Vártam, hátha megoldja a rejtvényt Lila Pereszke, de most már beírom a megfejtést: vetési boglárka (Ranunculus arvensis) éretlen termése látható a képen.
A képek alapján Hanspeter és a te véleményed erősítem. Ha homokkövön találtad, még inkább az lehet, mert a növény szereti a löszös-homokos szakadópartok oldalait. A sziklagyep mondjuk nem ilyen hely, de ott is megél.
Jobb ötletem nekem sincs! Ha a harangvirágfélék családját nézem, csak harangvirág lehet. Ha a harangvirágokat, csak kereklevelű. Az összes többit kizárja valami, pl. a pongyolának a csészecimpák között visszahajló függeléke van, a terebélyes virága nagyobb, a raponc csészecimpái hosszabbak stb. A kereklevelű ráadásul (melynek csak a meddő példányain látható a kerek levél) a határozó szerint "igen sokféle" lehet. Szikla gyepen találtam (Homok-hegy nevű dombon - talán homokkő?).
Jaurinum, nagyon köszönöm a részletes magyarázatot - Hanspeternek pedig a hozzászólást kicsalogató óvatosságot! Úgy éreztem tartozom annyival ezek után, hogy visszamegyek a növényhez pár fotó erejéig.
Újra ellenőriztem a csiszolópapír effektust - ez a tüskemag nemzetség melletti érv. A gallér több levelű, ez látható az első képen (sárgásbarna levelek), tehát a vetési kizárva. Innentől biztosat nem tudok mondani, de az élőhely és talán a külső-belső szirmok aránya is az eredeti megfejtést erősíti? Őszintén szólva nem vagyok benne biztos, hogy most egy azon virág szirmait kell-e összevetni, vagy egy ernyő sugarán található virágokat egymáshoz. Utóbbi esetben (ezt valószínűsítem) nekem úgy tűnt, hogy középen egy kb. ugyanakkora virág van, körülötte viszont csupa apró valami, ami leginkább fakadás előttinek tűnik. Van már termés kezdemény is - az érett termésért pedig mindenképpen visszamegyek később. A 9762-as hozzászólásom második fotóján egyébként ugyanez a növény csoport látható!
Az alábbi linken szerintetek milyen toboz látható? Én valami selyemfenyőfélének nézem, ha valaki tudja, ne kíméljen: toboz A gyereket ismerem, azt nem kell meghatározni :-)
Teljesen igazad van, Hanspeter. Én sem szoktam "ránézésre" határozni, ám amik miatt mégis megkockáztattam a pontos határozást, az a következő:
- Novalusz közönséges növényként írja, így azért -bár egyes területeken gyakori lehet- egy hasonló kinézetű ernyős kiesik, a szarvasgyökér (Tordylium maximum). Szóba jöhetne még a havasi turbolya (Torilis ucranica), amit még sosem láttam (elég ritka), de élőhelye nagyjából a T.japonica-éval egyező. Ugyan elmosódottan látszik a képen, de a külső (sugárzó) szirmok nem látszanak hosszabbaknak a belsőknél, ami a 2 faj közül szintén az utóbbi javára dönt.
- Valamennyire a képen is látszik az élőhely milyensége: árnyas, gyomos erdőszegély. Július vége felé nem nagyon van más virágzó ernyős ilyen helyeken. A turbolyák elszáradtak, a bódító baraboly is termésben van már ilyenkor.
- Ahogyan a kép szerzője is jellemzi a genust, más nemzetségektől jó elhatároló bélyeg a szár, levelek érdessége. A fajtárs vetési tüskemagtól (Torilis arvensis) pedig levelének megnyúlt csúcs része különbözteti meg, ami a képen kiválóan látszik.
Mindezek ellenére a kétséget kizáróan pontos determinációhoz egy terméses ernyő közelebbi vizsgálata lenne szükséges.
Azért nekem az ernyősök ilyenfajta határozásával kapcsolatban erős kétségeim vannak. Ez persze nem jelenti azt, hogy Jaurinumnak esetleg nincs igaza, de erről a két képről megállapítani milyen növényt hoztál szerintem meglehetősen bizonytalan vállalkozás. Szóval ha betennéd a növényalbumba még erősen gondold meg mit írsz a kép mellé.
Hopp, most meglepődtem - de jónak tűnik! Nagyon felületes voltam, pl. a szára tényleg egyirányú smirgli volt: felfele csiszol, lefele semmi. Ezt persze a lefele álló serteszőrök magyarázzák, ami a nemzetségre jellemző. Köszönöm!
Sziasztok! Segítséget kérnék. Gyulán találkoztam ezzel a lágyszárú, bokorszerűen növő (jóval 2 m-nél magasabbakat is láttam) növénnyel, aminek sajnos csak egy ekkora darabját fényképeztem le. Azt mondta ott valaki, hogy tőről (és elég agresszíven) szaporodik.
Az alacsony füzény is rendben. Hiába Pereszke rajtad lehetetlen kifogni. Táskazár,varjúláb vagy éppen ezek a füzényfajok egyre megy.
Azt hiszem még a felével is beérném, de azon igyekszem, hogy gyarapítsam a növényfotóimat és minél több fajt megmutassak belőlük Nektek is itt a fórumban. Remélem ez nemcsak engem szórakoztat, hanem néhány idelátogatót is.