Keresés

Részletes keresés

sz_attila Creative Commons License 2007.08.24 0 0 1147

Egy kis sziklakert itthonról :)

nyakashegyi Creative Commons License 2007.08.19 0 0 1146

Bocs, nem geodéziai, hanem geológiai:-)

Más. A cserszömörcéim magjai kikeltek, növekednek a növendékek. Érdemes foglalkozni velük, vagy egyszerűbb venni nagyobb cserjéket kertészetben?

Előzmény: bysz (1136)
alsotekeres Creative Commons License 2007.08.17 0 0 1145

Ezt a Delospermát viszonylag könnyen lehet gyökereztetni. Viszont haj= lamos a kifagyásra. Ezért, ha van rá lehetőséged, próbálj meg= annyit szaporítani , hogy tudj egy-két cseréppel fagymentes helyen t= eleltetni belőle. Vagy minél többfelé ültetni a kertben, hátha = valahol könnyebben áttelel.

Előzmény: mucyka (1135)
alsotekeres Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1144
Ismét sikerült néhány sziklakerti, illetve a vadon élő növények között néhány alpesi növénnyel bővíteni a weblapomat. Ha valakit érdekelne: http://sedum.uw.hu/
hive Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1143
Rákerestem én is, de csak egy használható (német nyelvű) oldalt találtam. Ott azt írják, hogy félárnyékos vagy napos, mérsékelten meleg, levegős helyet szeret. Nedvesen kell tartani, de a pangó vizet nem szereti. Évelő, de nem télálló.
Előzmény: Kiskertész (1141)
bruncsi Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1142
Szia.Nekem is van ilyenem,és úgy szaporítottam,hogy egyszerűen kitéptem egy szárát,és elültettem.A vizes gyökereztetés nem hiszem hogy beválna,mert a pozsgások nem igazán szeretik a sok vizet.De próbálkozni azért lehet:)
Előzmény: mucyka (1135)
Kiskertész Creative Commons License 2007.08.15 0 0 1141

Segítséget kérnék

Tudtok valamit erről a növényről? Mai szerzemény, de azt mondták a virágüzletben, hogy semmit sem tudnak róla, és a virágnagykerben sem tudtak felvilágosítást adni nekik. A Google-ban csak idegen nyelvű ismertetőt találtam, és én sajnos nem beszélek idegen nyelveket. Leginkább az érdekelne, hogy mennyire télálló.

Calocephalus silberdraht-nak hívják. Valami pozsgás féle lehet

zsa. Creative Commons License 2007.08.15 0 0 1140
Köszi,igen medvecsenkesz!
Előzmény: gaboca71 (1137)
zsa. Creative Commons License 2007.08.15 0 0 1139
Miután feltöltötted a képet,be is kell ám szúrni,ezt a feltöltött kis kép bal oldalán találod.Ha beszúrtad,a kép a szövegnél is megjelenik amit írtál!:)
Előzmény: gaboca71 (1138)
gaboca71 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 1138

Sziasztok! Gaboca vagyok

Pár napja találtam rátok és nagyon megörültem, hogy ilyen oldal is van a neten. Mi a párommal egy őserdő szerű kertet vettünk meg két éve, amit teljesen mi terveztünk, és raktunk össze. Íme a képek a megvalósításról

gaboca71 Creative Commons License 2007.08.15 0 0 1137
Valószínű, hogy a növényed neve csenkesz.Több fajtája van, a neten megtalálod róla a leírást. Gaboca
Előzmény: zsa. (1077)
bysz Creative Commons License 2007.08.15 0 0 1136
Sziasztok!
Robbantott követ nem tennék a kertbe, pénzt meg főleg nem adnék érte. Kerülném a sírhalom szerű kupacokat, és minél nagyobb darabokat használnék, sokkal könnyebb a kompozíciót összeállítani. Sziklákat min. harmadáig beásni, így természetes, és a gyökereket hűti, fűti.(pufferhatás). Érdemes egy fajta kőre törekedni, a geodéziai kiállítást meghagyni a kutatóknak.:)))
Üdv mindenkinek!
mucyka Creative Commons License 2007.08.15 0 0 1135

Sziasztok!

Köszönöm a korábbi tanácsot, sikerült kézi munkával és glialka ecseteléssel a madársóskák nagy részét kiirtani a kövirózsáimból. Öröm volt nézni ahogy pár nap múlva kezdtek elsorvadni a levelei.:)

Kérdésem lenne. Van egy Délvirág (DELOSPERMA COOPERII) nevü szépségem, egy tőből elterjed egész szép felületen. Szeretném máshova is beköltöztetni. Szerintetek hogy lehet szaporitani? Kigyökerezhet ha vizbe rakom a darabjait?

Kiskertész Creative Commons License 2007.08.14 0 0 1134

Nagyon jól néz ki!

Nálam bizonyos fák hatalmas növekedése, és más fák sajnálatos kipusztulása miatt át kell ültetnem a kertem napfény és árnyékkedvelő növényeit. A pozsgások most egy keskeny sávba kerültek a járda, és a szomszéd garázsfala közé. Ez azért is jó, mert ezek nem nőnek nagyra, meg nem hajlanak ki a járdára, és így nem esnek áldozatul a család hímnemű tagjainak motor, meg kerékpárral való közlekedésének.

