Keresés

Részletes keresés

Kenus Creative Commons License 2007.08.23 0 0 229

Látványos.

A bográcsban és a tányéron egyaránt.

Mindenkinek jó étvágyat!

Előzmény: homerx (227)
Műhód Creative Commons License 2007.08.22 0 0 228
Nagyon jól néz ki...
Előzmény: homerx (227)
homerx Creative Commons License 2007.08.22 0 0 227
fazisokban. ebben a keves kolozsvari szalonnan kivul nem volt semmi mas husfele, de nagyon finom lett ;)

ginoka13 Creative Commons License 2007.08.22 0 0 226
Köszi ki fogom próbálni :O)
Előzmény: scubi (223)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.22 0 0 225

Mit nevezel igazán jó paprikának?

A környékeden két piac is van (Budagyöngye, Fény u.) mégis azt javallom, zarándokolj ki a Bosnyákra. Harmadával olcsóbb mint az említettek, és a választék is megfelelő.

Előzmény: pipacsmező (224)
pipacsmező Creative Commons License 2007.08.22 0 0 224
Hol lehet igazán jó paprikát és paradicsomot Budán a II-XII kerületben beszerezni?
scubi Creative Commons License 2007.08.22 0 0 223

Azért írtam, hogy több zsírt sütök ki, mert az jól lezárja konzervedet. Tartósítószer nélkül is sokáig eláll. (persze ne a napon tárold))))

A tavaly nyáron eltett utolsó üvegét méjusban bontottam és hibátlan volt.

Előzmény: ginoka13 (222)
ginoka13 Creative Commons License 2007.08.22 0 0 222
Szia! Semmiféle tartósító szer nem kell a tetejére?? Csak simán a lecsó? és ha kihült mehet hűvösre, vagy ahova akarom? Mennyi ideig áll így el? Köszi a választ
Előzmény: szysssz (207)
rice Creative Commons License 2007.08.22 0 0 221

sziasztok,

tegnap tettem el az elso lecsomat, egy darab kis uveggel.  ma reggel halasztam ki a dunsztolasbol.  sajna a paradicsom nem volt olyan igazi lecsonak valo, de igy is jol sikerult, allitolag....:)

viszont reggel a piacon annyi szep paradicsomot es papritat lattam, hogy azt hiszem rakaptam a lecsokeszitesre.

rizsa

Műhód Creative Commons License 2007.08.22 0 0 220

Gombáztunk is.

Az első nap a Fekete-völgy fölött a börzsönyi Hollókőnél jártunk,

bimbós pöfetegeket gyűjtöttünk.

A második nap a Csóványost másztuk meg.

Sok nagy őzlábat gyűjtöttünk, kevés laskát és bimbós pöfeteget.

Érdekes módon ekkor csak 700 méter fölött láttunk gombát.

Harmadik napon Hegyes-tetőn jártunk a Julianus Barát Kilátónál.

Ezen a kiránduláson az erdőt figyelve gombát, egyet sem leltünk,

szemetet annál inkább!(((

A sárkánylecsóba konzerv csiperkét, szárított si-takét, és frissen szedett

bimbós pöfeteget és laskát is tettem.

Jócskán esett hétfőn Diósjenőn is.

Este több tucatnyi bedőlt fát kerülgettünk a 2-esre vezető úton.

Előzmény: nagypapi51 (219)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.22 0 0 219

OFF:

gomba ügyben nem néztél szét?

Remek helyek vannak a falu fölött.

Előzmény: Műhód (218)
Műhód Creative Commons License 2007.08.21 0 0 218

tegnapelőtt Diósjenőn főztem "SÁRKÁNYLECSÓT - ahogy én csinálom".

Sajnos nem vittem magammal fényképezőgépet, ezért csak apró epizódokat

örökítettünk meg. Nincs fotóm a tányéron lévő ételről.

nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.16 0 0 217
"Az igazi magyar lecsó olyan, mint az Úristen. Egy, mégis annyiféle, ahányan hisszük" - írja Cserna Szabó András. (ÉS 50. évf. 34 sz.)
szysssz Creative Commons License 2007.08.14 0 0 216

Ez igen! Bár, ha hagyták volna kicsit érni, a zöldes-sárgás paprikák mellett megjelenik a vörös sokféle árnyalata is, ami lecsónál "megdobja" az összhatást .

