Pontosan ezert irtam - mert ereztem, hogy ekkora kulonbsegek nem lehetnek a fu kezeleseben, hiszen annak ellenere, hogy egy ocean valaszt el - ugyanazon az eghajlaton dolgozunk. . . 7 eve inditottam az uj fuvemet (nagyon elhanyagolt es arnyekos volt a kertem mikor a hazat vettunk, furol szo sem volt), azota nem kellett szelloztetni. A fuvem tiszta, van valamennyi szaraz ize a fu gyokerenel, de nem kell semmit sem tenni vele.
Kora tavasszal azert vegigmentunk a kapirgaval - traktor utani vegulis gereblye - valamennyi szarazat osszehozott, de az eppen nem akadalyozta a fuvet a novesben.
Ne mindenhol alakul ki a filc. Ne szuksegszeru velejaroja, foleg akkor nem, ha gyujtod a fuvet. Mi is zsakoltunk par evig - de mostanaban (4 eve?) nem. Azt mondjak, a filc akkor alakul ki, ha nem szeded ossze a levagottat. Hat nekem meg nem alakult ki igy sem.
Ahogy mondod: :)) fuzbuzik :)) - tuldolgoznak. . .ezert irtam, mert nem kell. . .hacsak. . .hacsak. . .nem ad nekik valami extra oromet :))!
A fu kezelese nagyon egyszeru. Gond akkor van, ha valami betegseg jon, pl gombasodas. Amugy. . .jol inditani, jo talajon, es utana "weed-feed-seed" vagyis gyomirtas-tragyazas-utanvetes.
Locsolas. . .en nem locsolom rendszeresen a fuvemet. Takarekoskodok a vizzel. . . Csak akkor adok egy jo par oras locsolast, ha tartosan szaraz az ido. Iden eddig egyszer. A heti 3-4 alkalom, hat. . .ha nem eles sok a viz, akkor a gyokret sekelyes novekedesre biztatja, ami sok locsolast igenyel, es hamar kimulhat a fu egy nagyobb szarazsag alkalmaval. Ha hetente egyszer egy nagyon alaposat. . .nekem az is luxus. Ha szarazsag van. . .ha barnul. . .akkor. Amugy nem.
Hogy mutassam is amim van - nem csak beszelek - nezd meg magadnak. . .minimalis karbantartassal ilyen. Nem azt mondom nem lehetne szebb. . .de nekem nem a biliard asztal fele fuvesites kell - hanem egy "mindennapi", amit konnyu karban tartani es elvezet hasznalni.
Nem tudom mióta locsolsz 1-2 naponta, de ha ezt az ütemet folytatod hamarosan rengeteg baj lesz a gyepeddel: gombásodás, befulladás, gyökérrothadás stb,stb.
Írtam már egyszer: a gyep nem nád, nem kell hogy vízben álljon egész nap. Heten 1*2* elég locsolni, de akkor legyen meg a minimum 15 mm.
Akármilyen elképzelhetetlen de a gyökerekhez oxigén jut le, s a CO2 jön fel /ezért is kell lazzítani, hogy ez az anyagcsere felgyorsuljon/
Namármost ha Te nap, mint nap locsolsz, akkor telítődik a talaj vízzel, s nem tud szabadon áramolni a gáz.
Nem okoskodni akarok, de ha bármilyen komolyabb szakkönyvet elolvasol, vagy megkérdezel itt bárkit, szerintem osztani fogja velem ezt a véleményt.
Szerintem is igazad van. Nem igaz, hogy a levágott fű, ha nem szedik össze, olyan gyorsan lebomlik! Lehet, hogy minden 4.5. nyírás után nem árt, de akkor is csak, ha keveset vágsz le belőle, vagy mulcsózós a gép. A komposztban sem rohad el olyan könnyen. Akkor jobb a fűnek, ha ősszel kiszórod az összeszedett, komposztált füvet. Egyébként a komposzttopikban a komposztgyorsítóval kapcsolatban van valami tapasztalat?köszi Visszatérve az elöbbire még annyit- mindenkinek mást jelent, hogy milyen a szép fű!
