(azon kívűl hogy életemben nem csináltam, de még csak nem is láttam működő ilyen rendszert), hogy az álmennyezetben kb csak 8 cm hely maradt, annak ellenére hogy 15 cm kértem....
Így semmilyen normális cső nem fért el.
A csövek nem egyirányba szállították volna a levegőt, meg ha 1 helyrő osztottam volna el, az elágazások szabályzását is már meg kellett volna csinálnom, addig nem lehettett volna felrakni a plafont (az még most sincs kész)
Az idő sürgetett, ez tünt gyors megoldásnak, de mint kiderült semmi értelme nem volt....
Háát bevallom őszintén, ezt én találtam ki..... de nem sértettél meg,
már én is tudom hogy egy nagy baromság és főleg pénzkidobás volt.... :(
Mivel az eredeti terv az volt, hogy minden szoba, 1 központi helyről legyen egyesével vezérelve, (minden szobába 1 be cső, 1 elszívó cső),
ezért lett ennyi cső.....
A terv:
De mivel nem igazán volt segítségem a tervezésbe, (légtechnikusok csak a saját gyári rendszereiket tervezték volna meg, nem adtak infót), ezért saját káromon tanultam meg.
De megosztom veletek, hogy ti ne járjatok így....
Eredetileg már ide is szigeteltet akartam, azzal talán jobb lett volna, de ez van.....
Amulok es bamulok. Ugye nem te talaltad ki ezt a modszert amit a kepen latok.Ha nem, akkor a helyedben visszakernem a vallalkozotol a penzt es vigye a csoveit!
Ne haragudj meg ram, en is csak laikus vagyok, de eszembe nem jutott volna ezer csovet lefektetni egymas melle, foleg, hogy egy iranyba mennek. Amig lehet egy gerinccso a befuvonak, egy meg az elszivonak es csak a nagyon szukseges tavot bekotni flex csovekkel,de szigetelttel. A 90 fokos toresek is valami " mestermunka ", venti legyen a talpan, ami az altalad igenyelt legm3-t atnyomja a csoveken.
Megegyszer elnezest kerek, ha a hozzaszolasommal esetleg mesertettelek !
Így is úgy is bemelegszik, mivel felette van a szigetelés. De az igaz hogy nem mindegy, hogy csak 20 C-ra melegszik, vagy 30-40-re. És míg bemelegszik az időbe tellik, vagyis ezzel elveszted a légfűtés legnagyobb előnyét, a rugalmasságot. Hűtésnél is igazad van, hogy még rosszabb a helyzet, először át kéne hűtenie az egész álmenyezetet hogy elkezdje a szobát hűteni. Szóval, meggyőztetek, a szigetelt a nyerő!
Én a sajátomat a padláson fogom csövezni, és csak ott jövök át a mennyezeten ahol kell a befújás, elszívás. A padláson pedig nem kérdés, csakis izmos szigeteléssel lehet bármit is kezdeni (fűtetlen, nem lakott padlás lesz)
Ezzel egyet értek, ha mégegyszer kezdeném, minden szakasz csak hőszigetelt csővel/légcsatornával csinálnék meg
(úgy is terveztem, csak nem volt rá időm, meg megdumáltak, hogy jó lesz így, mert felülről szigetelve van, egy idő után, ha bemelegszik a légtér az álmennyezetben, akkor nem ad le több hőt, de lead a dőg...)
Elvileg a plafon szigetelve van, alatta meg gipszkarton.
Fűtésre lehet hogy jó lenne (még nem tudtam próbálni mert a kazán még nincs bekötve), de hűtésre nem jó, mert a befújt hidegebb levegő felmelegszik és nem hűt semmit....
Most csinálok légcsatornákat 2cm vastag lábazathoz használt, nagyon kemény hungarocelből.
1 szakasz kész, ott amilyen hőmérsékletű levegőt befújok, olyan ér a szobába is.
Csak utólag elég nehéz kitalálni hol vigyem el minden fűtendő szobába úgy, hogy esztétikailag is szép legyen....
Szerintem ahhoz, hogy korektan betudd uzemelni a rendszert, minden csonek egeszen a befuvo,vagy elszivo nyilasig le kell lenni szigetelve. Pl. almennyezetben, ahol nincsen felso szint, csak energia pazarlas a szigeteletlen cso altal leadott meleg. Parakicsapodasban igazad van. Ezert kell odafigyelni a csovezesnel hogy egy iranyba lejtsen a rendszer es oda kell egy gyujto-elfolyot tervezni.
