A kisebb, 6 fős 90 ezer Ft, szóval nem olcsó. Tény, hogy jól néz ki, mi is ráizgultunk. Ami érdekes, megnéztem a lábakat, és némelyik betonlábnak már most letört a sarka....
Vaterán láttam hirdetve hasonlót 50 eezerért, de ha jól emlékszem, ott csak a tűzhely/asztal volt benne az árban.
Hülyeséget fogok kérdezni: olyat csinált már valaki, hogy kerti mobilgrill alsó részét, "tűzterét" és rácsát építette be e célra kialakított "házba"? Ytong jó erre a célra, bírja a hőt, vagy azért samottéglát kell a tűztérrel érintkező részre tenni?
Én már megcsináltam a magamét. A hétvégén lett kész, holnap tesztelem. Egy egyszerű Baumaxban kapható beton grillsütőre hajazó, pulttal, bontott téglából. A pultba én is szeretném bevezetni a vizet (egyszerű gyorscsatlakozóval egy csapot a slaghoz), meg lefojót (pultba rejtett vödör).
Úgy tervezem különböző sütő felületeket szerkesztek hozzá. Boltban kapható rács már van, szeretnék egy grilltálcához hasonlítót, ami megakadályozza, hogy füstös legyen a sütnivalóm és esetleg a lecsorgó levet is vissza lehet rá locsolgatni. Meg egy lávaköves lapot, amin tésztát is lehetne sütni (pizza, kemencés lángos, egyebek)
A Praktikerben láttam műkőből készült kis kerek asztalkát, a közepén tűztérrel, mellette szintén műkő padocskákkal. Nagyon tetszik. Multifunkciós. Ha akarom grill, ha akrom szalonnasütő, bográcsozó, de ha akarom nyárson is tudok rajta sütni. Ha hamarabb látom lehet, hogy olyant csinálok. Tuti.
Most láttam a baumaxban, de a nevére nem emlékszem. Valami ketter vagy ilyesmi. Bocs a németesektől. Asszem olyan 9000 pént volt. Nagyon profinak látszott.
nem tudja véletlenül valaki, mi a magyar neve annak a grillbegyújtó segédeszköznek, ami angolul chimney starter, németül pedig anzündkamin? olyan nagy pohár alakú, ebben gyújtják be a faszenet, és innen szórják a hamutálba.
Én is régen töröm ilyesmin a fejem, de mielőtt hozzákezdenék, jó lenne látni néhány megvalósított ötletet. Akár fényképen is..... Az én tervem annyival bővebb, hogy kemencét is szeretnék valahogy a komplexumba beleapplikálni.
Vidd át as modellt 3Dsmax-ba vagy Maya-ra, Ailias|Wawefront-ra, és csinálj nekünk madárdalos, rezgőnyárfás animációt, kevéske szarvaspörkölt illattal... :))))
Csodálkoztam is, hogy erről még nincs topik, vagy csak nem találtam, bár az első 700-at átnéztem. Nekünk is van kertünk úgy 2 éve, de mi is csak kellő tapasztalat után akarunk nekikezdeni, tanulni akarunk a más hibájából. :)))
Én már terveztem egy olyat, ami grill, bográcsozó és szalonnasütő egyben, majd megpróbálom valahogy ide betenni, az a abj, hogy AutoCAD-os rajz. Olyat szeretnék, ami hangulatos is és praktikus is, például a kerti csapot az oldalába applikálom lefolyostúl, hogy lehessen kezet mosni, stb. Ja és lesz beépített sörnyitó is, legalább három, nehogy véletlen sorba kelljen állni.
Érdemes kisebb-nagyobb "mobil" grillekkel kitapasztalni mondjuk egy szezon alatt, hogy mik az uralkodó szélirányok (Magyarországon É-ÉNy a fő irány, de nyáron D-DNy is gyakori. Kelet felől ritka.)
Adott helyen, hegyoldalban alakulhat ez másképp is, mint az átlag. Ha nagyobb épület van a közelben, annak takarása és más aerodinamikai hatása is lehet.
Arra is érdemes figyelni, hogy uralkodó szélirányokon hová mehet be a füst/gújhamburger, fújsteak, fújsültkolbász illat :)) a nyitott ablakokon.
Nálunk még mindig nem épült meg a fix tűzrakó, mert a kert berendezését szokásaink alapján szeretnénk megoldani. Egyszerűen kialakul, hol szeretünk letenni kertiasztalt, hol van kellemes árnyék, és persze hol nem zavar a füst.
Négy éve van meg a kert, de még semmi nincs "lehorgonyozva" a fákon kívül persze. Grillezős bulikhoz öntöttvas nagygrill megy szél alá fordítva, nagyobb bográcsos bulikon pedig egy békebeli vashordó alsó 30 centije van levágva tűzrakónak, és azt rakjuk ide-oda.
Ezalapján alakult ki az a hely, ahol valószínűleg a most következő szezonban már fix tűzhely épül tetővel ezzel-azzal.
Nem előregyártott betonkemence lesz, mert az szerintem kevésbé hangulatos, mint egy körbeülhető dolog.
Mondjuk nálunk külön probléma, hogy hajlamosak vagyunk télen is sütögetni-főzni szabadtüzön... Ez pech... :)))