Sziasztok!Bimbót hozott a nemtudommilyen hagymásom.Emlékeztek?Egyet felkoncoltam még tavasszal,amikor voltak leveleik:)A nyáron teljesen eltűntek,körbe lett ültetve mindenfélével,már el is felejtettem,és ma vettem észre a bimbókat.A képek nem adják vissza a színt,de a teteje világos lila.
Magyaregregyen fotóztam a kocsmában ezt a növényt. Sajnos a képe elég homályos. A virág hátterében van pár bimbó. Én azt hittem hogy valami szulákféle, de teljesen más magjai voltak.
Az alábbi néhány növény pontos meghatározásában kérném a segítségeteket, persze ha a látható részletek elegendőek ehhez. A második szvsz egy cickafark, de még sohasem láttam rózsaszín virágút. Előre is köszönöm!
Kedves Mindenki! Lassan haza és magamhoz térek. A Gyergyói-medencében és a Kelemen havasa alján kóboroltam.
Jó hír: a Gyűjtemény nagy szerverre került, így már jól működik. Az e-mailon jelzett hibákat már kijavítottam, ha találtok még írjatok, köszönettel venném, hasonlóan a kétséges faj meghatározásokat is. Hiába nézték át profik, a tévedés, az elnézés emberi dolog, főleg ekkora képszámnál. A Gyűjtemény híre sok helyre eljutott -még Erdélybe is. Többen jelezték, higy az ismeretterjesztésben és az egyetemi oktatásban is használni fogják. A Fórum résztvevőinek járó köszönet mellett, kérlek benneteket, akinek DVD-n kell az anyag, szintén írjon nekem.
Szia! Sztem borzas füzike (Epilobium hirsutum). Becő egyébként a keresztesvirágúaknál van, van benne egy álválaszfal is meg ilyenek... :) Pl. becőke (Ú, ez deari nicknév lenne!!! :))) a kerti holdviola termése (Lunaria annua), azon naon jól látszik!
Nagyon jó kép! De nekem az érzés nem maradt önmagában. Mintha párosulna hozzá az is, h ez például nem kukorica. Sárgának sárga, de a virággal nem stimmel valami... :-)
Talán nem köveznek meg érte a kedves fórum-tagok, ha két, most szeptemberben készített képet mutatok be. A már learatott kukoricatáblán kihajtott néhány kései példány, és most ott állnak magányosan, várva a telet. A közeli felvételt nézve olyan érzésünk is támadhat, mintha időutazással májusba mennénk vissza.
Még néhány ismeretlen dudva... Az első júliusban nyílt andezites bokorerdőben, a második ugyanakkor hegyi bükkösben. A harmadik augusztusi kép egy útmenti patak mellől, a negyedik pedig tegnap készült egy hegylábi sztyepréten.
Végre tudom, hogy lehet képeket kicsinyíteni! Úgyhogy most a segítségeteket kérem néhány növény meghatározásában.
Az elsőt márciusban dolomitsziklagyepben, a másodikat áprilisban ugyancsak dolomiton, a harmadikat májusban löszön, a negyediket júniusban hegyi réten találtam.
Megtudná valaki mondani mien neve lehet ennek a növénynek???Olyan mint egy burgonya még gumója is van foltos a szára.Hideget nembírja cserépben nevelik.