A környékeden két piac is van (Budagyöngye, Fény u.) mégis azt javallom, zarándokolj ki a Bosnyákra. Harmadával olcsóbb mint az említettek, és a választék is megfelelő.
Szia! Semmiféle tartósító szer nem kell a tetejére?? Csak simán a lecsó? és ha kihült mehet hűvösre, vagy ahova akarom? Mennyi ideig áll így el? Köszi a választ
tegnap tettem el az elso lecsomat, egy darab kis uveggel. ma reggel halasztam ki a dunsztolasbol. sajna a paradicsom nem volt olyan igazi lecsonak valo, de igy is jol sikerult, allitolag....:)
viszont reggel a piacon annyi szep paradicsomot es papritat lattam, hogy azt hiszem rakaptam a lecsokeszitesre.
Ez igen! Bár, ha hagyták volna kicsit érni, a zöldes-sárgás paprikák mellett megjelenik a vörös sokféle árnyalata is, ami lecsónál "megdobja" az összhatást .
Ha üvegbe rakok el lecsót, a sokszínű bácskai mellé vágok néhány sötétvörös kápiát, meg pár hasonló formátumú haragoszöld (a neve nem jut eszembe))) paprikát. Az ízeket is gazdagítják, a látvány pedig egyszerűen szemet gyönyörködtető.
Úgy gondolom mindenki számára az az igazi lecsó, amelyik a gyerekkora
nagy nyári családi lecsóebédeit idézi.
Mi nyaranként Szilasligeten az egymásba hajló gyümölcsfák alatt
tojásos lecsót falatoztunk.
Akármilyen finom más lecsót is eszem, számomra
az igazi lecsó mindig is ez marad:
TOJÁSOS LECSÓ
2 kg paprikából
Hozzávalók: 2 kg húsos zöldpaprika
4 -5 db paradicsom
15-20 dkg kolozsvári szalonna
15 dkg füstölt kolbász
(10-15 dkg apróra vágott gomba szaftdúsítónak, de ez elhagyható)
2 pár virsli
3-4 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
6 tojás
1 teáskanál pirospaprika
só, fehérbors
csipetnyi bazsalikom, rozmaring, ételízesítő
étolaj, vagy olívaolaj
A felaprított kolozsvári szalonnát egy kis olajon zsírjára sütöm.
A pörcöt kiveszem.
Az apróra vágott hagymát a zsiradékon pirítani kezdem, majd hozzáadom a fölaprított csiperkegombát. Amikor elfőtte a levét, hozzáadom a
a karikára vágott füstölt kolbászt, nagyon kicsit pirítom.
Ezután összekeverem a kockára, karikára vágott –meghámozott- zöldpaprikával és megdinsztelem.
Amikor feladta a levét belekeverem a kipréselt, vagy apróra vágott fokhagymát, a bazsalikomot, a rozmaringot, pirospaprikát, ételízesítőt, kevés fehérborsot.
Fedő nélkül közepes tűzön félpuhára főzöm.
A félpuha paprikához adom a cikkelyekre vágott, meghámozott, levétől-magjától megszabadított paradicsom húsát. - Ha előtte forró vízbe mártom, akkor könnyen levehetem a héját is. Főzöm 5 percnyit…
Hozzáadom a karikára vágott virslit. Megsózom, főzöm 2-3 percig.
Amikor megfőtt a virsli, belekeverem a felvert, megsózott tojásokat és addig kavargatom, amíg a tojás megmerevedik. (Hőkezelem).
A hőkezeléssel, feljön az étel aranysárga, gyönyörű rövid leve a tetejére. Na ekkor elkészült a tojásos lecsónk…
A maradékot hűtőbe teszem és külön edényben mindig annyit melegítek
belőle, amennyit megeszünk. Olyan mint a töltött káposzta, melegítve még finomabb!
1. a lecsó fűszere maga a paprika, paradicsom és hagyma + só. Minden más, az alpvető szabályok megsértése.
2. Vastag húsú paprikát ne használj, mert annak főzés közben önálló életet él a héja: söndörödik-pöndörödik nem lehet vele mit kezdeni.
Én bácskai paprikát használok, ami csípős, de az erét kivágva szerintem a legjobb ízű paprika. Pár éve van egy megszólalásig hasonlító faj, ami édespaprika.
Át is vertek vele, mert csípősnek mondták, de otthon kellett "megtanítani", hogy csípjen is egy kicsit. :)))
A szalonnát (többet, mint máskor) kisütöm, a pőrcöt kiszedem. A zsíron "szálasra" vágott hagymát dínsztelek.
Beleteszem a kockára vágott paradicsomot és nagy lángon párologtatom a vizet. Ekkor megy bele a paprika, amivel nagy lángon az egészet zsírjára sütöm.
A vége felé, teszek még bele 1-2-nyúzott és kimagozott papradicsomot apróra vágva, ekkor sózom és az egész kap egy késhegynyi pirospaprikát, csupán a színe miatt.
A lecsót üvegekbe gyömöszölöm, ráöntöm a zsírját, majd lezárom. Jól szigetelt fészekben - Pl: dunna - lassan hütöm ki.
A lényeg: a paprika "roppanós" maradjon. Ezért kell nagy lángon főzni, s ezért szabad csak a fövés végén sózni.
A konzerved ugyanúgy működik, mint a friss lecsó: a kolbászkarikákat kevés hagymán átsütöd, majd ráöntöd üveged tartalmát - összerottyantod. A tojásoshoz elég a lecsót felmelegíteni.
Ha már a környéken járunk, akkor szívből ajánlom Szászi Endre barátom olaszrizlingjeit (Szigliget, Nemesgulács, Szentgyörgy-hegy), de ne feledkezzünk meg Pupos Kálmánról sem!
meg kell monjdam a szeremley fele szemelt rizling barmihez, bamikor:) meg egyebkent most van rose szezon:) bar oszinten megmondom ebben a melegben en froccsozni szeretek, egeszen konkretan vice hazmesterezni, abba meg kar a minosegi bor.
Ma nálunk újfent lecsó lesz az ebéd, mégpedig a "könnyed" változat. (Kolbász- és tojáshiányos.) Ha már a milyen ital illik leginkább hozzá kérdést taglaljuk, én ma balatonfelvidéki (2006 -os) száraz olaszrizlinggel fogom leöblíteni, de annak hiányában el tudnék képzelni hozzá sört is. Vörösbort inkább akkor, ha lecsónk kolbásszal dúsított. Ez legalábbis az én véleményem.
szeretnem ajanlani iroi munkassagomat a bebaszasom tortenet c. topikbol:) csak azert nem fogom fel serteskent a vizivassal valo gyanusitast mert latszik h nem jartal meg fent emlitett topikon:)