Ja és mellesleg én még nem járok ilyen mélységig. Azt sem tudom, hol kell nézni a névváltozással kapcsolatos dolgokat. De bármi érdekel, amit találtál velük kapcsolatbn, a fotókat elküldenéd, hogy átmazsolázzam őket?
SZia. Nem találkoztunk sajnos. Én még nem voltam a gyulai levéltárba, csak készülök, de nem tudom mikor fogok eljutni. Nekem sok Gyurik rokonom van, BÉkés megyéből főleg. Tehát, ha bármiféle kutatásod van, megköszönném, ha átküldenél egy másolatot belőle, átnézés végett. Ki tudja, lehet valamelyes rokonok vagyunk. Nem voltál hosszú, olvastam volna még, mert hát ugye lehet érdekelt vagoyk és bármi érdekel. Sajnálatos módon az egyetlen ember, aki a felmenőimről tudott volna segítséget adni, múlt héten elhunyt (90 akárhány éves volt, sajnos nem ismertem sezmélyesen csak most a kutatás során derült ki). És a lánya küldte volna el az iformációkat, de most így haláleset után nemigen ezzel fog foglalkozni. Nekem is az otthoni gépen van a családfa úgyhogy majd este értekezünk és leírom én kit kutatok. Köszönöm addig is. Üdv.
Kedves Szilvia! Régen jártam erre..bocsánat, csak most vettem észre, hogy kérdeztél. Fotóztam Gyulán...találkoztunk volna? Gyurik névvel kapcsolatban: igen találkoztam vele: lévén az egyik ősapám is Gyurik ( Gyurkowiech, D'jurkowje, D'jurkoro...stb.. formában is előfordult a név, ezt vagy ebben a topikban LvT-vel vagy a Családneves topikban kiveséztük), Az én Gyurik Péter ősapám 1805-ben halt meg 85 évesen Békéscsabán, apja Gyurkowjech al. Szekerka Mihály 1758 körül ( most nem a saját gépemnél vagyok ezért nem tudok utána nézni) szintén Békéscsabán, s valószínű az ő édesapja is Szekerka Mihály néven.
Ősapáim közül Péter 1753-ban a csabai evangélikus lelkész (Vandlik Márton) követőjekén Nyíregyházára ment - ekként tirpáknak is vagyok mondaható:)) - ahol jó 10 évig élt. Sajnos Vandlik lelkész úr igen gyönyörű kézírással, de kevés precizitással rendelkezett, s ezért azok az anyakönyvek esetlegen tartalmaztak pontos bejegyzéseket...esetemben pl. a gyermekek egy része nem született, csak meghalt.
Azt láttam még, hogy Gyurik György is volt Nyíregyházán, valószínű a testvére v. nagybátyja volt ősapámnak.
A család többi része Csabán maradt, nagyon kiterjedt család volt...Péter ősapa valószínű kovácsmester volt, mert mint Kovács Péter lett eltemetve, s gyermekei a későbbiekben a Kovács Péter vezetéknevet viselték.
De testvérei és azok családjai maradtak a Gyurik névnél. Írd meg konkréten mi érdekel, s ha megjavult a gépem szívesen utánanézek. Bocs' ha hosszú voltam.
Hogy hogy lehet kutatni a Hböszi levéltárban? Jó gyorsan:)
Hát előtte legalább két nappal telefonon oda kell szólni, hogy ne legyetek túl sokan, mert kb. 4 szék van a kutatószobában, tel. szám: 52/229-442. Nagyon kedvesek, segítőkészek a hölgyek (ketten vannak általában). Sztem 1895-től meg tudod nézni, amit akarsz, mert azt biztosan tudom, hogy a furtai anyakönyvek 1865-től vannak. Lehet fotózni is, 500 Ft 500 db kép, és rögtön engedélyezik is. Minden nap 8-15.30-ig van kutatás, pénteken fél 1-ig. Most az ünnepek miatt lehet kicsit máshogy alakul. Én nem tudom mikor megyek legközelebb, de ha hamarabb mint te szívesen megnézem amit kell, csak küld el nekem emailben vagy itt is jó. Semmibe nem kerül, ha én nézem meg, mert ha megyek nekem is kell valami biztosan és nem egy nagy összeg a buszjegy oda-vissza. A fotózást meg már kifizettem, úgyhogy belefér a keretbe. Üdv.
