicht „in der Tür geirrt hat“? Darüber kann man nur Vermutungen anstellen. Der Igel wollte jedenfalls dauernd mit Mucki kuscheln, sehr zum Leidwesen der genervten Schildkröte. Die wollte nämlich nur eines... schlafen! (Der heutige Schnappschuss kommt von Joachim Joos aus Wurmsham.)
Soha nem használok (nem is használtam) semmilyen adalékot a vízhez.
Nálunk is klóros a víz, mint mindenhol. Kicsit spriccelősen engedem a vödörbe a vizet, így a klór nagy része ki is párolog belőle. (A kerti tóba is utántöltéskor a slagra ráteszem a locsolóvéget, és kissé permetszerűen engedem a vizet a tóba. Kicsit tovább tart, de frissíti az oxigéntartalmát, és közben szintén elpárolog a klór nagy része)
Ami meg benne marad, az pont elég némi fertőtlenítéshez.
Már a pár hetes kistekik páncélját is megsubickolom rendszeresen.
Az idősebbek biztos emlékeznem apu, vagy nagypapa borotvapamacsára. Nekem van kettő is olyan, azzal szoktam őket "kefélni".
A nagyokat meg körömkefével.
Amikor a nagyokat kiteszem lakástúrára, és már megszáradt a páncéljuk, le szoktam néha kenni vékonyan csukamájolajjal. Ez tele van vitaminnal, tisztít, fertőtlenít, és beszívódik a páncélba is.
Aztán, ha már jól beszívódott, "megpucolom őket, mint a cipőt", egy tiszta ronnygal, és tök fényes lessz a páncéljuk. :)))))
Bocsi, de valahogy nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy a teknősök páncélja vízköves legyen, ha időnként rendben vannak tartva. A vízkő nem képződik olyan gyorsan. kb. 3 havonta szoktam nagytakarítást csinálni a helyükön, és akkor szokott a vízmelegítőn egészen enyhe vízkőképződés látszódni, amit még a kezemmel is le tudok dörzsölni (3 havonta) !!!!
OFF igen, a kutyát Jessica13-tól kérdezték, a boló meg a miénk.
ON én még nem láttam vízkövet az akváriumunkban, max a vízszint környékén egy vékony csíkban. A tekik háta inkább algásodik... utálják is a körömkefét rendesen :-). Vízelőkészítőt azért használunk, de inkább a klór ellen. Én néha meginni se birom a csapvizet, annyira büdös (klóros).