Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Van egy előremenő fűtési ágam, amely egy olyan helyiségen megy keresztül (kamra) amit nem akarok fűteni. Ez korábban is le volt szigetelve üveggyapotos csőszigeteléssel, de ezt "egértámadás" miatt eltávolítottam (kihajítottam).
Milyen típusú és falvastagságú csőszigetelést lenne érdemes vásárolnom??
Bálás kazán: http://szakmai-kalauz.com/badigo/
Nekem ebből van a legkisebb modell (az is 35 kw). Huzatszabályzós, víz van a rácsában és az ajtajában is.
A következők nagyság szerint a félbálás, bálás, kombi
Van egy előremenő fűtési ágam, amely egy olyan helyiségen megy keresztül (kamra) amit nem akarok fűteni. Ez korábban is le volt szigetelve üveggyapotos csőszigeteléssel, de ezt "egértámadás" miatt eltávolítottam (kihajítottam).
Milyen típusú és falvastagságú csőszigetelést lenne érdemes vásárolnom?
Bálás kazán: http://szakmai-kalauz.com/badigo/
Nekem ebből van a legkisebb modell (az is 35 kw). Huzatszabályzós, víz van a rácsában és az ajtajában is.
A következők nagyság szerint a félbálás, bálás, kombi.
Segítség kellene. Van egy örökégős kályhám, az üvegablakos ajtós, és újra kellene samottozni. Én még nem csináltam ilyet, ezért nem nagyon állnék neki egyedül. Vagy segítség kellene, vagy egy emberke, aki megcsinálná nekem. Jászfényszaru és környéke...
Érdeklődni szeretnék hogy a következő gyártmányú öntvénykazánokról hol lehet több információt beszerezni az interneten. A tipusuk: Viadrus és Solida 35kW-osokról. Illetve a kettő kazánról valaki tudna-e irni egy összehasonlítást, melyik jobb és miben (miért). Hol találok az interneten leírásokat esetleg róluk.
Ha kérhetem a tom19@enternet.hu e-mail címre. Mivel itt nem sokszor járok!
Én a Celsius Plussz Kft.-nél dolgozom. Ez a cég gyártja a fórumban említett Celsius vegyes tüzelésű kazánt, ezen a típuson kívül bálaégetős, faelgázosító, pellet kazánok gyártásával is foglalkozik. A hozzászólásom nem reklám célú, arra vannak más lehetőségek is. Bármilyen kérdés merülne fel a Celsius kazánokkal kapcsolatban, ha tudok, válaszolok.
Ha valaki tudja a "szerelő1" nick alatt található személy telefonos elérhetőségét, kérem küldje le mailben. Írtam neki de semmi válasz... :( Fontos volna.
Azt a műanyagtartályt el kéne felejteni. Mennyire hőálló? Ha valami hiba folytán felforr benne a víz, akkor is megtartja a saját, és a benne lévő víz súlyát? Láttam már ilyenekt "elfolyni"...
Üdv. Az lenne a kérdésem,hogy műanyagcsöves zárt rendszerhez,lehet-e bálás tüzelésű kazánt berakni,és puffer tartály szükséges-e hozzá? Mik azok a biztonsági dolgok amiket célszerű berakni még. A válaszokat megköszönöm. üdv.
Üdv mindenkinek! Most készülődök egy bálás tüzelésű központi fűtés rendszerre 1000l-es pufferrel. Valakinek van már hasonló? Kíváncsi lennék a kapcsolási rajzra.
Egyébként a puferom egy vasráccsal erősített műanyag tartály, igaz hogy még szigeteletlen, de 5000ft-ot talán megért.
A mostani zárt rendszerre tervezett kazánokat azért kell többek között el látni huzat szabályzóval ha túl fütés történne lezárja a kazán levegő utánpotlását és így a tulfütés megakadájozva lesz.
Továbbá mint a gáz készülékbe ide is kell egy biztonsági szelep hogy ha túlnyomás keletkezne azt lefujja.
