Keresés

Részletes keresés

KTa Creative Commons License 2007.07.15 0 0 157
Kösz a választ. Én venyigével és rőzsével fogok fűteni, mert azt elkértem tavasszal a szomszédoktól a metszés után. Itt áll halmokban az udvaron kiszáradva, várva a kemence elkészültét. Legfeljebb kormos lesz egy kicsit. Lassan haladok, mert még ebben a kánikulában is sokáig szárad az agyag. Egyébként, én úgy emlékszem, hogy a nagyanyám a parazsat csak félrekotorta, nem szedte ki, csak a sütés végén. És mégis mennyei langallók, kalácsok jöttek ki a kemencéből és persze a jó kenyér. Nem nagyon találok a kemence használatára tanácsokat. A készítésről viszonylag jó anyagok vannak, de a továbbiakról szinte semmi.
Előzmény: nanik (156)
nanik Creative Commons License 2007.07.15 0 0 156

Szia KTa!

A felfűtés után kikapartuk az elizzott parazsat és csak ezt követően vetetttük be a sütendőket.

Ha pedig arra gondoltál, miért fehér- világos szürkés színű belül a tégla: a magas hőmérséklet okán változik ilyanné, de miután a kemence kihűlt, a tégla világos rózsaszín-sötét szörke, itt-ott fekete foltos lesz.

Talán a kormos belső teret hiányoltad?  Teljesen száraz keményfával (pl.bükk) való tüzelés mellett, és jó huzatú kéménnyel bíró kemence nem lesz kormos belül!

 

Eleink idejéből való:

 

Előzmény: KTa (149)
dattis Creative Commons License 2007.07.15 0 0 155
köcke! ;-)
Ma gyúrtam egy kis mintaagyagot, majd holnap megnézem milyen lett. Most hoztak a ház mellé töltésnek vagy 20 kocsi agyagot. Mekkora malacom lenne ha jó lenne kemencének! Nem kellene külön agyag után koslatnom...
Megnézem aztán megrendelem a könyveket. Kiváncsi vagyok rájuk, egyenlőre még nehezen tudom az épités részleteit elképzelni.
dattis
Előzmény: nanik (151)
nanik Creative Commons License 2007.07.15 0 0 151

 

Szia dattis!

 

Sabján Tibor: A búbos kemence

Sabján Tibor: A takaréktűzhely

Vlk, Václav; Vlková, Nevenka: Pizza- és kenyérsütő kemencék

(http://www.alexandra.hu/)

 

 

Zsíros Zoltán: Kemenceépítés és kenyérsütés

(http://www.pangea.hu/kemenceepites.php)

 

 

 

A mobil kiskemencéről a fotó Monoszlón készült, egy cserépkályhás-kerámikus házaspár udvarán...

 

Előzmény: dattis (148)
KTa Creative Commons License 2007.07.15 0 0 149
Most építek épp kemencét, ha majd valami jó is kisül belőle, akkor érdemes beszélni róla.
A képeken, amiket küldtél, hogyhogy ilyen tiszta a kemence tűztere?
Előzmény: nanik (147)
dattis Creative Commons License 2007.07.14 0 0 148
hellóka,
van még pár képed? ;-)
Én jövőre szeretnék építeni egy kemencét, egyenlőre csak infót gyűjtök.
Milyen könyveket említettél? Esetleg a pontos cimüket meg tudnád adni?
köszi
dattis
Előzmény: nanik (147)
nanik Creative Commons License 2007.07.14 0 0 147

 

Hahó, Kemencések!

...sehol egy hozzászólás ! Mindenki nyaral és sütteti magát a mértéket nem ismerő, kemenceként működő forró nappal?...

Csak nekem jutott a szomorú sors, hogy harmatozó sörök mellett netezhetek, 22 CO-os, hűvös szobában?...

... rövid képes beszámoló egy decemberi kemencés malac sütésről:

 

1 kemence felfűtés kemence felfűtés

 

 malac előkészítés

 

3 sül a malac a felfűtött kemencében sül a malac a felfűtött kemencében

 

 a malac már kivehetős állapotban

 

 ... és kész!
nanik Creative Commons License 2007.07.11 0 0 146

kemence felfűtése felfűtés

 

elizott parázs kikaparása elizzott parázs kikaparása

 

 

kemence bevetésre kész bevetésre kész a kemence

 

pizzák és focacciák bevetve a kemencébe pizzák és focacciák a kemencébe bevetve

 

... és kész! ... és kész!

