Azért azt a hibát ne kövesd el, hogy túlságosan belemész a technikai részletekbe és már amiatt nem a bringázás élvezete a fő. Nekem a kedvenc bringámon egy TY20-as shimano váltó van, tökéletesen, zamentesen, pontosan működik, mert jól be van állítva, párezer km már van a bringában, és szeretem. Szóval, ne vessz el a részletekban, hanem a fő, hogy élvezd a bicajozást. Ez pedig nem hinném, hogy azon múlna, hogy Acera vagy Alivio a váltód:) Mellesleg Erzsébeten, a Török Flóris utcában, közel a Határ út sarokhoz van egy bringabolt, igényes hely, idős házaspár üzemelteti. Ma láttam ott 55 ezerért szép aluvázas, telós Magellan bicajt, duplafalú felnik, stb... tehát elég jó kis gép. Újonnan, természetesen. Érdemes oda is benézni.
Kíváncsi lennék, a bicaj-os jobb, esetleg rosszabb-e, vagy hasonló, illetve (ez itt csak költői kérdés) tényleg azokat rakja-e bele a kerékpárba, amiket a honlapon feltüntet.
Nekem is az alu váz miatt tetszik.A grizzly is duplafalú felnis, meg telós(suntour), de acél vázas. Súlyra egyformák, de havernak Hausere van és azt mondja a festése nem túl jó.Könnyen lepattan és másnapra rozsdás lesz.Ez az aluvázzal nem fenyeget.
"És, ha a három közül kéne választani? A Neuzer Mistral-ra azt írta egy kereskedő, hogy A legjobb ár érték arányú bringa. A Gepidának meg szép a porfestése. Amúgy egy kis boltban akarom venni.Meg is lepődtem, hogy nem drágábbak a neten talált áraknál."
Én az Altrixot venném a 3 közül. Ha jól láttam, az aluvázas 1 1/8-os fejcsővel, így később bővítheted, feljavíthatod, ha akarod. A felnik duplafalúak, ami szintén jó. A telója elég alap, bár ilyen van bnőm Meridájában, és neki tetszik, mert számára elég puhán mozog. A váltója hátul nagyon vacak, bnőm gépén is ilyen volt, de ha ráköltesz még kb. 5 ezret, vehetsz rá egy Acerát vagy Aliviot, azok jobbak. Én neki Aliviot vettem rá akcióban, és így sokat javult a váltásának minősége (az eredeti váltóhoz képest)
Az én bringám elég szedett-vedett kis szörnyszülött:)) Legalábbis a monti. Wheeler, Rigida, Altrix, Assess, Joytech, Trinity, Shimano, B+, WTB, IRC és a jó ég tudja még miféle cuccokból összerakott öszvérke. De szeretem! Valószínűleg akkor is megtartanám, ha lenne sok-sok pénzem valami durvább bicajra.
Na, kivi pl. szakértő. Hozzá intézheted a kérdéseidet nyugodtan. Gondolom, az összes általad említett típus átment már a keze alatt. Én meg csak elporoszkálok az utakon...:))
És, ha a három közül kéne választani? A Neuzer Mistral-ra azt írta egy kereskedő, hogy A legjobb ár érték arányú bringa. A Gepidának meg szép a porfestése. Amúgy egy kis boltban akarom venni.Meg is lepődtem, hogy nem drágábbak a neten talált áraknál.
Mint mondtam, nem vagyok szakértő, most csak inkább egy személyes véleményt írok ide. Biztosan lesz,aki ellentmond nekem. Én az általad említett bicajok közül a Gepidát venném. Sokan idegenkednek a Gepidától meg leszólják, mert hogy magyar, de szerintem egész tisztességesen összerakott bringák. A Hauser bicajok egyszerűbbek a többinél, de egész jók szerintem - attól függ, mire kell. Ha terepes marathonokra akarsz menni, akkor felejtsd el, de a 40 ezres kategóriát is! Oda azért több kell. De általános mindennapi bicajozásra jók a Hauserek. Mivel viszonylag nehéz biciklik a robusztus acélvázaik miatt, emelkedőkre se a legjobbak. Városi biciklinek viszont nagyon is jók, és megérik az árukat. A Grizzly pl. 36 ezer, ami szerintem nagyon baráti ár egy egyszerű de megbízható bicajért.
