Otthon azért más szokott lenni... :-) én már láttam zergeboglárt szeptemberben, igaz, magas hegyen, havat júliusban, úgyhogy van esélyed még egy jót botanászni.
Csak az idén ott is szárazság volt, ha valamiért gond lesz, úgy ez lesz az ok. Nem tudtam volna gombászni sem :-( de majd fogok, rövidesen, ha eső lesz addig. Nagyon kívánok egy rókagombapaprikást... :-) vagy egy betyáros gombalevest, vagy keserűgombát tejfölösen. na, nem merek többet írni... nem győzök nyeldekelni :-)
A fotóimat rendezgetve találtam néhány még meghatározásra váró növényfajt, melyek közül párat feltettem az alábbi oldalra: http://www.whoiswho-nature.extra.hu/
Nagyszerű képek, igazi különlegességekkel megtűzdelve. Gratulálok hozzá! Sajnálom, hogy a tippelésben nem tudtam részt venni, különben pedig Jaurinum és Pereszke igazán profik voltak. Tizedike után én is készülök Erdélybe, sajnálom, hogy csak így majdnem nyárutón, de azért remélem még én is találok néhány érdekességet.
Meglehet, hogy furán hangzik, de olyan réti füzény (Lythrum salicaria) kinézete van. Persze ez nyilván nem a japán naspolyaként elvetett magból kelt, de valahogyan mégis odakeveredett.
Jó, meggyőztél... há' dehogy kemping-vécépapír?! :))) Na szép, te ilyesmire használod szerencsétlen védett növényeinket??? CHE!!! (Jéééé szijja Cherrug... hát te meg hogy kerültél ide tökvéletlenül ilyen hirtelen?! :)))
Az áfonyával én is mellényúltam, a többiben úgy tűnik egyezik a véleményünk. Kivéve, a nagy termetű fészkest, ami szerintem valóban Teleki-virág (jókora, kemping-vécépapír-szerű levelek.. :) ).
Szerintem is tőtippan. A füzérkék elég keskenynek látszanak, és a buga is megnyúlt, több ágú, ezért szőrös tőtippanra (Eragrostis pilosa) tippelek. Én sokkal ritkábbnak tartom, mint a közönséges E. minor-t.
A 3. szerintem pirók ujjasmuhar (Digitaria sanguinalis). Az első nem látszik igazán, és a méretét is jó lenne tudni, mindenesetre talán egy kevésbé fejlett fenyércirokra emlékeztet (Sorgum halepense). Ez azért kérdőjeles!