 

Hahó, Kemence-Mániások!

Én is kemence-függő vagyok! Gombóc Artúrhoz hasonlóan vallom: mindegy, milyen

alakú, formájú, méretű, csak funkciójának megfeleljen!

Sajnos, nekem még nincs kemencém a kertben, de nagyon jó úton haladok a megvalósítás felé. Alapműveknek számító magyar szakirodalmat már begyűjtöttem. Sabján mester kályhás és csikótűzhelyes könyvei, Pangea Egyesület kemenceépítős füzete, a netről rengeteg képet és információt letöltöttem -idegen nyelvűeket is-, amerre járunk és kemencét látunk, azonnal lefényképezzük -több százra rúg a gyűjteményem-, konzultáltam profi kemenceépítő mesterrel. A legfontosabb: a barátom néhány évvel ezelőtt épített magának -saját kezűleg!- a kertjébe egy kemencét, így élő tapasztalata van. A fenti képeket is nála készítettem kettő hete, itt szoktunk sütögetni egész malacot is. Ragyogóan működik a "szerkezet"! Utólérhetetlen ízű, zamatú gasztro-produktumok kerülnek ki a kemencebelsőből!!!

Receptekkel nem sokra mennétek, mert minden kemence más és más, egyénisége, lelke van, a gyakorlatban kell kitapasztalni.

A fenti kerek csodák a feleségem és barátom felesége receptje szerint készültek (ezt szokták sütni a villanytűzhelyben is), de míg a tűzhelyben 20-25 perc alatt sül meg, addig a kemencében 3 és fél perc alatt lett kész. (A sütési idő függ a felfűtött kemence belső hőmérsékletétől!!!) Kinézetre nem, de ízre óriási külömbség van a két sütési technológia végterméke között.

Holnap folytatom...

pistályi Creative Commons License 2007.07.10 0 0 145

Gellértinek üzenem a régebbi hozzászólásához,hogy ezen a forumon az 5.oldalon(tehát elég régen) láthatod az én bubimat ha ilyen fajtát szeretnél csinálni tudok infokat szolgáltatni róla !Annyira jól sikerült hogy egy ismerősömnek is kellett csinálnom egyet!Majd valamikor arról is rakok fel egy képet!Ja, és sok sikert kívánok mindenkinek aki éppen most építi kemencéjét !

 

sonora Creative Commons License 2007.07.07 0 0 144

KTa, köszönöm a választ, bár titkon még mindig bízom abban, hogy valahogy meg lehet oldani...

Egy hegyoldalba épült a ház, kevés a lapos, kihasználható terület, ezt a kis teraszt most alakítottuk ki, a kemence nagy helyet lefoglalna. Mondjuk az agyagfalat lebontani,kiépíteni a kemencét, majd az agyagot visszatölteni sem lenne kis munka...

szép hétvégét, S

Előzmény: KTa (143)
KTa Creative Commons License 2007.07.05 0 0 143
Én teljesen kezdő vagyok, nem biztos, hogy igazam van.
Sabján a könyvben azt írja, hogy a kemence falvastagsága 7-8 cm. Ez tehát elegendő hőt tárol egy kenyér megsütéséhez. Egy agyagfalba vájt kemence valószínűleg nagyon nehezen fűthető fel, mert az agyagréteg gyorsan elvonja a hőt. Nem beszélve arról, hogy nedves is, ezért a fölforrósított agyag beomolhat a benne keletkező gőz miatt. Talán megoldható, ha egy hőszigetelő réteget építesz köré, bár így elsőre nagyon körülményesnek tűnik, hiszen a kivájt üregbe belülről kellene tapasztani a szigetelőrétegre. Szvsz inkább építsd elé. Óriási szerencséd van, nekem egy km-ről kell hordanom az agyagot. (És még ez is szerencsés eset.)
Előzmény: sonora (141)
sonora Creative Commons License 2007.07.05 0 0 142

ui.: agyagfal= bobcattel merőleges lemetszett  hegyoldal

sonora Creative Commons License 2007.07.05 0 0 141

Üdv Mindenkinek!

