Keresés

Részletes keresés

Vikusz Creative Commons License 2007.08.10 0 0 1273
Következő a gondom
Közös telken belül a kertrészemet szeretném lehatárolni
,az átlátás ellen növényeket(sövényt) ültetni.
Fontos lenne hogy belátható időn belül (mondjuk 5 év)szemmagasságban összeérjen(ne lehessen belátni).
Az is ontos hogy keskeny legyen(max 70-80cm) mert kevés a hely.
Smaragdtujára gondoltam, de most láttam egy ilyen sövényt és mivel kúpos nemigen akar összenőni másfél méter felett.
Mennyire kéne-lehet legközelebb ültetni ezt a fajtát, hogy ne lehessen átlátni ha megnő?
Fél méterre ha ültetem össze fog érni annyira két méter magasságban ha megnő hogy ne lehessen belátni?
Esetleg kombináljam valami más futónövénnyel amit közéjük teszek?

Előre is kösz ha tud segíteni valaki.

Vikusz
iroman Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1272
Turkesztáni szillel érdemes foglalkozni, többek egybehangzó véleménye, és a saját tapasztalatom szerint is.
Előzmény: balmag (1271)
balmag Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1271
Köszönöm a gyors reakciót.
Ezek szerint lehet 1 db fás ágból akár több 15 cm-es dugványokat ültetni.

A turkesztáni szilt természetesen ültetni szeretném.

Mégegyszer köszi
Előzmény: iroman (1269)
sjohn Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1270
Köszi , akkor ezek szerint majd csak jövőre.
Kipróbálom hátha most is megered , úgyis nyírni kell mert nő mint a gomba , vesztenivaló meg nincs.
Előzmény: iroman (1267)
iroman Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1269
1.2. -ra elküldtem az anyagot.
3. Kétsorosan, egymáshoz eltolva, 20 cm-es tőtávval. Minél gyakrabban metszed és minél rövidebb hajtásokat hagysz, annál sűrűbb lesz, de lassabban nő magasra - érthetően. Öntözést meghálálja, főleg ilyen aszályos időben, meg a feljavított talajt is, de nem igényel semmi extrát, pl. városokban is csak lerakják meg nyírják, és elég jól megmarad.

"ui. Érdemes a turkásztáni szil-el foglalkozni?"

Termeszteni és árulni v. ültetni akarod?
Előzmény: balmag (1268)
balmag Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1268
Sziasztok
Nemrég kezdtem el nézegeteni ezen topicot és érdekes dolgot már megtudtam belőle. Mostanság készülök fagyal telepítésére, pontosabban valamiféle kerítés készítésére, de úgy néz ki a fagyal mellett ragadtam le. Nagyon megtetszett maga a növény illetve az hogy milyen egyszerű is szaporítani.

1. Többéves fagyal sövényről fogok nagyobb fás hajtásokat, ágakat lemetszeni szaporítás céljából. Kérdésem, hogy 1 db ágból több dugvány is készíthető? Mekkora az a minimális méret amit azért érdemes megtartani, pl hány levél?
2. Ha ezeket most augusztusban kezdem el gyökereztetni, kb mikorra tudom őket kiültetni végleges helyükre? Ősz vagy tavasz?
3. Mivel kerítésnek szeretném és jó magasra növőnek, ezért érdekelne mire figyeljek oda akár az ültetésnél (egysor vagy kétsor) akár a gondozásánál (metszés, locsolás)

Nagyon megköszönöm ha tudnátok pár tippet adni egy kezdő sövény telepítnők:)

ui. Érdemes a turkásztáni szil-el foglalkozni?
iroman Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1267
Én még nem készítettem róla dugványokat, de az 1127-es hozzászólásban ez áll róla:

"A sövényről június végén lenyírt ágakat ledugva kb 80% eredés várható, különösebb rákészülés nélkül (azért kétnaponta nem árt meglocsolni).
Túl könnyen szaporítható amatőröknek is, így a profik nem foglalkoznak vele... :-)" - na ezért olcsó és ezért nem üzlet a drágább növényekből profitáló díszfaiskoláknak.

Szóval ezek szerint:
- júniusban a nyíráskor lepotyogó hajtásokat (gyorsan fásodik a szára, szóval vszinű fás-félfás szára lesz)
- akár az állandó helyére is, csak aszályos időben locsolgasd és szükség esetén kicsit javítsd fel a talajt.