A Decathlon-ban jók a kiegészítők, pl. a mindenféle fényvisszaverő cuccok, de én tökéletesen meg vagyok elégedve a "Kék termék" kategóriájú bicajos nadrággal is.
Szerintem az akciós dolgaik általában jók. Azt a kis hátizsákot én is kinéztem, mert annyiért még ajándékba venni is megéri. Végül az itatós hátibatyut is ott vettem, 3900 pénzért, ami elég baráti ár, sok minden belefér még plusszba és nem zavar tekerés közben.
Az, hogy értek hozzá, túlzás. Csak volt már pár bicajom. Vannak itt nagyobb szakértők is, akik versenyszerűen űzik a dolgot. De nem árt elmenni egy normális kis bringaboltba (én nem javasolnám a nagyobb boltokat, ott jobban lehúznak). A bringásműhelyek/boltocskák általában mindig rendelkeznek pár jó bicajjal, amelyeket jó áron meg lehet venni tőlük, és ők mégiscsak szakemebrek, ráadásul ezeknek a kis boltocskáknak érdeke, hogy örömmel visszajárj és a többi cuccot/szerelést is náluk oldd meg. Nekem a kis bringaboltokkal jók a tapasztalataim. Én szinte mindenért először ide megyek Soroksárra az Andrishoz, általában kapok nála azt, amire szükségem van, ráadásul jóval olcsóbban. Szóval, ha bringás akar az ember lenni, nem árt jóban lenni valamilyen műhellyel/bolttal. Egy nagy cégnél (mint pl a Decathlon) az ilyen családias, haveri viszony elképzelhetetlen.
Nagyon gyorsan felejts el minden elsőtelós bringát ebben a katageróiában. A teló árát (10-12 ezer forintot) a többi alkatrészen spórólják meg: a felniken, a fékeken, a váltókon.
Agytorzsy: Látom Te értesz hozzá.Nekem is adnál tanácsot?Nekem csak 40.000ft-om van rá. - Gepida Mundo 300(Agyak alu,fékek alu,fékkar alu,TX 30 váltó) - Altrix Mistral 30 ( alu váz,első teló,TY10 váltó,Asses agyak) - Hauser Tense(Grizzly)(Suntour teló,TY 30 váltó,Trinity alu agyak)
Ezeket találtam ebbe az árba.Szerinted melyik a jó választás?Max néha egy kis földút. Vagy, ha van jobb ötleted várom. Előre is köszönöm.
Emlékszem ja, és sajnos tényleg igaz ebben az esteben is, csak azért szúrtam be, h az itt nézelődő "kezdők" és "bringátakarokvenni"-k ne essenek bele ugyanebbe a hibába...Nekem azóta sincs pénzem drágára, de hogy legközelebb jobban körülnézek, az tuti. Decáról még annyyt, h a jópár hónapja futó kis hátizsák akciójuk 999Ft-ért valóban jó, nagy színválaszték, és biciklizéshez épp megfelelő méret. Bár az még hozzátartozik, h én az eset óta nem vagyok hajlandó hozzájuk bemenni, egy ismim vette nekem és az tényleg szuper:) Szóval 1-2 cuccért talán érdemes... De biciklit ott NEEEEEEE!!!
Nem tudom, én a Decathlonban egész bicajt nem vennék, amik ott tetszenek, 100 000 fölött vannak, annyiért meg máshol veszek jobbat. Inkább alkatrészeket szoktam ott venni, meg ruházatot. Sógoromék a 12 éves kislányuknak vettek ott kb egy éve egy "Rockrider Vitamin" fedőnevű biciklit, épp nagy akciózás volt, 19 ezerért adták. Annyit végülis megért, de ha jót akar az ember, rögtön költ még rá legalább egy tíz-tizenötezret. Féktesteket, fékkart élből cserélni kell rajta. ("mert ez műanyag" - ha még emlékszik valaki erre az ősrégi tévéreklámra:))))
Bennem is felmerült, hogy használtan vesgyek kerékpárt, ezzel mindössze az a baj, hogy tényleg nem nagyon értek hozzá, s így a keresés is elég nehézkes. Ezért gondoltam, hogy első nekifutásra egy komplett bicajt szerzek be, és ha rákapok annyira a dologra, hogy komolyabban is érdekel, akkor jobban körülnézek.
Mégegyszer köszi!