Gyönyörű dolgokat lehet itt látni... 

Mi is szeretnénk egy kemencét, de nem búbosat, hanem van egy kb 3 méteres merőleges agyagfalunk, abba szeretnénk valahogy besüllyeszteni.

Van valakinek tapasztalata vagy esetleg ötlete, hogyan lehetne ezt kivitelezni v egyáltalán megoldható-e ez így?

 

KTa Creative Commons License 2007.07.04 0 0 140
A sütőlap mérete 110x75 cm, a belső magassága 46 cm. Magam terveztem, de olvastam hozzá előtte. A kötőanyag mindenhol vályog. Most épp azzal küzdök, hogy a sós agyag nem akar száradni ui. az van a sütőlap tetején.
Előzmény: biii (138)
gellerti Creative Commons License 2007.07.04 0 0 139
a diszperzios festek nem termeszetes ,hanem " muanyag " en a meszet javasolnam ezt evente ,ket evente at lehet meszelni. ( ha egy kis cementet keversz hozza jobban ellenall) bar egy  kicsit elszurkiti ezert csak nagyon kevesez kell hozza adni.A diszperzit ( mindenkeppen csak kulteri lehet) igy kell keresni,nem tudom hogy hogyan viselkedik a valyogon, de azon ha kesobbvaltoztatni akarsz megis meszre, a diszperzit nem meszelheto ledobja a meszet, vissza kel kaparnod a valyogig.
Előzmény: biii (133)
biii Creative Commons License 2007.07.03 0 0 138

szia

 

még nem tudok küldeni mert most végtuk ki hétvégén az eleve beteg meggyfát hogy a helyét elkészitsük, meg egy fekvőtuját kellett elajándékoznunk, mint áldozatot,,.

 

most keresünk téglákat az aljának, remélem hétévégn már belekezdünk...

 

mi ilyesmi jellgüt tervezünk, mint Tomaseké.

 

ez milyen lesz van vmi képed, ami alapján csinálod?

mekkora a sütémérete? (belső méret)

Előzmény: KTa (137)
KTa Creative Commons License 2007.07.03 0 0 137
Így néz ki most.
Előzmény: KTa (136)
KTa Creative Commons License 2007.07.03 0 0 136
Én arra gondolok, hogy a meszet már évezredek óta használják ilyen célra. Ha megköt, már nem oldja a víz. Ettől függetlenül más kültéri festék is megfelelhet. És persze tető is kell a vályogrészek fölé.
Képet tudsz küldeni?
A miénkről küldök egyet, ahogy most kinéz.
Előzmény: biii (135)
biii Creative Commons License 2007.07.02 0 0 135

kinti!

 

a diszperzites is megvédi (szerintünk) csak nem mossa le az eső...

Előzmény: KTa (134)
KTa Creative Commons License 2007.07.02 0 0 134
Kinti vagy benti a kemence?
Én még nem vagyok kész a mi kemencénkkel az udvaron, de én feltétlenül meszelni fogom. A mész jól megvédi az alatta lévő réteget. A téglarészek vakolását is vályoggal végzem.
Előzmény: biii (133)
biii Creative Commons License 2007.06.29 0 0 133

sziasztok

 

az a kérdés merült fel nálunk hogy a homokos-meszes külső ápolás helyett nem lehetne -e diszperzitet használni?

az időtállóbb lenne...

 

 

bocs ha nagy hülyeséget kérdezünk!

