Kösz a választ. Én venyigével és rőzsével fogok fűteni, mert azt elkértem tavasszal a szomszédoktól a metszés után. Itt áll halmokban az udvaron kiszáradva, várva a kemence elkészültét. Legfeljebb kormos lesz egy kicsit. Lassan haladok, mert még ebben a kánikulában is sokáig szárad az agyag. Egyébként, én úgy emlékszem, hogy a nagyanyám a parazsat csak félrekotorta, nem szedte ki, csak a sütés végén. És mégis mennyei langallók, kalácsok jöttek ki a kemencéből és persze a jó kenyér. Nem nagyon találok a kemence használatára tanácsokat. A készítésről viszonylag jó anyagok vannak, de a továbbiakról szinte semmi.
A felfűtés után kikapartuk az elizzott parazsat és csak ezt követően vetetttük be a sütendőket.
Ha pedig arra gondoltál, miért fehér- világos szürkés színű belül a tégla: a magas hőmérséklet okán változik ilyanné, de miután a kemence kihűlt, a tégla világos rózsaszín-sötét szörke, itt-ott fekete foltos lesz.
Talán a kormos belső teret hiányoltad? Teljesen száraz keményfával (pl.bükk) való tüzelés mellett, és jó huzatú kéménnyel bíró kemence nem lesz kormos belül!
köcke! ;-) Ma gyúrtam egy kis mintaagyagot, majd holnap megnézem milyen lett. Most hoztak a ház mellé töltésnek vagy 20 kocsi agyagot. Mekkora malacom lenne ha jó lenne kemencének! Nem kellene külön agyag után koslatnom... Megnézem aztán megrendelem a könyveket. Kiváncsi vagyok rájuk, egyenlőre még nehezen tudom az épités részleteit elképzelni. dattis
Most építek épp kemencét, ha majd valami jó is kisül belőle, akkor érdemes beszélni róla. A képeken, amiket küldtél, hogyhogy ilyen tiszta a kemence tűztere?
hellóka, van még pár képed? ;-) Én jövőre szeretnék építeni egy kemencét, egyenlőre csak infót gyűjtök. Milyen könyveket említettél? Esetleg a pontos cimüket meg tudnád adni? köszi dattis
Én is kemence-függő vagyok! Gombóc Artúrhoz hasonlóan vallom: mindegy, milyen
alakú, formájú, méretű, csak funkciójának megfeleljen!
Sajnos, nekem még nincs kemencém a kertben, de nagyon jó úton haladok a megvalósítás felé. Alapműveknek számító magyar szakirodalmat már begyűjtöttem. Sabján mester kályhás és csikótűzhelyes könyvei, Pangea Egyesület kemenceépítős füzete, a netről rengeteg képet és információt letöltöttem -idegen nyelvűeket is-, amerre járunk és kemencét látunk, azonnal lefényképezzük -több százra rúg a gyűjteményem-, konzultáltam profi kemenceépítő mesterrel. A legfontosabb: a barátom néhány évvel ezelőtt épített magának -saját kezűleg!- a kertjébe egy kemencét, így élő tapasztalata van. A fenti képeket is nála készítettem kettő hete, itt szoktunk sütögetni egész malacot is. Ragyogóan működik a "szerkezet"! Utólérhetetlen ízű, zamatú gasztro-produktumok kerülnek ki a kemencebelsőből!!!
Receptekkel nem sokra mennétek, mert minden kemence más és más, egyénisége, lelke van, a gyakorlatban kell kitapasztalni.
A fenti kerek csodák a feleségem és barátom felesége receptje szerint készültek (ezt szokták sütni a villanytűzhelyben is), de míg a tűzhelyben 20-25 perc alatt sül meg, addig a kemencében 3 és fél perc alatt lett kész. (A sütési idő függ a felfűtött kemence belső hőmérsékletétől!!!) Kinézetre nem, de ízre óriási külömbség van a két sütési technológia végterméke között.
Gellértinek üzenem a régebbi hozzászólásához,hogy ezen a forumon az 5.oldalon(tehát elég régen) láthatod az én bubimat ha ilyen fajtát szeretnél csinálni tudok infokat szolgáltatni róla !Annyira jól sikerült hogy egy ismerősömnek is kellett csinálnom egyet!Majd valamikor arról is rakok fel egy képet!Ja, és sok sikert kívánok mindenkinek aki éppen most építi kemencéjét !
KTa, köszönöm a választ, bár titkon még mindig bízom abban, hogy valahogy meg lehet oldani...
Egy hegyoldalba épült a ház, kevés a lapos, kihasználható terület, ezt a kis teraszt most alakítottuk ki, a kemence nagy helyet lefoglalna. Mondjuk az agyagfalat lebontani,kiépíteni a kemencét, majd az agyagot visszatölteni sem lenne kis munka...
Én teljesen kezdő vagyok, nem biztos, hogy igazam van. Sabján a könyvben azt írja, hogy a kemence falvastagsága 7-8 cm. Ez tehát elegendő hőt tárol egy kenyér megsütéséhez. Egy agyagfalba vájt kemence valószínűleg nagyon nehezen fűthető fel, mert az agyagréteg gyorsan elvonja a hőt. Nem beszélve arról, hogy nedves is, ezért a fölforrósított agyag beomolhat a benne keletkező gőz miatt. Talán megoldható, ha egy hőszigetelő réteget építesz köré, bár így elsőre nagyon körülményesnek tűnik, hiszen a kivájt üregbe belülről kellene tapasztani a szigetelőrétegre. Szvsz inkább építsd elé. Óriási szerencséd van, nekem egy km-ről kell hordanom az agyagot. (És még ez is szerencsés eset.)
