Keresés

Részletes keresés

orsialaplage Creative Commons License 2007.08.10 0 0 2198

szia Kismammer,

A helyzet az hogy nálam sajnos már diagnosztizálták a pcos-t, mert hogy a.) mindkét petefészkem tele van cisztával b.) össze-vissza menstruálok az elmúlt években. A szőrösödés, hajhullás nem jelentkezett még ugyan, de viszont ha mégis normális mértékkel eszem, kevés CH-t akkor miért híztam 12 kg-ot fél év alatt, úgy hogy még rendszeresen tornázom is ? Ezért gondoltam, hogy inzulin rezisztens lehetek, és ezek a hipoglikémiás tünetek pedig meg fennállnak nálam már szintén évek óta. Lehet hogy ez tényleg az alacsony ch beviteltől van, de akkor meg ha IR-es vagyok, akkor nem is ehetek többet, mert csak zsírként fog raktározódni addig amíg be nem állítják az inzulin szintemet. Legalábbis én erre gondolok, az IR-t még nem diagnosztizálta senki, remélem hamarosan elküld a doki inzulin terheléses vizsgálatra is.

üdv.

Orsialaplage

Előzmény: kismammer (2196)
Szeleszte Creative Commons License 2007.08.10 0 0 2197
Szia

Küldtem emailt remélem megkapod:) Ezer hála és köszönet. Nagyon örülök hogy megtalálták a bajomat és lesz hozzá gyógyszerem. Majd folyamatosan megírom, hogy alakult az életem és milyen javulások következnek be:)

Üdv

szeleszte
Előzmény: inotech (2195)
kismammer Creative Commons License 2007.08.10 0 0 2196
Bocsi, hogy csak így berontok ide... Véletlenül olvastam bele a topikba, de megragadt a szemem a CH számolásnál. Én inzulinos cukros vagyok nagyon régóta, szóval ebben otthon vagyok. Igazából Orsialaplage-nak akartam írni, hogy a sok hipoglikémiája simán lehet a kevés CHtól, az a napi 100gr, amit írtál, az rettenetesen kevés, főleg, ha stresszes, sok munkád van. Ha rendszeresen több CH-t fogyasztasz (az a 200gr, amit mondtak neked, az nagyon jó), akkor biztosan meg fognak szűnni ezek a rosszullétek. Tehát nálad nem inzulinrezisztencia (azaz a cukorbetegség jele) áll fenn, éppen ellenkezőleg, mivel nagyon keveset eszel, sokszor esik le a cukrod. Éppen hogy több "nem egészséges" kaját kellene enned, kenyeret, cukros dolgokat, rizst, krumplit bőségesen a húshoz. Ez nem betegség, ez olyan, mint az alacsony vérnyomás, lehet, hogy rosszul van tőle az ember, de a statisztika szerint tovább él (mert kevesebb érrendszeri betegsége lesz), mint a normál vérnyomású ember :) Szóval emiatt ne aggódj, hanem egyél mindenfélét :))) Ennek nincs köze a PCOhoz sem, max annyi, ha kevesebb tápanyagot kap a szervezet, akkor nehezen esik teherbe.
Előzmény: orsialaplage (2187)
inotech Creative Commons License 2007.08.10 0 0 2195

Hello!

közben megnéztem a gyógyszert. 850 mg-os Merckformin. 3 doboz teljesen épp. 2010-ig jó. (3*60db)+ 11 szem.  összesen 191 szem.

Ha eljuttatod a neved, címed a mailemre, akkor elküldöm neked postán hétfőn.

Üdv

Előzmény: Szeleszte (2194)
Szeleszte Creative Commons License 2007.08.10 0 0 2194
Sziasztok

megjártam ma az endokrines orvost, örült hogy tudok keríteni meckformint, mert ő továbbra sem írhat fel nekem. Azt mondta hogy először 2*1/2 kell szednem majd 10 nap után 2*1 et de ha hasmenésem lesz akkor álljak vissza 2*1/2-re. Azt mondta hogy 3-6 hónapig kell szednem, hgoy valamelyest rendeződjenek a tűneteim.

Valóban pcos-em van rá is írta a papíromra, valamint továbbküldött egy újfajta vizsgálatra aminek az a lényege, hogy a pcos betegnek hogy néz ki az érhálózata a betegség hatására tapasztalható e hogy romlás az erekben az egészséges emberekhez képest. Sajnos a vérnyomásom mostanába folyamatosan magas most is 140/92 volt, pedig mindig 90/60 as vérnyomással cikáztam.