Mekkora levegocserevel szamolsz es milyen ventit vettel. Gondolok itt a tipusra,teljesitmenyre/W/, m3/orara es a sztatikus nyomasra. En tegnap vettem meg a 2 ventit, meg a Sonovent MI 102 hangtompito flexibilis csoveket. A ventik RM 125L es RM 160L tipusok. Nalam 21m cso a csoben fogja helyettesiteni a rekuperatort/ Spiro legtechnikai csovek/. Egyben ez a gerinc vezetek, ebbol lesznek/az egyik vegen/ a Sonovent csovekkel a leagazasok, termeszetesen eloszto gyujto idomokkal . Ugyszinten tulnyomasos rendszer lesz, csak tobb uzemeltetesi moddal: Telimod-zart korben /kinti +20ig/ futes, Fozeskor legcserevel,csak konyhai elszivas. Wc,furdo eseten ,csak parafuggo szelloztetes,ilyenkor a konyhai ag lezarva. Mindket venti uzemel. Nyari mod/+20 felett/ szelloztetes.Fozeskor csak konyha elszivas kifujassal. Csak az elszivo venti uzemel. Ha jol fog mukodni ,akkor veszek hozza levegominoseg erzekelot es az fogja automatikusan uzemeltetni a levego minosege szerint. Futesre, hutesre en is autohutot terveztem, a hutesre kutvizet akarom hasznalni. Jelenleg csak a rendszert epitem ki kezi vezerlessel.
Hol lehet 80-ért venni ilyen hőcserélőt? Én kerestem, de csak 3-400 ért láttam, de nem is árulták külön csak a gépet, csak a komplett rendszerrel együtt, ami már 1-1,5 millió.
Ezt a nem hőszigetelt cső dolgot nem teljesen értem. Tudni kéne hogy pontosan hol megy, és hol van a hőszigetelése a háznak. Szerintem ha a fűtött téren belül vagy az álmenyezetben, akkor a befúvócsőnek sem gond hogy nincs szigetelve. Legfeljebb hőátadással is melegít egy kicsit. Ha viszont kívül, akkor minden csövet szigetelni kell, az elszívóét is, különben a hideg a cső falán fog legcsapódni a pára. Vagy én gondolom rosszul? :)
Már évek óta tervezgettem a rendszert, próbáltam mindent átgondolni,
megtervezni.
Most kezdtem csak csinálni, de máris problémákba ütköztem, konkrétan
abba, hogy nem hőszigetelt csöveket használtam, így az álmennyezetbe
befűzött vagy 200m csövemből csak az elszívó ágakat tudom majd használni,
ami a plafonon van, viszont az új befújó ágakat szintén csak magasan az oldalfalon tudom befújni, úgyhogy még gondolkodhatok a megfelelő helyeken, hogy utólag hol tudom elvinni az új hőszigetelt légcsatornáimat (falon kívűl) és hogy hogy juttatom el minden szobába a befújó ágakat úgy, hogy az pafonon lévő elszívótól messze kerüljön....
az új légcstorna, ez már tökéletesen hőszigetelt (csak nagy), persze később legipszkartonozom, lefestem ahol látszik....
Aztán a ventillátorok....
Én is kiszámoltam a légköbmétereket, a szükséges levegőmennyisége, megvettem a ventit, és mégsem fújt rendesen (mondjuk ez a régi befújókon volt, remélem a légcsatornánál már jó leszt, majd tesztelem ha kész a légcsatorna hálózat)
Lehet hogy én is úgy csinálom hogy csak befújás lesz abban a szobábam amit hűteni/fűteni/szellőztetni szeretnék, és 1-2 helyen, fürdő/wc/konyhá-ban lesz az elszívás...
(eredetileg minden szobát külön tudtam volna keringtetni)
Kondenzvíz alul az egyik sarokba lesz kivezetve (sarkok fele megdönve építem be a hőcserélőt)
Szerintem is sokat fog számítani télen a hőcserélő, ha nem lesz elég (elvileg vagy 8 m2 a felülete) akkor csinálok még1et. :)
Én is egy kocsi hűtőn szeretném átadni a hőt, a víz egy 1000 literes tartályban lesz, amit egy ATMOS fagáz kazán fűt fel (illetve ha kész a használati melegvíz, akkor egy napkollektor is rásegít) a víz hőmérséklete szabályozható, így be tudom lőni, hogy az adott légáram melett megfelelően meleg levegő menjen a szobákba.
1 a melegvíznek fűtésre
1 meg a hidegvíznek, hűtésre, ha nem lenne elég a földkollektor, ja és ez előmelegíti a bojlerbe menő vizet is mellesleg egy tartályban.... (remélem:)
Sajnos lelépett a kivitelezőm, elég lassan tudtuk befejezni a házat és a pénzünk is elfogyott, úgyhogy tesztek majd ha már össze állt valamennyire a rendszer.
Addig is csinálom a komplett számítógépes vezérlését (ha már ilyesmi a szakmám)
Ez tok jo! Hogy en mit gondolkoztam ezen a megoldason, mar tobben leirtak valahogy, de most ertettem meg igazan. Lehet, hogy az en agyi kepessegeimmel van a baj:) Viszont igy mar korrekt, ha el tudnek oda jutni kene tenyleg ilyet epitgetni...