Ha üvegbe rakok el lecsót, a sokszínű bácskai mellé vágok néhány sötétvörös kápiát, meg pár hasonló formátumú haragoszöld (a neve nem jut eszembe))) paprikát. Az ízeket is gazdagítják, a látvány pedig egyszerűen szemet gyönyörködtető. 

OFF: ugyanígy járok el csalamádé készítésnél is.

Előzmény: nagypapi51 (214)
Műhód Creative Commons License 2007.08.14 0 0 215

Ez nagyon jól hámozható.

Ha tehetem ilyet veszek, de nálunk ezek akkorára nőnek, hogy nem 20 db, hanem 10-12 db belőlük egy kiló.

Előzmény: nagypapi51 (214)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.08.14 0 0 214

Ez már majdnem igazi lecsópaprika:

Műhód Creative Commons License 2007.08.03 0 0 213
Köszi. Gyorsan összedobtam egy ilyen lecsót. Sikeresen elsóztam...
Előzmény: fan_fan (212)
fan_fan Creative Commons License 2007.08.03 0 0 212
Gratulálok a recepthez ! Szerintem ezt már nem nagyon lehet fokozni ! Olvasásra is tökéletesnek tűnik.
Előzmény: Műhód (211)
Műhód Creative Commons License 2007.08.03 0 0 211

Úgy gondolom mindenki számára az az igazi lecsó, amelyik a gyerekkora

nagy nyári családi lecsóebédeit idézi.

Mi nyaranként Szilasligeten az egymásba hajló gyümölcsfák alatt

tojásos lecsót falatoztunk.

Akármilyen finom más lecsót is eszem, számomra

az igazi lecsó mindig is ez marad:

TOJÁSOS LECSÓ

2 kg paprikából

Hozzávalók: 2 kg húsos zöldpaprika

4 -5 db paradicsom

15-20 dkg kolozsvári szalonna

15 dkg füstölt kolbász

(10-15 dkg apróra vágott gomba szaftdúsítónak, de ez      elhagyható)

2 pár virsli

3-4 fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

6 tojás

1 teáskanál pirospaprika

só, fehérbors

csipetnyi bazsalikom, rozmaring, ételízesítő

étolaj, vagy olívaolaj

A felaprított kolozsvári szalonnát egy kis olajon zsírjára sütöm.

A pörcöt kiveszem.

Az apróra vágott hagymát a zsiradékon pirítani kezdem, majd hozzáadom a fölaprított csiperkegombát. Amikor elfőtte a levét, hozzáadom a

a karikára vágott füstölt kolbászt, nagyon kicsit pirítom.

Ezután összekeverem a kockára, karikára vágott –meghámozott- zöldpaprikával és megdinsztelem.

Amikor feladta a levét belekeverem  a kipréselt, vagy apróra vágott fokhagymát, a bazsalikomot, a  rozmaringot, pirospaprikát, ételízesítőt, kevés fehérborsot.

Fedő nélkül közepes tűzön félpuhára főzöm.

A félpuha paprikához adom a cikkelyekre vágott, meghámozott, levétől-magjától megszabadított paradicsom húsát. - Ha előtte forró vízbe mártom, akkor könnyen levehetem a héját is. Főzöm 5 percnyit…

Hozzáadom a karikára vágott virslit. Megsózom, főzöm 2-3 percig.

Amikor megfőtt a virsli, belekeverem a felvert, megsózott tojásokat és addig kavargatom, amíg a tojás megmerevedik. (Hőkezelem).

A hőkezeléssel, feljön az étel aranysárga, gyönyörű rövid leve a tetejére. Na ekkor elkészült a tojásos lecsónk…

A maradékot hűtőbe teszem és külön edényben mindig annyit melegítek

belőle, amennyit megeszünk. Olyan mint a töltött káposzta, melegítve  még finomabb!    

Törölt nick Creative Commons License 2007.07.21 0 0 210

köszi!

Előzmény: szysssz (208)
fan_fan Creative Commons License 2007.07.21 0 0 209

VII. BÉKÉSCSABAI LECSÓFESZTIVÁL 2007.

http://www.bekescsaba.hu/engine.aspx?page=showcontent&content=lecso

szysssz Creative Commons License 2007.07.20 0 0 208

Két dolog kimaradt:

1. a lecsó fűszere maga a paprika, paradicsom és hagyma + só. Minden más, az alpvető szabályok megsértése.

