Hű, találtam egy érdekességet a neten: egy szalagos mutáns Forsythia-t!!! Én eddig főleg csak kaktuszoknál láttam ilyet (f. cristata típusok), vagy pl. a kakastaréjnál, há'dehogy az aranycserje is tud ilyet?! Mik vannak... :)
Gratulálok, mindegyik helyes. A lednek pontos meghatározásához adok még egy képet, amelyen a levelek is élesebben láthatók. Szerintem ez elég lesz. A szádor az amiről ennél többet (mármint, hogy Orobanche) magam sem tudok. Ez is ürmön élősködött, mégpedig Artemisia annuán. Korábbról láttam, hogy érdekelnek a szádorgók, ezért is tettem fel, bízva benne, hogy Te a fajt is megmondod. Azért még itt van egy-két kép róla, hátha ez eligazít. Egyébként pedig már csak a 13-as hiányzik.
Nálunk évek óta van, itt-ott jelenik meg egy-egy tő, pl. a kakaslábfűhöz képest elhanyagolható, pedig szabadon szórja a magját. Bár engem semmilyen egynyári gyom nem nagyom zavar, ahol nincs beültetve a kert, előbb vagy utóbb úgyis kinő valami és inkább ez, mint a csupasz talaj.
A Hibiscus trionumhoz ez a valóban szép virág. De azért nem ajánlanám, hogy szaporítsd a kertedben, mert ez egy közönséges meglehetősen nehezen irtható gyom.
Sziasztok! Sajnos az utóbbi időben elvesztem a gondjaimmal, alig- alig tudtam bekukkantani a fórumra, pedig nagyon hiányzott. De azért, hogy lássátok még élek, most felteszek egy csokrot, hátha találtok benne egy- két érdekeset. Meg aztán szerencsére mindig vannak friss arcok is, akiknek talán még lehet újat mutatni. (1-2., 3., 4., 5-7., 8., 9., 10., 11., 12., 13-14.) Megjegyzem én sem vagyok mindegyikben biztos.
Nálam is van, díszgyomnak tartjuk. Nem szaporodik nagyon el és csak elég későn kezd kelni. Inkább gyönyörködj benne, ha szerencséd van, sikerül elcsípni, mikor éppen nyitva van a virágja (1-2 órát egy napig). Az is nagyon szép, a termése pedig kész műremek.
Köszönöm! Utánanéztem, de most még nagyobb zavarban vagyok: a magyar agrároldalak szerint veszélyes, nehezen irtható gyomnövény, egy osztrák oldal szerint Ausztriában sok tartományban kipusztult, erősen veszélyeztetett növény, a pfaf.org növény adatbázis szerint gyógynövény (gyomorpanaszok, bőrbetegség stb.). De akkor most kiirtsam, míg el nem szaporodik, vagy ne?
Igaz ami igaz, a gumicsizma kevés lett volna. Kúszó vagy lápi csalán, a lecsapolások előtt lápjaink, mocsaraink jellegzetes faja volt, mára nagyon megritkult, alig van 1-2 lelőhelye az országban.