Köszönöm. Akkor továbbra is készülök lelkileg a klímabox szétbombázására. Augusztus második hetében lesz rá időm, akkor keresek majd itt valakit aki leszívja meg újra feltölti nekem az R12-t.
Hello urak Olyan gondom van, hogy ma egyszercsak megállt a klíma az autóban és innentől csak meleget fúj. Az autó egy 2004/2005 A8 L . Ma reggel lementünk vele balatonra, lefelé nem vettem észre semmi rendelleneset, lent ahogy beültem éreztem hogy meleget fúj. Gáz van benne legalább is azt a szelepszerű valamit kulccsal megnyomva sziszeg, attól még lehet kevés, a kompresszor látszólag megy de még is meleget fúj, finom volt vele 37 fokban hazajönni, itthon megnéztem vagcommal és semmi hibakód adatokat kiolvasva valami 8.8-9.0bar-os nyomást ir ki, de nem tudom mire, látszólag bekapcsol mert ha indítom akkor elkezd áramot felvenni és egy százalékos mérő is felmegy 90-ig. Mi lehet a baja? Az a bosszantó hogy a kocsiban 22000km van és ez már a 2. klímahiba ugyanis 3000km-nél felrobbant a klímakompresszor, amit garabciában cseréltek. Hihetetlen hogy egy ilyen kategóriáju autóban nem lehet egy klímát rendesen megcsinálni, más autókban meg 10 évig is mködik hibátlanul jó esetben. Esetleg amikor kompresszort cseréltek nem rögzítettek valamit jól és szép lassan elment a gáz? Bár ez majdnem 2 éve volt. Ebbe valami spéci kompresszor van aminek állitólag nincs kupplungja Denso gyártmány egyébként. Ha esetleg valakinek van értelmes ötlete hogy mi lehet a baj azt szívesen meghallgatnám és megköszönném.
Értem. Köszönöm a szakszerű választ, megnyugtattál. Akkor valószínüleg a lefagyás érzékelő kapcsolja le (a kapcsolási rajz szerint +1 foknál), mivel érzésre baromi hideg levegőt nyom és a beltéri egységbe menő cső hideg mint a jég.
Egyébként az általad említett mosást milyen anyaggal végzed?
Nem minden autóban van lefagyásérzékelő(mint a Tiédben)ami lekapcsolja a kompresszort.De lehet,hogy csak szimplán a kevés hűtőközeg miatt nem kapcsoltak le,mert nem tudtak olyan hideget előállítani.Vagy csak nem vetted észre a kikapcsolást..A Polo-ban és a 406-osban találkoztam már ilyennel szenzorral.
Az én autómban meg lett variálva a vezérlés egy termosztát+relével,muszájból. Igy nekem is ugyanúgy üzemel a kompresszor,ahogyan Te is írtad. Szóval,nem gond.
Természetesen olvasom és értem is amiket írsz. A csövek faláról nem szed le semmit a nitrogén? És az esetleg lerakódott olajat sem hozza magával ahogy a 16-bart kiengedem a szelepeken? Eddig ami klímás autóval mentem (vw polo,bora, peugeot 406,parter) azon nem nagyon vettem észre, hogy kapcsolgat, hanem mintha folyamatosan ment volna a kompresszor, és sziszegést sem hallottam, ezért "aggódtam". :-)
A csövek faláról biztos nem szed le semmit a nitrogén.Nyomáspróbára jó és esetleg nedvességtartalmat,levegőt hoz ki,de ezeket a jó vákuumolás úgyis megoldja.
Elolvasod ,amit írok? :P Ha nem nyomásprobléma állítja meg a kompresszort,akkor nem baj ,ha kapcsolgat.És a többletre is írtam,hogy ha a nyomások engedik,akkor lehet betölteni 10-20 %-al többet.Ugyanannyi R134a-val kisebb a hűtőteljesítmény.
Öblögetni azért öblögettem, mert hátha megtapadt valami a csövek oldalfalán. Biztos ami biztos. 8E Ft-ban van. :-) Örömmel megszokom én a hangot ilyen dög melegben a kellemes hűvös kocsiban, ha egy hozzáértő azt mondja hadd sziszegjen... :-) Szóval ha frankón hűt, nem baj ha percenként ki be kapcsol a kompresszor, és nem baj ha sziszeg? (ezért kérdeztem a töltetet, hátha a 134a-ból más mennyiség kell)
Ha "csont száraz" volt,akkor minek kellett nitrogénnel öblögetni?Na,mindegy.