Előzmény: sjohn (1266)
sjohn Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1266
Valaki légysz árulja el , hogy a turkesztáni szilből mikor , és , hogyan lehet dugványokat készíteni?
Köszönöm.
iroman Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1265
Ha most kell kiszednetek, akkor én a helyedben biztos nem állnék neki...sajnos kicsi az esélye, hogy ekkora növény az aktív vegetációs időben történő kiszedést, átültetést túléli... Inkább hagyd ahol van, és az új helyen ültess újat.

Van olyan gyorsan növő faj (Ulmus pumila var. arborea), amely nem drága,akár 1-2 év alatt is hozza az általad elvárt magasságot, csak gondoskodni kell a jó tápanyagdús talajról és a folyamatos - pl. csepegtető - öntözésről. Nem örökzöld, lombhullató. Itt utánna nézhetsz:
http://balatonkapuja.hu/hirteljes.php?melyik=252%20style=
http://www.viaszfestes.hu/soveny/
Előzmény: atoms (1263)
kisszszoros Creative Commons License 2007.08.08 0 0 1264
is :-)

Melyik érdekel?
Előzmény: m.musashi (1259)
atoms Creative Commons License 2007.08.07 0 0 1263
Üdv,

bár nem tudom pontosan milyen növény, de nem fenyő vagy tuja az biztos. A novemberrel egy gondom van gazából, az áttelepítés telek eladás miatt vált - válik esedékessé, ami nem bizi, hogy meg lesz még akkor. A munka nem gond.
Előzmény: iroman (1260)
m.musashi Creative Commons License 2007.08.06 0 0 1262
az én szavazatom a két tipusra:ligustrum és a clematis.
Előzmény: iroman (1261)
iroman Creative Commons License 2007.08.06 0 0 1261
Is. A kerítésnek való talán hangsúlyosabb, de a kerítésre futó növények is jöhetnek, engem pl. érdekel :).
Előzmény: m.musashi (1259)
iroman Creative Commons License 2007.08.06 0 0 1260
Toma, ez az én véleményem:
Mivel hajtásról nevelést említesz, feltételezem, hogy nem örökzöld fenyő vagy tujasövényről van szó. Ha van rá munkaerőkapacitás, akkor mindenképpen a nyugalmi időszak beállta után (lombhullás, első fagyok után - időjárásfüggő, mondjuk november) kellene kiásni - esetleg kisgép segítségével (mellette végig kiemelni a földet, úgy könnyebb kiszedni és látszik a gyökérzet mérete), minél nagyobb gyökértömeget igyekezve megtartani, és a lehető leghamarabb elültetni az új helyén, ott az árkot már előbb kiásni neki - itt érts a gyökér méretének megfelelő mélységet. Amíg a földbe kerül, a gyökérzetet beáztatni vízbe - ez a méretek miatt nehézkes lehet - és az új helyén is jól beöntözni, beiszapolni a gyökérzónát, levegő ne maradjon a gyökerek közt. Nem esélytelen ügy - csak vesződséges - sok meló, rengeteg víz - és nem biztos, hogy mind kihajt. Tavasztól öntözni-öntözni!!!
Előzmény: atoms (1255)
m.musashi Creative Commons License 2007.08.05 0 0 1259
tiszteletem. nézegetem a hsz.okat,most itt kerítésre vagy kerítésnek való sövényről van szó?
unartis Creative Commons License 2007.08.05 0 0 1258
A C. imbricata maximális magassága , ember magasságot is elérhet, és nagyonszép kárminszínű virágokat hoz, kerti talajba is ültethető, de fontos, hogy ne álljon meg rajta a téli csapadék, mert az a növény pusztulását okozhatja. Ez a kaktusz heti egy alkalommal történő öntözést meghállálja, ha nincs eső, július közepétől ezt is ritkitani érdemes, augusztusban meg el is maradhat! A nyáron öntözött bokor a télen nem fagy ki, sőt -24--27 c° is kibír, nálam 1999 nyár óta egy tő gondnélkül telel, az ország keleti felében lakom(Békés megyében).
Előzmény: unartis (1257)
unartis Creative Commons License 2007.08.05 0 0 1257
Sziasztok! A kerítés feladatától függ, hogy védelmet, térelválasztást lát-e el. Egész extrém megoldások is jöhetnek, pl: télálló kaktuszból (Cylindropuntia imbricata) készülő kerítés remek védelmet nyújt, igaz ki kell várni, hogy méretes legyen, mert kb 5-6 év alatt lesz 100-150 cm-es. De érdemes kivárni!
Jani71 Creative Commons License 2007.08.05 0 0 1256

A puszpáng bírja az árnyékot is, az "örökös" nyírást is, így ha nem akarod 40-50 cm fölé engedni, akkor azon a szinten meg is tarthatod és nem sértődik meg miatta. :-)

Nekünk van olyan, ami szinte csak arasznyi, és már viszonylag sok éves (nem azért ekkora, mert lassan nő, hanem kifejezetten a nyírás miatt). Természetesen itt is érvényes, hogy már az elejétől kezdve nyírni kell, hogy egyforma legyen a sűrűsége, aztán ha elérte az általad gondolt végleges méretet, akkor csak egyre sűrűbb lesz.

