Keresés

Részletes keresés

szaki_pali Creative Commons License 2007.06.25 0 0 4281
Tökéletesen igazat adok neked de volt egy szilvásom hasonló problémával, csak a fa fele negyede vagy egyáltalán nem hajtott ki. Bár az öreg gyümi volt. Szóval többesélyes. A levél a következő évi rügyet is érleli azaz ha nincs mit érlel be? Lesz-e alvó rügy mely hajlandó lesz előjönni, ez itt a nagy kérdés!
Előzmény: Antisystem (4276)
szaki_pali Creative Commons License 2007.06.25 0 0 4280
Bocsika de millen szaki volt kinn ha az egyértelmű jelekből nem bír egyértelmű választ adni?! Én ha mennék akkor a környező füveket, lapulevelet, disznóparéjt stb is megnézném. Ha permeteztek akkor ott is meg kellett, hogy jelenjen a szer nyoma. Valami nem kerek a dologban! Bocsi de többet nem írok mert ha véletlenül mennék (túl közel vagyunk egymáshoz) akkor még elfogultság lenne belőle!
Előzmény: domi_nick (4271)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4279

Ne ess kétségbe. Nékem minden évben szoktak a rózsák levelei fakulni. Majd leesik. Hajt újat. és virágok is lesznek rajta. Nem tudom miért van ez. Már nem foglalkozom vele. Első pár évben idegesítettem magam, hogy valamit elrontottam.

Szerintem elöregedett és befejezte a funkcióját.

Előzmény: domi_nick (4277)
Gox Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4278
Nem kell elsietni a metszést.Figyelgesd majd a rügyeket!Az őszi és tavaszi lemosó permetezés nagyon-nagyon hasznos tud lenni.Most az aszály miatt is van kipergés a levelekben.Akácfákon, cseresznyefákon láttam.
Előzmény: domi_nick (4277)
domi_nick Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4277
Remélem bejön az optimizmusotok és köszönöm!
Vizet kapják továbbra is, ősszel pedig visszametszem őket, aztán meglátjuk...
Gyanúsak a rózsáim is egyébként...fakulnak a levelei némelyiknek.
Antisystem Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4276

:(

De szerintem ne temesd a gyümölcsfáidat, a deszikkáló szeret lombtalanítanak, de az évelők gyökérzetét a használt dózisban nem szokták tönkre tenni. Egy kiadós metszés jövő tavaszra csodát művelhet...

ÜdV

Gox Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4275
Nem biztos, hogy olyan nagy a baj!Még várjál, mert valószinüleg csak visszafogja a szer, lepereg a levél, de túléli, és ki fog hajtani újból.
domi_nick Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4274
Egyedül nem megy...gyüttment vagyok, senkit nem ismerek, de nem adom olyan könnyen hidd el!:)
Előzmény: HITMAN (4273)
HITMAN Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4273
Nem azért, h biztassalak, de jövőre is lesz ott légi növényvédelem... Persze, ha nem kukoricát v. napraforgót vetnek, akkor reglonozni sem kell... csak pár múlva... Valahogy azért meg kellene fogni ezt a dolgot , még az elején.
HITMAN Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4272
Köszke :)
Előzmény: Antisystem (4269)
domi_nick Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4271
A szagember...semmit:(
Volt bejárás, a pilóta takarózik a repülési naplóval, a szaember szerint nem egyértelmű a dolog, de ha csináltatok negyvenezerért egy vizsgálatot náluk, akkor utána még pereskedhetek is...no ennyit a jogállamiságról és a szakértelemről.
Ősszel telepíthetem újra a gyümölcsöst:(
Előzmény: Antisystem (4250)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4270

Nem szárad. Egészséges az ág. Hozza a hajtásokat és szépen ki is nevlte öket.

Mivel nem tudtam mi az, és a növ. egészségügyis javaslatára tavasszal levágtam. Igaz csonka lett a fa, de az idén már hozza afiatal hajtást. Igazítja magát. Még fiatal 4 éves a fácska.