Ha minden kerek akkor novemberben még megyek Gyulára, de ez csak terv egyelőre... Ha találok valamit jelzem. Az esetlegesen érdekelne, hogy Erdőgyarakról(Bihar vármegye, nagyszalontai járás) akad-e valami irat a levéltárban. Hátha ,bár vannak kétségeim. Köszönet!
Ő róla szeretnék többet megtudni: Koós /Puskás/ Rozália Szeghalom, 1904.6.21. - Debrecen, 1990.06.24. Szülei: Koós István, Puskás Rebeka. Igazából a szüleiről kellene többet megtudni, mert nem tudok feljebb haladni. Koós Rozáliának azért van két neve, mert mamám elmondása szerint egyszer így anyakönyvezték egyszer úgy. Ezt én sem értettem, de így van. Tehát bármi érdekel, ami róluk esetleg kiderülne. De ha csak Koósokat, vagy Puskásokat találsz, azokat is szívesen veszem, majd csak kihámozok belőle valamit. Ha tudsz fotózni, az lenne a legeslegjobb!!! Mégegyszer köszi. Mikor mész kb? Neked nem kell valami HBMegyéből?
"...számos tornyával és zöldelő hegyeivel csinos látványt nyujt, utcái újabban rendezettek s nagyrészt városias színezetüek, csakis terjedelmes külvárosai (Felsőnémet, Hatvan és Maklári külváros) inkább falusias jellegüek."
Mivel nem vagyok Egerben ismerős, nem tudom létezik-e jelenleg "hatvani" városrész. (Nagyapám is - még az 1800-as években - ott született.)
A térképet most nem tudom produkálni (egy levéltárban találtam rá), úgy emlékszem, hogy a lexikon térképén a Hatvani út környékére helyezhető. Igyekszem előkeríteni és küldöm.
Jól esett, hogy kerestél. Nem sértődtem meg, inkább hirtelen rosszul esett egy-két dolog, de fátylat rá. Voltam ma a Hböszi levéltárban fotóztam néhány zsákai, furtai születési, házassági, halálozási anyakönyvet, csak pl. foggalmam sincs, hogy lehet felrakni, hogy mint egy weblapon meg tudjátok nézni. Így inkább, ha kell valakinek valami onna, írjon emailt és átküldöm emailben. Ale névvel nemigen találkoztam, de még megyek Zsákára közvetlenül a tizsteletessel vagy a plébánossal (vagy hogy nevezik manapság őket) fogok találkozni aki személyesen adja ide az eredeti anyakönyveket és akkor megtudok nézni bármit. Csak jó lenne valami konkrét adat is. Vagy ennyid van????
Még ma este felrakom a könyveim jegyzékét (családfakutaás témában)
ha valakit valamelyik érdekel írjon....
kb 200 db a polgar anyakonyveknél lesz fenn...
Gerard
Ui. Szilvia hol vagy? Ne sértődj meg, inkább írj vissza, hogy zsákán és környékén vagy kutatásid alatt az ALE névvel nem találkoztál-e. Eddig a családfakutatásomban ez a legnagyobb luk.
Köszönet a válaszért! Kissé lelombozódtam mikor nem találtam meg a bejegyzést, de hátha az eredetiben benne van. Igaz a levéltárostól hallottam, hogy a személyes ismerősét bejegyezték a halotti anyakönyvbe miközben még vígan élt... No legalább van merre még szétnézni. (Csak jelzem, hogy a kunágotai anyakönyvek elég hiányosak és rossz állapotúak Gyulán a levéltárban.)
