A 2. növénynél nem tettem fel képet az alső szárlevelekről, azok teljesen egyértelművé tették volna, hogy csomós harangvirágról van szó. Ezzel kész is.
Most bőbeszédű leszek, megszédített a határozás öröme! :-)) 1-2. Itt még nem voltam megszédülve: a bürököt őszintén szólva a helyszínen nem gondoltam annak (nem gondoltam semminek), de itthon a képeket nézve csak szemet szúrt a szár mintázata. Most akkor meg lettem erősítve. 5-6. Ha zanót, akkor csakis fürtös lehet: a virágzat szár végi fürt, murvalevelek nélkül. A levelek hármasak, ez talán nem látszódik jól a képen. 7-8. A viszonylag nagy virág (3-4 cm) és a hátrahajló csészelevelek miatt szerintem is. Érdekes, hogy ezek a harangvirágok mennyire megtalálhatóak egymás közelében. Hol egy baracklevelű, hol egy kánya, hol egy csalánlevelű pár száz méteren belül. 9-11. Nem gondoltam, hogy erre bárki tippelni fog! :-) A pókhálóssal az a bajom, hogy a határozó szerint annak virága narancsos-rózsaszínű (Google képkeresés nem segít), ez pedig a klasszikus "imola lila". Szóba jöhet még a parókás - ennek a tudományos nevét írtad egyébként a zárójelben :-), ám a gondos helyszíni munka a borzas imolát hozta ki győztesként a meddő levélhajtások (2. kép) alapján, de a fészekpikkely függeléke is a határozó szerinti (nagyság, rojtpárok száma).
Mai termés. Jobban mondva tegnapi. 6 növény, 2 kép mindegyikhez plusz az utolsóhoz egy ráadás a fészekpikkelyekről (nincs itt Erdeye, pedig hogy imádná! :-))
Úgy látom mindenki elvonult a géptől. Mivel holnap én sem leszek itthon, hagyok nektek egy szép kis csokrot, hátha találtok benne egy-két érdekeset. (1-2., 3-4., 5., 6-7., 8., 9-10., 11. 12., 13., 14.)