Ez a vizsgálat 28- án lesz vissza is kell mennem vele, na majd ha túl estem rajta elmesélem milyen volt.

Üdv

szeleszte
almirena Creative Commons License 2007.08.10 0 0 2193
(azt hittem, hogy a gyereked, de most már leesett....)
Előzmény: inotech (2192)
inotech Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2192

Hány éves?

28 lesz novemberben!

Üdv I

Előzmény: almirena (2171)
orsialaplage Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2191
nem túl nagyok 300 kb körül. mindent megcsináltam de mégsem....
Előzmény: almirena (2190)
almirena Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2190

mekkora a képek mérete és a beszúrást is megnyomtad?

az egész család most kezdte a Meforalt, a kérdésre még nem tudok felelni!

Előzmény: orsialaplage (2188)
orsialaplage Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2189
Ismét fotó, ha nem jelenik meg feladom ...
orsialaplage Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2188
hová tűnnek a fotók ???? 4 db-ot feltöltöttem és nincs itt... ????
orsialaplage Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2187

De hát én sokszor még a 100 g CH-t sem eszem meg per nap !! Vagy ha igen, akkor max gyümölcsből, zöldségből és zabpehelyből.... nem is eszem kenyeret már kb. 2 éve.... Akkor miért érzem mégis ezeket a tüneteket ?? mindent édesítőszerrel eszem iszom. Lehet hogy már annyira súlyos, hogy gyógyszerezni kell ? és a lányodnak gyógyszerrel is vannak ilyen tünetei ?

most tényleg próbálok egy volt fotót feltölteni... íme :)

Előzmény: almirena (2186)
almirena Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2186

akkora nagy szakember azért nem vagyok....

Amit nekem javasoltak, az napi 200 g-os szénhidrát diéta, napi ötszöri étkezés Viszonylag mérsékelt reggeli, kis tízórai, masszívabb ebéd, kis uzsonna, 40 g szénhidrátos vacsora. Lehetőleg teljes kiőrlésű kenyér és korpa ajánlott, zöldségek, fehér húsok, olajos magvak. pl. dió. Paprika, paradicsom, retek, uborka amennyi csak tetszik. És lehetőleg kevés édesség. A gyümölcsök szénhidrát tartalmát is figyelembe kell venni a napi étrendben.

Ebben is megint csak a pcos.hu honlapra tudok hivatkozni!

Előzmény: almirena (2184)
Szeleszte Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2185
Na nekem is szokott ilyen lenni... Fokozottan ki vagyok téve a munkahelyi stresznek.
Tavaly úgy beállt a cukorszintem vagy a vérnyomásom vagy mindkettő hogy összeestem és egy hónapig koponya zuzodással táppénzen voltam. Persze az öszseesés okát vizsgáltatták neurológusokkal, de a valódi okra nem jöttek rá, miért estem össze.

A mai napig előfordul a munkahelyemen ilyen, ha nagyon feltuningolom magam. Szoktam magammal hordani csokit megeszem aztán semmi bajom, de ha rámjön ez a rosszul lét és nem eszek valamit akkor addig addig szédelgek míg összeesek. Szó szerint faltól falig támolygok, egyre rosszabbul látok inog a talpam alatt a talaj majd elsötétedik minden... Ilyenkor még cukros vízet szoktak velem itatni fél óra múlva megint pörgök mint akit ketté vágtak....
Előzmény: orsialaplage (2180)
almirena Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2184

Én már nagymamakoru vagyok, és inzulinrezisztens. De ha visszagondolok a 20-as, 30-as éveimre, enyhén ugyan, de voltak PCOS tüneteim- ritka haj, nem szép bőr, széles derék, vetélések, veszélyeztett terhesség. De akkoriban ez nem képezte vizsgálat tárgyát.

Az egyik lányom PCOS és miután ez kiderült, utána mentem el én is orvoshoz. De ez az inzulinrezisztencia minden eddigi problémát  megmagyaráz.

