Én inkább úgy tudom, hogy a spániel hosszú életű fajta.
Nekünk kettő van (sokan ismernek innen, de látom újak is vannak) két fiú, egyik fekete szeptemberben lesz 3 éves, a másik b&tan, 2 éves múlt júniusban.
Ja jutszembe, kicsit off, de besz....ás.
Itt, ahol lakom, kertesházas övezetben, szinte mindenkinek van kutyája. Nagyon sokan naponta többször is sétáltatják. Én is.
Pár utcával odébb van egy németjuhász-ideggörcs keverék, állandóan őrjöng, ha arra megyünk. (ha kutya nélkül, akkor is)
Tegnap reggel megállít faszi (amolyan "énvagyok a rangidős" attitűddel az öreg), hogy ne sétáltassam arra a kutyákat, mert az ő örjöngő döge miatt felébred a kisunokája.
Na ilyet még nem is hallottam. Az ő kutyája az idegbeteg és nem ő rekeszti hátra, vagy neveli meg, hanem én ne menjek arra. A pofám leszakad.
Hát, akkor azt hiszem, várok még egy picit a bevásárolnivalókkal. Viszont vettem egy nagyon jó könyvet. Az Officina 96 kiadó adta ki, és Kutyabarátok kézikönyve a címe. Ahogy eddig beleolvastam, tényleg mindenről van benne szó, a születéstől a nevelésen át a fajtaismertetésekig. Úgyhogy szépen belevetem magam...
Lányomnak amerikai cocker spánielje van, májusban volt 3 éves a kutyus. Eddig még nem volt beteg egyszer sem. Kedvencnek vettük neki, mert szeretett volna saját kutyát és akkor volt 12 éves. Olyan fajtát választott, amelyiket ő is könnyen tud gondozni. Ezért döntött a spániel mellett. Mióta megvan megtanulta a gondozását, fésüli, nyírja, az etetését, megfelelő táp + egy kis husi, többször nasi, és mindennap elviszi sétálni, míg az időjárás engedi. sokat játszik vele az udvaron. Nagyon játékos kutya, a csirkéktől távol kell tartani, mert zsákmányállatnak tekinti őket és megtámadja, elkapja.
Jaaj én emlékszem mikor Bonny kölykét, AC/DC elvitték, még aznap mentünk az új gazdikkal bevásárolni, minket kértek meg hogy segítsünk kiválasztani mi kell a kicsinek, nagyon jó érzés volt mondhatom. :)
Szegény gazdik, csak néztek mikor soroltam mi kell még a kis legénynek:)
Áhh, ezt sztem sem lehet elkapkodni! Annyi mindenre van szükség manapság a kutyás gazdiknak, hogy hihetetlen.
Az előbb említett kutyapelus tényleg jó dolog, bár nálunk azért a padló is megsínylette a szobatisztává válást; de ez van, ha valaki kutyát vállal. :)) A táp a másik nagyon fontos, hogy mikor majd hazaértek a kicsivel, rögtön kapjon enni, inni, hogy érezze, ez egy jó hely, ahol ilyen szupi dolgokat kap. ;) De ezt is biztos el fogja majd mondani a tenyésztőtök.
Ami még fontos lehet: pár napot legyél vele otthon, mielőtt egyedül marad, hogy legyen ideje megszokni az új helyet, a szagokat, a szobákat, kertet esetleg, stb.
Sok örömöt kívánok a kiskutyához! És majd hozzál Nekünk képeket!
Az nem baj, ha már most azon töröd magad, hogy mire megérkezik a kicsi, addigra mindene meglegyen!Sőt, becsülendő!
Az a rosszabbik, mikor előbb van kutya, mint felszerelés :D
Amit megvehetsz, az a kosara, és a játékai, no meg a kutya pelus!!
Ezek a legfontosabbak. Mire elhozod a kicsit, addigra úgy is megtudod milyen táppal etették, milyet vásárolj te is, ha te nem tudod hol beszerezni, akkor ezt a tenyésztő is meghozathatja neked.