Persze további véleményeket is szívesen olvasok... :)
50 ezer körül már tényleg egész jó használt bicajokat lehet kapni, de vigyázz, ha használtat veszel, próbálj magaddal vinni egy hozzáértőt. Lehet ugyanis, hogy csak eladásra kipofásított gépet veszel meg, aminek pár fontos (és drága) alkatrésze épp az anyagfáradás mesgyéjén van, és épp akkor tojik be, mikor azt hiszed, hogy de jó bicajt vettél. Az alapvető, fontos követelmények a teljesség igénye nélkül: - Alufelni (mondjuk, a karbon se rossz, csak az már más kategória:)), lehetőleg duplafalú. Ezeken a vacak utakon kell a duplafalú felni. - Alu agyak, semmiképp se lemezagyak! - Teljesen fém fékkarok és féktestek (alu). - Ha a vázon "super" vagy ilyesmi matricák vannak hivalkodóan, az már nem oké:)) - A hajtókar jó minőségű, semmi esetre sem műanyag, vagy műanyagszerű. Ragaszkodj a bevált márkákhoz. Pl.: Shimano, Truvativ, Suntour (Raceface és társait már meg sem említem, azok is már a drágább kategóriát képviselik). - Lehetőleg ne műanyag pedál legyen rajta, de ha az van, az még nem olyan nagy gond, viszonylag olcsón le lehet cserélni, az olcsóság természetesen az igények szerint változik. (Egy 2-3000 Ft-os alumínium platformpedál általános poroszkálásra teljesen jó. Bár én évekig jártam műanyag pedállal, amivel nem volt semmi baj, de azért tényleg ragaszkodj a fém pedálhoz.) - Sokan ugyan meg vannak elégedve a noname kínai váltókkal is, de ragaszkodj a bevált márkákhoz. (Shimano, Campagnolo, Suntour, Sachs...) A Shimano váltók között elég nagy a szórás, de alapvetően egy megbízható márka. Nekem pl. jelenleg egy régi típusú TY 20-as váltó van az egyik bringámon, olcsó és egyszerű, de teljesen fém (acél) és nincs vele semmi gondom. Eszem ágában sincs lecserélni, mert tökéletesen működik. Tehát a Shimano teljesen jó. Az első teleszkóp jó dolog, kíméli a köpenyt, a felütéses defektek veszélye is kisebb és a csukló ízületét is kíméli, stb, stb... Tehát jó dolog. De a gyanúsan olcsó teleszkópos biciklik no name teleszkópjai nem sokat érnek, azoknál tényleg jobb egy merev villa. Ez csak hirtelen pár fontos dolog, a topictársak valószínűleg kiegészítik, ha valamit fontosnak éreznek. Sőt, talán még valami szakértő topictárs még el is megy veled segíteni megvenni a bringát. (ez a legjobb talán) Sok sikert!
Szeretnék kerékpárt venni, de teljesen kezdő vagyok a témában, így szeretném a tanácsotokat kérni. Városi közlekedésre (sulibajárás, délutáni kikapcsolódás), illetve hétvégi túrázgatásra használnám (földút, dimbes-dombos, nem túl vad terep). Én egy elsőteleszkópos mountainbike-ra gondoltam, kérdés, szüksége van erre egy kezdőnek? Esetleg egy trekking?... A súly miatt eddig aluvázasban gondolkodtam, de lehet, hogy megérné acélt venni a tartóssága miatt? Sajna nem tudok sokat szánni a dologra (50.000-ig férne bele...), viszont nem szeretnék "Tesco-bicaj"-t sem.
Eddig ezeket nézegettem: Caprine Greenway (nagyon tetszik ránézésre, 49.900) Altrix Mistral 30 (nagyon kedvezQ az ára, 36.000)
Előre is köszönöm a véleményeket, javaslatokat! Brigi
Sziasztok.A kérdésem az lenne,egy amatör vagyok.Szeretnék venni egy bringát amit egy kicsit a városban és kicsit terepen is használnék.A boltban ezt a bringát mondták CAPRINE SPIRIT.Na erröl tudna mondani valaki valamit?Vagy más márkát ami azért megbizhato is legyen,olyan 30000-60000ft körül azért szeretném beleszoritani.Elöre is köszönöm a válaszokat.
Annyiban, hogy a hozzáértőbb emberkéket a nagyobb üzletbe telepítették, mivel ott komolyabb forgalmat bonyolítanak. A szentmihályi üzlet a "központ", ott van egy bazi nagy raktáruk is, ellentétben az Árkáddal, ami szinte csak egy lyuk.