2. Vastag húsú paprikát ne használj, mert annak főzés közben önálló életet él a héja: söndörödik-pöndörödik nem lehet vele mit kezdeni.

Én bácskai paprikát használok, ami csípős, de az erét kivágva szerintem a  legjobb ízű paprika. Pár éve van egy megszólalásig hasonlító faj, ami édespaprika.

Át is vertek vele, mert csípősnek mondták, de otthon kellett "megtanítani", hogy csípjen is egy kicsit. :)))

Előzmény: szysssz (207)
szysssz Creative Commons License 2007.07.20 0 0 207

A szalonnát (többet, mint máskor) kisütöm, a pőrcöt kiszedem. A zsíron "szálasra" vágott hagymát dínsztelek.

Beleteszem a kockára vágott paradicsomot és nagy lángon párologtatom a vizet. Ekkor megy bele a paprika, amivel nagy lángon az egészet zsírjára sütöm.

A vége felé, teszek még bele 1-2-nyúzott és kimagozott papradicsomot apróra vágva, ekkor sózom és az egész kap egy késhegynyi pirospaprikát, csupán a színe miatt.

A lecsót üvegekbe gyömöszölöm, ráöntöm a zsírját, majd lezárom. Jól szigetelt fészekben - Pl: dunna - lassan hütöm ki.

A lényeg: a paprika "roppanós" maradjon. Ezért kell nagy lángon főzni, s ezért szabad csak a fövés végén sózni.

A konzerved ugyanúgy működik, mint a friss lecsó: a kolbászkarikákat kevés hagymán átsütöd, majd ráöntöd üveged tartalmát - összerottyantod. A tojásoshoz elég a lecsót felmelegíteni.

Előzmény: Törölt nick (206)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.16 0 0 206

hogy főzitek be a lecsót? nyilván kimarad belőle a tojás, de a kolbász is? tehát szalonna, hagyma, paprika, paradicsom, fűszerek és kész?

pipacsmező Creative Commons License 2007.07.09 0 0 205
Ha már a környéken járunk, akkor szívből ajánlom Szászi Endre barátom olaszrizlingjeit (Szigliget, Nemesgulács, Szentgyörgy-hegy), de ne feledkezzünk meg Pupos Kálmánról sem!
Előzmény: Törölt nick (203)
fan_fan Creative Commons License 2007.07.09 0 0 204

Fröccs lecsóra feltétlen megfelel ! (Bár van néhány étel, melyre azért nem ... ) Csak nagyon hideg legyen !

Na épp a rosé az, amit csak fröccsben tudok vállalni. Nem akarom lenézni a rosét, de nekem tisztán az valahogy nem jön be.

Előzmény: Törölt nick (203)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.09 0 0 203

meg kell monjdam a szeremley fele szemelt rizling barmihez, bamikor:) meg egyebkent most van rose szezon:) bar oszinten megmondom ebben a melegben en froccsozni szeretek, egeszen konkretan vice hazmesterezni, abba meg kar a minosegi bor.

H.

Előzmény: fan_fan (202)
fan_fan Creative Commons License 2007.07.09 0 0 202

Ott valóban nem jártam.

Ma nálunk újfent lecsó lesz az ebéd, mégpedig a "könnyed" változat. (Kolbász- és tojáshiányos.) Ha már a milyen ital illik leginkább hozzá kérdést taglaljuk, én ma balatonfelvidéki (2006 -os) száraz olaszrizlinggel fogom leöblíteni, de annak hiányában el tudnék képzelni hozzá sört is. Vörösbort inkább akkor, ha lecsónk kolbásszal dúsított. Ez legalábbis az én véleményem.

Előzmény: Törölt nick (201)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.09 0 0 201

szeretnem ajanlani iroi munkassagomat a bebaszasom tortenet c. topikbol:) csak azert nem fogom fel serteskent a vizivassal valo gyanusitast mert latszik h nem jartal meg fent emlitett topikon:)

H.

Előzmény: fan_fan (199)
pipacsmező Creative Commons License 2007.07.06 0 0 200

Bármikor is. Vizet inni? Mint az állat?

:-)

Előzmény: fan_fan (199)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!