Előzmény: sz_attila (1133)
sz_attila Creative Commons License 2007.08.14 0 0 1133

Egy kis inspiráció :)

bruncsi Creative Commons License 2007.08.12 0 0 1132

Hova tűnt mindenki?

Nézzétek ő virágzik buzgón most a kertemben:)

bruncsi Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1131

Szerintem ne spórolj a kővel.Nekem úgy igazi a sziklakert,ha sok kő van benne.Ami az ültetést illeti,ültethetsz augusztusban is.Arra vigyázz,hogy ne vásárolj egyszerre túl sok növényt.meglátod gyorsan terjed,és akkor csak elfojtják egymást Ha úgy látod,hogy kevés a növény,tavasszal még mindig pótolhatod.

A másik amire érdemes odafigyelni,hogy próbáld úgy elrendezni,hogy a különböző levélszínű és virágszínű növénykék kerüljenek egymás mellé,ha érted mire gondolok:))

Ha elkészülsz,fotót kérünk:))

Előzmény: bvera27 (1129)
sz_attila Creative Commons License 2007.08.07 0 0 1130

Hol próbáltál köveket szerezni? Kertészetben? Ott bizony nagyon drága. Én annak idején egy közeli kőfejtőből hozattam teherautóval. Azt persze nem tudom, hogy felétek milyenek a lehetőségek.

Ülepedésre szerintem nem kell várni, egyszerűen az épités után-ültetés előtt alaposan belocsoltuk és akkor ülepedett, utána ültettük. Persze nem árt, ha télen ülepszik, nem kell elsietni az ültetést, télen úgyse fogtok benne gyönyörködni :)

Az igazi sziklakerti növényeknek nem kell sok talaj. Sőt vannak olyanok is, amelyek kifejezetten "utálják" a sok talajt - van egy ilyen Euphorbia fajunk, pontos nevét nem tudom - ezt ha nem ülteted sziklák közé kifejezetten egy hasadékba, egyszerűen elpusztul. A sziklakerti növények zöme kúszó, alacsony növésű, növénypárnát képez. Ezek szépen elterülnek a sziklákon. A csenkeszeknek több talaj kell, de nem baj ha nincsen sok, legalább nem növik be az egész sziklakertet. Nálunk legalább 8-10 csenkeszfaj diszeleg a sziklakertben, ezek nélkül el sem tudnám képzelni.

Ha veszel egy fajtából többet, akkor nagyobb távolságra ültesd őket egymástól. Általánosan érvényes, hogy a sziklakertet telepitéskor "szellősen" kell beültetni - szóról szóra ide-oda egy-egy növényt, mert mint már irtam, ezek egybe fognak nőni, túlságosan is :) Csoportba azokat kell ültetni, amelyek esetleg nem terebélyesednek, bár ilyen most nem nagyon jut az eszembe.

Előzmény: bvera27 (1129)
bvera27 Creative Commons License 2007.08.07 0 0 1129

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a segítséget! Most próbálok mészköveket szerezni, de horibilis ára van erre felénk. Ha most megcsinálom a helyüket, akkor augusztus végén telepíthetem bele a növényeket, vagy várjak tavaszig, hogy ülepedjen a hely?

Mennyi követ tegyek bele, mennyi helyet hagyjak a növényeknek? Ha veszek növényeket, akkor egy fajtából többet is vegyek, több tövet ültessek egy csoportba, vagy elég mindenből egy? Ennyi kérdés egyenlőre elég, azt hiszem. Köszike!

Előzmény: alsotekeres (1120)
sz_attila Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1128
Minden szakértelemtől gondosan mentesitett weboldal! De azért nézzétek meg :)
Előzmény: Cukkerr (1127)
Cukkerr Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1127
Minden kedves kertésznek ajánlanám a következő oldalt!
Kertészeti és termesztési tanácsok, étel receptek és vetőmag rendelési l
http://www.kertklub.hu
bruncsi Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1126
Én is locsoltam,már amennyi vizem volt.(leesett a vízszint,és csak ritkán volt vizünk)Az enyém tűző napon van reggel 9-től délután 5-5:30-ig.Lehet,hogy ez volt sok neki.
Előzmény: kisszszoros (1124)
sz_attila Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1125
Amennyiben nem esik az eső, napos idő van és kb. 28 fok feletti a hömérséklet, én is minden este locsolom a sziklakerteket. Tulajdonképpen akkor, amikor látom, hogy száraz a talajfelszín.
Előzmény: kisszszoros (1124)
kisszszoros Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1124
A frissen telepített sziklakertem simán vette az akadályt, valószínűleg köszönhetően annak, hogy minden kánikulai nap alkonyatakor kapott egy kis vizet...
Előzmény: bruncsi (1122)
sz_attila Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1123
Nálunk a sziklakertben nem ilyen dramatikus a helyzet, egy-két növény levele megégett, főleg azért, mert árnyékkedvelőek voltak és egy vihar alkalmával kidőlt az a fa, amelyik biztosította számukra az árnyékot. Viszont a többi növény (rhododendron, azálea, pieris, aucuba, stb., sőt a gyümölcsfák) levelei helyenként nagyon megsínylették a magas UV sugárzást. 
Előzmény: bruncsi (1122)
bruncsi Creative Commons License 2007.08.03 0 0 1122

Szárazságtűrés és napimádás ide vagy oda,sajnos nállam ebben a 40 fokos kánikulában egy pár növény kiégett:((Nállatok mi a helyzet?

