Nagyon pontos diagnózis: valamit tudsz te a kályhákról meg az építőikről. valóban ijenkor az egész alja tüzkosárnak kell legyen építve.és nem lengyel járattal hanem hamis svéd járatra vagy vegyes-hamis-svéd-és pados variációkban.
Ne reménykedj! a kályhából kilépő füstgáz hőmérséklete 340c°-nál kevesebb nem lehet és a kémény tetején kilépő füstgáz min 270c°-os nak kell lennie. a kályhádban tulzottan lehül a füstgáz ez a kánya nálad .meg még sok másik kartársadnál.
Hát ezt el cseszték. az anagy helyzet.nem megfelelő a kályhabelső építése ill nincsösszhangban a vizpadkó hőelvonásával. így nem marad energia a kályha felfütésére.ill azért hideg ott a csempe mivel ott nem éri a füstgáz vagy a tartály helyezkedik el és abban sem jó a viz melegedése -rétegződik a víz.
Üdv a kályha rosszul méretezett tüztere, a füstjáratok és átégők helytelen építése és a biztonsági felégő hiánya más hiba nincs. De még lehet! a kémény rossz huzata rossz építése,pl: nem ér a gerinc fölé 80cm-re. nincs min 14×14cm valami 60°-os szögébe van fa ág parabola stb.
Egy olyan problémánk van az újonnan átrakott cserépkályhánkkal, hogy reggelre sokkal hidegebb mint az átrakás elött volt. A legfurcsább, hogy a tűztérnél az ajtó felett szinte teljesen hideg. Az ajtó nem lett kicserélve - lehet hogy "kiégett" és azon keresztűl kap levegőt. /fatüzelés és központifűtéshez patkó is van benne/
Egyelőre úgy néz ki, hogy a jobbik eset forog fenn: én vagyok a hülye, és a kályha jó.
Egyik gond, hogy a kémény difis, roggyant, nincs elég cúgja. Másik, hogy a füst egyelőre hideg a kályhából kijövő pára miatt, és már a kémény - vonakodós - elhagyása után rögtön lefele veszi az irányt. harmadik, hogy tényleg nem szabad teljesen elzárni a kályhát.
Na majd néhány hét múlva minden letisztázódik.
Egy kémény bontása tetőszintig, majd újrarakása mennyibe fájhat? Van valakinek tippje? Max. méter, méter húsz az érintett szakasz hossza.
hello .egyrészt tisztázni kéne ,hogy a kéményed milyen állapotban van ,ha le van kátrányosodva ,kormozódva ,akkor a keresztmetszeted kör alakú,ha régi falazott kéményed van. ki kell takaritatni gyujts be a tisztitóajtónál papirral és az ujságnak repülni kell ,ha nem igy van akkor hivd a seprőt ,belenézhetsz tükörrel is ellenőrizni .Ha igy se jó akkor hivj egy kályhást :)
Ahogy jobban megneztem a kalyhat , fatuzelesu, en nem raktam volna bele lengyel otost, tul nagynak tunik a tuzter nincs helye az oldal fustjaratnak. Amugy egy IGAZI kalyhas amikor felepiti be is gyujt, es megmutatja a kuncsaftnak hogy mukodik es nem fustol. Suket duma hogy varni kell, ezek nem is igazi kalyhasok, csak kontarok;^)
Szaz oka lehet hogy fustol, fontos hogy a fustjaratok egyenletessen szukuljenek, de lehet a kemennyel is baj lehet. Meg kell nezetni egy masik kalyhassal fel kell bontani a tetejet.
Kályhás szakik! Mi lehet az oka annak, hogy a képen levő 5 függőleges (Lengyel 5-ös) járattal rendelkező kályha, meleg állapotban is kifüstöl az ajtón. Csak akkor nem füstöl ki, ha 1-2 ujjnyira van nyitva az ajtó. De ha meg akarom piszkálni a tüzet, és jobban kinyitom, akkor kibuggyan a füst.
A kályha tavaly épült, és mindig is így viselkedett.
Sziasztok, uj vagyok keresek kalyhasokat amerikai vizummal, tenyleg csak olyat aki tud kalyhat, kandallot epiteni es akinek lenne kedve kijonni, dolgozni. Az esetleges vizum elutasitasnal vissza lehet igenyelni a kifizetett 20 rugot. tohotombacsi@yahoo.com vagy ezen a forumon.
Csak a füstgázt hasznosító hőtárolón gondolkodott már valaki, netán létezik ilyen? Arra gondolok, hogy van egy külméretben 66*38 cm-es kéményem. (Egyik fele csak pillér, a felső szomszédnál lesz benne csatorna.) Lényeg, hogy kellemesen átmelegszik, és temperálja a szobát a vaskályha lehűlése után is, de lehetne ezt még fokozni. A kémény és a fal között van még 36 cm. Arra gondoltam, hogy lehetne egy olyan füstjáratot kialakítani, ahol a füst fel- majd lemegy. Amíg a kémény nem melegszik át, addig az "A" jelű nyílás nyitva van, hogy legyen huzat. Ha már a kémény jól átmelegedett, akkor alulról a rózsaszínnel jelzett tolólappal a nyílás zárható, ekkor a füst a "kéménytoldalékot" fűtené. A kémény kb. 40 fokra szokott melegedni, szóval simán tapétázható a felület, legfeljebb a füstbeömlő környékére kéne csempézés.
Működik valahol ilyen fémkandallóval kombinált cserépkályha-szerű izé?
Üdv úgy teszek mintha nem ismernélek de azért jó a vizszintes járat. csak nagy tüzteret kell építeni hozzá hogy tolja a gázokat akkor valóban 15 évet kibir meg tisttitási lehetőséget kell hagyni én sok helyen vegyes járattal építem
Az 1-2% nedvessegtartalom eleg hihetetlen. Levegon szaritott faanyag 10-12%, geppel szaritott 5-6%. Marmint asztalos celra, butornak. 1-2%-ra szaritani marha nehez, butorgyartashoz sem csinaljak, az 5-6%-os is visszaveszi a kornyezetbol ha nem lakkozod vagy fested le. Nem hiszem hogy tuzeles celjara kulon szaritgatnak.