Előzmény: Akka81 (4265)
Antisystem Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4269

Hatóanyaga válogatja, általában 48 óránál nem tovább. De pl a piretroidok hamarabb is bomlanak. A kombinációknál is minél hosszabban tárolod, annál nagyobb a különböző hatóanyagok kölcsönhatásának lehetősége.

ÜdV

Előzmény: HITMAN (4268)
HITMAN Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4268

A barnuló körtelevél problémája engem is érdekelne, érintett vagyok... Körterozsdát is találtam, de csak 1 levélen, eddig...

Abban is érdekelne a profik véleménye, h a bekevert permetlevet mennyi ideig lehet tárolni?

Előzmény: Vork12 (4261)
papus_03 Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4267
Most sem tudok mást mondani :) Köszönöm !

Az én borókáim rendben vannak tehát valahol máshol van a tettes :( Majd figyelek erősen mert a körtéimet muszáj megmentenem.
Nem szívesen locsolok szanaszét semmilyen mérget és nálunk csatorna sincs. A bekevert maradékaimat igen erősen hígitva csak az erdőbe tudnám kiönteni. Ez így nem néz ki úri dolognak de nem látok jobb v. más megoldást.

Előzmény: Akka81 (4264)
Antisystem Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4266

Én le szoktam ragasztani az ampullát szigetelő szalaggal, úgy is kibír pár hetet. De az is megoldás, hogy valaki szerez egy kis vegyszerálló üvegcsét, és eleve beleönti az ampullák tartalmát, ráírja a nevet, lejáratot - majd annyit mér ki belőle, amennyi kell.

ÜdV

Előzmény: Akka81 (4264)
Akka81 Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4265

Teszek be képeket:

1.kép (Forrás: mycobel.be)

Itt a csapok még rajta vannak az ágon.

2.kép (forrás: pflanzengallen.de)

Itt jól látszik az ágvastagodás. A jobb oldali részen az elágazásnál, és innen balra indulva az ág felső részén is látszik a vastagodás.

3.kép (forrás: pflanzengallen.de)

Ez is csapok + vastagodás.

Ez a kidudorodás érdekes dolog, utánaérdeklődök majd. S csak ez az egy van? A felette lévő rész nem szárad?

Üdv

Előzmény: Vork12 (4262)
Akka81 Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4264

Szivesen :)

Azt pontosan nem tudom, melyik faj és fajta ez, leginkább egy horizontalis-ra hasonlít. Rendszeresen figyeld az ágvastagodásokat, ha találsz, azokat távolítsd el.

Ha már bekeverted a szert, azt már ne tárold, hanem használd fel. Ez az ampullás dolog sajna probléma, ezért Én ahol lehet, inkább nem az ampullás kiszerelést veszem. A Score-ban is van 100 ml.-es kiszerelés, igaz drága (4500 Ft. volt legutóbb), de így legalább mindig csak annyit teszel belőle, amennyi kell. Meg az ampullás is vagy 1700 Ft. az meg csak 25 ml összesen. Mondjuk Nálad 3 fa van amire jó a Score, szóval a 100 ml.-es meg ezért nem gazdaságos sajna :(

Üdv

Előzmény: papus_03 (4263)
papus_03 Creative Commons License 2007.06.24 0 0 4263
Köszönöm ezt a fantasztikus körterozsda értekezést :)

Jelentem túlvagyok a Score-on. A borókát megnéztem de nem látok rajta semmi különöset. Kérdés viszont van még. Meddig használhatók fel értelmesen a bekevert szerek ? Most konkrétan a Score-ra gondolok de úgy általában is érdekelne.Van 7 fám ( 2 körte, kajszi,őszi,nektarin,meggy,dió) és ampullás szereket keverve nem tudok mit csinálni a maradékkal. Kiönteni pocsékolás lenne tehát elteszem kannába.
Sajnos a borókának nem tudom a fajtáját de talán a képek segítenek. A sziklakertbe ültettem 4 éve és nagyon jól érzi magát. A legyökeresedő ágait ültetgetem el.
Boróka mama

Boróka gyerek
Előzmény: Akka81 (4256)
Vork12 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 4262

Ezt kifejtenéd bővebben. Én teljesen laikus vagyok.

