Ez a topik kiemelt figyelmet kap a moderatúra részéről.
Az alapelvek egyszerűek:
- Érvelj, vitatkozz, beszélgess. Ne személyeskedj és ne dehumanizálj.
- A politikus is ember. Az olvtársad is. És te is az vagy.
- Ne írj le olyat, amit visítva jelentenél, ha az ellenoldal írná. Negatív véleményt is meg lehet fogalmazni mocskolódás és személyeskedés nélkül.
- Ha csak balhézni, provokálni vagy gyűlölködni tudsz, mehetsz más fórumra.
- Amíg ki vagy tiltva, ne gyere vissza folytatni másik nicken sem. Nem éri meg.
- Olvass törlési értesítőket, és szívleld meg az ott leírtakat.
- A törlést fogadd el, ne jogászkodj és ne próbálgasd a határokat.
Nem véletlenül... 6000 ft/nap tartási díj eléggé megterhelő. Amennyiben utólag behajtanák az elítéltektől (levonnák a segélyből), akkor pozitívabb lenne a mérleg...
ott, hogy lehet munkával is hozzájárulni az utépitéshez, csak ennyiben. Arról volt szó, hogy lehetne a telepen az utakat rendesebben tartani, mi úgy gondoltuk: igen, Te arra hivatkoztál, hogy nem, mert nincs rá pénz beszállni. én mertem jelezni, hogy volt olyan, hogy a falu lakói régebben munkát adott és nem pénzt. Erre azzal a kifogással éltél, hogy ez már nem igy van, mert akkor csökkenne a X cég bevétele. Erre mertem jelezni, hogy itt több kisebb utszakaszt megcsináltak önerőből az emberek. Mielött az üdülőkre visszatérnél: ezek nem a gazdag emberek telkei, hanem a mienkek: kis embereké, akik anno nagyon fillérekért vettük.
Mikor LIFE első reakciója is az volt az ismerőseinek itt felajánlott konkrét munkával kapcsolatban, hogy "messze kell-e utazni" - mert a cigányok nem szeretnek távol lenni a családjuktól. No comment.
Érdekes, a 60-70-es években, a feketevonatok korában simán eljöttek 300 km-re is Bp-re az építkezésekre, munkásszállóra.
Valamelyest gyanús volt a dolog, de inkább egy harcos roma fajvédőhöz hasonlítanak a hozzászólásai, mintsem a nagyjából egyező véleményen lévő többséghez. Talán Horváth Áládárhoz járt tanulni ?
"Erre pedig azt mondom, amit először: Azokat a programokat, amelyek teljesen lefedik a roma és a nem roma HHH családokat, azokat össze lehet vonni."
Helyes. Melyek azok, amelyek nem fedik le?
" "Pl nyomatod a KÖTELEZŐ óvodát, miközben nincsenek kitiltva az óvodákból "
Nagy különbség van a kötelező és a nem kötelező közt! És ezt pontosan tudod. És miért fájna neked, ha kötelező lenne?"
Nagy a különbség, valóban. Ugyanis azzal, ha a nem kötelező óvodát igénybe veszi a cigányság, úgy tesz az integrációjáért, amit szerinted szeretnének. (Egyébként mit tesz a cigányság a saját integrációjáért? Sokadszorra kérdem...)
Egyáltalán nem fájna, sőt örülnék neki, kimozdulás lenne a holtpontról. Különösen, ha az óvodai térítési díjakat a csp-ból fedeznék...
Bizony-bizony, újonnan felmerülő tulajdonságról lehet itten szó!
Mert amikor krumplit, áramot, transzformátort kell lopni, akkor valahogy nem jött elő, vagy ha éppen a rézkereszteket kellett összegyűjteni a temetőben a sírokról...
Lehet, hogy megmozdult valami?
(vagy csak megélhetési jogvédőink mondták, hogy hivatkozzanak erre...)
Az én időmből telik, nem mások adójából fizetett juttatásokból élek...
S hogy ide eljussak, csak tanulni és dolgozni kellett. Volt olyan időszak, amikor mai értéken az egy főre eső havi jövedelem kb 14e ft volt a családban...
> a buditlanság igazából nonkonformista, önmegvalósító lázadás,
Vajh milyen zászló is illene eme eszméhez, pl. a barna egymást követő árnyalatai szivárványos elrendezésben? Vagy zöld mzőben, kék ég alatt egy kupac ....