Én akármikor használtam a szellőztetőt,előtte mindig megnéztem a talajt.De sosem láttam rajta 1mm "thatch"-ot a webfordító zsúp-ként fordítja sem. Azt viszont láttam,hogy voltak benne elhalt fűszálak bőven,de az nem a talajon volt,hanem ugyanúgy a gyökéren a fű között.Egy idő utánn úgy besűrűsödött a fű,hogy az egész jobbra -balra dőlt,olyan volt mintha le lett volna taposva.
Ezek szerint akkor máshonnan hozták be, amikor te vetted. Csakhogy jelenleg minden netes bolt ezt a sz.rt árulja, ha a google-ban beütöd a "lawn aerator sandals" címszót, mindenhol ezzel találkozatsz.
Na várjunk, akkor ami eddig itt elhangzott a szellőztetésről az elmúlt 1-2 hétben, puszta falra hányt borsó volt ezek szerint.
5-10cm filc - nevezzük így az egyszerűség kedvéért - egy gyepben, amennyiben gyűjtőkosaras fűnyírót használsz sohasem alakulhat ki! Jó, a sohasemmel túlzok lehethogy, de nem hamarább, mint 20-25 év alatt. Nekem az 5 éves füvemben lehet talán helyenként 1-1,5cm filcréteg, lehethogy sokat mondtam.
Tudod, alapjában nem értem, mi a sz.r rakodna le ott olyan vastagon??? Hiszen akkor a gyep helyén egy süppedékes, hullámos - mert ugye azt nem is képzeljük, hogy egyenletes lesz az átlagosan 7-8cm-es filcrétegünk - dimbes-dombos rét lesz, nem? Ilyet én még egy gyep helyén se láttam.
Na ezt nem tudom lenyelni, mondja már valaki, hogy nincsen igazam.
A fűbuzik :)) 5-6 hetente szellőztetnek, te ZsuR, meg ezek szerint 5000 évente :D
Itt valami óriási nézetbeli különbségek kóvályognak a levegőben :)
Ja. . .anyi minden van a vilagban ami ujdonsag :))!
Az adatok pontosak. . .
Ha 1-2 cm vastag ez a reteg, ne kell aggodni. Ha tobb, akkor lehet a szokasokon alakitani. . .(surubb funyiras -aprobb nyesedes - hamarabb bomlik le). Ha 5-10 cm, akkor kell a kiszedese.
Vannak teruletek, ahol nincs egyaltalan felgyult szaraz fu - ne kell aggodni a levegoztetes miatt. A heti 3-4 alkalommal torteno locsolas. . .ha nem Kaliforniaban van, nem kell. . .
Miert tenned?? A levagott fu jo. . .tapanyag, ovja a fuvet a kiszaradastol. Ha nincs katasztrofa, akkor szepen komposztalodik, es nincs vele gond.
Akkor nincs ideje komposztalodni, ha tul van a fu taplalva, es gyorsabban no mint amennyire kepes lebomlani.
Ha egyszerre sokat vagsz le belole (mert ritkan vagsz fuvet), es nem tud rovid ido alatt komposztalodni.
Ha sikerul egy egeszseges ritmust kialakitani (csak a meglevo hosszanak a harmadat vagod le), akkor nem lehet baj. Ha hatalmas eso utan nincs rohangalas a fuvon, ami termeszetellenesen tomoritene a foldet. . .meg ilyenek.
A mi funyironk is oldalt dobja ki a levagottat, eszemben sincs osszeszedni. Maradjon ott ahol van, kevesebb a gondom vele. Ja, es szep a fuvem. Lehet ramenni, nem mindig gyommentes teljesen, vannak benne imitt-amott gazok, no meg szaraz fu is akad ha hoseg van. Nem viszem tulzasba a mutragyazast, gyomirtast, locsolast - sot, a fu teruletet is csokkentettem az elmult evekben.
Ennek ellenere szep a kertem, es elvezet benne lenni :)), es az allatvilag is igy erzi :))!