"A juniperus fajokon a hajtás és a vessző megvastagodása jellegzetes tünet."

Ha tudnál képet betenni azt megköszönném.

Tavaj ilyen kidudorodást találtam az almafán. Levágtam, akkor még nem tudtam erről a fórumról. Szerinted mi ez? Az idén is láttam ilyen kezdeményt de még kicsi.

Habár igaz, hogy nem növekszik.

Mi lehet ez?

Vork12 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 4261

Jó éjszakát szakik!!

Segítségeteket kérem !!!

15 napja permeteztem Miltox speciállal, Karathane LC, és Karate-val. Akkor semmi foltot nem láttam a levelekn. Ma meg ehez hasonlókat. Igaz két helyen volt.

Vajon mi lehet ez?

Szőlő levél

A másik gondom a körte.

Az produkál számomra furcsa dolgokat.

körte

Ez a másik szőlő. Többet nem találtam.

Milyen gomba lehet ez?

Antisystem Creative Commons License 2007.06.23 0 0 4260

A fene tudja, nekem tökkel vannak tapasztalataim, az mindent kibírt...ki lehet próbálni pár levélen.

Én is a Championt választanám a felsoroltak közül. Egyébként meg az Amistart.

ÜdV

Előzmény: pittman (4259)
pittman Creative Commons License 2007.06.23 0 0 4259

No és arról mi a véleményed, amit bjuci kérdezett, hogy a Vegesol 25% olaja nem tesz-e rosszat a leveleknek? (Pl. légzőnyílás eltömítés)

Én mindenesetre inkább a Champion tolnám a felsoroltak közül...

Üdv

p

Előzmény: Antisystem (4248)
Akka81 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 4258

Most pedig mehet a Score :)

Üdv

Előzmény: Akka81 (4257)
Akka81 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 4257

Jah, a borókán keress ágmegvastagodásokat. És a megelőző jellegű védekezést a körtére értettem, jövőre ápr. közepétől május végéig kellene megelőző jelleggel védekezni a rozsda ellen a körtében.

Üdv

Akka81 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 4256

Hát, a körterozsda egy érdekes betegség :) Okozója egy Gymnosporangium gomba, a fő gazdái a juniperus fajok, a körte pedig a köztesgazdája. A körtefajták fogékonyak a betegségre sajna. Először a J. sabina-ról írták le. Ezt is ültetik kertbe, de vadon is előfordul. Érdekes viszont, hogy a közönséges (pl. Depressed Star vagy a Hibernica fajta), ill. a törpe boróka nem gazdanövényei a betegségnek.

A tünetek ált. azok amiket látunk a képen, ez már a fertőzés második szakasza. A körtén a betegség maga fél-egy centis, ovális, zöld-sárga foltokkal kezdődik, utána lesz ez a narancsszín. Érdekes megnézni a fonáki oldalt is, ott kiemelkedő, világosbarna képletet lehet látni (ezt úgy hívjuk, hogy exogén sztróma). Ezekben vannak a sárgásfehér ecídiumok. A kiszóródó ecídiospórák fertőzik aztán a borókát. A juniperus fajokon a hajtás és a vessző megvastagodása jellegzetes tünet. Ezek a megvastagodások aztán évről évre nagyobbak lesznek, végül az ágak elszáradnak. Fontos, hogy a kéreg repedezik, hámlik. De a legjellegzetesebb tünet a borókán a megvastagodásokon kialakuló, narancs színű csapok (teleutocsapok) megjelenése. Ezek könnyen felismerhetők. Ezek ált. tavasszal, április közepe táján fejlődnek a borókán. Ha csapadékos az időjárás, a csapok fellazulnak, s a bazidiospórák a légmozgással átkerülnek a körtére. (Bazídiospóra úgy lesz, hogy az ecídiospóra bazídiumot fejleszt, azok meg bazidiospórát). Ez ált. május közepéig lezajlik. (ennek a későbbiekben még lesz jelentősége) Szóval a körtefád által "beszerzett" körterozsda se most került oda, hanem már jó 1-1,5 hónapja. :) A körtén kialakulnak az ecídiumok (a fonákon), majd ez a légmozgással visszakerül a borókára, és a kör bezárul :)