Ami még fontos, hogy keress egy jó állatorvost a kicsinek:)
Száraztápot mindenképp minőségit kell, lehetőleg olyat mint amit a tenyésztő ad a kicsiknek, hirtelen tápváltás hasmenést okozhat.amit ne vegyél, a a bolhairtó nyakörv. De mielőtt elviszed a kicsit, a tenyésztő úgy is felvilágosit mi kell neki,hisz neki is fontos, hogy mindene meglegyen a tőle származó kölyöknek.
Legalábbis én így teszek minden kölyöknél, mikor eljön a gazdi beszélgetünk a szükséges dolgokról, elmondom mi kell, mire lesz szüksége, és persze folyamatos kapcsolattartás van az új gazdikkal, ha segítség kell, szólnak.
Mivel fiú kutyusod lesz, itt egy kis kedvcsináló, ő az egyik nagy kedvencem AC/DC
Ami a fontos, hogy legyen egy kosara vagy takarója, ahova le tud feküdni. (Kosárban takaró az ideális.) Kell egy etető- és egy itató-tál, létezik külön spániel tál is, ami magas, ezért nem lóg bele a kutya füle. Kell még venni neki pár kölyöknek való játékot. Kell majd kutyatáp, lehetőleg száraztáp, kölyöknek való. Ha akarsz vehetsz neki egy kis nyakörvet, hogy előbb-utóbb hozzá szoktasd. Szerintem ennyi.
sziasztok. Tudom, tudom, korai, mert még a mamája hasában van Tappancs (már így hívom:) de ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy lassan elmenjek egy kereskedésbe, és megvegyem a neki való kezdőcsomagot. Mit ajánlotok? Kutyakosár? Póráz? Etetőtál?... hirtelen nem is tudom, hogy mi kellhet az első napokban...
Biztos voltatok már úgy, hogy el kell mennetek valahová, akár 1-2 hétre is, de a kutyusotokat nem tudjátok magatokkal vinni és nincs is kire bízni, mert ugye az nem olyan jó a kutyinak, ha 1-2 naponta rászagol valaki, ad neki enni, aztán otthagyja egyedül. Vagy marad a kutyapanzió, már aki megengedheti magának. Mikor volt kutyusom én is szembesültem ezzel a problémával. Mivel nagyon szeretem a kutyusokat, így szívesen vigyáznék 4 lábú pajásotokra. Van egy nagyon fontos kritérium: nem pénzért! Csak a kutyushoz szükséges felszerelések és a kajáját kell biztosítani, cserében én biztosítom a törődést, a napi sétát, játékot! Budapestiek előnyben, mivel itt lakom, XI. kerület, lakópark, sok zöld, mellettünk kutyafuttatóval. De vidékiekkel is megegyezünk. Barátaim, ismerőseim kutyusaira rendszeresen vigyázok, kivétel nélkül szeret és viszont szeretem őket! Természetesen valaki semmi pénzért nem adná oda idegennek a kutyáját, amivel teljesen egyet értek, viszont vannak olyanok, akinek nincs más választása. Ha valakit érdekel ez a fajta megoldás, kérem jelentkezzen a shazaam21@vipmail.hu-n, a részleteket ott megbeszéljük.
Mint a legtöbb fajtának, a spánielnek is vannak fajtabetegségei.Az hogy egy kutyus mennyire lesz beteg, meddig él, nagyban függ a tartási körülményektől is, és attól is, hogy honnan veszel kiskuyát.
Mindenképpen tenyésztőtől érdemes választani, fajtabetegségekre szűrt szülőktől.gondolok itt a vese, szem, és displasya betegségekre.
Nem hiszem hogy betegesebb lenne mint a többi fajta. Csupán odafigyelés kérdése. Ami a lényeg, nem piacon, állatvásáron kocsi csomagtartójából kell kiskutyát venni.Nézz körül a http://spaniel.lap.hu oldalon ott találsz jópár tenyésztőt, és érdeklődj náluk.