Ami a kepen a feher vonallal jelolt resz - az a "thatch" - magyarul nem tudom a szot, de elhalt fuvet jelenthet, ami nem komposztalodott, csak felgyult. Ebbol bizonyos mennyiseg nem art, mert segit abban, hogy kevesebbet kelljen locsolni - no meg elobb utobb fold lesz belole, jo termofold.
Ha az erozio, meg kitudjamegmi nem segit akkor elobb utobb nem engedi a foldet levegozni, nem jut eleg viz a gyokerekhez, no akkor kell a thatcher. Azokon a fuveken, amiket itt lattam, egyiken sem kellett volna annyit dolgozni. . .
Mielott maceralja az ember a fuvet, erdemes egy probat tenni - asoval belevagni, megnezni milyen, (ne kell kiszedni) es ha nem ilyen mint a kepen, akkor beken kell hagyni szerencsetlent.
Kis pontositas: 3. talajlazító 4. talajlevegőztető
A fulazito, fulevegozteto ugyanazt teszi. A talajlazito, talajlevegozteto ugyanazt teszi.
Ha csak a fuvet akarod - vagy ha a talajt is kell. Vegul is ket fele dologrol van szo - furol es talajrol. A gereblye nem megy bele a talajba - az csak a fuvet lazitja, levegozteti. A szogek (ha jol hasznaljak) belemennek a talajba.
A sorrend fontos. Nemelyik oreg funek olyan vastag "filc" retege van, hogy abba nem tudsz talaj lazitasi celbol meg szoget sem verni. Ott elobb el kell takaritani a a regi, nem komposztalodott fuvet, es utana levegositeni a foldet.
Ha a talaj nem nagyonagyonagyon agyagos, es a fu nem nagyonagyonagyon oreg, akkor a fold lazitasra, levegoztetesre nem kerul surun sor. Ha lehet latni, hogy nincs semmi sem vagy csak nagyon keves szaraz fu az elo kozott, akkor azt sem kell kiszedni - vedi a fuvet a kiszaradastol, idovel belekomposztalodik, tapanyagga valaik. Akkor kell felszedni, ha athatolhatatlan a viznek, tapanyagnak - az meg 5-10 cm-nel kezdodik.
Az hiszem te a gereblyet "dethatcher"-nek hasznalod, ami az elszaradt fuszalakat szedi ki az elo fu kozul (mar ami nem komposztalodott).
A levegoztetes az, amikor a foldet lazitja, lyukasztja az ember valami hegyes, eles dologgal, hogy tobb levego jusson a gyokerekhez (no meg viz es tapanyag is).
Az elso, a szaraz fu kiszedese is segit a tobb viz es tapanyag dologban, es ha nem nagyon kotott a talaj, nem kell a masodik, a levegoztetes.
Mind a kettot lehet manualisan csinalni, no meg geppel is.
Az elso kep a "grass dethatcher", amit lehet traktor utan huzni - vagy gereblyezni, ahogy te is csinaltad.
Abban az esetben sztem nem kell szellőztetni. Én már évek óta nem láttam a földet a fűszálak között, ráadásul a gyep már kezdett helyenként kiöregedni, nem újult.
Ezt a Gardena fűgereblyét én is használtam már, kizárólag ritkább gepbe való, sűrű gyep esetén megszülsz, mire a végére érsz. Egyébként nagyon jó, rengeteget kiszed, nem sérül a fű. Viszont a gépek hatékonyabbak és lényegesen könnyebb velük dolgozni, az utóbbi 2 évben az árauk a felére csökkent, nekem egy AlKo 32 LE még 46e-be került.
Ha nem tép ki sok egészséges fűszálat csomókban,akkor jó.Ha vastagak a fogai,akkor nem tud elég jól leérni a talajra,mert felfekszik a leveleken.Attól függetlenül elég sok szárazat ki tud szedni.Ez a fajta fűgereblye hatékonyabb,kíméletesebb megoldás lehet.Látszik a képen is,hogy vékonyabbak,és sűrűbben is vannak a fogai.