gellerti Creative Commons License 2007.06.08 0 0 132
udv minden kemencesnek .nagyon megorultem hogy ratok talaltam .regi almom egy jo kemence megepitese .regota probalok infokat gyujteni de csak sivar ertektelen adatokat sikerult egy nehanytol eltekintve begyujtenem.   ezen a forumun tobbet tanultam toletek mint amenyit eddig tudtam a dologrol osszesen.  ha osszeszerveznenk a tudasotokat megalkothatnatok a KEMENCEEPITES abc-et .     nagy figyelemmel olvasom a hozzaszolasaitokat es ez alapjan probalom megepiteni  az en kemencemet minden infot  ( kepeket rajzokat esetleg mereteket )nagyon megkoszonnek gellertifree@freemail.hu -ra                                                           latom hogy nagy hiany van receptekbol gyujtogetem idosebb emberektol akik valoszinuleg mar csinaltak is anno a supimarketek elotti idokben ezeket fogyasztottak.     ha komolyabb mennyiseg lesz kozre adom nektek .                         addig is figyelmetekbe ajanlanek egy konyvet: a MESTERMUNKA sorozat PIZZA ES KENYERSUTO KEMENCEK RECEPTEKKEL c. konyvet (Cser kiado ) amely kb. 35 oldalnyi kemenceben elkeszitheto receptet tartalmaz. majd irjatok hogy melyik finom hogy jobban igyekezzek en is a kemencemmel jo etvagyat kivanok mindannyiotoknak!
tomasek Creative Commons License 2007.06.06 0 0 130
A cserép közé nem muszály pelyva a sárba, de a tapasztáshoz kell. Lehet mással helyettesíteni mint pl nagyon apróra vágott szalmatörek (én réti szénát raktam bele és nem is lett igazán jó) de sokkal jobb és szebb lesz pelyvával!

t.
Előzmény: biii (126)
tomasek Creative Commons License 2007.06.06 0 0 129
Szia Sir Bors!

Ha én ilyen láng mellett beraknám a kemence szájába a húst akkor fél perc alatt szénné égne a teteje. Ahogy a forró levegő áthúz a tepsi fölött megég pl. a csirke fűszerezett bőre. Maximum parázs mellé tudok húst rakni. Nálatok nem volt ezzel probléma?

Szerintem elég szép az a kenyér, remélem finom volt. Nekünk múlt szombaton sikerült megsütni a legfinomabb ám egyben az egyik legcsúnyább kenyerünket. Másodszorra is át kellett gyúrni és nem lett szép sima a teteje de szépen megemelkedett és nem lett olyan sűrű mint szokott. Sütés közben nem csak belocsoltam vizet hanem beraktam egy egész cserépfazékkal.


t
Előzmény: Törölt nick (127)
biii Creative Commons License 2007.06.05 0 0 126

sziasztok

kemence épités előtt állunk

tavalymegvettük a hódfarkú cserepeket (ha jól rémlik azt kellett venni, ha jól tudoma nevét) de pelyva hijjjján nem kesztünk bele

most ahogy itt olvasgatom a fórumot mintha nem is szerepelne pelyva..

nem kell hozzá??? (azért kellett hogy ne repedezzen az a réteg ha jól emlékszem..)

már lefelejtettem sok infót amikor akkor beszereztünk

most nézem át megint hogy mit hogyan is csináljunk...

 

pistályi Creative Commons License 2007.06.04 0 0 125
szia a legjobb szakirodalom Sabján Tibor A bubos kemence cimü könyve de ezt én egy kicsit megspékeltem a skanzenben látott kandallóval és az alap épitési technikát a kacár tanyáról vettem tehát innen onnan szerzett infokból de ha érdekel működés közben vagy az én leirásom(cd rom)irj a kemenceszsolti@citromail .hura. Ja és örülök hogy tetszik!
Előzmény: pwikike (124)
pwikike Creative Commons License 2007.06.02 0 0 124
Szia láttam a bubidat és valami fantasztikus . Én is szeretnék egyet építeni,ha tudnál abban segíteni,hogy milyen szakirodalmat használjak,vagy valami leírást róla keresni .Nagyon megköszönném a segítséget.
Előzmény: pistályi (113)
nodi Creative Commons License 2007.05.29 0 0 123
na mégegyszer :) nem akar összejönni :))

http://www.shp.hu/hpc/hpc_member_2g.php?azonosito=kreativelme&oldalkod=1140619079
nodi Creative Commons License 2007.05.29 0 0 122
ez lemaradt <a href="http://www.shp.hu/hpc/hpc_member_2g.php?azonosito=kreativelme&oldalkod=1140619079" target="_blank">kemence</a>
nodi Creative Commons License 2007.05.29 0 0 121
találtam valamit talán valaki hasznáét veszi :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!