Sziasztok! Én már régóta szeretnék egy kutyát és jövőre lehet,hogy kaphatok is.Spániel a kedvenc fajtám,tehát nagyon szeretnék egyet,de bárkit akit megkérdeztem,hogy jó ötlet e azt mondta,hogy betegesek,csomó epilepsziás vagy,hogy túl korán meghalnak.Ez tényleg igaz?:S
Őszi születésű kiskutyát keresnék, a szín nem fontos, csak hogy szimpatikusak legyünk egymásnak és megbarátkozzunk:) Október végén-november elején tudnám elhozni őt (vagy később). Nem fontos, hogy felmenőit igazolni tudja, csak hogy egészséges legyen. Ha tudtok ilyet, kérlek, jelezzétek: andrea.szente@gmail.com
Egy kan kutya 2. életévét betöltve lesz ivarérett. Elvileg ajánlhatod, akár itt a fórumon is. De!!! Ha törzskönyv nélküli az eb, igen behatárolt az a szukaállomány, aki igényt fog rád tartani. Ne érts félre, jelentkező bőven lesz, de a kutyatenyésztés nem véletlenszerű kutyapárosítás. A lelkiismeretes tenyésztő garantáltan egészséges,jó vérvonalú kutyáját adja, orvosi papírokkal igazolva. És annyi, de annyi a kidobott, elhagyott spani!! Biztosan be akarsz Te is állni a kutyaszaporító táborba? Kérlek gondold meg!
Tudtok ajánlani a Balcsinál kozmit? Jó lenne valahol Balatonfenyves környékén... Elmegyek mondjuk akár Fonyód, Marcali, Keszthely, Bboglárra is. Szóval valahol ezen a tájékon, déli parton... Amúgy egy kis cocker spanci lenne az alany.
Van egy -törzskönyv nélküli - nagy testű, zsemle színű fiú spánielem, aki októberben kesz 2 éves. Érdekelnel, hogy ilyen korú kutyát érdemes-e fedeztetésre ajánlani, s ha igen akkor hol lenne jó hirdetni. Fontos lehet még, hogy Fejér megyében lakunk.
Nem, mi Kaposvár környékiek vagyunk. A tó egy csodás, gondozott magánterületen van. Iható forrás táplálja, tele vízitökkel, amit a kutyám imád rángatni. Vízbe ugratni a kecskebékákat. Legközelebb viszem a gépet, készítek néhány fotót.
A mi Kiltix nyakörvünk tönkrement, amikor vízbe mentünk vele (véletlenül), de már előtte is beengedett kullancsot. Sztem a Frontline (meg az a másik új csepegtetős) jobb. Ha mégis Kiltixet akarsz használni, akkor csak a tóba menés előtt vedd le a kutyusról. Amúgy hol van ez a tó? Nem Pest közelében?
Sziasztok!! Tanácsot kérek! Először használok Kiltix nyakörvet. Azt hittem úszáskor a kutyán hagyhatom, de a használati ut. szerint jobb ha leveszem. De a tó, ahova viszem erdő közepén van, így ilyenkor lenne szükség rá leginkább. Térjek vissza a Frontline-ra?
Attól függ, milyen az a spániel, mert több féle is van. Ha pl. Cavalier king Charles, akkor az kisebb termetű, mint pl az angol cocker vagy a springer spániel.
De sajnos sokszor előfordul, hogy egyszerűen a túltenyésztés miatt kisebb kölykök születnek, és ez nem tesz jót az adott fajtának. Mert a méret csökkenésével együtt járhat más is, esetleg agresszió, betegségek, - vagy ezekre való hajlam - de ezeket a tenyésztők nálam sokkal jobban tudják; én csak a saját tapasztalatomat tudom Veled megosztani: 93-ban született az előző angol cocker spanink, aki nagyon kicsi volt, még felnőttnek is sokszor azt hitték rá, hogy kölyök, annyira kicsi termetű volt. Elég nehéz volt a természete, és beteges is volt, végül 13 évesen daganatosság vitte el szegényt. Szval nem tett jót neki, hogy egy alomban 12-en születtek, és gondolom, a vérvonala sem volt a legjobb.
Szerintem nézz küröl a www.spaniel.lap.hu-n, ott elég sok magyar kennel fent van, és más hasznos oldalak is, hátha megtalálod amit keresel.
Lenne egy hatalmas kérdésem hozzátok !!! Egyik ismerősömnek van egy egy éves spánielje és olyan kis " picike " !!! Nem tudom hogy ezeket a kisebb termetű spánieleket direkt tenyésztik vagy csak a " véletlen " szüleménye ??? Mert nekem nagyon tetszik , én is ilyent szeretnék.....várom válaszaitokat !