Ezt a hibát okozhatja a kf erősítő hibája is, a kicsit gyenge, füllel még nem érzékelhető zaj miatt. Megvan a komplett leírás a méréshez, a lényeg, hogy a 10,7-et a sokszorozó panelen kell beadni a szűrő előtti átkötést megbontva. Az üresen álló kf-mérőponton 0-t kell látni ha pontos a bemenő freki, érdemes kipróbálni, eltekerni, akkor látni kell + - ba egy kis kitérést 100 mV-os nagyságrendben. A hangolás menete pedig nem okozhat gondot, persze ettől még lehet zajzárpanel hiba is, csak azért szóltam, nehogy belegeld.
FM 10-164 (titán, bizonyos szerveknél Veszprém-B néven) zajzár panel rajz kell akkor?
...igen.
Csak a rajz kell. A hibás panel amúgy 800 km-re van tőlem, Csíkszeredában. A baja, hogy torzítva adja ki a HF jelet a moduláló rész felé. Van ezen a panelen hat db. csatlakozó. 5 csati funkciója (HFbe, HFki, 24Vbe, 14Vki, test...ami ugye+) világos...de nem tudjuk, hogy mi a teendő a 6. csatival (ami egy 3,9V zenerre fut ra a panelon)
Ezert kene a rajza...de meg jobb volna, ha a szervizlapja (meresi beallitas) is megvolna.
De még lehet az FM-201 rádióban is, FM 10-164 zajzár panel van abban is. De látatlanban megmondom mi a baja, ha azt csinálja, hogy nyitva van a zajzár, nem tudod a potival sem már zárt állapotba hozni.
Ha nem áramkörben mérsz, akkor jó a 400 Hz vagy 4 kHz, de ha kiforrasztás nélkül mérsz, akkor a 100 kHz biztosítja, hogy (a hozzávezetések induktivitása miatt) ne mérd bele a környezõ alkatrészeket.
OK...OK...koszi' a jelentkezest, meg a felajanlast!
Titan panelrol van szo...a 302es sorozat mar ujabb, koszi' nem azt keressuk.
A rajzrol amugy beazonosithato, mert ha szerepel rajta A95-492...-akkor bingo...az kell.
Papirosan Pf. 252. H-8201 Veszprem, elektronikusan pedig a hivojelem, freemail, qsl.net, yahoo, fw.hu cimek valamelyikere varom...-ha tud valaki segiteni.
____________________TNX es 73! Gyuri ___________________
Ha jól emlékszem, ez a panel az FM-301,302, 303 rádiókban van, a számát így soha nem jegyeztem meg. A leírás alapján ez lehet, mert ezt a három egységet ez foglalja magában. Hova küldjem a rajzot? De ha kell adok egy ilyen vadiúj panelt is ajándékba. De továbbmegyek, ha kell adok egy komplett FM-301 rádiót is.
Amit meg édesapám csinált nekem és több kollégámnak, az 400 Hz-en és 4 kHz-en megy. Átkapcsolható, ha 50 uF felett mérek, akkor az alacsonyabb, ha kisebb a kapac, akkor a magasabb frekivel.
A lényege, hogy egy 555 IC gyárt négyszögjelet. A leosztott jele egy egytranzisztoros erősítőre kerül. Annek kollektorán egy diódás szintmérő van, egy kis indikátorműszerrel. A mérendő kapac az emittert hidegíti, így a tranyó erősítése döntően a kondi dinamikus ellenállásától függ, így a mért szint is. Több példányban, rendszeres pénzkereső használatban müxik sok éve. Annyira "kritikus", hogy még az új kondik között is lehet minőségi különbségeket látni.
Saját agyalás. Csak ötletként ismertettem. Egy kis magnóműszerrel és egy 9 V-os elemmel mérőfejszerűen kicsi. Természetesen beépített állapotban is lehet vele mérni a kondikat.
Én sem tudok okosabbat mondani, mint XANTI, azzal a kiegészítéssel, hogy minden ilyen ketyere, amit láttam, 100 kHz környékén mér, aminek azért lehet valami oka.