Méltatlan viccelődést félretéve, én nagyon bízom benne, hogy az integráció (mobilitás feladása) nem ezzel egyenértékű. Az utóbbi cikkben annyi pozitívumot találtam, hogy az "érintettek" szényenkeznek a xaros jelző miatt - a szégyenérzet jó jel lehet.
Pedig már szinte láttam, ahogy ugrásra készen várják, hogy az eu megnyissa előttünk a munkaerő piacát és ők kemény valutára válthassák szaktudásukat "szerte európában". :)
Nem hiszek benne, hogy egy ilyen nyomorultul összebogozódott kérdésben bármi jóra vinne ez a fajta gúny, de mindegy. Majd esetleg egy pft-n rákérdezek egy korsó sör mellett, ha úgy alakul. Most hagyjuk.
Nem kevesebb joga van, az érdeme kevesebb. Személy szerint meg valószínűleg még a két kezemmel is többet építettem, mint az egész utca, amiben laksz. Valószínűleg nagyságrendekkel.
Egyébként a javaslataiddal egyetértek, de egy demokratikus jogállamban a dolgok valahogy úgy néznek ki, hogy a cigányszervezetek, a cigány önkormányzatok mondjuk kiállnak a közvélemény és a nagy nyilvánosság elé, és hangosan felolvassák az alábbiakat:
- Mivel a cigány családok többségében a szülők kulturáltsági-szocializációs foka olyan alacsony, hogy képtelenek a későbbi közösségi beilleszkedéshez szükséges normákat gyermekeiknek átadni (lévén, maguk sem ismerik és gyakorolják ezeket), így mi cigányok kérjük, hogy legkésőbb 2 éves kortól felzárkóztató-szocializáló napközi-otthonos óvódai-bölcsődei foglalkoztatást tegyenek kötelezővé minden olyan család számára az országban, ahol legalább az egyik szülő nem érettségizett és/vagy legalább az egyiküknek nincs állandó munkahelye-jövedelme. Emellett kérjük, hogy az iskolát tendenciózusan nem látogató gyermekeket szüleiktől a gyámhatóság mérlegelési lehetőség nélkül vegye el véglegesen állami gondozásba, a szülők ellen pedig indítsanak kiskorú veszélyeztetése vádjával büntetőeljárást, minimálisan egy év kiszabandó és letöltendő szabadságvesztés büntetésével.
- Mivel a cigányság esetében sajnos a segélyek kontraproduktívnak bizonyultak, a következő generáció felzárkózásának és az új munkahely keresésének elősegítése helyett a leszakadást és semmittevést konzerválják kizárólag, így kérjük, hogy a kormányzat szüntessen meg rövid átmeneti alkalmazkodási időszakkal mindennémű ellenszolgáltatás nélküli pénzbeli segélyt. A családi pótlék helyett kérjük, hogy a tanulók a jövőben inkább valóban ingyenes tankönyvet és napi háromszori iskolai étkezést kapjanak, ingyenes közlekedési lehetőséget lakóhelyük és az iskola között, a szociálisan rászorultak részére pedig az étkezést hétvégéken és iskolai szünetekben is biztosítsák, amellett kapjanak évi két rend el nem idegeníthető ruhát, nyáron foglalkozási lehetőséget (napköziotthon), és nyaralási-kulturálódási lehetőségeket.
- A munkanélküli segélyek és jövedelempótló és egyéb támogatások alanyi jogon folyósítása helyett pedig kérnénk, hogy a jövőben kizárólag az állam által kötelezően biztosítandó közmunka és átképzési programokat szervezzenek, az eddig folyósított segélyeknek megfelelő vagy azt meghaladó jövedelmezőséggel, segítendő a képzettséggel és morállal nem rendelkező cigányság és nem cigány underclass visszavezetését a munka világába. Az ezt elutasítók minden szociális ellátástól és egészségügyi biztosítástól elesnek, az adóhivatal pedig feltételezi hogy jövedelemmel vagy vagyonnal rendelkeznek, tehát a minimálbér járulékait rajtuk behajtják.
No, ha majd a roma vezetők egységesen előállnak egy ilyen kéréssel, akkor elkezdődik valami. Addig viszont ezeket kizárólag a Ti ellenetekre lehetne megcsinálni, ami egy plurális demokráciában, ahol ráadásul elvileg legitim kisebbségi politikai képviselettel rendelkeztek nem kivitelezhető. Tehát soha nem fog megvalósulni.
Vagy még egyszerűbben: az első lépést vagy megteszitek Ti, vagy az soha nem lesz meglépve.