Nézzük akkor a védekezést. Ami nagyon fontos, főleg hogy azt írod, akarsz is borókát még: csak nem fogékony, vagy legalábbis nagyon csekély mértékben fogékony fajtát válassz. Kertészetben ebben tudnak segíteni. Amit Én tudok, hogy ugye a J. communis és a J. nana nem fogékony. De nem fogékony pl. a J. conferta, a J. horizontalis, a J. procumbens vagy a J. squamata sem. A J. virginiana-ból a Grey Owl és a Skyrocket fajta fogékony, de csak nagyon csekély mértékben. A J. scopulorum-ból Én a Blue Heaven fajtát ismerem, az eléggé fogékony, ne válaszd. A J. sabina változó, a Wichita Blue fajta szinte alig fogékony, ezzel szemben pl. a Blaue Donau az egyik legfogékonyabb mind közül. A J. chinensis is változó, amit lehet az pl. a Hetzi, a Mint Juliep, Pfitzeriana Glauca, a Plumosa Aurea, vagy a Torulosa fajták. Ami nem jó: pl. a Keteleeri, a Mathot, a többi Pfitzeriana (pl. a P. Aurea, Compacta, Old Gold), a Robusta Green. Ezeket semmiképp ne tedd.

Fontos a kémiai védekezés is. Ált ápr. közepétől május végéig rendszeresen kell védekezni, megelőző jelleggel. A szerek azok amiket írtam, ill. akkor kontaktakat is lehet mint pl. Dithane. De Bravo 500 is mehet kontaktként, igaz az is II. kat. Ezek mellé jöhetnek az általam írt szisztémikus szerek. Ha ezek a megelőző védekezések rendben megtörténnek, később nem lehet baj.

Ami még fontos: folyamatosan ellenőrizni a borókát. Ápr.-ban látványos a csapok megjelenése, ha ilyet találsz, azt az ágrészt el kell távolítani. Ezért is fontos a megelőzés, hiszen azért nem olyan díszes az a boróka, amiről egy csomó ágat el kell távolítani... Ha a szomszédságban van boróka, azt is érdemes megnézni (már ha engedik a szomszédok :), vagy nézzék meg Ők), ugyanis akár 100 méterre is el tud szállni a spóra.

Kúszó boróka alatt pontosan mit értesz? Milyen faj, és fajta?

Egyelőre ennyi, ha bármi kérdésed van, írj nyugodtan.

Üdv

Előzmény: papus_03 (4255)
papus_03 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 4255
Köszi, én is erre gyanakodtam a ma reggeli nyomozást követően. A körtétől 1 méterre van egy kúszó borókám, attól van ? A sziklakertben meg van egy 2 méter átmérőjű is és tervezem még egy-két helyen a borókát. Scorom szerencsére van itthon,reggel nekimegyek mert mind a két körtém "megrozsdásodott". A juniperus vs. körte dologról elárulhatnál még valamit.

Üdv:Papus
Előzmény: Akka81 (4253)
Akka81 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 4254

Az Amistart inkább hagyjuk, nincs engedélyezve körtében. A Score vagy a Discus vagy a Folicur Solo jó lesz a rozsda ellen.

Üdv

Előzmény: Akka81 (4253)
Akka81 Creative Commons License 2007.06.23 0 0 4253

Szia!

Úgy látom, megint támad a körterozda... :( Juniperust sejtek a közelben, lehet Nálad, vagy valahol a szomszédságban. Leginkább Discus vagy Folicur Solo kellene ide, de azok II. kat. A szabadforgalmúak közül a Score is jó. De szerintem az Amistar is leszedné. Viszont jövőre mindenképp megelőző védekezés kellene.

Üdv

Előzmény: papus_03 (4251)
Flanell Creative Commons License 2007.06.23 0 0 4252
K. Gox és Antisystem!
Akkor megúsztam a hülyeségemet következmények nélkül.
Köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!