Előzmény: orsialaplage (2182)
orsialaplage Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2183
Hát ez jó..... nálam ez már kb. több mint egy éve van, vagy talán több is.... és vércukor vizsgálaton voltam már azóta 2x is. Egyszer egy munkahelyi akció keretében, egyszer pedig tavaly a nőgyógyász küldött. De nem terhelésesre. És arra hogyan jöttek rá hogy inzulinrezisztens ? Ehet CH-t ? cukrot ? mit nem lehet enni ? Lehet hogy én totál rosszul étkezem emellett az IR mellett és azért híztam meg ?
Előzmény: almirena (2181)
orsialaplage Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2182
Akkor viszont nem minden PCOS al rendelkező beteg hízik el ! De akkor miért adták Neked a Meforalt ?? Más tünetekre ? Bocs ha már említetted volna, de még nekem egy kicsit kínai ez a sok új gyógyszernév stb.
Előzmény: almirena (2179)
almirena Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2181
a nagylányomnak van ilyen tünete és az inzulinrezisztenciával jár.
Előzmény: orsialaplage (2180)
orsialaplage Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2180

És még egy furcsát szeretnék kérdezni Tőletek, lehet hogy ez a tünetem is a PCOS-el kapcsolatos, ami évek óta kísért, de hogy így nehéz is elmagyarázni, eddig én a hipoglikémia tünetéhez hasonlítottam (de ezt is csak tegnap olvastam, hogy mi is a hipoglikémia, eddig nem is tudtam hogy van ilyen) amikor leesik a vércukor szinted stressz vagy idegesség hatására, illetve sok sport, hosszan tartó éhezést követően, és valami olyasmit szoktam érezni, hogy így kimerevednek a szemeim és az agyam is kicsit elhomályosul de nem úgy hogy elvesztem az eszméletem :)), hanem olyan mentális K.O-nak nevezném ... :) Ja és ilyenkor a pulzusom hiába éppen step óra közepén vagyok, amikor már máskor 135 körül pörög, lent marad 120 körül. De ez csak az edzéses verzió, mert akkor van rajtam pulzusmérő. Ha nem sportolás közben jön, akkor nem tudom mennyi lehet, de szerintem elég alacsony. Vagy sűrű a vérem és nem jut el az agyamba ????

Ilyenkor ha eszem 1-2 szőlőcukrot vagy más szénhidrátot - volt hogy kiflit ettem vagy kenyeret - akkor rendbejön. Lényeg az, hogy valamilyen formájú, glukóz, laktóz, fruktóz mindegy csak cukor legyen. Nem tudom hogy mi lehet ez, Nektek volt ilyen valaha ?

almirena Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2179

Még nem egész egy hónapja szedem és kb 3 kiló plusz volt rajtam - nem bánnám, de a fogyás nem jellemző. Talán egy kicsi lement a hasamról.

De van egy kolleganőm, aki a 2. típusú cukorbajára kapta úgy 3 hónapja a Meforalt plusz diéta, hát Ő nagyon szépen fogyott. 10 kiló körül.

Előzmény: orsialaplage (2177)
orsialaplage Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2178

És mégvalami. Nekem már 2001-es ultrahangon is voltak tüszők a jobb petefészkemen. Pedig akkor semmi bajom sem volt azon kívül, hogy l akkor voltam terhes, és egy abortuszom volt :(

Ma pedig azt mondta az orvos hogy a PCOS velünkszületett betegség. Mindig is volt , csak a tünetek változóan jönnek elő.

Előzmény: Szeleszte (2176)
orsialaplage Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2177
És Te fogytál ettől ? Illetve megvoltál hízva mielőtt elkezdted szedni ?
Előzmény: almirena (2175)
Szeleszte Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2176
Hát én amondó vagyok, ha csak a tűneteimnek a felét eltűntetné már akkor előrébb lennék és nyugodtabb életvitelt esetleg teljesértékű életet élhetnék....

Később babát is szeretnék most 26 éves vagyok 30 éves koromig szeretném ha legalább egy gyerekem lenne, és úgy gondolom a jelenlegi problémáim ez a nem menstruálás iszonyat nagy gondot fog jelenteni a teherbe esés kapcsán.

Ha 850mg-ost kapok akkor szerintem egy fél szemmel kell kezdenem a vacsi után egy hétig majd utána lehet 2* fél, majd folyamatosan felrakni 2*1 adagra, de holnap ezt az orvos úgy is megmondja milyen adagban mennyi ideig szedjem.

Üdv

szele
Előzmény: almirena (2175)
almirena Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2175

Jó-jó, csak én gyáva vagyok...vagyis nem bevállalós.

nekem 500 mg-mal kellett kezdeni este kaja közben, majd öt nap mulva reggel is, és további öt nap mulva délben. A lányomnak 7 naponként javasolták az adag emelését.