Először is: minden felajánlott segítséget nagyon köszönök a besenyszögi hagyományőrző projekttel kapcsolatban, és mindenkit, aki a községben kutat(ott), arra biztatok, hogy pályázzon. Még egyszer és utoljára a kiírás linkje: www.besenyszog.freeweb.hu
Westham 4!
Saját tapasztalatból megerősíthetem, hogy néhány név kimaradt az anyakönyvekből. Mikor dédnagyapám testvéreit és azok hozzátartozóit szerettem volna felkutatni (Besenyszög), két nyomon indultam. Először megkérdeztem nagymamámat, aki szépen fel is sorolta az édesapja testvéreinek nevét, kor szerint, azok házastársainak nevét,gyermekeik nevét, azok házastársainak nevét 80 évesen. Természetesen csak azokat a testvéreket tudta felsorolni, összesen öten voltak testvérek dédnagyapámák, akik megérték a felnőttkort és találkozhattak a kislánnyal (mamával), aki így megőrizte emléküket.
Ezek után a levéltárba mentem ellenőrizni az adatokat. A felsorolt 5 testvér helyett jóval többet talátam. Dédnagyapámnak több testvére meghalt néhány évesen (rájuk nem is emlékezhetett nagymamám) és több csecsemőnek a korábban meghalt testvér nevét adták.
Dédnagyapám egyik nővére - név szerint Boros Brigitta - sehol nem szerepel a születési anyakönyvekben, pedig átnyálaztam az összes szóba jöhető évet, és persze fogalmam is volt róla, hogy hányadik gyerekként született és mégis: semmi. Egyszerűen kifelejtették az anyakönyvekből. Esetleg nem keresztelték meg? Egy régi, római katolikus, paraszti családban ez nehezen képzelhető. Pedig Boros Brigitta élt és virult, csak nincs meg a születési anyakönyve.
Szerintem is felesleges megsértődni, majd ha még pár évet eltöltöttél kutatással, rá fogsz jönni, hogy még mindig van mit tanulnod....
Az embernek sokat segítenek az ilyen fórumok(meg az olyanok mint a Radix), ha az elejétől elolvassa, bizony sok kérdésére választ kap. Egy-egy konkrét községnek elég ha a nevét megemlíted(vagy a linkjét),akit érdekel, jelentkezni fog.
Konkrét kérdésekre(mit-kit keresel?) biztosan valamelyik helyen választ kapsz.
Ami a 4822 és 4666 hozzászólót illeti: kevés ilyen segítőkész és a családkutatásban járatos embert ismerek(legalábbis virtuálisan), amint azt honlapjai
is tanúsítják.Nekem is rengeteget segített.
És ha elolvastad , láthatod, konkrét dolgokra válaszol.
Ha jól emlékszem, a "hadnagy -"ról van szó ill Nyírbátorról,mert valaki azt kereste..
Nem megsértődni kell, hanem tanulni a hibáinkból. Itt senkinek nem szedték még le a fejét.......Téged nem kioktattak, hanem kicsit figyelmeztettek vagy éppen a" helyes útra próbáltak terelgetni...". Tették ezt jó szándékkal! Ezen a topikon is vannak nagyon kedves,segítőkész és komoly tudással rendelkező családfakutatók, - akárcsak a Radixon. (4822. 4666. " a zenésznek muzsikálsz ")
Mindenki kezdte valahol és eljutott valahova. Remélem még Te is fogsz ezen az úton járni........sokat tanulni,olvasni és a lelkesedésed is megmarad.
Örülök, hogy tetszett és látom hasznos volt a "sulinet örökségtár" linkje.
Kedves hozzászólók! Előszöris mindenkinek köszönöm a kioktatást, igazán jól esett.
Vajon azoknak is "leszedtétek a fejét", aki ezeket írta: 4822, 4815, 4783, 4666-as hozzászólások! Csak mert ők is hasonlókat és hasonló terjedelmeket írtak....
Én ezzel lezártam ezt a hozzászólási ceremóniát!!!