Hú, gratulálok SoToS! Ez nagyon szuper! Pont ilyesmin törpölök én is vagy 1 éve. Nálam nem légfűtés lesz, csupán szellőztetést szeretnék, de szeretnék bele hőcserélőt, mert számításaim szerint ott is elég sokat meg lehet fogni a fűtésszámlán. Mikor gyári árat kértem rá nekem 1,5 milliót mondak, kicsit hanyatvágódtam :) Úgy voltam vele, hogy az nem létezik, hogy ezt házilag max az tizedéből nem lehet megcsinálni. Mi kell hozzá? Csövek, ventillátorok, meg hőcserélő, valami olyasmi, mint a tied alu lemezekből. Lehet méretezni, csak egy kis utánajárás, meg számolás. Nyilván nem lesz olyan jó hatásfoka, mint egy gyárinak, de kit érdekel? :)
A kondenzvíz problémára gondoltál? Tudom talajhőcserélőd lesz, így kisebb az esély rá, de szerintem nem árt ezt is végiggondolni, ha kicsapódik a fürdőből, konyhából elszívott 100 % páratartalmú levegőből a lehűlés során a víz a hőcserélőben, hogy az hol fog kijönni?
Nálam is most halad az építkezés, így nincs ezzel a házi barkáccsal időm foglalkozni, de örülök hogy legalább mire odajutok, lesz valakinek előttem tapasztalata :) Egyenlőre van 8 db födémáttörésem 110-es csővel. Nem helyiségenként csinálom a be-ki áramlást, hanem a szobákban, nappaliban be, a wc, fürdő, konyha, mosókonyhában pedig ki. De nálam nem is kell olyan mértékű légcsere, mintha fűteni szeretnék vele. Úgy kalkulátam, hogy olvastam valahol, hogy személyenként 50 m3/h-t javasolnak szellőztetésre, mivel 4-en vagyunk ez 200 m3/h. A felosztása pedig kb 80-100 keringene a nappali-konyha között (nincs ajtó), a maradék pedig a többi szobában elosztva, kb 40-50 m3/h/szoba, és persze ugyanez a wc, fürdő, mosókonyhában ki. Még azt nem tudom, hogy a ventiket hogy tervezzem, egy nagy fújó + egy nagy szívó vagy helyiségenként egy-egy kisebb?
Szeretném még a levegőt a hőcserélő után utófűteni legalább a szoba hőmérsékletére, vagy ha kell egy kicsit feljebb, hogy ha kell rá tudjon segíteni a fűtésre. Ennek a megoldásában viszont még nincs ötletem. Egy autóradiátor nem tudom elég-e hozzá? Te kitaláltad már, hogy csinálod?
Oké, eddíg tiszta. Még arra vagyok kiváncsi hogy hogy oldod meg hogy ellenáramban ne keveredjen a levegő, meg a be illetve kifúvó csonkok megoldása érdekelne. Na meg az első teszt érdekelne még. Én is gondolkodtam hasonlón, csak nem fogtam még bele idáig.
Én vettem 2db 2m*1m-es 0.6-os alu táblát, azt feldaraboltam (majd lemérem mekkorára) Lett kb 20-25db alu lapom, azt hosszú csavarral összecsavartam, úgy hogy minden lap között egy kb 4mm-es anya a távtartó. (majd rakok fel képet) A lapok nem voltak túl drágák, de már pontosan nem tudom, viszont flexel alu lapot vágni elég szar (talán lemezvágó ollóval könnyebb lett volna) Zabálta a flexkorongot (viszont nem szikrázott)
Érdekel ez a levegő levegő hőcserélő, mennyibe került az anyag, meg hogy ér -e valamit. Én is kartam ilyet de a legolcsóbb is 70-80E ft. Így letettem róla.
Én minden elszívot levegőt vissza akarok juttatni a központba, hogy télen egy kereszt rányú levegő-levegő hőcserélőn keresztül visszanyerjem a hőtartalmát mielőtt kifújom a szabadba és a bejövő friss levegőt (ami a talajhőcserélőben előmelegszik) tovább melegíti a kimenő levegő, és csak utána kell a levegő-víz hőcserélővel a megfelelő hőmérsékletűre melegíteni. Ha majd hidegebb lesz kipróbálom, hogy a házi készítésű kereszt irányú levegő-levegő hőcserélőmnek milyen lett a hatásfoka...
Én is túlnyomásos rendszert terveztem, de egy légtechnikus azt mondta az nem lesz jó, mert nem fog rendesen kimenni a levegő. De egy próbát megér... Egyébként is fűtésnél én ugynazzal a ventivel amivel befújom, azzal szívom ki, keringtetem és melegítem. Szellőztetésnél meg egy plusz venti szippanja ki a levegőt, így gyorsabb a légcsere
Asszem nála lent van elszívás. Asszem én is többször benézek majd. Nálam túlnyomásos rendszer lesz, így nem lesz elszívás, csak befújás. Bent van egy kémény, ottmegy ki a felesleges, levegő majd.
Igen rohan az idő. Én is fejlesztgetem a rendszerem, sajnos az építkezés késése miatt 1 hónapja álltam csak neki. Nemsokára csinálok egy weboldalt is, hogy mi lett/lesz belőle. Még pár kérdés: Nálad a levegő elszívását hogy oldottátok meg? Lent vagy az is fent a plafon környékén? Az külön venti, vagy a befújó venti szívja ki a levegőt?