A sütőlap mérete 110x75 cm, a belső magassága 46 cm. Magam terveztem, de olvastam hozzá előtte. A kötőanyag mindenhol vályog. Most épp azzal küzdök, hogy a sós agyag nem akar száradni ui. az van a sütőlap tetején.
a diszperzios festek nem termeszetes ,hanem " muanyag " en a meszet javasolnam ezt evente ,ket evente at lehet meszelni. ( ha egy kis cementet keversz hozza jobban ellenall) bar egy kicsit elszurkiti ezert csak nagyon kevesez kell hozza adni.A diszperzit ( mindenkeppen csak kulteri lehet) igy kell keresni,nem tudom hogy hogyan viselkedik a valyogon, de azon ha kesobbvaltoztatni akarsz megis meszre, a diszperzit nem meszelheto ledobja a meszet, vissza kel kaparnod a valyogig.
még nem tudok küldeni mert most végtuk ki hétvégén az eleve beteg meggyfát hogy a helyét elkészitsük, meg egy fekvőtuját kellett elajándékoznunk, mint áldozatot,,.
most keresünk téglákat az aljának, remélem hétévégn már belekezdünk...
mi ilyesmi jellgüt tervezünk, mint Tomaseké.
ez milyen lesz van vmi képed, ami alapján csinálod?
Én arra gondolok, hogy a meszet már évezredek óta használják ilyen célra. Ha megköt, már nem oldja a víz. Ettől függetlenül más kültéri festék is megfelelhet. És persze tető is kell a vályogrészek fölé. Képet tudsz küldeni? A miénkről küldök egyet, ahogy most kinéz.
Kinti vagy benti a kemence? Én még nem vagyok kész a mi kemencénkkel az udvaron, de én feltétlenül meszelni fogom. A mész jól megvédi az alatta lévő réteget. A téglarészek vakolását is vályoggal végzem.
udv minden kemencesnek .nagyon megorultem hogy ratok talaltam .regi almom egy jo kemence megepitese .regota probalok infokat gyujteni de csak sivar ertektelen adatokat sikerult egy nehanytol eltekintve begyujtenem. ezen a forumun tobbet tanultam toletek mint amenyit eddig tudtam a dologrol osszesen. ha osszeszerveznenk a tudasotokat megalkothatnatok a KEMENCEEPITES abc-et . nagy figyelemmel olvasom a hozzaszolasaitokat es ez alapjan probalom megepiteni az en kemencemet minden infot ( kepeket rajzokat esetleg mereteket )nagyon megkoszonnek gellertifree@freemail.hu -ra latom hogy nagy hiany van receptekbol gyujtogetem idosebb emberektol akik valoszinuleg mar csinaltak is anno a supimarketek elotti idokben ezeket fogyasztottak. ha komolyabb mennyiseg lesz kozre adom nektek . addig is figyelmetekbe ajanlanek egy konyvet: a MESTERMUNKA sorozat PIZZA ES KENYERSUTO KEMENCEK RECEPTEKKEL c. konyvet (Cser kiado ) amely kb. 35 oldalnyi kemenceben elkeszitheto receptet tartalmaz. majd irjatok hogy melyik finom hogy jobban igyekezzek en is a kemencemmel jo etvagyat kivanok mindannyiotoknak!
A cserép közé nem muszály pelyva a sárba, de a tapasztáshoz kell. Lehet mással helyettesíteni mint pl nagyon apróra vágott szalmatörek (én réti szénát raktam bele és nem is lett igazán jó) de sokkal jobb és szebb lesz pelyvával!
Ha én ilyen láng mellett beraknám a kemence szájába a húst akkor fél perc alatt szénné égne a teteje. Ahogy a forró levegő áthúz a tepsi fölött megég pl. a csirke fűszerezett bőre. Maximum parázs mellé tudok húst rakni. Nálatok nem volt ezzel probléma?
Szerintem elég szép az a kenyér, remélem finom volt. Nekünk múlt szombaton sikerült megsütni a legfinomabb ám egyben az egyik legcsúnyább kenyerünket. Másodszorra is át kellett gyúrni és nem lett szép sima a teteje de szépen megemelkedett és nem lett olyan sűrű mint szokott. Sütés közben nem csak belocsoltam vizet hanem beraktam egy egész cserépfazékkal.
szia a legjobb szakirodalom Sabján Tibor A bubos kemence cimü könyve de ezt én egy kicsit megspékeltem a skanzenben látott kandallóval és az alap épitési technikát a kacár tanyáról vettem tehát innen onnan szerzett infokból de ha érdekel működés közben vagy az én leirásom(cd rom)irj a kemenceszsolti@citromail .hura. Ja és örülök hogy tetszik!
Szia láttam a bubidat és valami fantasztikus . Én is szeretnék egyet építeni,ha tudnál abban segíteni,hogy milyen szakirodalmat használjak,vagy valami leírást róla keresni .Nagyon megköszönném a segítséget.