Hát látod, csak kibujt a nacionalista belőled. Vagyis azt tartod, hogy a cigányoknak kevesebb joga van mint neked. Te személy szerint mit alkottál, építettél? Kommunizmust?
Én itt nem a cigányokat, hanem a cigányok nevében, de vagy vízió, vagy ész, vagy jóakarat híján, de leginkább puszta és lapos haszonleséséből lehetetlen és hazug és a megoldási kísérleteknek még a megpendítését is lehetetlenné tévő értelmiséget és a jogvédőket tettem gúny tárgyává.
Egyébként az itt parafrazeált osztályelmélet, melynek értelmében az elnyomott osztályoknak felszabadító aktusként meg kell tagadniuk a burzsoá civilizációt le egészen a higiéniáig, komoly iskolája volt az undorító újbalos-terrorista szubkultúrában a hetvenes-nyolcvanas években.
És azt gondolom, hogy megengedhetem magamnak ezt az iróniát, mert a megoldást keresem, és részben, persze csak a magam fogalmi eszközeivel, azt gondolom, hogy a helyes irányban, és mert nem vagyok rasszista, bár egyesek esetleg annak gondolhatják balgaságukban, hogy lényegileg különböző társadalmi nyavalyának tekintem a sikeres és túlteljesítő kisebbségekkel, illetve a destruktív szubkulturális visszcsatolásokat generáló etnikai közösségekkel szembeni diszkriminációt.
De azért nem árt néha figyelmeztetni a görcsös igyekezetük okán humorukat vesztett olvtársakat, hogy nem minden az, aminek látszik. Ha már maguktól nem veszik észre.
Ha a jogvédők népszerűségét, össztársadalmi megitélését veszem alapul, akkor pont fordított következtetésre jutok, visszafogott és mérsékelt, erőfölénnyel nem visszaélő, csupán az önző és haszonleső extremitást kigúnyoló hsz.-et látok tőle.
A magyar nép saját jószántából létrehozott iskolarendszert. Meg ipart, meg úthálózatot. Nem tudom, hány százaléka járna a sok szittyaseggű magyarnak iskolába, ha nem lenne kötelező, de hogy ezeket az iskolákat mi csináltuk magunknak, az biztos. Meg a hozzájuk vezető utakat is, meg a közvilágítást, meg a tanárok képzését, meg a nebulók ebédjét.
A cigány népnek még írásbeli történelme sincsen. Intézményei, eredményei, bármi - a puszta létezésén és a danajozáson túl - amit fel tudna mutatni, az nincs.
De ne hasonlítsuk össze a XVIII. szd. végi társadalom tudatállapotát és tudásszükségletét a maiéval. És az óvodát nem szükséges az egész társadalom számára kötelezővé tenni, a polgári családokban a szülői gondoskodás legalábbis az ötéves korig, már ha jól gondolom, többet ér.
És mivel nem lehet diszkriminatív törvényeket hozni, a cigányoknak maguknak kell felismerniük, már ha emberhez méltó életet akarnak élni és hasznára kívánnak válni a társadalomnak a tudásukkal és a szorgalmukkal, szabad és képzett emberekként, hogy nekik maguknak mire van szükségük.
Nem kell magyaráznod, értelek. (Nem politikai "másik oldalról" beszéltem, hanem a cigányságot másképp megközelítőkről.)
Számomra van egy határ az iróniában, amit te itt most átléptél. Egy számítógép mögül, x százezres fizetéssel, sikeres euroatlanti polgárként, őseid által kiharcolt asszimilációd eredményeit élvezve nem engedhetsz meg magadnak ilyen hangot egy talán a pusztulás, de mindenképp a lepusztulás állapotában lévő csoporttal szemben. Mert nem azonos súlycsoport.
Pontosan fogalmaztál az előbb, mint mindig: az iróniád "megsemmisítő", és te, mint értő, "mulatsz" rajta.
Milyen másik oldal? Nem hiszem, hogy alapvető politikai preferenciáink különböznének, sőt, de ettől teljesen függetlenül bosszant és a véremet lázítja a LIFE romboló képmutatása és sandán haszonleső moralizálása: a mögötte meghúzódó primér butaságot tekintettel a tekintendőkre hajlandó vagyok neki megbocsátani.
De, sajnos maximálisan lejön az iróniája. Kár, hogy ilyen témát választ hozzá, ahol nincs komoly kihívás, és csak egy kis ujjgyakorlat gúnyt űzni a másik oldalból.