Sajnos hozzá nem értésből szoktak keletkezni a balesetek.PL:NEM TESZ AZ ILLETŐ BELE BIZTONSÁGI SZELEPET.
Ilyen történt idén télen is és ezért repült szét egy kazán és vitte szét a parasztház oldalát.
Ha minden biztonsági rendszert beépítünk akkor tökéletesen fog zárt rendszerbe működni a kazán
Érdekes infóra bukkantam az alábbi oldalon : http://www.vgf.hu/balesetek.php?action=viewfull&ID=690
Egy kis idézet a fent említett oldalról:
Az MSZ 04-142/2-83 2. fejezetrész "Általános előírások" 2.3. pontja alapján "Szilárdtüzelésű kazán csak nyitott tágulási tartállyal szerelhető". Ez az előírás azért van, mert a szilárdtüzelésű kazánban nem lehet pontosan szabályozni a hőmérsékletet, azaz amikor a tűz fellobban, nagyobb hő keletkezik, amikor pedig leég, akkor csökken a hő. Emiatt a kazánban a víz egy óvatlan tüzeléskor felforrhat, s a zárt tágulási tartály nem teszi lehetővé a keletkezett nagy mennyiségű gőz eltávozását a rendszerből. Tudni kell, hogy a gőz durván ezerszeres térfogatot jelent a vízhez képest. Természetesen ez abban a térben, ahol a gőz keletkezik, nagymértékű nyomásnövekedést eredményez. Ez a nyomásnövekedés akkora értéket is elérhet, hogy szétveti a kazánt, s a keletkezett detonáció a környezetét is károsíthatja.
Ha ezt jól értelmezem, akkor tökmindegy, hogy milyen vegyes kazánt veszek, nem kell ügyelnem külön arra, hogy zárt rendszerben is működhessen?
Ha vegyes tüzelésű kazánt vesz azért célszerübb lenne már olyat venni ami a zárt rendszerbe is tud müködni.Zárt rendszerre 35kw-os Celsius kazán 165000-ft
Ezt lehet nyitottba is és zártba is tenni.
Így ha késöbb átalakítaná a fűtési rendszerét nem lesz gond hogy ismét kazánt vegyen.
A régi nagy átméröjű csövek is mennének zárt rendszerbe de a régi alu radiátorokat
nem tudom megmondani hogy mit birnának.
Viszont késöbbiekre gondolva jobb lenne lecserélni majd a cső ill. a radiátorokat.
Le akarom cserélni a vegyes kazánomat, mert nagyon öreg már. A fűtésem nyitott rendszerű, a vegyesen kívül van még egy Starktherm gázkazán is a rendszerben.
Az általam kinézett vegyeskazán (csorvási Badigó kazán) csak nyílt rendszerre lenne jó. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi rendszerbe be lehetne illeszteni könnyedén.
Viszont minden szerelő azt mondja, hogy gondjaim lesznek, ha a gázkazánt cserélni kell, mert az újak már csak zárt rendszerben üzemelnek.
Kérdem én: -Jól gondolom, hogy ha zárt rendszerűre akarom átalakítani a fűtést, akkor cserélni kell a radiátorokat is, valamint a csőrendszert is? Vagy maradhatnak a szép vastag csövek, meg a régi alu radiátorok(bírnák azok a zárt rendszer nyomását?).
A kazán cserét megúsznám 200.000-ből mindenestől. A teljes átépítés ennél sokkal több lenne gondolom....
A környékünkön van egy kalor2000 kazán (Szb50) a legnagyobb hidegben sem használnak 3 bálánál többet naponta ( se szigetelés se korszerű ablakok) . Ráadásul puffer nélkül...
Carborobot lesz, 40 KW-os. A HMV-t minden képpen szeretnénk, a puffert meg a fűtés szerelő ajánlotta.
De valahol hallottam, hogy van 1000 l-es 100 e ft körül, akkor talán lenne 200 l-es ennél olcsóbban. És ha lehet, akkor inkább én szerzem be, mint ráhagyom a fűtés szerelőre.