Azt hiszem jövő héten megyek a kertészetbe,és veszek utánpótlást.A sziklakert megvan már 3-4 éve,de ilyen még nem fordult elő.Még a törpefenyők teteje is besárgult egy kicsit.Magam alatt vagyok:((

sz_attila Creative Commons License 2007.08.02 0 0 1121

Ezt ajánlom elolvasni minden kezdő, sziklakertet építőnek:

http://www.monardella.hu/praktika.htm#1

alsotekeres Creative Commons License 2007.08.01 0 0 1120

Szia!

Bár én sem tartom tökéletes megoldásnak a mulcsot, mégis több helyen használom a kertemben. Ami ellene szól az a rigók, illetve az, hogy a legtöbb sziklakertinél "tájidegen". Viszont sokkal inkább segít a nedvesség megtartásában (nálam ez volt a fő szempont) és a gazosodásnak is jobban gátat szab. (Van murvával takart sziklakertem is - varjúhájak, kövirózsák számára - de ez jóval szárazabb és sokal jobban gazosodik is. A lépcsőzetes elrendezést, enyhe lejtéssel én is javaslom.  (Én pl. ágyásszegélyt használtam a lépcsők kialakítására. Ez szintén a locsolóvíz megtartását szolgálja nálam. Van egy kőfolyás jellegű sziklakert részletem is, de én úgy érzem, hogy ebben igazán a párnás, kúszó növények mutatnak jól.

Az agyagos talajhoz talán annyit, hogy az a legfontosabb ne legyen pangó víz a növények gyökerénél (főleg télen). Ezért célszerű lehet a földbe sódert, homokot, esetleg múrvát keverni.

Tapasztalataim szerint a locsolást, még pl. kövirózsák esetében sem célszerű megspórolni a legmelegebb nyári hónapokban.

Amiket még ajánlanék növényeket: kúszó lángvirágok (Phlox), kristályvirágok (Delosperma), kakukkfű (Thymus), némelyik szegfű, tatárvirág (Iberis), kökörcsin (Pulsatilla), ciprsuka (Santolina - bár ez elég nagyra nő), gyepes szappanfű (Saponaria ocymoides)

Előzmény: bvera27 (1117)
kisszszoros Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1119

Egy másik vélemény a mulcsról...

Ne szerves anyagot használj, hanem a szikla anyagából való zúzalékot, így a csigák és a rigók is "elkerülik"

Javasolt növények:

Varjúháj félék  (többféle színben eltérő méretben és eltérő virágzási idővel)

kövirózsák

ternyék

kakukkfű

cickafark

télálló kaktuszfélék

egyes hagymások

javaslom, hogy olvasgass: sziklakert.lap.hu

elég sok link van olyan helyekre, ahol sziklakertek építésének mikéntjeit írják le, és konkrét növényanyagot is javasolnak....

sz_attila Creative Commons License 2007.07.31 0 0 1118

Igen, csak ősszel. Most reménytelen harc lenne az időjárással. Persze a sziklákat el lehet addig is rendezni, ha bírjátok a meleget :)

Jó az agyagos talaj is, sógoroméknál olyan van és minden szépen nő ott is, nálunk pont az ellentéte, homokos a talaj. Ha van lehetőség termőföldre, persze, élj vele.

A mulcsrakásra sokféle véleményt olvashatsz, én nem javaslom.  A csenkeszek semmiképpen se bírják, meg a többi sziklakerti növény is szárazságtűrő. Amelyik nem, az úgy is menthetetlenül ki fog pusztulni. Gondold csak el, ha árnyékban volt az idén sok helyen 40 fok, akkor a napon a szikla milyen meleg lehet? A másik negatív élményem a mulcscsal, hogy alatta sok csiga tenyészik, amei megrágja majd a növények leveleit és a csigák miatt a rigók nálam mindig összevissza dobálják a mulcsot, mert a csigákat keresgélik alatta.

A sziklakertet lépcsőzetesen alakítsátok ki, ha emelkedőre rakjátok, képezzetek ki teraszokat hosszanti irányban. Ne sajnáljátok a sziklát, 1,5x6m-re fog kelleni legalább fél teherautónyi szikla. Nagyon gagyin néz ki az olyan sziklakert, amely tulajdonképpen egy földkupac megdiszítve egy-két sziklával. A lényeg, hogy ne maradjon túl sok puszta föld a kialakítés után, mert amíg benő a növényekkel, baromira fog gazosodni. A sziklakerti növényeknek nem kell sok talaj, megtalálják a legkisebb sziklarepedést is, továbbá kúsznak és terjednek a szikla felületén is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!