12-15-ért meglehetett volna tölteni.Ennél olcsóbb lesz a végén?
Azt írtam, általában jelenti azt.A nyomásproblémát arra írtam,hogy túl nagy vagy túl alacsony nyomás miatt a nyomáskapcsoló megállítja a kompresszort.A sziszegés azért van,mert nem folyadék állapotban kerül az expanziós szelepbe a hűtőközeg.
A olaj tökéletes kimosásával nem volt gond, teljesen szétszedett csontszáraz rendszer lett beépítve, vákumolva, nyomáspróbázva, nitrogénnel átöblítve.
(Azért lett így megoldva, mert számomra így jött ki a legolcsóbban (klímás ismerős r134a-val tud tölteni, tömítések, szűrő volt))
A sziszegés azt jelenti kevés a gáz? Tehát az nem normális? Azt gondolnám, nincs nyomásprobléma, mert pillanatok alatt hideget nyom. Kb 1-1,5 percet megy a kompresszor, kikapcsol, ugyennyi ideg pihen, aztán megint. 8 fokos levegőt nyom.
Tőmítések csere, szárítószűrő csere, az egész rendszer ötször nitrogénnel "átöblítve" (na jó, expanziós szelep nem lett cserélve). Ezen kivül mit kellett volna még? :-)
Az R12 helyettesítője az R143a?
Az normális ennél a típusnál, hogy folyamatosan ki-be kapcsol a kompresszor (kb 1 percenként) és a beltéri egység felől sziszegő hangok jönnek ahogy áramlik a gáz (nem kifelé)?
Ugyanannyi mehet bele.Ha a nyomások engedik,akkor 10-20%-al több is akár.
Miért nem töltetted meg a belevalóval,vagy a hivatalos helyettesítőjével.Jóval olcsóbb lett volna,mint egy retrofit.Bár kétlem,hogy mindent megcsináltak,mert akkor bizonyára elment volna tőle a kedved. ;-)
Eredetileg R12 gázzal szerelt klíma (vw golf2), retrofit után mekkora mennyiségű gáztöltet kell alkalmazni az R134a-ból? Az R12-ből eredetileg 1100g (+/-50g) mennyiség az előírt. Ugyanennyi mehet bele?
Elmegyek anyóshoz utána a szervizkönyvből megpróbálom bemásolni a klíma rajzát, alkatrészekkel együtt. Ahogy nézem a szűrő az alacsony nyomású körben van, egy "egyértékű" nyomáskapcsoló után (defroster).
Szépjónapot Mindenkinek! Az a gondom (A4 1.9TDi '99 egykörös digit klíma) hogy mostanában nagy melegekben sokszor láthatóan (!) hideg levegőt fújt be a klíma a műszerfalközép csatornákon, gondolom párásodás miatt, vagy nemtudom. Ilyenkor kinn meleg volt és általában gázadásra tolta befelé így láthatóan, ha tovább gyorsítottam elvette a "ködöt" (gondolom figyeli a pedál állást és olyankor nem pörög annyira, hogy ne zavarja a motort) de pl. autopályán egyenletes gyorsmenet mellett szintén folyamatosan fújta a fehér hideget a középső szellőzőkből. Ez még annyira nem is zavart volna, de kis elázás lett belőle (gondolom összefügg) mivel a pára víz (talán kondenzvíz) már ki kifolyt a szellőzőkön és alul a lábhoz meg láthatóan sokat kiengedett, mert elázott a szép kárpit. Most szárítom. Szóval Érdekelne, hogy miért befelé folyik ez a sok pára ilyenkor, és hogy miért fújhat ilyen levegőt? (eldugult valami? sok a gáz? kevés a gáz? más a szar?) Ui: ne csak annyit tudok, hogy klímaszíjfeszítőm valószínűleg kicsit zörög-nyikorog, ennyi
A belseje.Azért deresedik,mert ott zajlik le az a folyamat,aminek az expanziós szelepben kellene.A szárítószűrő a meleg oldalon van,ezért más hiba miatt nem deresedhet.