Az elmúlt napokat fénykép archiválással és rendezéssel töltöttem /még nincs kész/. És felemerűlt bennem az igény a gyors vissza kereshetőségre. Nincs valakinek véletlenül egy olyan adatbázisa amit csak fel kellene töltenem /és nem kéne legyártani/ és kereshetővé válnának a képek. Ugye van dia, negatív, negatívscan és digit állományok. Természetesen átfedések vannak. Esetleg valami program?? Ja a keresési feltételek elég cifrák is lehetnének ezeket még nem tudom.
A pókkal szemben csak a felvételek elkészítéséhez minimálisan szükséges testi kényszert alkalmaztam az Októberi Sajnálatos Fényképezések során. Egészségkárosodás nem lépett föl nála, amit minden kényszer nélkül, írásban is elismert :-)))
Tényleg, ha már itt ennyien vizsgáztatok ízeltlábúakból, meg tudnátok mondani, miféle pók ez? Én egy határozó alapján próbáltam beazonosítani, de nem sikerült egyértelműen. A legközelebb talán a réti farkaspók volt hozzá. A könyv azzal biztat, hogy a farkaspókoknak van vagy 60 alfaja, és sokat csak ivarszerveik alapján lehet megkülönböztetni. Én mondjuk nem hajtottam föl a szoknyáját, nem nagyon nyúlkáltam hozzá.
Én is agrármérnök vagyok és vizsgafeltétel volt a növény, és rovargyűjtemény készítése. Nem is beszélve a különféle kisállatok boncolásáról. Azonban a tanuláshoz ez elengethetetlen feltétel volt. Én azt vallom egy fotón nem lehet úgy megismerni egy rovart, bár kétség kívül emberségesebb, mint egy preparátumot nézegetve. Az egyetemen rengeteg rovargyűjtemény volt, több ezer rovarral, csak így tanulhattuk meg felismerni őket. Ez csak a rovar része volt, de ugyanígy volt madár..stb gyűjtemény. Nagyon sok időt eltöltöttünk a tárolók előtt a latin neveket tanulva, hogy fel tudjuk őket majd ismerni a vizsgán. Az öncélú preparátumkészítést-rovargyűjtést elítélem, de a tanuláshoz szükség volt rájuk.
Ő nem fotós hanem agrármérnöknek tanul és rovargyűjteményt kellett csinálniuk... Különben hál' istennek ma már fényképes rovargyűjteményt is be lehet náluk adni, úgyhogy egyik haverjának már én adtam képeket a gyűjteményhez.
Szóval aki jótékonykodni akar a rovarok javára, ajánlja fel képeit a mostani hallgatóknak!
Az én haverom meg gombostűvel szurkálja át őket... Akkor is egy helyben maradnak... ha jól sikerül neki akár száz évig is, az milyen hosszú expót tesz lehetőőővéé! :D :D
Hát én soha nem használtam, de sajna a természetfilmek többsége is használ ilyen és ehhez hasonló trükköket, amelyek messze vannak az etikától, tisztelet a kivételnek. És akkor még nem is beszéltem a másik megoldásról, amikor a rovart üvegbe zárják, egyzserű szifonpatronból származó CO2-vel elkábítják és így fotózzák, illetve vizsgálják. A módszer mellett szól, hogy nem lesz semmi baja a rovarnak, a fagyasztás kicsit durvább, de elvileg ez sem tesz kárt a rovarban, elvileg....
Vagy az a cég aki a leginkább "megkeni" az anyagbeszerzés kompetens személyét ...
Az újságok szerkesztőit, fotórovatok vezetőit annó elvitték egy jó kis kirándulásra, befizették egy japán vagy Thai körútra és máris megvolt a medrendelés. Mindenki jól járt, a muksónak nem került pénzbe az ingyen "görbe hét" a C-N pegig eladta a vasat - ami ráadásul nem is volt rosz........ volt pénz fejleszteni, így még jobb dolgokat tudtak készíteni.....
Persze nem ennyire egyszerű a kép, de ez is része , hogy miért a 2 márkát látod ....
Tudom, hogy már rengetegszer kitárgyaltuk, de a Sandisk Extreme III kártyák jók? 1 Gb-s 5400-ért ugye nem rossz ár? A fókuszfotón van most ilyen akció, és vennék. Egyébként DS-be lesz, a sebesség inkább azért kell, mert gondolok a jövőre...
Haverom mindig vitt magával fagyasztó spray-t rovarfotózásra, olyat amivel a focisták lábát ápolják. Persze nem szabad túlzásba vinni a mennyiséget. Jól adagolva lelassítja a jószágot, túladagolva kissé deressé teheti , le is fagyaszthatja. Ez súlyos szövődményes megfázást okozhat a delikvensnek:-)))
Az ebolt esetén az a nagyon súlyos, hogy még a Tamron honlapján simcs feltűntetve, hogy Pentax véggel gyártanák ezt az obit, vagyis nincs Pentaxhoz. Hogy meglepődnék, ha az ebolt mégis kiszállítaná:-))))
Na végre tudok képet föltölteni! Vasárnap összefutottam egy farkaspókkal (azt hiszem legalábbis, hogy az volt) amint éppen a kicsinyeit cipelte a hátán. Bár írásban nem tudom bizonyítani, hogy beleegyezését adta a fotózáshoz, mivel közterületen történt, nem lehet probléma belőle. Egy DFA 100-as makróval sikerült egyensúlyoznom a pók aurájába való kívánatos behatolás és arachnofóbiám között. Elnézést a képminőségért, a rawokat még nem hívtam elő, ezek csak a 2MP-es gépi JPG-k, leméretezve.
Egy darabig nem nagyon akart nyugton lenni, aztán egy negyed óra után végre megállt és le lehetett kapni hosszú expozícióval (a nap már nem volt túl magasan és le kellett rekeszelni).
5-ös rekeszen nem túl nagy a mélységélesség.
A fűben való csörtetést csak vakuval tudtam lefényképezni, kicsit stúdiós. Ne a művészi színvonalat nézzétek, én életemben most láttam ilyet másodszorra. Korábba évekkel ezelőtt, még nem volt K10D-m, csak egy öreg filmes gép, a Nap meg már lement - azóta is arra áhítoztam, hogy egy ilyen Banyapókkal megint összefussak :-) Gólya viszi a fiát...
Ja, értem! Mivel nem hozzák, nem kerül semmibe, marad a hónapokig tartó röhögés a poénon :-) Azért ez a vicc kicsit már uncsi, a forgalmazók kitalálhatnának egy új csattanót a végére.
"minek köszönhető, hogy a nagy sporteseményeken kivétel nélkül mégis csak Canon gépeket lehetett, lehet látni"
- nagy választéka a profi céleszközöknek - a világ egyetlen cége, ami valamirevaló profi supportot nyújt, akár helyben - nem keverendőek a pro vázak + L obik a többi Canon cuccal, hiába lelhetőek fel ugyanazok a betűkombinációk rajtuk :)
Én Canonos vagyok filmes téren, és valóban igazolni tudom, mert csináltam egy tesztet, persze nem műszeresen. A Canonon EOS 50-en USM 3.5-4.5 70-210 obi a Pentax K100D-n Pentax 4.5-5.6/100-300 volt. Meglepő lett az eredmény azonos tárgytávolságról kb a végtelenre a Pentax állt be előbb. Az USM kifejezetten lassúnak tűnt, persze a Canon EOS 50-es nem profi gép, de a K100D se.
Azért az elgondolkoztató, hogy minek köszönhető, hogy a nagy sporteseményeken kivétel nélkül mégis csak Canon gépeket lehetett, lehet látni.