Átalában a 12kW-os, 180-as füstcsövű kandallóbetétet még elviszi a 14x14-es kémény, főleg ilyen hosszal.
A lényeg, hogy 45°-os könyökkel fordulj a fal felé, és ne szűkítőt tegyél bele, hanem a stücnit (és a füstcsövet) oválisra nyomva (hogy beférjen a 140mm-es helyre), szintén 45 fokban falazzátok be.
Tegnap deürlt ki számomra, hogy a 14*14-es bélelt kéményünk nem lesz jó csak maximum egy 8kW-os tűztérhez. Ugyanis azoknak a füstcsőcsonkja rendelkezik ilyen átmérővel.
Azt szeretném kérdezni, hogy kivitelezhető e biztonsággal egy 18as füstcsőcsonk átmérővel rendelkező (12-14kW) tűzteret 14es kéményre kötni?
Fontos paraméter, hogy a kémény kb. 8méteres és igen jó huzata van. Felejtsem el?
Köszi előre is a válaszokat. Sorry ha már felmerült ez a kérdés de nem leltem.
"Hát ezt el cseszték. az anagy helyzet.nem megfelelő a kályhabelső építése ill nincsösszhangban a vizpadkó hőelvonásával. így nem marad energia a kályha felfütésére.ill azért hideg ott a csempe mivel ott nem éri a füstgáz vagy a tartály helyezkedik el és abban sem jó a viz melegedése -rétegződik a víz."
Csak az a helyzet több mint 15 évig jól üzemelt és ugyanaz az emberke rakta újra a kályhát - gondolom a belül is ugyanazokat a járatokat építette mint régen...
Reménykedek. Mint írtam, a cucc friss építésű, most áll szárítás alatt. A kezdő füst már nem fehér, hanem eleve szürke, később szinte teljesen eltűnik. És folyamatos kis adagos begyújtásokkal most jutottunk végre odáig, hogy a kályha teteje is kezd átmelegedni. Eddig ugyanis meg se érezte a fűtést.
Tegnap kicsit hamarabb gyújtottunk be, amíg kint még nem hűlt le az idő. Volt füst, de közel se annyi, mint hasonló helyzetben, korábban.
Erre rá egy kéményfelújítás meg még egy hét fűtés, és nagyjából helyben is leszünk.
Kérdés. Olyat hallottam, hogy a fedés száradása során előjövő repedések ellen van, aki ráborít egy vödör száraz homokot a kályha tetejére, majd szétsöpri. Ez elfogadott/elfogadható megoldás?
kályhaking:): "lent kell lenni a háromszorosának a levegő bevezetésnek ,akkor jo a konvekciós áramlás" Ez biztos? Eddig mindenki mindenhol pont fordítva írta, szerintem...
Vágtunk egy rést, de felül is teljesen nyitva van!
Lent a padkák kandallótest felőli oldalát fogjuk kiiktatni, ott teljesen feltűnésmentesen kivágható mindkét oldal - bár a három lenti együtt ha lesz akkora mint a nyitott rés felül.... fedjük le felül netán? De hát akkor hol jön ki a meleg??
pont forditva kell hogy legyen tehát lent kell lenni a háromszorosának a levegő bevezetésnek ,akkor jo a konvekciós áramlás ,a hideg levegő az alsó részben tud beáramlani,mert nehezebb a melegnél és fent pedig ha jol ertettem már vágtatok egy rést annak kell kisebbnek lennie.
azért van 3 csöve mert egy a kéménybekötés ,kettő pedig a hőlégfűtés ,azaz a meleg levegőt csövekkel ,(westerform)hajlitható aluminiumcső lehet a lakás különböző távolabb eső pontjaira is elvinni.lehet beépitett ventillátorral is rásegiteni ,de természetes konvekcióval is terjed a meleg .
+néztem a hozzászólásaid és ott találtam a Gamf-osban. A kandallóm felső része nyitott de lehet, hogy rakok rá valamit mert már kezd a plafon szürkülni a kiömlő fölött. Esetleg valami mosható térplasztika??? még agyalok rajta. Fát az alsó nyílásban nem fogok tárolni mert porol és bogarak is bejönnek a rajta. Jelenleg most a tűzszerszámokat tárolom ott, grillszénen kovácsoltam. Mégis volt értelme a hőkez tanszékre járnom;)
Hát én már nem is tudom.... mondjuk az a füstölt szag tényleg a begyújtás (lefojtás) módjától volt, az alap-bajra akkor csak utaltam, ez a füstöltkolbészos mellékbaj azóta megoldódott.
Kedves Ágibági! Már a 1495-ös hozzászólásodban is , hogy problémád volt ezzel a kandallóval. Nem kellene valami MESTERNEK megmutatnod????!!!!!! Lehet, hogy a szemrevételezés során érdekes "újdonságokat" tapasztal amit nem lehet rockwoollal betömni, vagy emilben meggyógyítani?
A felépítmény ytongból készült kőborítással, felül tűzgátló gipszkarton palásttal, fa párkánnyal.
Ennek méreteit nehéz megállapítani a sokszögletesség miatt, volatképpen elég szorosan van körbeépítve, mert pl. az előre néző oldala vastag burkolótéglástzul is csak max. 58 cm keresztben mérve.
A palást kivezetése felül szintén ez a nehezen mérhető kategória, legszélesebb távolság ha jól mrtem olyan 56 cm.