Ha ismersz olyan helyet, ahonnan dugványt tudsz szerezni, akkor még fizetni sem kell érte, és egész jó százalékban ered. Nálunk az összes így lett.

Előzmény: authorvision (1247)
atoms Creative Commons License 2007.08.04 0 0 1255

Üdv,

segitség kellene a következő kérdésben. Mennyi az esélye idős növényekből álló sövény áttelepitésének? Kb 150-200 cm magas növényekről van szó. Érdemes ilyenben gondolkodni vagy inkább hajtásokat kellene belőle újra nevelni? Csakhát mire ez eléri kb ugyanezt a magasságot az új helyen az idő és addig nem takar semmi.

Toma

iroman Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1254
Remélem, egy kicsivel csapadékosabb telünk lesz - csak hogy előre rohanjak :) - és jövő tavasszal ismét "ugrik" egy nagyot. Ez a buta szárazság nem hiányzott.

Még jó, hogy ma hajnaltól késő délutánig szép csendesen esegetett az eső mifelénk, az idokep.hu szerint kb. 22 mm esett. Minden héten eshetne legalább ennyi....

Facélia voltam.
iroman Creative Commons License 2007.07.30 0 0 1253
Előrebocsátom, Facélia voltam, de valami oknál fogva a régi nickemmel nem tudok bejutni, úgyhogy regeltem ezt az újat.
Na.

A nagy hőség előtt lecsipkedtem a szilsövényem hajtásait kb. 60 cm-re, hogy jobban sűrűsödjön. Ilyen volt kb. 10 napja:

papus_03 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 1252

Minden nap látok ilyet a kertemben :)

De mielőtt vágnál belőle azért beszéljük meg (Bp. III.)

Előzmény: Manci9 (1249)
ruborits Creative Commons License 2007.07.10 0 0 1251
elég gyakori és olcsó is, létezik sárga foltos változata is. nyagyon strapabíró növény.
Előzmény: authorvision (1250)
authorvision Creative Commons License 2007.07.10 0 0 1250
agicza

Köszönöm szépen a válaszodat! már csak találnom kell ilyen növénykét..

a.

Előzmény: agicza (1248)
Manci9 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 1249

Sziasztok!

Olvasstam a neten a turkesztáni szilről, az lenne a kérdésem, hogy látott-e valaki Budapesten ilyen növényt valahol???

Szeretnék pár hajtásdugványt vágni róla azért érdekelne.

üdv Áron

agicza Creative Commons License 2007.07.06 0 0 1248
Lonicera nitida 'Maigrün' vagy Lonicera pileata, fél-egy méternél nem nőnek magasabbra és alakíthatók. Készülj fel, hogy nagyon szigorú teleken valószínűleg le fogják dobni a levelüket, védett helyen viszont örökzöldek maradnak.
Előzmény: authorvision (1247)
authorvision Creative Commons License 2007.07.06 0 0 1247

Sziasztok!

Szeretnék a kerítésem mellé örökzöld sövényt ültetni (árnyékos helyre), de csak 40-50cm magasat. van olyan növény, amit ilyen alacsonyra lehet vágni, és nem sínyli meg?

a.

nyúbi Creative Commons License 2007.07.05 0 0 1246
Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy mikor lenne a legjobb megszednem a Turkesztáni szil, Tűztövis vesszőket, amikből sövényt szeretnék nevelni?
Metszeni vagy törni kell a vesszőket?
Milyen hosszúakat vegyek?
:) minden tanácsot szívesen fogadok...

Köszi Tibi
Bubinko Creative Commons License 2007.07.05 0 0 1245

Szóval ahogy itt írtátok nekem a fórumon, megnyírtam a bokraimat néhány hete, és így besűrűsüdtek azóta:

Axióma Creative Commons License 2007.07.03 0 0 1244
Semmi kozom hozza, de talaltam, gondoltam hatha itt valakit erdekel. http://www.expressz.hu/ingyen/showAdvert,4885591,28,1.html
Esetleg megtargyalhatjatok, mennyi az eselye a hibatlan atultetesnek, magasitasnak, nem egyenes vonalban leultetesnek:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!