Előzmény: Szeleszte (2174)
Szeleszte Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2174
Szia almirena

A pajzsmirigyem tökéletesen rendben van, egy évig mást sem csináltak mint ezeknek a folyamatoknak a működését nézték.
Azt írta az orvos a papíromra: jelenleg norm. pm funkció, mellékvesekéreg eltérés nincs, ags sem igazolható.

Viszont az hogy a bal oldali petefészkembe tüszőket találtak, és a vele együtt járó tünetekkel együtt valamint a pcos- teszt alapján 12 pontból 8 at értem el, eléggé biztos hogy pcos-em van.

Üdv

szeleszte
Előzmény: almirena (2173)
almirena Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2173

szia Szeleszte!

a pajzsmirigyed rendben van?

nehogy másra szedj gyógyszert, mint amire kellene!

Előzmény: Szeleszte (2172)
Szeleszte Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2172
Szia Inotech

Megköszönném és ki is fizetném a 3 doboz meckformint. Holnap kell endokrineshez mennem, majd megkérdezem tőle hogy ha kapok ilyen gyógyszert milyen dózisban kezdjem el szedni és mennyi ideig. Állítólag a szervezet hozzá szoktatásához először csak kis dózisban majd fokozatosan lehet csak emelni a hasmenés, hascsikarás, hányás émelygés tűnetek elkerülése végett.

Lehet hogy ez mellett kell még szednem gracial vagy diana 35 öt( ezt szedtem egy hónap alatt kinyírta a hasamat olyan fájásaim voltak) de legalább tudnám, hogy jó uton haladok:)

Üdv

Szeleszte
Előzmény: inotech (2164)
almirena Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2171
Hány éves a babád?
Előzmény: inotech (2163)
Szeleszte Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2170
Szia orsi

Én ezt olvastam egy cikkben a metforminról:
javítja a bőrtűneteket (3 hónap), helyreállítja a havi vérzést, javítja a szőr problémákat (6 hónap) és javítja a testsúlycsökkenést valamint a teherbe esés valószínűségét ami nem egy utolsó gondolat, mert nekem még nincs babám, de szeretnék:(

Azért nem derült ki, mert ahogy Rambóka is írta meg Petrányi György nem minden PCOS beteg IR-es....
Jó lett a terheléses cukrom, ami nem jelenti azt, hogy ha nem kezelik időben a pcos-mat később egy két év elteltével nem leszek IR-es. Meg van rá a kockázata mint annak is hogy már a meglévő szívbetegségemet tovább rontja, valamint rákot okozhat, de ez már a legvégső stádium a leírások szerint.

A www.pcos.hu honlapon rengeteg minden le van írva a metforminról az inzulin rezidenciáról a pcos-ről. Amit én olvastam azt írták, hogy a metformin csökkenti az inzulin rezidenciát, ez által idéz elő némi fogyást.
Persze hogy fogyjon az ember a zsír anyagcsere folyamatokat is fel kell gyorsítani, a gyógyszer mellett csökkenteni kell a bevit szénhidrát mennyiségét valamint aktív mozgást kell folytatni, ami amúgy is jótékony hatással van a pcos-re.

Mindenféleképpen vizsgáltasd ki magad, és a többiekkel egyetértve ki kell zárni az orvosoknak más betegségek gyanuját.

Üdv

Szeleszte
Előzmény: orsialaplage (2166)
almirena Creative Commons License 2007.08.09 0 0 2169

nem állítom,hogy mindenre tudnék válaszolni, de:

ha csak a cukrot nézik, az nem mutatja, hogy az inzulinszint magas. Nekem a terheléses cukrom pl kifejezetten alacsonyabb, mint az éhgyomri. Szelesztének csak cukrot mértek, inzulint nem. És sok helyen nem is tudnak inzulint mérni, én pl voltam egy ilyen pesti rendelőintézetben. Sok orvosnak lila gőze nincs, hogy a terheléses inzulint egyáltalán kellene nézni.

Ha az inzulin magas, ez okozhat a homonszintek eltorzítása révén mindenféle bajt.

A Metformin segít a sejteket az inzulinra érzékenyebbé tenni és így a hasnyálmirigy nem érzi azt, hogy még-még kell termelnie az inzulint. Igy javul a hormonállapot, enyhülnek a tünetek az aknétól a túlsúlyig. Ne felejtsük el a szigorú diétát sem, meg az ajánlott testmozgást!

Többféle cég gyárt ugyanezzel a hatóanyaggal gyógyszert , más néven. A különböző kristályosítás, kisérőanyag etc. változtathat a hatóanyag hatékonyságát.

Előzmény: orsialaplage (2166)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!