Nyugi, nem akarom én bántani Sch-t, csak froclizom egy kicsit. Egyébként nagyon hasonló területen voltunk sokáig, úgyhogy nem kell rögtön "irodázni"... :-)))
Szerintem úgy tudod ellenőrizni, hogy egy jónak vélt kondival sorbakötsz 20-30 Ohm-ot és így méred meg. Ha akkor is jónak mutatja, akkor hibás a mérőke.
Talán nem 150 kHz-en kellene mérni, max 3-5 kHz-en. Szerintem.
De próbálj SMD kondit mérni, a kis talpas aluházas fajtából. Kézi rádiókban, kamerákban van lapátszám. Ha elmúlt 8-10 éves a kütyü, na ott lesz rossz biztosan.
Zárlatra elötte Ohm-mérővel le kell tesztelni, mert valóban becsapós az ilyen egyszerű mérés.
Nem 'még' hanem 'már'. Szia Qqberci ! Lehet hogy Te addig nem vagy hajlandó dolgozni a munkahelyeden amíg a reggelidet és kávédat el nem fogyasztottad, de más nem biztos hogy így van ezzel... schlumberger védelmében szólok, de soxor én is csak estefelé tudok először enni valamit aznap, miután a munkámat elvégeztem, ezért nevezhető az 'reggelinek'... Talán ne magadról vegyél példát.. :-) Egy irodában persze az a divat, de ha máshol dolgoznál...
A 74HC14-el működő ESR- mérőt építettem meg, de nem bírom használni. Olyan problémám van, hogy nem tudok vele mérni, ugyanis lemértem kb. 50 db. régi Junoszt tv és Sokol rádió és más kondikat, de mindegyiknél egyformán mutat. Nehéz elképzelni, hogy minden kondi jó, próbáltam IBM-tápban is mérni, de ott is jót mutatott, pedig olyan kondi is volt ami már fel van púposodva. Mi van ha zárlatos a kondi, mert rövidrezárt mérőzsinornál is ugyanannyit mutat. Ezek szerint azt is jónak mutatja? Oszcilloszkóppal megnéztem a jelalakot és rendesen megvan a 150 kHz-es négyszögjel. Én úgy állítottam be, hogy a mérőzsinórt rövidre zártam és a műszert teljes kitérésre állítottam. Van-e valami ötlet, hogy mi lehet a baj, mit csináltam rosszúl? Köszönöm előre is a segítségedet! Minden jót! Pista
Bocs, de ez éppen az alsó keverés, amit te írsz. Ha a lokáloszcillátor frekvenciája kisebb, mint a vett frekvencia, és a KF-et "hozzáadod," akkor beszélünk alső keverésről. A kristályt eredetileg kereső kollega felső keverést írt, azért ezt a frekvenciát számoltam.
Ha ha! Nem kell annyit locsogni azon az IP telefonon. "Röviden, lényegretörően, tömören kell fogalmazni. És ne telefonáljon sokat, ezzel is javítva a távközlés minőségét." (idézet egy műszaki igazgató utasításból a 60-as évekből) Bárhova megyek a területen, déltől egyig megáll az élet, mert a szerelők "ábédeznek".
Igen... A céges gépemen van meg, majd bent előkotrom, remélem lesz rá időm. Tegnap nem volt, este hatkor reggeliztem :-))) Igaz, előtte egy hétig szabin voltam.
Eladó vagy elcserélendő2 db ML vevőkészülék; VU21-M20-100Mc/s-ig, VU32-MA100-500Mc/s-ig. Mindkét készülékhez tápegység és elektronikus rádióskála tartozik. Csere esetén keresek egy ML gyártmányú REV-251 vagy REV 259-es vevőkészüléket, üzemképes, jó állapotban. Érdeklődni a 06-20-4974-772-es telefonszámon lehet.
Kristályügyileg Schlumberger Kőrtárs már említett valami ....forrást. Tegnap is szót ejtettünk a kristály dolgában, -lévén Tibi örömömre meglátogatott- mert még ma is keresek én is a szintézerembe "kavicsot". Mielőtt összeomlott a gépem megvolt az elérhetőség kristályügyileg, de Tibi prolongálja majd a forrást. Ugyan nem hazai, de a dolog segedelemmel áthidalható.
Úgyhogy kis türelem, biztos olvas bennünket Tibor, és reflektál.