Szerintem kizárt dolog, hogy dr Juba Ferenc lenne.
A felvétel egy 1961-ben kiaditt könyvből való.
Nagyszékely István:
"Dr. Dr. Capt. Juba Ferenc, az életét tette fel a hajózásra. Amint tehette, beállt tengerésznek. Ezt tette akkor, amikor már nyolc félévet letett sikeresen a pozsonyi egyetem orvosi fakultásán. Ugyanis akkor került a Felvidék vissza Magyarországhoz, s első útja a Tengerészeti Hivatalba vezetett, s kérte a behajózását. A Duna gőzösre került.
Még 1944-ben megszerezte az államtudományi doktorátusát (mezei joghallgató volt a pécsi egyetemen, azaz nem kellett előadásokra járnia, csak vizsgázni ment haza a hajóról), majd 1950-ben az orvosit is befejezte. Bekerült a Tengerészeti Hivatalba, majd 1955-57-ig a DETERT igazgatója volt. 1961-ben pártvonalon támadást intéztek ellene, minek az lett az eredménye, hogy Ausztriába disszidált. Nem maradt hűtlen a hajózáshoz: a Hommeric személyhajón vállalt orvosi beosztást, majd a Walter Herwig német halászati kutatóhajón ugyancsak orvos volt. Később Sankt Pöltenben kórházi főorvosként dolgozott, onnan ment nyugdíjba."
Azért ebben az esetben is sikerült egy normális kinézetű hajóból egy ... esztétikai szempontból igen széles skálán értékelhető változatot kialakítani...
A hajó több mint valószinü a Szent István kölyökkoromból emlékezve. Mivel többször láttam indulását Mohácson és a kapitány szakállas képére is jól emlékszem. De azt nem tudtam hogy Juba Ferenc, annak ellenére hogy van tőle dedikált könyvem.
A közelmúltban volt szó a SWEETHEART-ról, és láttam, hogy azóta a Regiszterbe is bekerült, mint "Baltika típusú yacht". Bár Moldova Györgyöt nem tartom hajózástörténeti szaktekintélynek (se), valószínűleg képzettebb forrás alapján írta "A Balaton elrablása" c. könyvében (1996.) a következőket:
"A BALTIKA szovjet óceánjáró egy évtizeddel ezelőtt elsüllyedt az indonéz vizeken, nagyméretű mentőhajója épségben maradt, a magyar munkásőrség kapta meg használatra. A mentőhajó a legújabb időkben SWEETHEART néven magánjachttá alakult át, 30-40 vendéget képes elvinni vízi körútra."
Ezek szerint a Baltika nem a SWEETHEART, hanem az "anyahajó" (óceánjáró) típusa.
Sziasztok, a Balatoni topikban igértem a hétvégi évadzáróból néhány képet Lelléről. a forduló mér kint volt és a környezetvédőknek egy döglött halon álló sirály.
én azért nem hinném hogy hülyén nölnénk fel,mert tök jól lehet hajókázni most is pl a mahartnál a 12fös személyzetet leszedték 6 főre,és az uszályokon sincs már személyzet egy pár éve ugyhogy rávagyunk kényszeritve a tapasztalat szerzésre és lesz mit meséljünk az utókornak!
Pont azért nem off, mert itt a fórumon megismert Kurdeejay barátom szervezte első váci koncertünket, melynek sikeres folytatásaként immár sokadszor játszottunk ott múlt pénteken és annak plakátját láthattad!:)
Szegeden a ponton-színpadon pedig a Dolly Rollal léptem fel.
Sajnálni? Nem is tudom. Szerintem nem kell őket. Talán azért, hogy ilyen nagy hajtásban kegyetlen világba élnek? Milyen nyugis volt a hajózás régebben. Most, mint a kamionosok. GPS, radar, tachográf, nyomkövető. 3-4 fő 24 órában rohanás. Emlékszel? Ködöt áll, bevásárol, fuvarra vár, vételez. Még városnézést is be iktattunk. Esténként ki mentünk, meg engedhettünk magunknak egy vacsorát, sörözést. Erre a mostani már nem vágyom. A Dunára igen. Egy öreges vontató hajóra üzemesnek Ja. Meg egy szűz lányt aki legyez :-) De azért ne sajnáljuk őket. Hajóznak, fiatalok, többet tudnak, mint mi.